ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
Συνεχίζεται ο βομβαρδισμός αθώων
  • Εκατοντάδες οι άμαχοι νεκροί εξαιτίας των αμερικανικών βομβαρδισμών, σύμφωνα με πληροφορίες
  • Νεκροί όμως και Αμερικανοί, σύμφωνα με πακιστανική εφημερίδα
  • Το Κανταχάρ στο μάτι του κυκλώνα

Δωδεκάχρονος που τραυματίστηκε από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς

Associated Press

Δωδεκάχρονος που τραυματίστηκε από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΤΖΑΛΑΛΑΜΠΑΝΤ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΟΥΒΕΪΤ.-

Το αίμα των αθώων αμάχων εξακολουθεί να κυλά άφθονο. Εκατοντάδες άμαχοι, σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά και δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, φαίνεται να έχουν χάσει τραγικά τη ζωή τους από τις αμερικανικές βόμβες που εξακολουθούν να πέφτουν με καταιγιστικούς ρυθμούς, καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν στόχο τα Λευκά Ορη και ειδικότερα το Τόρα Μπόρα, όπου στις σπηλιές του φέρεται να κρύβεται ο Οσάμα Μπιν Λάντεν. Την ίδια στιγμή οι μάχες μαίνονται και στο Κανταχάρ, που παραμένει στον έλεγχο των Ταλιμπάν, παρά τους βομβαρδισμούς και τις επιθέσεις τόσο από τις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας όσο και των Αμερικανών κομάντος.

«Οι Αμερικανοί σκοτώνουν τους συμμάχους τους», είναι το πόρισμα δύο εφημερίδων, του βρετανικού «Ιντιπέντετ» αλλά και της «Ιντερνάτιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν». Μεταφέροντας δηλώσεις εκπροσώπων των Μουτζαχεντίν, τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι τουλάχιστον 100 άμαχοι σκοτώθηκαν την Κυριακή στην περιοχή του Αγκάμ, μόλις 25 μίλια νοτίως της Τζαλαλαμπάντ, αποτέλεσμα του σαρώματος της περιοχής από τα αμερικανικά βομβαρδιστικά, ενώ 8 εκ των θυμάτων, σύμφωνα με τον βρετανικό «Ιντιπέντετ», ήταν είτε φρουροί είτε κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Ανατολικής Σούρα, δηλαδή του Συμβουλίου των Αντι-Ταλιμπάν. Στην ίδια περίπου περιοχή άλλοι 70 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους, ενώ στη γέφυρα Ουρουγκστάν τουλάχιστον 15 άτομα, μεταξύ των οποίων 9 παιδιά, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, σκοτώθηκαν ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ, όταν Αμερικανοί πιλότοι χτύπησαν παλιό όχημα που έμοιαζε με στρατιωτικό. Τέλος, σύμφωνα με το Αφγανικό Ισλαμικό Πρακτορείο, άλλοι 58 άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες, εξαιτίας εννοείται των αμερικανικών βομβαρδισμών.

Γαλλικό αεροπλανοφόρο πλέει προς τον Ινδικό Ωκεανό

Associated Press

Γαλλικό αεροπλανοφόρο πλέει προς τον Ινδικό Ωκεανό
Στον κατάλογο των νεκρών ενδέχεται να συγκαταλέγεται και ο Σουλεϊμάν Αμπού Γάιθ, εκπρόσωπος της Αλ-Κάιντα, ο οποίος είτε τραυματίστηκε σοβαρά στις πρόσφατες μάχες στο Κανταχάρ, είτε είναι νεκρός, όπως έγραφε χτες η εφημερίδα «Αλ-Καμπάς» του Κουβέιτ.

Οι μάχες μαίνονται στο Κανταχάρ

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δηλώσεις του Γκιουλ Αγκά, οι 3.000 Μουτζαχεντίν τους οποίους ηγείται, έχουν φτάσει στην περίμετρο του αεροδρομίου του Κανταχάρ, όπου, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην άλλη πλευρά της μάχης βρίσκονται οι Αραβες «μαχητές». Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το «Ρόιτερς» άλλοι 4.000 Μουτζαχεντίν υπό τον Χαμίντ Καρζάι ήδη έχουν προωθηθεί σε απόσταση 22 μιλιών βορείως του Κανταχάρ, ενώ στην περιοχή εκτός των δυνάμεων της «αφγανικής αντιπολίτευσης» βρίσκονται Αμερικανοί κομάντος, αμερικανικά τεθωρακισμένα περιπολούν κοντά στη βάση τους στα νότια της πόλης και μαζί τους είναι λίγοι Βρετανοί, Γερμανοί και Αυστραλοί παρατηρητές.

Από την άλλη πλευρά, όμως, οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν ότι ελέγχουν το αεροδρόμιο στο Κανταχάρ. Ο κυβερνήτης του Κανταχάρ, μουλάς Χασάν Ρεχμάνι, δήλωσε στο ΑΙΡ ότι ο ηγέτης των Ταλιμπάν, μουλάς Ομάρ, είναι ασφαλής και διοικεί τους μαχητές του «από μία τοποθεσία στα περίχωρα της πόλης Κανταχάρ». Παράλληλα, περισσότεροι από 3.000 Ταλιμπάν που έχουν αιχμαλωτιστεί στη διάρκεια των συγκρούσεων στις περιοχές Μαζάρ ε Σαρίφ και Κουντούζ κρατούνται σε φυλακή στο Βόρειο Αφγανιστάν, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Στο μεταξύ η πακιστανική εφημερίδα «Frontier Post» έγραφε ότι οι σοροί 40 Αμερικανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων με τους Ταλιμπάν κοντά στο Κανταχάρ, μεταφέρθηκαν το Σάββατο στο Πακιστάν. Η εφημερίδα επικαλείται «καλά πληροφορημένες πηγές» στην αφγανική πόλη Σπιν Μπόλντακ, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, σύμφωνα με τις οποίες οι Αμερικανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις στις περιοχές Μπαλντέκ και Τάχτα Πουλ, που ελέγχονται από τους άνδρες του Χατζί Γκιουλ Αγκά, ο οποίος υποστηρίζεται από τους Αμερικανούς. Τέλος, στις ΗΠΑ έφθασε το πτώμα του πράκτορα της CIA, Τζόνι Μάικλ Σπαν, που έχασε τη ζωή του κατά την εξέγερση μαχητών Ταλιμπάν που κρατούνταν σε φρούριο της Βόρειας Συμμαχίας, στο Μαζάρ ε Σαρίφ, όπως ανακοινώθηκε από υπεύθυνους της αεροπορικής βάσης Αντριους.


Προς συμφωνία γενικού πλαισίου ενώ παζαρεύουν τα ηγετικά πόστα...

ΒΟΝΝΗ.--

Οι αφγανικές αντιπροσωπείες έχουν καταλήξει στα βασικά σημεία της μεσολαβητικής πρότασης του ΟΗΕ για το μέλλον του Αφγανιστάν, αλλά - παρά την αισιόδοξη εκδοχή πηγών που έχουν πρόσβαση στο τραπέζι συνομιλιών της Βόννης περί «υπογραφής συμφωνίας ακόμη και εντός 24ωρου» - φαίνεται πως εκκρεμούν ακόμη ζητήματα όπως η ταυτότητα του επικεφαλής του μεταβατικού εκτελεστικού συμβουλίου, αλλά και των ατόμων που θα καταλάβουν ορισμένες θέσεις - κλειδιά στο προσωρινό κυβερνητικό σχήμα...

Το γενικό πλαίσιο της πρότασης του ΟΗΕ στο οποίο φαίνεται να συμφωνούν και οι τέσσερις αφγανικές αντιπροσωπείες αναφέρει τη συγκρότηση ενός 29μελούς προσωρινού εκτελεστικού συμβουλίου και ένα ανεξάρτητο συμβούλιο πρεσβύτερων μελών των αφγανικών εθνοτήτων που θα προχωρήσει αμέσως μετά στη συγκρότηση του συμβουλίου συνέλευσης όλων των αφγανικών φυλών, της λεγόμενης «λόγια τζίρκα», η οποία και θα προχωρήσει ακολούθως στη σύσταση μεταβατικής κυβέρνησης δίχρονης θητείας με στόχο την προετοιμασία της χώρας για τη διεξαγωγή γενικών εκλογών. Στο σχέδιο του ΟΗΕ υπάρχει αναφορά και στη συγκρότηση μιας «διεθνούς πολυεθνικής δύναμης» που θα θέσει το πλαίσιο για τον «εθελοντικό αφοπλισμό αφγανών μαχητών».

Πάντως, έως αργά χτες το βράδυ οι αφγανικές αντιπροσωπείες συμμετείχαν και επέβλεπαν «λέξη - λέξη» την τελική διαμόρφωση και μετάφραση της πρότασης του ΟΗΕ. Πηγές πάντως που είχαν πρόσβαση στο τραπέζι των συνομιλιών της Βόννης υποστήριζαν πως οι επικεφαλής και των τεσσάρων αφγανικών αντιπροσωπειών «συμφώνησαν πλήρως» με την πρόταση συμφωνίας που κατέθεσε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου η ομάδα αξιωματούχων του ΟΗΕ και πρόσθεσαν πως η συμφωνία «θα μπορούσε να υπογραφεί ακόμη και εντός του τρέχοντος 24ωρου».

Αλλες διπλωματικές πηγές υποστήριξαν πως η αντιπροσωπεία του πρώην βασιλιά του Αφγανιστάν Ζάχερ Σαχ «θα τεθεί επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης, και πως οι υπουργοί θα προέρχονται από τις διάφορες αφγανικές παρατάξεις ανάλογα με τη σημασία τους».

Ωστόσο, άλλοι διπλωματικοί αξιωματούχοι δηλώνουν λιγότερο αισιόδοξοι, σημειώνοντας πως ακόμη δεν έχουν λυθεί κάποια χρονοβόρα ζητήματα όπως πχ τα ονόματα του επικεφαλής και μελών του εσωτερικού εκτελεστικού συμβουλίου. Αν και οι αντιπροσωπείες δεν έχουν ανακοινώσει επισήμως κανένα όνομα, εντούτοις φαίνεται πως η πλευρά του Ραμπανί (τον οποίον ο ΟΗΕ εξακολουθεί να αναγνωρίζει ως πρόεδρο του Αφγανιστάν) επιχειρεί να εξασφαλίσει παντί τρόπο μία καλή ηγετική θέση στη μετά το καθεστώς των Ταλιμπάν πολιτική κατάσταση του Αφγανιστάν. Εντούτοις, άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Ραμπανί δεν έχει πολλές ελπίδες για να εξασφαλίσει ηγετική θέση, σε αντιδιαστολή με τα ακόλουθα τρία άτομα που προβάλλονται ως φαβορί: ο Χαμίντ Καρτζάι, εξόριστος Αφγανός πολιτικός, που εμφανίζεται ως «μετριοπαθής μουσουλμάνος» από την (πολυπληθέστερη αφγανική) φυλή των Παστούν, ο Αμπντούλ Σατάρ Σιράτ (Ουζμπέκος στενός σύμβουλος του πρώην βασιλιά) και τέλος ο 75χρονος Σαμάντ Χαμίντ, υπουργός σε κυβέρνηση επί μοναρχικής περιόδου...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ