ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
Ο πόλεμος είχε αρχίσει πολύ πριν την 11η Σεπτέμβρη!

Η πολεμική μηχανή ήταν «ζεστή» πολύ πριν τις 11 του Σεπτέμβρη

Associated Press

Η πολεμική μηχανή ήταν «ζεστή» πολύ πριν τις 11 του Σεπτέμβρη
ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ.--

«Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν ήταν μια επιχείρηση που είχε προαποφασιστεί και οργανωνόταν επί μήνες από τη CIA και το Πεντάγωνο, πολύ πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου».

Η είδηση ήταν λίγο - πολύ γνωστή αλλά το δημοσίευμα της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», ισχυρίζεται ότι το άρθρο στηρίζεται σε έγγραφα επίσημης ευρωπαϊκής πηγής που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά τα έγγραφα, από την άνοιξη του 2001 Αμερικανοί πράκτορες βρίσκονταν στο Πακιστάν με εντολή να διαπραγματευτούν(!) με τους Ταλιμπάν την παράδοση του Μπιν Λάντεν και παράλληλη αποστολή τους ήταν να φέρουν, με εκβιασμούς ή οικονομικές προσφορές όπως πολύ χαρακτηριστικά αναφέρει το άρθρο της απογευματινής εφημερίδας το καθεστώς του Περβέζ Μουσάραφ πιο κοντά στις ΗΠΑ. Αποκαλύπτεται ότι οι διαπραγματεύσεις, στις οποίες ηγήθηκε ο ίδιος ο αρχηγός της CIA, Τζορτζ Τένετ - οποίος βρέθηκε μυστικά στο Ισλαμαμπάντ τον Ιούνιο- απέτυχαν και οι Αμερικανοί ήταν έτοιμοι να επιτεθούν από τον Αύγουστο.

Στο έγγραφο αναφέρεται επίσης ότι ο Τένετ, στη μυστική αποστολή του δέσμευσε το Πακιστάν για συνεργασία στη διάρκεια των επικείμενων τότε επιχειρήσεων. Ομως, η αμερικανική διπλωματία προσπάθησε και ήρθε τελικά σε επαφή με τους Ταλιμπάν και συνδετικός κρίκος δεν ήταν άλλος από τον πρώην πρέσβη των ταλιμπάν στο Ισλαμαμπάντ, μουλά Αμπντούλ Σαλάμ Ζαΐφ, ο οποίος εξακολουθούσε να παίζει αυτό το ρόλο ακόμη και στη διάρκεια του εκδηλωμένου πια πολέμου.

Ομως η επίσκεψη Τένετ, που σηματοδοτεί τις επιδιώξεις της αμερικανικής διπλωματίας, είχε και τα παρελκόμενά της, όπως τη συνεργασία της CIA με τη στρατιωτική Ιντερσέρβισιζ Ιντέλιντζενς και το Γραφείο Ιντέλιτζενς Μπιρό και την εισχώρηση Αμερικανών κομάντος στο έδαφος του Αφγανιστάν από τον Αύγουστο. Λίγο αργότερα ήρθε ο θάνατος, μυστηριωδώς και αιφνιδίως (;), του στρατηγού Γκιουλάμ Αχμέντ, αλλά και το ρήγμα μεταξύ του αρχηγού της διαβόητης Ιντερσέρβισιζ Ιντέλιντζενς, στρατηγού Αχμέντ Μαχμούντ με τον Περβέζ Μουσάραφ. Ολα κύλησαν ομαλά...

Το χρήμα αρχίζει να εισρέει στα ταμεία «συγκεκριμένων» επιχειρήσεων

Και τα πράγματα δείχνουν να κυλούν προς το παρόν ομαλά για τις αμερικανικές επιχειρήσεις. Εξάλλου, όπως διαβεβαιώνεται, το καθεστώς των Ταλιμπάν δεν κατέρρευσε έτσι απλά εν μια νυκτί, αλλά μετά από μία πολύ καλά σχεδιασμένη και επί μήνες επιχείρηση.

Ομως δεν είναι μόνο η αμερικανική διπλωματία που επωφελείται τα μάλα από τον πόλεμο εναντίον του Αφγανιστάν. Σύμφωνα με την εφημερίδα San Fransisco Chronicle, η αμερικανική στρατιωτική ανάμειξη προσδίδει αμέριστα και συνεχώς αυξανόμενα κέρδη και στο Carlyle Group. Το Carlyle Group, μία επενδυτική και αρκετά μυστικοπαθής επενδυτική επιχείρηση με έδρα την Ουάσιγκτον, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια περί των 14 δισ. δολαρίων, περιλαμβανομένου και πλήθους εταιριών της στρατιωτικής βιομηχανίας, που πια μπορούν να προσδοκούν σε πακτωλούς χρημάτων...

Ανάμεσα στα εξέχοντα στελέχη της Carlyle, συγκαταλέγονται ο πρώην υπουργός Αμύνης και αναπληρωτής διευθυντής της CIA, Φρανκ Καρλούτσι, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Τζέιμς Μπέικερ και κυρίως ο πρώην Πρόεδρος και πατήρ του νυν προέδρου, Τζορτζ Μπους. Το ζήτημα της Carlyle έχει απασχολήσει στο παρελθόν πολλές αμερικανικές εφημερίδες με πρώτη από όλες την Wall Street Journal, που είχε χαρακτηρίσει τις δραστηριότητες της Carlyle «σκάνδαλο». Ποιες ήταν αυτές οι δραστηριότητες; Οι οικονομικοί δεσμοί και η στενή χρόνια συνεργασία της εταιρίας με την οικογένεια Λάντεν στη Σαουδική Αραβία, για τα πετρέλαια φυσικά, και μάλιστα από τα χρόνια που στο τιμόνι της επιχείρησης δεν ήταν άλλος από τον τωρινό Νο1 καταζητούμενο των ΗΠΑ, Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Αυτό που δεν είναι ευρύτατα γνωστό, είναι ότι η Carlyle, κερδίζει -ή καλύτερα κερδοσκοπεί- και από τις εισφορές των 1.2 εκατομμυρίων μελών του Συνταξιοδοτικού Ταμείου των Δημοσίων Υπαλλήλων της Καλιφόρνιας, της CalPERS, το μεγαλύτερο δημόσιο ταμείο των ΗΠΑ.

Γερμανία και Ρωσία δε θέλουν επέκταση του πολέμου στο Ιράκ...

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Σαφέστατο μήνυμα κατά των σχεδίων της Ουάσιγκτον για επέκταση του πολέμου σε άλλες χώρες πλην του Αφγανιστάν, εξέπεμψε χτες από το Βερολίνο ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ αλλά και ο Ρώσος διπλωματικός απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή, Νικολάι Καρτούζοφ.

«Τασσόμαστε κατά μίας διεύρυνσης της σύγκρουσης... Δε βλέπω ανάγκη για επέκταση του πολέμου σε άλλες χώρες. Το στρατιωτικό σκέλος του αντιτρομοκρατικού πολέμου θα πρέπει να περιοριστεί στο Αφγανιστάν» είπε επί λέξει ο Γκέρχαρντ Σρέντερ μετά τις συνομιλίες που είχε χτες το απόγευμα με το Νορβηγό πρωθυπουργό Χιέλ Μάγκνε Μπούντεβικ και κατέληξε με την ακόλουθη σύσταση: «Το επίκεντρο των διεθνών προσπαθειών θα πρέπει να είναι η καταπολέμηση των βίαιων εξτρεμιστών και αυτών που τους ελέγχουν, όπως ο Οσάμα Μπιν Λάντεν... Αυτό θα καταστεί πολύ πιο δύσκολο αν επεκταθεί ο πόλεμος σε άλλες χώρες».

Νωρίτερα, και ο Ρώσος ειδικός διπλωματικός απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή, Νικολάι Καρτούζοφ, εξέφρασε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Κάιρο τη διαφωνία της Μόσχας για την εξαπόλυση ενδεχόμενων επιδρομών στο Ιράκ λέγοντας πως «η διπλωματία είναι ο μόνος τρόπος για την επίλυση του ζητήματος των επιθεωρήσεων όπλων ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Βαγδάτη» και πως μία τέτοια πιθανότητα «θα είχε δυσμενέστατες συνέπειες για όλη την ευρύτερη περιοχή».

Στο ίδιο πνεύμα δηλώσεις έκανε χτες και ο πρώην πρόεδρος της Ν. Αφρικής Νέλσον Μαντέλα που καταφέρθηκε κατά των σχεδίων επέκτασης του πολέμου, ιδιαίτερα σε βάρος του Ιράκ, χαρακτηρίζοντας συναφή σενάρια ως «καταστροφικά». Παράλληλα επέκρινε ΗΠΑ και Μ. Βρετανία επειδή «παρακάμπτουν τον ΟΗΕ, πράγμα εξαιρετικά επικίνδυνο διότι εισάγουν το χάος στις διεθνείς σχέσεις».

ΙΣΠΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Σύλληψη «προσκείμενου» στην ΕΤΑ

ΠΑΡΙΣΙ και ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Πέρα από την αμερικανική «βοήθεια» στην καταπολέμηση της βασικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ που χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική», οι ισπανικές αρχές έλαβαν χτες τη συνδρομή και της Γαλλίας, οι αστυνομικές αρχές της οποίας συνέλαβαν χτες τον Χουάν Μαρί Ολάνιο, υπεύθυνο της ένωσης Gestoras Pro Amnistia, που προσφέρει υποστήριξη στα φυλακισμένα μέλη της οργάνωσης.

Πηγή προσκείμενη στη γαλλική αστυνομία είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο νομικός, κατά του οποίου εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης, είχε καταφύγει στη Γαλλία, που δήλωσε στην κρατική τηλεόραση, ότι ανήκει στην ΕΤΑ. Τελευταία φορά που εμφανίστηκε δημόσια ήταν στις 24 Νοεμβρίου στην Μπαγιόν, όταν μίλησε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της απόφασης της γαλλικής κυβέρνησης να αρνηθεί σε Βάσκους τη χορήγηση άδειας παραμονής στη χώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ