Τρίτη 2 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αξιοποίηση του φονικού στο Πέραμα για ενίσχυση της καταστολής

Την ώρα που η αστυνομική αυθαιρεσία «πυροβολεί» στηριζόμενη στο θεσμικό πλαίσιο και την πολιτική όλων των κυβερνήσεων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Π. Θεοδωρικάκος, ανακοίνωσε χτες μέτρα αναβάθμισης της αστυνομικής δράσης, στην πραγματικότητα ενίσχυσης της καταστολής, αξιοποιώντας και τη δολοφονία του 18χρονου Ρομά Νίκου Σαμπάνη από αστυνομικά πυρά, μετά από καταδίωξη μέχρι το Πέραμα κλεμμένου αυτοκινήτου και τον τραυματισμό ενός 16χρονου.

Οπως είπε ο υπουργός, «η κοινή γνώμη ασφαλώς είναι προβληματισμένη με όσα διαδραματίστηκαν, με εντολές που δόθηκαν για λήξη της καταδίωξης, με αλλεπάλληλες διαρροές εσωτερικών επικοινωνιών της Αμεσης Δράσης, με την έλλειψη συντονισμού». Ετσι αποδίδει την ευθύνη κυρίως στο κέντρο επιχειρήσεων. Από τις ανακοινώσεις προκύπτει ότι θα υπάρξει «νέος κανονισμός λειτουργίας της Αμεσης Δράσης και ακριβής περιγραφή των επιχειρησιακών σχεδίων και των καθηκόντων που αντιστοιχούν στους αστυνομικούς», ότι «δεν θα μπορεί να διακόπτεται καμία καταδίωξη και έρευνα ατόμων που ελέγχονται για παραβατική και παράνομη συμπεριφορά και δεν μπορεί να υπάρχει ανοχή σε περιοχές και ομάδες υψηλής παραβατικότητας» στοχοποιώντας και την κοινότητα των Ρομά. Παράλληλα, γίνεται λόγος για χρήση καμερών πάνω στους αστυνομικούς, επανεκπαίδευση του συνόλου των αστυνομικών με προτεραιότητα τους αστυνομικούς που υπηρετούν στην Ομάδα ΔΙΑΣ, τόσο στο επιχειρησιακό πεδίο όσο και στην επικοινωνία με τους πολίτες και τη γνώση των νόμων. Ψηφιοποίηση του Κέντρου Επιχειρήσεων, αλλαγές στη διάταξη δυνάμεων και στην ηγεσία της Αμεσης Δράσης, ενώ σε θεσμικό επίπεδο προωθείται τους επόμενους τρεις μήνες το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της Αστυνομικής Ακαδημίας και της παρεχόμενης εκπαίδευσης στο σύνολο των αστυνομικών της χώρας.

Σύμφωνα με διαρροές σε ΜΜΕ, στο πόρισμα που είχε παραγγείλει ο Π. Θεοδωρικάκος στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. για το αιματηρό περιστατικό στο Πέραμα, το οποίο του παραδόθηκε την περασμένη Παρασκευή, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι τις 32 από τις 38 σφαίρες τις έριξαν τρεις αστυνομικοί από τους εφτά που βρίσκονταν στο σημείο της ανθρωποκτονίας. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, υπήρξαν κακός συντονισμός, ελλιπής εικόνα, έλλειψη εκπαίδευσης στη διαχείριση αλλά και αναφορές για αδυναμία του κέντρου επιχειρήσεων.

Οι δικηγόροι της οικογένειας του δολοφονημένου 18χρονου Νίκου Σαμπάνη σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τ. Θεοδωρικάκου έκαναν λόγο για «επιχειρησιακό φιάσκο της αστυνομίας στο Πέραμα» για «συγκάλυψη και νομιμοποίησή του, που κατέληξε στην ανθρωποκτονία του 18χρονου Ρομά Νίκου Σαμπάνη» και σημειώνουν: «Ο υπουργός δεν προχώρησε ούτε καν στο στοιχειώδες: Στη θέση σε διαθεσιμότητα των επτά αστυνομικών που πυροβόλησαν 36 τουλάχιστον σφαίρες, σε κατοικημένη περιοχή, στους θώρακες δύο νεαρών ατόμων». Επίσης λένε ότι «το πέρασμα από τον κολασμό της εγκληματικής πράξης στη στοχοποίηση ομάδων πληθυσμού (οι Ρομά είναι μία από αυτές) συνιστά οριστικό διαζύγιο της Ελληνικής Αστυνομίας με τις βασικές ορίζουσες του κράτους δικαίου».

  • Τη Δευτέρα τα ξημερώματα αστυνομικός των ΟΠΚΕ εκτός υπηρεσίας πυροβόλησε την ώρα που δύο άτομα επιχειρούσαν διάρρηξη σε φαρμακείο στον Αγ. Δημήτριο. Ο αστυνομικός μένει στην απέναντι πολυκατοικία και φέρεται να πυροβόλησε τέσσερις φορές για εκφοβισμό. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, σφαίρες φέρεται να κατέληξαν στην τζαμαρία του φαρμακείου αλλά και σε ένα παρκαρισμένο ΙΧ. Οι δράστες διέφυγαν, χωρίς να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός κατοίκου και σε βάρος του αστυνομικού σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί οπλοχρησίας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ