Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κανένα έλεος για τους 500 πρόσφυγες!

Με τους δουλέμπορους συνδιαλέγεται η κυβέρνηση, που χτες το βράδυ ανεφοδίασε το πλοίο με καύσιμα και τρόφιμα

«Δε θέλουμε να πατήσουν το πόδι τους στη χώρα μας. Η γραμμή μας είναι η επαναπροώθηση»! Η παραπάνω φράση, εκδήλωση της απόλυτης απανθρωπιάς της πολιτικής με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους κυνηγημένους μετανάστες που αναζητούν μια θέση στον ήλιο, ειπώθηκε χτες από υψηλόβαθμο κυβερνητικό παράγοντα, όταν κλήθηκε να απαντήσει τι θα πράξει η κυβέρνηση με το δράμα των 500 οικονομικών και πολιτικών προσφύγων, που εκτυλίσσεται στα ανοιχτά της Πύλου. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η μόνη «ευαισθησία» εκ μέρους της κυβέρνησης απέναντι στους ανθρώπους που θαλασσοδέρνονται μεσοπέλαγα είναι να τους χορηγηθούν καύσιμα για να απομακρυνθούν από τα ελληνικά παράλια και (προφανώς) να πνιγούν κάπου μακρύτερα από εμάς!

Νωρίς το βράδυ, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, το δουλεμπορικό πλοίο «Whale 4» με σημαία Συρίας ανεφοδιάστηκε με τρόφιμα και καύσιμα. Το συγκεκριμένο πλοίο βρίσκεται ανοιχτά της Πύλου από την περασμένη Τρίτη, υπό τη ...διακριτική παρακολούθηση του αντιτορπιλικού «Νέαρχος», αλλά και σκαφών του Λιμενικού Σώματος.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, προσπάθεια ανεφοδιασμού έγινε και αργά προχθές τη νύχτα, αλλά δεν καρποφόρησε. Οχι μόνον εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή, αλλά κυρίως απ' το φόβο των υπευθύνων πως, αν πλησίαζαν, θα είχαν να «αντιμετωπίσουν» πιθανές κινήσεις των προσφύγων, που θα ζητούσαν επιτακτικά χορήγηση ασύλου. Μήπως, δηλαδή, οι πρόσφυγες έπεφταν στη θάλασσα, εκβιάζοντας έτσι τις ελληνικές αρχές να τους περισυλλέξουν. Πάντως, αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση συνδιαλέγεται με τους δουλεμπόρους που κυβερνούν το σκάφος.

Ο λαός της Μεσσηνίας στο πλευρό τους

Σε ανακοίνωσή της, η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές πως, αντί να περιθάλψουν τους πρόσφυγες και να συλλάβουν τους δουλεμπόρους, φροντίζουν να τους ξαποστείλουν όσο γίνεται πιο γρήγορα, αδιαφορώντας για το τι θα συμβεί.

«Ρωτάμε τους υπεύθυνους της κυβέρνησης, του ΥΕΝ και του Λιμενικού Σώματος: Ποιος θα έχει την ευθύνη, αν ναυαγήσουν ή αρχίσουν να πεθαίνουν από την πείνα και τις αρρώστειες οι άνθρωποι αυτοί - και οι γυναίκες και τα παιδιά, που κατά πάσα πιθανότητα βρίσκονται στο καράβι; Ποιον, τελικά, φυλάνε και από ποιον, τα σκάφη του Πολεμικού μας Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος; Τα ίδια ερωτήματα απευθύνουμε, επίσης, στη Νομαρχία Μεσσηνίας και το Δήμο Πύλου», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η ΝΕ Μεσσηνίας επισημαίνει ακόμη ότι «στελέχη του ΚΚΕ, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και τη Νομαρχιακή Επιτροπή, παρέμβηκαν τηλεφωνικά στους αρμόδιους του ΥΕΝ και του Λιμενικού, αλλά οι απαντήσεις δεν ήταν ικανοποιητικές, ενώ απορρίφθηκε το αίτημα της νομαρχιακής συμβούλου Μαρίας Διαμαντάκη να επισκεφθεί το καράβι». Η ανακοίνωση καταλήγει: «Καλούμε το λαό και τους μαζικούς φορείς να καταδικάσουν το γεγονός και να απαιτήσουν από την κυβέρνηση και τις αρχές να πάρουν τα ενδεδειγμένα μέτρα προς την κατεύθυνση της αλληλεγγύης στους ταλαίπωρους ανθρώπους, που μπορεί να είναι πρόσφυγες Αφγανοί ή διωκόμενοι αγωνιστές ή άνθρωποι που ψάχνουν να βρουν μια θέση στον ήλιο. Να πούμε "όχι" στην απάνθρωπη πολιτική της "επαναπροώθησης", γιατί αυτή είναι ένα νέο έγκλημα στην αλυσίδα των εγκλημάτων της κυβέρνησης Σημίτη».

Επίσης, ο «Ενωμένος Μεσσηνιακός Αγωνιστικός Συνδυασμός» (ΕΜΑΣ) εκφράζει τη συμπαράστασή του στους βασανισμένους επιβάτες, αλλά και τη διαμαρτυρία του για την άρνηση των αρχών να διευκολύνουν τους νομαρχιακούς συμβούλους του να επισκεφτούν το πλοίο. Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και η Επιτροπή Ειρήνης Μεσσηνίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Περιέφεραν ξεριζωμένους για επαναπροώθηση στην Τουρκία (2021-11-02 00:00:00.0)
Επιχείρηση εντοπισμού σκάφους με μετανάστες (2017-08-10 00:00:00.0)
Μείον ένας οι συλληφθέντες... (2002-01-09 00:00:00.0)
Νέο δράμα με 230 ναυαγούς (2002-01-03 00:00:00.0)
Νεκρός Τούρκος δουλέμπορος (2001-08-03 00:00:00.0)
Συνελήφθησαν 4 δουλέμποροι (2001-03-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ