ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ
Μαζικός - αγωνιστικός γιορτασμός της επετείου

Την Κυριακή, 2 Δεκέμβρη στον τόπο της επιχείρησης ανατίναξης της Γέφυρας.

Την Κυριακή, 2 του Δεκέμβρη 2001, η Κεντρική Διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) και οι συνεργαζόμενες μ' αυτήν ΕΑΜογενείς Αντιστασιακές Ενώσεις διοργανώνουν στο Γοργοπόταμο, στον τόπο της επιχείρησης των ανταρτών, στις 11 το πρωί, τη μεγάλη επετειακή εκδήλωση για τα 59 χρόνια από την Ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοπόταμου. Σε σχετική ανακοίνωση της ΠΕΑΕΑ, καλούνται όλοι οι αγωνιστές και φίλοι της Εθνικής Αντίστασης, όλοι οι εργαζόμενοι και τα μέλη των Παραρτημάτων της, με τα λάβαρά τους, να πάρουν μέρος στην εκδήλωση.

Για τη μετακίνηση, την Κυριακή 2-12-01, δρομολογούνται πούλμαν από τα Κεντρικά και τα Παραρτήματα Αττικής της ΠΕΑΕΑ:

- Κεντρικά ΠΕΑΕΑ, ξεκινούν από την πλατεία Κάνιγγος στις 7 π.μ. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ.: 82.34.296 και 88.31.368.

- Μενιδίου (δωρεάν), από τη Γέφυρα της οδού Φιλαδελφίας, στις 7 π.μ.

- Αμαρουσίου, 7.15 από τον ηλεκτρικό σταθμό Αμαρουσίου.

- Ηρακλείου, από Τρία Αστέρια στις 7 π.μ. (δωρεάν).

- Κηφισιάς (δωρεάν), στις 7.30 π.μ. από τον Πλάτανο Κηφισιάς. Τηλ.: 80.16.977.

- Μελισσίων, στις 8 π.μ. από εκκλησία Ζωοδόχου Πηγής (δωρεάν).

- Πατησίων - Ριζούπολης, από τη Ριζούπολη, οδός Χριστιανουπόλεως (Παιδική Χαρά) στις 6.45 π.μ. και από την Αγ. Βαρβάρα (τέρμα Πατησίων) στις 7 π.μ. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ.: 20.14.039 και 22.34.369 (5-7 μ.μ.).

- Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας, από το Δημαρχείο της Ν. Φιλαδέλφειας στις 7 π.μ. και με στάσεις στη Ν. Χαλκηδόνα (σε Σκλαβενίτη, Ρενό, Αγ. Μαρίνα). Τηλ.: 25.30.706 και 25.24.136.

-Μεταμόρφωσης, στις 7.00 π.μ. από τα γραφεία του Παρ/τος.

- Νέας Ιωνίας, στις 7.00 π.μ. από τον Σταθμό ΗΣΑΠ Ν. Ιωνίας.

- Καλογρέζας, στις 7.00 π.μ. από τα γραφεία του Παρ/τος.

- Ηλιούπολης, από τα γραφεία του Παρ/τος, οδός Σοφ. Βενιζέλου 111, στις 6.45 π.μ.

- Βύρωνα, ώρα 7 π.μ. από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης, πρώην Ταπητουργείο.

-Καισαριανής, (δωρεάν από τον Δήμο) στις 7.00 π.μ. από την Πλατεία Καισαριανής(Παναγίτσα).

- Αργυρούπολης, 6.30 π.μ. από το Δημαρχείο Αργυρούπολης.

- Νέας Σμύρνης, από την πλατεία Ν. Σμύρνης, οδός Ομήρου 68, στις 7 π.μ. Τηλ.: 93.54.841.

- Καλλιθέας, στις 6.45 π.μ., από πλατεία Δαβάκη (τηλ.: 95.61.314).

- Πετραλώνων, αναχώρηση στις 7.15 π.μ. από τον ηλεκτρικό σταθμό Πετραλώνων.

- Περιστερίου (δωρεάν), στις 7.30 π.μ. από την πλατεία Δημαρχείου.

-Πειραιά, στις 7.00 π.μ. από τα γραφεία του Παρ/τος(όπισθεν Αγίας Τριάδας).

- Κορυδαλλού, από την πλατεία Ελευθερίας στις 7 π.μ.

- Δραπετσώνας, στις 7 π.μ. από φαρμακείο Εφραιμίδη, Εθνικής Αντιστάσεως και Αγ. Παντελεήμονος (τηλ: 46.10.362 απόγευμα).

-Κοκκινιάς, από τα γραφεία του παρ/τος (Κύπρου 60) και από την πλατεία Νεκροταφείου Νεάπολης.

- Αγ. Βαρβάρας, στις 7 π.μ. από την πλατεία Προφήτη Ηλία και 7.20 π.μ. από την πλατεία Αγίας Ελεούσας (τηλ.: 56.22.363).

-Αμπελοκήπων-Ελληνορώσων, στις 7.00 π.μ. από την πλατεία Αγ. Δημητρίου.

- Αγ. Παρασκευής, στις 7 π.μ. μπροστά από την εκκλησία.

- Χολαργού, στις 7 το πρωί από τέρμα λεωφορείων, 7.10 π.μ. από πλατεία Κύπρου και 7.20 από πλατεία Δημοκρατίας.

- Πεύκης, αναχώρηση στις 7.30 π.μ. από 13η στάση Πεύκης και από την Ανω Πεύκη στις 7.40 το πρωί.

- Ραφίνας, στις 7.15 π.μ. από το κτίριο του ΟΤΕ.

- Μαρκόπουλου - Πόρτο Ράφτη, στις 6.30 π.μ., από τα γραφεία του Εξωραϊστικού Συλλόγου Πόρτο - Ράφτη. Πληροφορίες τηλ: 0299/73.320 και 74.408.

- Λαυρίου (δωρεάν), στις 6 π.μ. από το Πνευματικό Κέντρο Λαυρίου.

- Ιλίου, από την παλιά Δημαρχία, ώρα 7.30 το πρωί (τιμή εισιτηρίου 1.000 δρχ.).

- Λουτρακίου - Περαχώρας, (δωρεάν), στις 7.00 π.μ. από την Αγροτική Τράπεζα Λουτρακίου

  • Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγωνιστών Μέσης Ανατολής (ΠΣΑΜΑ) παίρνουν μέρος στην εκδήλωση και καλούν τα μέλη τους να συμμετάσχουν μαζικά.
ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
«Αγωνιζόμαστε κάθε στιγμή για τα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης»

Αποψη από την εκδήλωση τιμής στο Μονοδένδρι Λακωνίας
Αποψη από την εκδήλωση τιμής στο Μονοδένδρι Λακωνίας
Με μεγάλη συγκίνηση και σεβασμό αντιστασιακοί, συγγενείς των θυμάτων και κάτοικοι της περιοχής, ήρθαν την περασμένη Κυριακή στο Μονοδένδρι Λακωνίας, για να τιμήσουν και αποδώσουν ελάχιστο φόρο τιμής, στους 118 αγωνιστές πατριώτες που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς και ντόπιους συνεργάτες τους, στις 23 Οκτώβρη 1943.

Την εκδήλωση διοργάνωσε το Παράρτημα Λακωνίας της ΠΕΑΕΑ, στον τόπο της εκτέλεσης, εκεί που έχει στηθεί μνημείο με τα ονόματα των εκτελεσμένων ηρώων.

Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Λευτέρης Αναστασάκος, αναφέρθηκε στο χρονικό της μεγάλης αυτής σφαγής των καλύτερων παιδιών της Σπάρτης, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στους παρευρισκόμενους. «Στις 23 Οκτώβρη του '43-εξιστόρησε ο ομιλητής - Γερμανοί και Ελληνες κουκουλοφόροι, τα μεσάνυχτα, χτύπησαν τις πόρτες της Σπάρτης και συνέλαβαν τους εκλεκτούς της επιστήμονες, επαγγελματίες, υπαλλήλους, εργάτες, αγρότες - όλοι τους μέλη και στελέχη του ΕΑΜ. Την άλλη ημέρα, με 24 καμιόνια τους μεταφέρανε στις φυλακές της Τρίπολης. Και μετά ένα μήνα, 26 Νοέμβρη τους εκτέλεσαν σε τούτο δω τον τόπο, το πανελλήνια πια γνωστό ιερό Μονοδένδρι, όπου αγέρωχοι και ωραίοι βαδίσανε στην υπέρτατη θυσία. Ζωσμένοι από τα πολυβόλα και πριν το καυτό βόλι τρυπήσει την καρδιά τους φωνάξανε: Ζήτω το ΕΑΜ, εκδίκηση στο φασισμό.

Το καυτό βόλι των κατακτητών, τους έκανε να σιωπήσουν, μα τα ιδανικά τους, για τα οποία παλεύαμε τότε μαζί, δονούν πάντα την οικουμένη και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να αγωνιζόμαστε γι' αυτά κάθε στιγμή».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο νομάρχης του Νομού Λακωνίας, εκπρόσωποι της Δημοτικής και Στρατιωτικής Αρχής του τόπου, συγγενείς των εκτελεσμένων, αντιπρόσωποι από τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ, καθώς και μέλη Παραρτημάτων της, όπως της Λακωνίας, ορισμένων της Αττικής και άλλοι μαζικοί φορείς.

Συγκίνηση μεγάλη προκάλεσε η απαγγελία από την παλιά Επονίτισσα Αθηνά Τσιγκάρη, του ποιήματος τα «Τσιβανόπουλα», που αναφερόταν στο τραγικό γεγονός του Μονοδενδριού, όπου τέσσερα αδέλφια ήταν ανάμεσα στους 118 εκτελεσμένους πατριώτες. Στη συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια, ενώ η Μπάντα του Δήμου έπαιξε το «επέσατε θύματα...» και έκλεισε με τον Εθνικό Υμνο.

ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ ΗΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τίμησαν τους αγωνιστές της περιοχής

Η Επιτροπή Ετεροδημοτών Ηλείας του ΚΚΕ, με την ευκαιρία των 60 χρόνων από την ίδρυση του ΕΑΜ και 55 από τη συγκρότηση του ΔΣΕ, πραγματοποίησε στις 4-11-01, στην αίθουσα των Οικοδόμων στην Αθήνα, εκδήλωση προς τιμήν των αγωνιστών του Νομού Ηλείας που έπεσαν στον αγώνα - για την ελευθερία και ανεξαρτησία της χώρας μας - ενάντια στο ναζισμό - φασισμό και ενάντια στον αγγλο-αμερικανικό ιμπεριαλισμό.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Βασίλης Πολυζωγόπουλος με χαιρετισμό. Ο υπεύθυνος των ετεροδημοτών Γιάννης Τζαβέλλας αναφέρθηκε στο ιστορικό και την πατριωτική δράση των αγωνιστών των ΕΑΜ - ΕΠΟΝ - ΕΛΑΣ και αργότερα του ΔΣΕ, με φωτεινό οδηγητή, πάντα, το ΚΚΕ.

Κεντρικός ομιλητής ο Γιώργης Σκιαδιώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στάθηκε στη σημερινή δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας και γενικά στον κόσμο όλο, εξαιτίας της παγκοσμιοποίησης που προσπαθούν να επιβάλλουν στους λαούς οι ιμπεριαλιστές.

Στο χώρο που έγινε η εκδήλωση - στην οποία παρευρέθηκαν αντιπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και μαζικών φορέων - υπήρχαν ταμπλό με τα ονόματα και φωτογραφίες των αγωνιστών του Νομού Ηλείας που έπεσαν στον αγώνα ή εκτελέστηκαν από τους κατακτητές. Η χορωδία της ΠΕΑΕΑ ερμήνευσε τραγούδια του αγώνα.

Εκδηλώσεις
  • Η Επιτροπή Γυναικών της ΠΕΑΕΑ καλεί τις αγωνίστριες της Εθνικής Αντίστασης να πάρουν μέρος στο «ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ», που οργανώνει η ΟΓΕ, την 1 Δεκεμβρίου 2001 στη Λάρισα, στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ, ενάντια στον πόλεμο που κήρυξαν οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο της ΟΓΕ: 3629.460.
  • Το Παράρτημα Σταυρούπολης, Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει τον ετήσιο χορό του την Κυριακή 2-12-01 στις 8 μ.μ., στο κέντρο «ΤΣΑΚΝΑΝΤΥ» (τιμή πρόσκλησης, 3.300 δρχ.).
  • Το ΔΣ του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγωνιστών Μέσης Ανατολής(ΠΣΑΜΑ) καλεί τα μέλη του σε Τακτική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση την Τετάρτη 5-12-01 στις 10.00 π.μ., στην αίθουσα της ΠΟΑΟ, οδός Πειραιώς 6, 4ος όροφος.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ