Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ωριμάζει στους διεθνείς κύκλους η λογική της χαλαρής ομοσπονδίας

Η ομάδα του Αλβάρο ντε Σότο έχει ετοιμάσει ολοκληρωμένο σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού, το οποίο στηρίζεται σε ιδέες που έχουν περιληφθεί στα άτυπα έγγραφα που υποβλήθηκαν κατά τη διάρκεια των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών. Το σχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί σε περίπτωση που προχωρήσει η διαδικασία, έχει ως βασικό άξονα τη μια διεθνή εκπροσώπηση της Κύπρου, ενώ τα δύο συστατικά κράτη (component states) θα έχουν τη μέγιστη δυνατή αυτονομία. Η λογική της χαλαρής ομοσπονδίας φαίνεται να ωριμάζει στους κύκλους των Ηνωμένων Εθνών αλλά και στο Λονδίνο και την Ουάσιγκτον, γεγονός που θα είναι πρόδηλο στο προτεινόμενο πλαίσιο συμφωνίας.

Στο εδαφικό επανέρχεται ο χάρτης Γκάλι (προβλέπεται το 28.2%) να παραμείνει υπό τους Τούρκους), με περιθώρια διαφοροποίησης αναλόγως με την τελική διευθέτηση του συνταγματικού και κυρίως του θέματος της κυριαρχίας. Στο ζήτημα αυτό θα υπάρξει, αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, σκληρό παζάρι.

Η Λευκωσία είναι ενήμερη για τις προθέσεις του Διεθνούς Οργανισμού καθώς και τις κινήσεις των Αγγλοαμερικανών μεσολαβητών επί του θέματος αυτού. Αναμένει, ωστόσο, την επίσημη υποβολή του εγγράφου, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δε θα γίνει στη συνάντηση της ερχόμενης Τρίτης, εκτός αν τα δεδομένα διαφοροποιηθούν άρδην. Αυτό, όμως εξαρτάται από τη στάση της τουρκικής πλευράς, η οποία αρνείται στη συγκεκριμένη περίπτωση στον κ. ντε Σότο ρόλο μεσολαβητή. Οπως προκύπτει, πάντως, από τις δηλώσεις του Βρετανού απεσταλμένου, Λόρδου Χάνεϊ η πρακτική που θα μεθοδεύσουν είναι η προαγωγή ενός πραγματικού "δούναι και λαβείν".

Ο Βρετανός αξιωματούχος σε δηλώσεις του στο BBC έκανε λόγο«για την ανάγκη γνήσιων διαπραγματεύσεων για γνήσιες υποχωρήσεις», δίνοντας και το στίγμα των επόμενων κινήσεων του Λονδίνου στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Ο Βρετανός διπλωμάτης εξέφρασε και τη θέση ότι η επικείμενη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Ντενκτάς «θα αποτελέσει την απαρχή μιας νέας διαδικασίας».

Επί του θέματος αυτού, η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της Μιχάλη Παπαπέτρου, επισήμανε ότι δεν τίθεται θέμα αναζήτησης νέας διαδικασίας και νέας βάσης λύσης του Κυπριακού.

Ο εκπρόσωπος είπε ακόμη πως η Λευκωσία δεν απορρίπτει ένα πάρε - δώσε υπό την προϋπόθεση όμως ότι αυτό θα γίνεται στα πλαίσια των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος επανέφερε στο προσκήνιο τη Δέσμη Ιδεών Γκάλι, ο εκπρόσωπος ανέφερε πως το πακέτο αυτό είναι ξεπερασμένο ενώ απέρριψε και τη θέση για εκ περιτροπής προεδρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ