Τρίτη 2 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ
Περιέφεραν ξεριζωμένους για επαναπροώθηση στην Τουρκία

Ταλαιπωρημένοι πρόσφυγες και μετανάστες που κρατούνται στην Κω μετά την περιπέτειά τους στο Νότιο Αιγαίο
Ταλαιπωρημένοι πρόσφυγες και μετανάστες που κρατούνται στην Κω μετά την περιπέτειά τους στο Νότιο Αιγαίο
Αλλο ένα περιστατικό που αποδεικνύει τα παζάρια της ελληνικής κυβέρνησης με την τουρκική για επιστροφές και απελάσεις ξεριζωμένων ανθρώπων συνέβη τις τελευταίες μέρες, με θύματα περίπου 375 πρόσφυγες και μετανάστες, από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και το πολύπαθο από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις Αφγανιστάν. Ακυβέρνητο πλοίο που τους μετέφερε στην Ιταλία περιφερόταν από την Πέμπτη, ρυμουλκούμενο από σκάφος του Λιμενικού στο Νότιο Αιγαίο μέχρι να καταλήξει την Κυριακή στην Κω. Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έκανε λόγο για πλοίο που έπλεε σε διεθνή ύδατα, την ώρα που αυτό ρυμουλκούνταν από το Λιμενικό και οι άνθρωποι ήταν χωρίς νερό, φαγητό, φαρμακευτική βοήθεια και ιατρική παρακολούθηση. Ενας άνδρας υπέστη λιποθυμικό επεισόδιο και μία γυναίκα αποβιβάστηκε στην Κάρπαθο, καθώς δεν άντεξαν στις κακουχίες.

Η κυβέρνηση έδειξε, για άλλη μια φορά, την «πυγμή» της στους κατατρεγμένους, αφού, αρχικά, σε μια προσπάθεια μαζικής επαναπροώθησης, υπέβαλε αίτημα ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Ενωση να παρέμβει για να παραλάβει η Τουρκία το πλοίο, κάτι το οποίο δεν συνέβη. Ο αρμόδιος υπουργός Νότης Μηταράκης δήλωσε μάλιστα προκλητικά ότι η Ελλάδα απέδειξε για άλλη μια φορά ότι προστατεύει ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα και παρέχει προστασία. Ο Ν. Μηταράκης βρίσκεται από χτες στην Τουρκία (σήμερα θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Σ. Σοϊλού), για να ζητήσει την εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, αυτή που κάνει τους ξεριζωμένους «μπαλάκι» στα γεωστρατηγικά παιχνίδια των αστικών τάξεων.

Πάντως φωτογραφίες στο διαδίκτυο έδειχναν σκάφος του Λιμενικού Σώματος να πλέει κοντά στο πλοίο, άνδρες των ειδικών δυνάμεων να βρίσκονται πάνω στο πλοίο με τους αβοήθητους πρόσφυγες. Το περιστατικό έγινε επίσημα γνωστό από το αρχηγείο του Λιμενικού το μεσημέρι της Παρασκευής, οπότε και δηλώθηκε ότι πρόκειται για επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ