ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΚΕ
Αποφάσεις για εφαρμογή αντιλαϊκών επιλογών

Αγωνιστικό διεκδικητικό πλαίσιο κατέθεσαν οι κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές αιρετοί

Το ύφος και το ήθος της εξουσίας που ασκούν οι εκσυγχρονιστές «δημοκράτες», αλλά και το πού θέλουν να οδηγήσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση φάνηκε μέσα από τις διαδικασίες του τετραήμερου συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη.

Με την αγαστή συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, που κατά πλειοψηφία ενέκριναν τις προτάσεις του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, άνοιξε ο δρόμος για τη μετατροπή της ΤΑ σε βασικό μοχλό εφαρμογής των πιο αντιλαϊκών επιλογών της κυβέρνησης και όλα αυτά στο όνομα της σύγκλισης με την ΕΕ στα ζητήματα Αυτοδιοίκησης, αποκέντρωσης και ανάπτυξης. Σε φραστικές διαφοροποιήσεις περιορίστηκαν οι αιρετοί της ΝΔ, αφού στην ουσία μονομαχούν για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των ευρωπαϊκών κατευθύνσεων.

Ενδεικτική της επιδιωκόμενης αντιλαϊκής στροφής της ΤΑ, ήταν η πρακτική του προέδρου της ΚΕΔΚΕ, Π. Κουκουλόπουλου, που αρνήθηκε να θέσει σε ψηφοφορία το ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα των αγροτών που κατέθεσε ο δήμαρχος Παλαμά Κ. Εξαρχος και επιδόθηκε σε φτηνό αντικομμουνισμό όταν τον κατήγγειλαν για απαράδεκτη μεθόδευση (ξαφνικά επικαλέστηκε έλλειψη απαρτίας).

Αντίθετα, οι κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές αιρετοί της ΤΑ κατέθεσαν το δικό τους ψήφισμα, κόντρα στη λογική της σύγκλισης με τους στόχους και τις επιλογές της ΕΕ, στη λογική μετατροπής της ΤΑ σε επιχείρηση, σε φορέα μέσο και μοχλό εφαρμογής των αντιλαϊκών επιλογών. Ενα ψήφισμα που προβάλλει ως επιτακτικά αναγκαία μια ΤΑ διεκδικητή, για μια ανάπτυξη της χώρας που θα έχει στο κέντρο της τον άνθρωπο και όχι το κέρδος. Ιδιαίτερα μπροστά στη νέα αντιλαϊκή επίθεση που εκδηλώνεται στο πλαίσιο της ΟΝΕ, της Παγκοσμιοποίησης και της Νέας Τάξης Πραγμάτων.

Το αγωνιστικό διεκδικητικό πλαίσιο προτείνει:

  • Τη θεσμική κατοχύρωση και αύξηση των πόρων της ΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, -σήμερα το διπλασιασμό τους- την επιστροφή των αυθαίρετα παρακρατηθέντων. Αμεση καταβολή της συμμετοχής της κυβέρνησης στο ΕΠΤΑ. Είμαστε αντίθετοι με την ανάληψη φορολογικής εξουσίας από την ΤΑ και την επιβολή ανταποδοτικότητας στις υπηρεσίες της.
  • Κατοχύρωση του τεκμηρίου αρμοδιότητας. Χωρίς αμφισβητήσεις η ευθύνη για τις τοπικές υποθέσεις να ανήκει στην ΤΑ. Είμαστε αντίθετοι στην αναγκαστική μεταβίβαση αρμοδιοτήτων, τη μεταφορά αρμοδιοτήτων κατασταλτικού χαρακτήρα και αποκλειστικής ευθύνης του κράτους στους ΟΤΑ, ιδιαίτερα στο επίπεδο που προωθείται η διάσπαση του ενιαίου δημόσιου χαρακτήρα τομέων όπως η Παιδεία, Υγεία, κ.ά. Καμία αρμοδιότητα δε μεταφέρεται χωρίς σύμφωνη γνώμη της ΤΑ και χωρίς θεσμοθετημένη, πλήρη και απεριόριστη χρονικά μεταφορά των απαιτούμενων πόρων.
  • Κατοχύρωση των Υπηρεσιών Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα που παρέχουν οι ΟΤΑ στους δημότες με απαγόρευση ιδιωτικοποίησής τους.
  • Ενίσχυση των εθελοντικών διαδημοτικών συνεργασιών. Εναντίωση σε αναγκαστική επιβολή διαδημοτικών συνεργασιών και την ιδιωτικοποίησή τους.
  • Οργάνωση μηχανισμών του κράτους σε επίπεδο Περιφέρειας για βοήθεια στην ΤΑ, πρωτοβάθμια και νομαρχιακή.
  • Η ΤΑ δεν είναι επιχείρηση. Οχι στο διορισμό μάνατζερ. Οχι στους δείκτες αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας, στη λεγόμενη «αντικειμενική δημοσιονομική δυνατότητα» των δήμων (πρόσθετη φορολογία που θα επιβάλλεται να εφαρμόσει κάθε δήμος).
  • Κατάργηση του ελέγχου νομιμότητας των πράξεων της ΤΑ από την κυβέρνηση με διορισμένα όργανα. Ανάθεση του ελέγχου στα Διοικητικά Δικαστήρια.
  • Εκλογή όλων των συλλογικών οργάνων όλων των βαθμίδων με την απλή αναλογική. Ανάπτυξη των δυνατοτήτων συμμετοχής και εκλογής των γυναικών, αλλά και εναντίωση σε μέτρα διοικητικού χαρακτήρα (π.χ. ποσόστωση).
  • Η συμβολή της ΤΑ στην επίλυση των προβλημάτων των μητροπολιτικών λειτουργιών αποκτά ουσιαστικό περιεχόμενο με την εναντίωση στην ιδιωτικοποίησή τους και την πρόσθετη επιβάρυνση των εργαζομένων.
  • Είμαστε αντίθετοι σε κάθε δυνατότητα ή προσπάθεια μεταφοράς αρμοδιοτήτων της ΤΑ προς ιδιώτες.
  • Αρνούμαστε το διάλογο, μεταξύ ΚΕΔΚΕ και Υπουργείου, για τη λειτουργία της σαν απλού διοικητικού μηχανισμού, αφαίμαξης των δημοτών. Τη συρρίκνωση έως κατάργηση των ΚΑΠ.
  • Η Αυτοδιοίκηση αντιτίθεται στην ιδιωτικοποίηση των στρατηγικών τομέων ανάπτυξης της χώρας.
  • Η ΤΑ ενισχύει την πάλη των εργαζομένων ενάντια στην αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, την εργασία χωρίς Ασφάλιση, τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης. Συμπαραστέκεται στον αγώνα ενάντια στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς.
  • Η ΤΑ συμπλέει και συνεργάζεται με όλες τις φιλειρηνικές δυνάμεις της χώρας ενάντια στον πόλεμο, στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στη συμμετοχή της χώρας μας σε αυτές.
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΘΕΛ
Στάσεις εργασίας από αύριο

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις κατέρχονται από αύριο οι εργαζόμενοι στην Εταιρία Θερμικών Λεωφορείων (ΕΘΕΛ), αφού εξάντλησαν κάθε περιθώριο υπομονής για την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων, που καθιστούν αναξιόπιστες τις δημόσιες συγκοινωνίες και κάνουν μαρτύριο τη δουλιά των οδηγών στα αστικά λεωφορεία.

Την απόφαση για τις απεργιακές κινητοποιήσεις πήρε ομόφωνα σε έκτακτη συνεδρίασή του το ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ, το οποίο καλεί τους αρμόδιους να καθίσουν επιτέλους στο τραπέζι και να δώσουν λύσεις στα χρονίζοντα προβλήματα, που ταλαιπωρούν το επιβατικό κοινό, αλλά και τους εργαζόμενους.

Το απεργιακό πρόγραμμα των οδηγών της ΕΘΕΛ, περιλαμβάνει καθημερινές δίωρες στάσεις εργασίας από αύριο μέχρι την Παρασκευή, από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 7 π.μ. και από τις 10 μ.μ. έως τη λήξη της βάρδιας. Τις ώρες αυτές θα παραμένουν ακινητοποιημένα τα αστικά λεωφορεία της Αθήνας.

Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο επισημαίνει ότι η εταιρία μοιάζει «με ακυβέρνητο καράβι στον ωκεανό» και οι μόνοι που παλεύουν για να μη βουλιάξει είναι οι εργαζόμενοι. Οι οδηγοί μαζί με τους σταθμάρχες και τους επόπτες προσπαθούν φιλότιμα να φέρουν σε πέρας ένα αναξιόπιστο πρόγραμμα, εξ αιτίας του οποίου:

- Γίνονται «λάστιχο» με συνεχείς μετακινήσεις από αμαξοστάσιο σε αμαξοστάσιο και βρίσκονται μέχρι και14 ώρες στο δρόμο.

- Γίνονται δέκτες παραπόνων, ύβρεων, ακόμα και ξυλοδαρμών από αγανακτισμένους επιβάτες και οδηγούς παρανόμως σταθμευμένων ΙΧ.

- Γίνονται συστηματικοί παραβάτες του ΚΟΚ, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που οι οδηγοί δε γνωρίζουν, λόγω των συνεχών αλλαγών, ποιες είναι οι διαδρομές, οι αφετηρίες, τα τέρματα, οι στάσεις κλπ.

Σοβαρά προβλήματα, επίσης, υπάρχουν στην τεχνική βάση, την οποία όλο και συρρικνώνουν σε προσωπικό. Αυτό έχει ως επακόλουθο να παραμένουν ακινητοποιημένα στα αμαξοστάσια τα λεωφορεία, λόγω βλαβών, περισσότερο διάστημα. Και σα να μη φτάνουν όλα αυτά, υπάρχει και το πειθαρχικό, που καταλογίζει βαρύτατες ποινές στους οδηγούς, για... ψύλλου πήδημα.

Αθώος ο δήμαρχος Αγίου Παύλου

Αθώος κρίθηκε τελικά ο δήμαρχος Αγίου Παύλου Μιχάλης Μοσχονάς, που χθες οδηγήθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου, επειδή πρόσφερε στους δημότες δωρεάν λεωφορεία του δήμου για τις εκδρομές τους και δεν ενέδωσε στις πιέσεις των πρακτόρων τουριστικών λεωφορείων. Στο πλευρό του, βρέθηκαν δεκάδες δημότες που στο πρόσωπο της διοίκησης του δήμου βλέπουν έναν εκφραστή της ΤΑ, που πασχίζει για τα συμφέροντα των δημοτών και βρίσκεται μακριά από τη λογική της ανταποδοτικότητας, τη λογική λειτουργίας της ΤΑ ως άλλο ένα οργανισμό φοροεπέλασης στις τσέπες του λαού.

Ζητούν να απεμπλακεί η Ελλάδα από τον πόλεμο

Περισσότεροι από 100 αιρετοί σύνεδροι στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ υπέγραψαν το ψήφισμα καταδίκης του πολέμου, το οποίο το προεδρείο αρνήθηκε να θέσει σε ψηφοφορία, καλυπτόμενο πίσω από μια γενική καταδίκη του πολέμου.

Στο ψήφισμα αυτό αναφέρεται: «Θεωρούμε άδικη τη βάρβαρη επίθεση και τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ κατά του Αφγανιστάν, που τελικά έχει σαν αποτέλεσμα τη δολοφονία αθώων, παιδιών, την καταστροφή νοσοκομείων κλπ. Ο πόλεμος αυτός δεν είναι πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, αλλά είναι πόλεμος οικονομικός, πόλεμος ελέγχου του δρόμου των πετρελαίων.

Καταδικάζουμε τη συμμετοχή της ΕΕ και της χώρας στον πόλεμο αυτό. Ζητούμε την απεμπλοκή της χώρας μας και τη μη αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στο Αφγανιστάν.

Η καταδίκη της τρομοκρατίας σε κάθε μορφή, δε δικαιολογεί τη συρρίκνωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των εργαζομένων και δηλώνουμε την αντίθεση και έμπρακτη αντίδρασή μας στην προώθηση σχεδίων περιορισμού τους». (Αυτό το τελευταίο σημείο συνυπέγραψε ο αναπληρωτής δήμαρχος Αθηναίων Ν. Γιατράκος)

Το ψήφισμα υπέγραψαν, μεταξύ άλλων, οι δήμαρχοι: Πειραιά, Ροδολίβους Σερρών, Μύκης, Αχινού, Κατερίνης, Καλλιθέας, Μεθάνων, Σπάρτης, Αλίαρτου Θήβας, Αγράφων, Βιάννου, Καισαριανής, Βύρωνα, Καλυβίων, Κορυδαλλού, Χορτιάτη, Μυθήμνης Χανίων, Βουκολιών, Πελεκάνου, Πέλλας, Οινούντος, Βριλησίων, Πελλάνας, Βερτίσκου, Χολαργού, Παλαμά, Καλαμαριάς, Περάματος, Αίγινας, Αγ. Δημητρίου, Υμηττού, Χαλκιδαίων, Ηρακλεωτών Γρεβενών, Ομηρούπολης Χίου, Σερρών, Πετριτσίου Σερρών, Τήλου, Αιγάλεω, Ελάτειας, Τιροθέας, κλπ.

Επίσης οι: Σ. Μπλέτσα, αντιδήμαρχος Πασαρώνος Α. Φιλίνη, ΔΣ Αθηναίων, Ε. Παπαδοπούλου ΔΣ Κερατσινίου, Π. Βακαλόπουλος ΔΣ Ταύρου, Νουρή Μεχμέτ, ΔΣ Σώστου, Σ. Λογοθέτης, ΔΣ Πειραιά, Γ. Μπουρίκας, μέλος ΔΣ ΚΕΔΚΕ κλπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ