ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
«Βαρέα μέταλλα» και ταξική δύναμη

Γρηγοριάδης Κώστας

Στα «ψιλά» των εφημερίδων «πέρασε» η περιβαλλοντική μελέτη που παρουσιάστηκε προχτές στο Πανελλήνιο Ογκολογικό Συνέδριο. Σύμφωνα με τη μελέτη στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά διαπιστώθηκε υπέρβαση της τάξης του 20%, σε σχέση με το όριο που ισχύει στην ΕΕ σε συγκέντρωση αιωρούμενων εισπνεύσιμων σωματιδίων από βαρέα μέταλλα στην ατμόσφαιρα. Ειδικά στο Πέραμα, η συγκέντρωση αυτών των σωματιδίων ήταν υψηλότερη κατά...400% από το όριο που ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι σίγουρο ότι κανενός αρμόδιου στην κυβέρνηση το αυτί δε θα ιδρώσει από τα παραπάνω συγκλονιστικά στοιχεία. Απλούστατα, γιατί έχουν «κοστολογήσει» πολύ φτηνά τη ζωή των «απόκληρων» που ζουν στο Πέραμα και τις εργατογειτονιές του Πειραιά. Δεν έχουν, όμως, σωστά υπολογίσει τη δύναμή τους και θα γίνει φανερό αυτό, όταν οι «απόκληροι» αποφασίσουν να τους βάλουν «στην άκρη» και να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους.

Υλοποιείται το σκάνδαλο...

Ολα δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει όσα υποσχέθηκε στους Αμερικανούς και ο πρεσβευτής Τ. Μίλερ θα είναι αυτός που θα εγκαινιάσει τις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις της πρεσβείας στο οικόπεδο που επί δεκαετίες καταπατούν οι ΗΠΑ, με τις ευλογίες των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων.

Παρά τις αποκαλύψεις του «Ρ», αλλά και το αναλυτικό ρεπορτάζ των συντακτών του «Ιού» της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» για το απίθανο σκάνδαλο, το αυτί των κυβερνώντων δε φαίνεται να ιδρώνει. Ανθρωπάκια των Αμερικανών αφεντάδων, χρόνια τώρα, η λέξη φιλότιμο έχει διαγραφεί από το λεξιλόγιό τους. Δυστυχώς, όμως, το φιλότιμο απουσιάζει και από το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού Τύπου -ηλεκτρονικού και έντυπου- που δε βγάζει τσιμουδιά για τη σκανδαλώδη αυτή υπόθεση. Βλέπετε οι περισσότεροι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, συνωστίζονται, από τη μια στο γραφείο του εκάστοτε Αμερικανού πρεσβευτή από την άλλη στα υπουργικά γραφεία. Οι «Ηρακλείς» του συστήματος, τι μπορούν να γράψουν για τη σαπίλα του;

Αριστερά με... τον Στ. Μάνο

Τον Στ. Μάνο πρότεινε προχτές το βράδυ για υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων ο Θ. Πάγκαλος. Και ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος από τη ΝΔ συμφωνεί και επαυξάνει. Καμία έκπληξη. Ολα τα μεγάλα νεοφιλελεύθερα πνεύματα συναντώνται και υποκλίνονται μπροστά στον «πρωτοπόρο». Και την άλλη μέρα ο Πάγκαλος παρέδιδε μαθήματα για τη σύγχρονη Αριστερά...

Πέρα, από τον εξόφθαλμο ευτελισμό των λέξεων και των νοημάτων, καθώς προσπαθούν να τα φέρουν όλα στα μέτρα τους, θα συμπληρώναμε, ότι η Αριστερά ποτέ δεν είχε σχέση με τους γελωτοποιούς και το υπηρετικό προσωπικό της άρχουσας τάξης.

Ο «καλός», ο «κακός» και ο άσχημος

Ολοι τους έχουν πάρει μυρουδιά. Μόνον η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ συνεχίζει να κοιμάται τον ύπνο του «αφελούς». Γράφει χθες ο «Νεόκοπος» των «Νέων», με τίτλο «Γουέστερν», παίρνοντας αφορμή από τις προχθεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας:

«Κύριε Διευθυντά,

Στο Ασφαλιστικό, γνωρίζουμε τον "καλό" - είναι ο κ. Ρέππας. Μάθαμε τον "κακό" - είναι ο κ. Σπυρόπουλος. Λείπει ο άσχημος, αλλά αυτός μάλλον θα είναι ο διάλογος».

Προς Ηλία Κανέλλη

εφημερίδα «Το Βήμα»

Μπορείτε, σας παρακαλούμε, να μας εξηγήσετε συγκεκριμένα τι σημαίνει «οι αγρότες οφείλουν να παραγάγουν ανταγωνιστικά προϊόντα» και πώς αυτό θα γίνει πράξη;

ΥΓ: Παρεμπιπτόντως, σας πληροφορούμε ότι η καλλιέργεια του βαμβακιού δε χρειάζεται πολύ νερό. Αν δε μας πιστεύετε, ρωτήστε και κάποιον γεωπόνο...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο στόχος ξεκάθαρος

Η κυβέρνηση έχει μια συγκεκριμένη αποστολή να εκτελέσει στη βάση μιας πολιτικής επίσης συγκεκριμένης, ξεκάθαρης, αδιαμφισβήτητης για τα στελέχη της και την οικονομική ολιγαρχία που υπηρετούν. Στόχος τους είναι η ανατροπή του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος, έτσι που και αυτό να υπηρετεί τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, δηλαδή την παραπέρα μείωση της αξίας της τιμής της εργατικής δύναμης. Οπως συμβαίνει πάντοτε στην ταξική αντιπαράθεση, έτσι και τώρα το «αντίπαλο δέος» δεν είναι άλλο από τη συγκροτημένη, αποφασιστική, ενωτική πάλη των υποψήφιων θυμάτων: Της εργατικής τάξης αλλά και των άλλων φτωχομεσαίων λαϊκών στρωμάτων.

Η κυβέρνηση, που την άνοιξη εμφανίστηκε να κλονίζεται από τη μαζική-αγωνιστική αντίδραση των εργαζομένων, επανέρχεται αυτή τη φορά πιο προσεκτικά. Μάζεψε τις δυνάμεις της, επανασχεδίασε την τακτική της - όχι το στόχο της - ενεργοποίησε τους συμμάχους της, αναδιάρθρωσε το επιτελείο της στο αρμόδιο υπουργείο. Ολα ετοιμάστηκαν και η νέα επίθεση άρχισε. Επίσημες τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών είναι σκόπιμα αόριστες, υποκρύπτουν αιχμές, αλλά αποφεύγουν την ξεκάθαρη δήλωση. Το ζήσαμε ξανά χτες και προχτές οπότε φούντωσε το θέμα για σύνταξη στις γυναίκες στα 65. Ο φιλικός της Τύπος μεγεθύνει, υποβαθμίζει, υπερβάλλει, δέχεται διαψεύσεις, με τρόπο συντονισμένο, με σκοπό καθορισμένο: Την πρόκληση σύγχυσης, τη «φοβέρα» τη μια μέρα και την «ανακούφιση» από τη διάψευση του χειρότερου σεναρίου, την επόμενη. «Κρύο» και «ζεστό» εναλλάξ, ώστε ο κόσμος που αγωνιά, να καμφθεί, μπερδεμένος και απογοητευμένος. Την ίδια στιγμή, οι «εφεδρείες» των συνδικαλιστικών ηγεσιών εργάζονται ακούραστα. Τη μια μέρα αναδεικνύουν το ζήτημα της χρηματοδότησης, μετά το παραμερίζουν και μιλούν για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Με μεθοδικότητα υπερτονίζουν σημεία του Ασφαλιστικού για να τα υπονομεύσουν λίγο μετά. Ποια είναι τα βασικά προαπαιτούμενα; Ισως στο τέλος κανείς να μην τα θυμάται. Ολοι όμως θα θυμούνται ότι το ζητούμενο είναι ο... «κοινωνικός διάλογος»!

Λένε τα κυβερνητικά στελέχη: «Δεν ανακοινώνουμε τίποτα, θα αναιρούσαμε τη συμφωνία για ειλικρινή διάλογο εφ' όλης της ύλης». Μόνο που δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία κι ας τη θεωρούν όλοι «αυτοί» δεδομένη. Οι κοινωνικοί και πολιτικοί «εταίροι» δηλώνουν πανέτοιμοι να ακούσουν τι θα χάσουν οι εργαζόμενοι, να συζητήσουν γι' αυτό, να επιλέξουν σενάρια. Αυτό όμως δεν ισχύει για τους ίδιους τους εργαζόμενους, που δε θα δεχτούν παθητικά τις ανατροπές δικαιωμάτων τους. Η επίθεση στα κοινωνικο-ασφαλιστικά δικαιώματα έχει στόχο να μην αφήσει τίποτα όρθιο. Οι ακριβείς ρυθμίσεις μπορεί να είναι εκείνες ή οι άλλες, αλλά θα υπηρετούν τον ίδιο σκοπό. Οι εργαζόμενοι όμως δεν έχουν συμφωνήσει σε τίποτα. Μονάχα ένα πράγμα μπορεί να τους βρει σύμφωνους: Η προστασία και διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους. Κι αυτή τη συμφωνία παλεύουν για να τη στεριώσουν οι ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, που ακούραστα καλεί σε αγώνα για Υγεία και Ασφάλιση με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και με το κόστος στους εργοδότες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ