Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σαρώνει το Εϊτζ στην Ανατολική Ευρώπη!

Ακρως ανησυχητικά για όλον τον κόσμο, τα στοιχεία της «Γιούνισεφ», με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Μέρα κατά του Εϊτζ

Ταχύτατα αυξάνουν τα κρούσματα Εϊτζ σε όλον τον κόσμο, προειδοποιεί η «Γιούνισεφ», με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Μέρα κατά του Εϊτζ. Μάλιστα, τα διαθέσιμα στοιχεία της διεθνούς οργάνωσης αποδεικνύουν ότι η συγκεκριμένη ασθένεια εξαπλώνεται στην Ανατολική Ευρώπη με πολύ γρηγορότερους ρυθμούς από οποιοδήποτε άλλο σημείο του πλανήτη. Αρκετά πρόσφατες εκτιμήσεις στη Ρωσία - έγιναν στις αρχές Νοέμβρη - ανεβάζουν τα κρούσματα σε 75.000, δηλαδή 15 φορές περισσότερα σε σχέση με τρία χρόνια πριν. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι η Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για το Εϊτζ αναφέρει πως 250.000 νέες περιπτώσεις της ασθένειας καταμετρήθηκαν στην Ανατολική Ευρώπη μόνο το 2001!

Οι ειδικοί στη Ρωσία αναφέρουν, δε, πολύ πιο τραγικούς αριθμούς και μιλούν για ένα εκατομμύριο φορείς του Εϊτζ στη χώρα. «Δύο έως τρεις χιλιάδες άνθρωποι μολύνονται στη Ρωσία κάθε βδομάδα», ανακοίνωσε χθες ο διευθυντής του ρωσικού Κέντρου Ελέγχου Εϊτζ, Βαντίμ Ποκρόφσκι. Συνολικά, 15 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το 10% του πληθυσμού της Ρωσίας, έχουν ελεγχθεί για το αν είναι φορείς ή όχι, μέσα στο 2001 σε όλη τη χώρα.

Ομως, και στην Αφρική οι αριθμοί της «Γιούνισεφ» αποδεικνύουν την κρισιμότητα της κατάστασης. Μόνο τη χρονιά που διανύουμε, εντοπίστηκαν στη «μαύρη ήπειρο» 3,4 εκατομμύρια νέα κρούσματα και σημειώθηκαν 2,3 εκατομμύρια θάνατοι. Σε χώρες, όπως η Μπουτσουάνα, η Σουαζιλάνδη και σε μερικές χώρες της Νότιας Αφρικής, πάνω από το 30% των εγκύων γυναικών έχουν μολυνθεί από τον ιό, ενώ στη Δυτική Αφρική πολλές χώρες με χαμηλά - έως πρόσφατα - ποσοστά της ασθένειας, όπως η Νιγηρία, έχουν ξεπεράσει πλέον το δείκτη του 5% στα κρούσματα. Το πιο τραγικό: Το προσδόκιμο ζωής που υπολογίζεται ότι θα ανερχόταν στα 62 χρόνια - αν δεν υπήρχε το Εϊτζ - αγγίζει τώρα στη νότια της Σαχάρας Αφρική τα 47 χρόνια ζωής.

Στην Ασία, οι αριθμοί εξακολουθούν επίσης να αυξάνονται ανησυχητικά και για πρώτη φορά ο αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί ανέρχεται στο ένα εκατομμύριο. Μάλιστα, σε μερικές χώρες της Μέσης Ανατολής, ουσιαστικά ανεπηρέαστες απ' τον ιό μέχρι πρότινος, η επιδημία έχει αρχίσει να εξαπλώνεται ανάμεσα σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Τα συνολικά στοιχεία, πάντως, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο ελπίδας κι αισιοδοξίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της «Γιούνισεφ», τα μισά απ' τα νέα κρούσματα του Εϊτζ σε όλο τον κόσμο είναι μεταξύ 15 και 24 ετών, περισσότερα από 1,4 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 15 ετών υπολογίζονται ότι ζουν με Εϊτζ, ενώ απ' την αρχή της επιδημίας έχουν πεθάνει 4,3 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 15 ετών. Επίσης, περισσότερα από 13.000.000 παιδιά 14 ετών ή μικρότερα έμειναν ορφανά, εξαιτίας της συγκεκριμένης ασθένειας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ