Τρίτη 2 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΕΥΒΟΙΑΣ
Απαντούν στο κυβερνητικό σχέδιο υπέρ των μεγάλων συμφερόντων με κλιμάκωση του αγώνα

Το Σάββατο το αγωνιστικό ραντεβού όλων των πληγέντων από φυσικές καταστροφές στην πλατεία Συντάγματος, στις 12 το μεσημέρι

«

Βασική προϋπόθεση για να συνεχίσουμε να ζούμε στον τόπο μας είναι η ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας», τόνισαν εκπρόσωποι του πυρόπληκτου λαού της Βόρειας Εύβοιας σε παρέμβασή τους χτες στην εκδήλωση που οργάνωσε η κυβερνητική επιτροπή «ανασυγκρότησης» στη Λίμνη, δηλώνοντας παράλληλα ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους, με επόμενο μεγάλο σταθμό το συλλαλητήριο το Σάββατο 6 Νοέμβρη στην Αθήνα μαζί με όλους τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές από όλη τη χώρα.

Για μία ακόμη φορά κατά τη διάρκεια της χτεσινής εκδήλωσης φάνηκε ξεκάθαρα ότι οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης και της επιτροπής «ανασυγκρότησης» της Βόρειας Εύβοιας, που λειτουργεί υπό την προεδρία του Σταύρου Μπένου, όχι μόνο στρώνουν το έδαφος για να μετατραπεί η καταστροφή σε «ευκαιρία» για μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά ταυτόχρονα είναι εχθρικοί απέναντι στον λαό της περιοχής και τις ανάγκες του. Στις τοποθετήσεις Μπένου, των υφυπουργών Κεδίκογλου και Αμυρά που συμμετείχαν, αλλά και των εκπροσώπων των μελετητικών γραφείων και των ΜΚΟ που έχουν αναλάβει να «τρέξουν» τις μελέτες για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας, απουσίαζαν οι αναφορές στα αιτήματα του πυρόπληκτου λαού της περιοχής και στα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, ενώ φάνηκε ξεκάθαρα ότι ο σχεδιασμός ανασυγκρότησης εξυπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου και κυρίως μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους του τουριστικού κλάδου.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι το σύνολο των μελετών θα εκπονηθούν από αντίστοιχα γραφεία που επιλέχθηκαν από την επιτροπή και το κόστος θα καλυφθεί από χορηγίες επιχειρηματικών ομίλων και των εταιρικών μελών του σωματείου «Διάζωμα» του Στ. Μπένου. Μάλιστα, αυτό που προέκυψε από τη χτεσινή εκδήλωση, είναι ότι σε πρώτη φάση το βάρος πέφτει στις μελέτες του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού, προκειμένου να προσδιοριστούν οι χρήσεις γης, καθώς και στην ανασύσταση του δάσους, κυρίως κοντά σε οικισμούς και περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος, ενώ την όλη διαδικασία διαπερνά η λογική ότι όλες οι δημόσιες επενδύσεις και οι δράσεις θα πρέπει να υπηρετούν τον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης, είναι ενδεικτικό το ότι ενώ είχαν προσκληθεί οι βουλευτές της περιοχής των άλλων κομμάτων δεν έφτασε πρόσκληση στον βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργο Μαρίνο.

Σχεδόν τίποτα για τις ανάγκες των πυρόπληκτων

«Σήμερα δεν μας κάνατε σοφότερους σε σχέση με αυτά που είχατε πει την προηγούμενη φορά», τόνισε στην παρέμβασή του ο Στάθης Λιαγκάκης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Πυρόπληκτων Βόρειας Εύβοιας, υπογραμμίζοντας ότι για να μπορέσουν να παραμείνουν οι κάτοικοι στην περιοχή θα πρέπει να ικανοποιηθούν τα αιτήματα που έχουν διαμορφώσει ο λαός και οι φορείς της περιοχής.

Σημείωσε επίσης ότι από τα αιτήματα του λαού της περιοχής δεν έχει ικανοποιηθεί σχεδόν τίποτα μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν πάρει τίποτα για τις ζημιές στα ζώα και τα μαντριά τους, ενώ δεν υπάρχει καμία κρατική μέριμνα για τη διασφάλιση ζωοτροφών για τα κοπάδια τους. Οι περισσότεροι που έχασαν τα σπίτια τους φιλοξενούνται σε συγγενικά τους πρόσωπα. Οι μελισσοκόμοι δεν έχουν πάρει αποζημιώσεις, ενώ επίσης δεν υπάρχει καμία κρατική μέριμνα για μελισσοτροφές. Δεν έχει γίνει καταγραφή στις καμένες ελιές και δεν υπάρχει πρόβλεψη για αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς. Επίσης, ο Στάθης Λιαγκάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για τη στελέχωση των Κέντρων Υγείας της περιοχής αλλά αντίθετα προχωρά στην υποβάθμιση σχολείων.

Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στις πρόσφατες πλημμύρες, σημειώνοντας ότι δεν έχουν προχωρήσει άμεσα τα αναγκαία έργα και εξέφρασε την ανησυχία του λαού της περιοχής. Πρόσθεσε: «Το πρόγραμμα που παρουσιάζεται σήμερα είναι για τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Το βλέπουμε και από τις συμμετοχές στο πάνελ. Εμείς ζητάμε την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς χωρίς προϋποθέσεις και όρους, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και άμεση υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων».

Αντίστοιχη ήταν και η παρέμβαση του Βαγγέλη Γεωργαντζή, προέδρου του Συλλόγου Ρητινοκαλλιεργητών, τονίζοντας ότι οι ρετσινάδες παραμένουν χωρίς εισόδημα και χωρίς κάποια συγκεκριμένη ενημέρωση για το πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις και όρους θα ξεκινήσουν τα προγράμματα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Την αγωνία των επαγγελματιών της Βόρειας Εύβοιας εξέφρασε στην παρέμβασή της η Αννα Κουτάντου, γραμματέας του Συλλόγου Επαγγελματιών Παραλίας Αγίας Αννας, η οποία τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τους επαγγελματίες που έχουν πληγεί έμμεσα από την πυρκαγιά, ενώ επισήμανε ότι οι συνάδελφοί της έχουν ανάγκη από άμεσα μέτρα στήριξης.

Στο πλαίσιο αυτό οι πυρόπληκτοι της Βόρειας Εύβοιας συνεχίζουν την προετοιμασία για την κάθοδό τους στην Αθήνα το Σάββατο 6 Νοέμβρη και το μεγάλο συλλαλητήριο που διοργανώνουν στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Συντάγματος μαζί με πληγέντες από φυσικές καταστροφές από διάφορες περιοχές της χώρας.

Χαρακτηριστική επίσης της συνειδητοποίησης της αναγκαιότητας του αγώνα είναι και η μεγάλη αύξηση της συμμετοχής στις εκλογές που ολοκληρώθηκαν αυτές τις μέρες στον Αγροτικό Σύλλογο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας. Οι αγρότες αναγνωρίζουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο που αυτός έχει παίξει τόσο τις μέρες της καταστροφικής πυρκαγιάς το καλοκαίρι όσο και μετά με την οργάνωση και τον συντονισμό του αγώνα των πυρόπληκτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ