ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σε διαρκή και ανειρήνευτη πάλη με τον αντίπαλο

Μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, με κεντρικό ομιλητή τον Χρ. Κόφφα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Κατάμεστο από φοιτητές το αμφιθέατρο της Νομικής, κατά τη διάρκεια της χτεσινής εκδήλωσης της ΚΝΕ
Κατάμεστο από φοιτητές το αμφιθέατρο της Νομικής, κατά τη διάρκεια της χτεσινής εκδήλωσης της ΚΝΕ
«Αν ο καπιταλισμός δε μετατραπεί σε μειοψηφία, σε παγκόσμιο επίπεδο, κανένα κομμουνιστικό κόμμα, κανένα προοδευτικό κίνημα δεν πρέπει να εφησυχάζει». Μέσα από αυτή τη φράση, ο Χρ. Κόφφας, μέλος της ΚΕ και γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ, περιέγραψε ουσιαστικά την αναγκαιότητα να βρίσκεται πάντα στο στόχαστρο ο αντίπαλος, με τον οποίο η εργατική τάξη και τα σύμμαχα στρώματα βρίσκονται σε διαρκή και ανειρήνευτη πάλη.

Μέσα σε μια πανηγυρική ατμόσφαιρα, στο χώρο της Νομικής Σχολής, χτες βράδυ, η Οργάνωση Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ πραγματοποίησε την κορυφαία εκδήλωση στην πορεία προς το 8ο Συνέδριο της Οργάνωσης. Μια εκδήλωση που ολοκληρώθηκε με συναυλία από νεανικά μουσικά σχήματα.

Ο Χρ. Κόφφας, εισηγητής της εκδήλωσης, περιέγραψε μέσα από την ομιλία του την πορεία προς το σοσιαλισμό και σημείωσε πως για ν' ανοίξει ο δρόμος «έχει πολύ μεγάλη σημασία να κατανοηθεί σε βάθος ποιος είναι ο αντίπαλος που πρέπει να ανατραπεί.

Λέμε ανατροπή, γιατί ο αντίπαλος δεν έχει καμία διάθεση οικειοθελώς να φύγει από το προσκήνιο της ιστορίας. Μιλάμε λοιπόν για ταξική πάλη, ανειρήνευτη, μέχρι η ΕΤ να πάρει για λογαριασμό της την εξουσία.

Ο αντίπαλος, ο καπιταλισμός, είναι σήμερα αναγνώσιμος. Κινείται μέσα σε αντικειμενικές νομοτέλειες: Συγκέντρωση και συγκεντροποίηση της παραγωγής. Σύμφυση χρηματιστηριακού και βιομηχανικού κεφαλαίου. Εξαγωγή κεφαλαίων, εμπορευμάτων, ανθρώπων και υπηρεσιών. Ολη αυτή η κίνηση συντελείται με στόχο το κέρδος».

Επισήμανε πως ο καπιταλισμός κινείται μέσα σε αντιθέσεις και με βάση το νόμο της ανισομετρίας, όπου εμπεριέχεται το σπέρμα του θανάτου του. «Αυτό το σύστημα δεν μπορεί να ξεφύγει από τον πόλεμο, λόγω των αντιθέσεων. Αυτό που παρακολουθούμε στην Ασία, είναι έκφραση της όξυνσης των αντιθέσεων στο εσωτερικό. Και η κρίση εξάγεται με τη μορφή πολέμου σε βάρος άλλων χωρών. Το μεγάλο ζητούμενο είναι πόσο γρήγορη, έγκαιρη και αποφασιστική θα είναι η παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα για να μην οδηγηθούμε και σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο».

Παρουσιάζοντας την πολιτική του Μετώπου, ανέφερε: «Ολα τα κοινωνικά στρώματα που βρίσκονται κάτω από τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, έχουν αντικειμενικό συμφέρον να αντιπαραταχθούν στο σύστημα. Τους καλούμε να συγκροτήσουν ένα κοινωνικό μπλοκ που θα στρέφεται ενάντια σ' αυτό το σύστημα.

Αυτή η κοινωνικοπολιτική συμμαχία πρέπει να παλεύει τον αντίπαλο στα εθνικά όρια (κυβέρνηση και πολιτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν το σύστημα) και παράλληλα να αναζητήσει συμμαχίες αντίστοιχων κοινωνικοπολιτικών μπλοκ και στην περιφέρεια, και στην Ευρώπη, και στον κόσμο».

Τέλος μιλώντας για τα καθήκοντα της ΚΝΕ, ενόψει και του συνεδρίου της, τόνισε πως «οφείλει να γίνει πιο αποτελεσματική και να βοηθήσει τη νεολαία στην κατανόηση του αντίπαλου. Να σταθεί στο πλευρό της εργατικής τάξης που είναι η ανερχόμενη κοινωνική δύναμη. Να παλέψει για το σοσιαλισμό, το σύστημα που μπορεί να πραγματώσει τα όνειρα και τις φιλοδοξίες της νεολαίας».

Και για να γίνει πιο αποτελεσματική η ΚΝΕ, προσδιόρισε πως «χρειάζεται να επιμείνει στη μελέτη της κοσμοθεωρίας του Μαρξισμού - Λενινισμού και των επιμέρους επιστημών. Να καλλιεργεί την πειθαρχία, στη βάση των αρχών λειτουργίας. Να μαζικοποιείται και να θωρακίζεται για τους μεγάλους ταξικούς αγώνες που έρχονται».

Και το αμφιθέατρο σείστηκε από το σύνθημα που φώναζαν εκατοντάδες νέοι, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ: «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ωριμάζει στους διεθνείς κύκλους η λογική της χαλαρής ομοσπονδίας

Η ομάδα του Αλβάρο ντε Σότο έχει ετοιμάσει ολοκληρωμένο σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού, το οποίο στηρίζεται σε ιδέες που έχουν περιληφθεί στα άτυπα έγγραφα που υποβλήθηκαν κατά τη διάρκεια των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών. Το σχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί σε περίπτωση που προχωρήσει η διαδικασία, έχει ως βασικό άξονα τη μια διεθνή εκπροσώπηση της Κύπρου, ενώ τα δύο συστατικά κράτη (component states) θα έχουν τη μέγιστη δυνατή αυτονομία. Η λογική της χαλαρής ομοσπονδίας φαίνεται να ωριμάζει στους κύκλους των Ηνωμένων Εθνών αλλά και στο Λονδίνο και την Ουάσιγκτον, γεγονός που θα είναι πρόδηλο στο προτεινόμενο πλαίσιο συμφωνίας.

Στο εδαφικό επανέρχεται ο χάρτης Γκάλι (προβλέπεται το 28.2%) να παραμείνει υπό τους Τούρκους), με περιθώρια διαφοροποίησης αναλόγως με την τελική διευθέτηση του συνταγματικού και κυρίως του θέματος της κυριαρχίας. Στο ζήτημα αυτό θα υπάρξει, αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, σκληρό παζάρι.

Η Λευκωσία είναι ενήμερη για τις προθέσεις του Διεθνούς Οργανισμού καθώς και τις κινήσεις των Αγγλοαμερικανών μεσολαβητών επί του θέματος αυτού. Αναμένει, ωστόσο, την επίσημη υποβολή του εγγράφου, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δε θα γίνει στη συνάντηση της ερχόμενης Τρίτης, εκτός αν τα δεδομένα διαφοροποιηθούν άρδην. Αυτό, όμως εξαρτάται από τη στάση της τουρκικής πλευράς, η οποία αρνείται στη συγκεκριμένη περίπτωση στον κ. ντε Σότο ρόλο μεσολαβητή. Οπως προκύπτει, πάντως, από τις δηλώσεις του Βρετανού απεσταλμένου, Λόρδου Χάνεϊ η πρακτική που θα μεθοδεύσουν είναι η προαγωγή ενός πραγματικού "δούναι και λαβείν".

Ο Βρετανός αξιωματούχος σε δηλώσεις του στο BBC έκανε λόγο«για την ανάγκη γνήσιων διαπραγματεύσεων για γνήσιες υποχωρήσεις», δίνοντας και το στίγμα των επόμενων κινήσεων του Λονδίνου στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Ο Βρετανός διπλωμάτης εξέφρασε και τη θέση ότι η επικείμενη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Ντενκτάς «θα αποτελέσει την απαρχή μιας νέας διαδικασίας».

Επί του θέματος αυτού, η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της Μιχάλη Παπαπέτρου, επισήμανε ότι δεν τίθεται θέμα αναζήτησης νέας διαδικασίας και νέας βάσης λύσης του Κυπριακού.

Ο εκπρόσωπος είπε ακόμη πως η Λευκωσία δεν απορρίπτει ένα πάρε - δώσε υπό την προϋπόθεση όμως ότι αυτό θα γίνεται στα πλαίσια των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος επανέφερε στο προσκήνιο τη Δέσμη Ιδεών Γκάλι, ο εκπρόσωπος ανέφερε πως το πακέτο αυτό είναι ξεπερασμένο ενώ απέρριψε και τη θέση για εκ περιτροπής προεδρία.

Στην Κούβα αντιπροσωπεία του ΚΚΕ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, θα αναχωρήσει τη Δευτέρα 3 Δεκέμβρη για την Κούβα μετά από πρόσκληση του ΚΚ Κούβας.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα πάρει μέρος στις εργασίες της 10ης Συνάντησης του «Φόρουμ του Σάο Πάολο», που θα γίνουν στην Αβάνα μέχρι τις 7 του Δεκέμβρη.

Η φετινή σύνοδος του «Φόρουμ» θα ασχοληθεί με το συντονισμό της πάλης ενάντια στην καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση και ενάντια στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, με την αντιμετώπιση του επεμβατικού σχεδίου των ΗΠΑ «Πλαν Κολούμπια» ενάντια στα λαϊκά κινήματα της περιοχής, με την αντίσταση ενάντια στην καπιταλιστική ολοκλήρωση της Βορείου και Νοτίου Αμερικής στα πλαίσια του σχεδίου ΑΛΚΑ, όπως και με την ενίσχυση της αλληλεγγύης με τον κουβανέζικο λαό και τα επαναστατικά και αντιιμπεριαλιστικά κινήματα της περιοχής.

Η συμμετοχή αντιπροσωπειών κομμάτων και κινημάτων από πολλές χώρες του κόσμου αντανακλά τις σοβαρές διεργασίες και διαθέσεις και θα συμβάλει σε πιο αποτελεσματικές μορφές κοινής δράσης.

Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν ακόμα οι Μπ. Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ και η Δέσποινα Μάρκου, στέλεχος του Κόμματος.

Στην Πράγα ο Π. Γεωργιάδης

Ο Π. Γεωργιάδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, αναχώρησε για την Πράγα μετά από πρόσκληση του ΚΚ Βοημίας και Μοραβίας. Ο Π. Γεωργιάδης θα παρουσιάσει τις θέσεις και τις εμπειρίες του Κόμματος σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ενωση, σε ημερίδα που οργανώνει σήμερα Σάββατο η Κομματική Οργάνωση Πράγας του ΚΚΒΜ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ