ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
Υπό διωγμό οι δημοκρατικές κατακτήσεις σε Ευρώπη και Αμερική

Ανακοίνωση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη»

Πρόσχημα για να τεθούν υπό διωγμό οι δημοκρατικές κατακτήσεις σε ΗΠΑ και ΕΕ αποτελεί η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Ηδη τα σχέδια προωθούνται και όταν υλοποιηθούν ο ελληνικός και οι ευρωπαϊκοί λαοί θα αντιμετωπίσουν μιαν αντιδημοκρατική εκτροπή με κοινοβουλευτικό μανδύα, προειδοποιεί με χτεσινή της ανακοίνωση η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη». Τονίζει, δε, ότι ακόμη και εκείνοι που σήμερα νομίζουν πως δεν τους αφορούν αυτά τα μέτρα, αύριο, πιθανά, να βρεθούν στο στόχαστρό τους. Γι' αυτό μία πρώτη αντίδραση, θα ήταν η συμμετοχή του κάθε πολίτη στην αντιπολεμική διαδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στις 13 του Δεκέμβρη. Η ανακοίνωση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» αναφέρει:

H ένταση της επιθετικότητας των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ μάς θέτει όλους ενώπιον ιστορικών ευθυνών. Η παραβίαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου, οι βομβαρδισμοί και ο σφαγιασμός του αφγανικού λαού, οι προκλητικές παρεμβάσεις στα εσωτερικά πολλών κρατών, η προετοιμασία νέων επεμβάσεων και πολέμων διαμορφώνουν μια νέα, ζοφερή εικόνα.

Οι δημοκρατικές κατακτήσεις στις ΗΠΑ και στην ΕΕ βρίσκονται υπό διωγμό με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Στην πραγματικότητα, εντείνεται στο έπακρο ο αυταρχισμός προκειμένου να καμφθούν οι λαϊκές αντιδράσεις, που προκαλούνται από την ένταση της καταλήστευσης λαών και χωρών.

Η ΕΕ προωθεί τον ευρωτρομονόμο, η διατύπωση του οποίου οριστικοποιείται στη Σύνοδο Κορυφής το Δεκέμβρη και όπου με βάση το εγκριθέν σχέδιο στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτώβρη:

1. Με το άρθρο 3 θεωρείται τρομοκρατικό αδίκημα όποιο διαπράττεται με σκοπό τη σοβαρή μετατροπή ή καταστροφή των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών δομών μίας χώρας. Μπορούν έτσι να διωχθούν ως τρομοκράτες μέχρι και αντιδικτατορικά κινήματα και αγωνιστές ή ακόμη και κινήματα για την προστασία του περιβάλλοντος, ενάντια στα μεταλλαγμένα προϊόντα κλπ.

2. Θεωρείται τρομοκρατικό αδίκημα η «παράνομη κατάληψη ή φθορά των κρατικών ή κυβερνητικών εγκαταστάσεων, δημόσιων συγκοινωνιακών μέσων, εγκαταστάσεων υποδομής, δημόσιων χώρων και άλλων δημόσιων αγαθών». Ετσι, η συμβολική κατάληψη ενός υπουργείου ή μιας νομαρχίας από απεργούς, το κλείσιμο κάποιων οδών από αγρότες, μια κατάληψη πλατείας από διαμαρτυρόμενους συνταξιούχους, σχολείου από μαθητές που ζητούν αναβάθμιση της Παιδείας κλπ., μπορεί να χαρακτηριστεί τρομοκρατικό αδίκημα.

3. Επίσης, «η διαταραχή ή διακοπή του εφοδιασμού ηλεκτρικής ενέργειας ή άλλου σημαντικού πόρου», δηλαδή μια απεργία στη ΔΕΗ, μπορεί να θεωρηθεί τρομοκρατικό αδίκημα.

4. Τιμωρείται ακόμα και η «απειλή» διάπραξης των παραπάνω ενεργειών.

5. Το άρθρο 8 προβλέπει τη συλλογική ευθύνη ενός συνδικαλιστικού, πολιτικού ή άλλου φορέα αν κάποιο στέλεχός του κατηγορηθεί ότι διέπραξε κάποιο τρομοκρατικό αδίκημα.

6. Το άρθρο 9 προβλέπει ακόμη και τη διάλυση του συνδικαλιστικού ή πολιτικού φορέα του οποίου ένα στέλεχος προέβη σε τέτοια «τρομοκρατικά αδικήματα».

7. Παράλληλα, προωθούνται η ευρωεισαγγελία, η ενίσχυση των εξουσιών της Europol, η από κοινού καταστολή των διαδηλώσεων (απόφαση υπουργών της 13ης του Ιούλη 2001). Συμπληρώνεται και ενισχύεται δηλαδή ένας ευρωενωσιακός μηχανισμός παρακολούθησης και καταστολής σε βάρος των δικαιωμάτων και της εθνικής κυριαρχίας.

8. Επίσης, προωθείται το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και παράδοσης. Βάσει του τελευταίου η διαδικασία έκδοσης κατηγορούμενου σε άλλο κράτος μετατρέπεται σε ταχύρυθμη απλή παράδοση ακόμη και Ελλήνων πολιτών. Οι εγγυήσεις για τις δυνατότητες υπεράσπισης του κατηγορούμενου, που ίσχυαν με βάση το δίκαιο της έκδοσης, καταργούνται. Η εθνική κυριαρχία υποχωρεί αφού ο υπουργός Δικαιοσύνης θα είναι υποχρεωμένος να εκδώσει ακόμη και Ελληνα πολίτη αν του ζητηθεί. Για παράδειγμα, αν ένας Ελληνας πολίτης σε μια διαδήλωση κάψει μια βρετανική σημαία, μπορεί να συλληφθεί και να παραδοθεί με ταχύτατη διαδικασία στη Βρετανία για να δικαστεί (να σημειωθεί ότι στο κράτος αυτό προωθείται η επ' αόριστον κράτηση υπόπτου για τρομοκρατία χωρίς δίκη).

Αν υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια ο ελληνικός και οι άλλοι λαοί της ΕΕ θα έχουν να αντιμετωπίσουν μιαν αντιδημοκρατική εκτροπή με κοινοβουλευτικό μανδύα, ένα βαθιά αυταρχικό, αστυνομικό κράτος. Οι εξελίξεις μας αφορούν όλους. Ακόμη και εκείνοι που σήμερα νομίζουν ότι δεν τους αφορούν τα μέτρα, αύριο πιθανά θα βρεθούν στο στόχαστρό τους αν διαμαρτυρηθούν επειδή θα απολυθούν ή θα διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον.

Ο ενωμένος επίμονος λαϊκός αγώνας θα υπερασπιστεί και θα διευρύνει τις λαϊκές ελευθερίες και κατακτήσεις, θα τους προσδώσει το πραγματικό περιεχόμενό τους, θα ανοίξει δρόμους στην ελπίδα. Είναι μια ώρα ευθύνης. Κάθε εργαζόμενος, κάθε επιστήμονας, κάθε δημοκρατικά ευαίσθητος άνθρωπος οφείλει να υψώσει τη φωνή του για να αποτραπούν αυτές οι εξελίξεις. Ας αγωνιστούμε ενωμένοι. Τα αυταρχικά σχέδια δε θα περάσουν.

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», μαζί με τους συνυπογράφοντες 82 φορείς, καλεί το λαό της Αθήνας να συμμετάσχει στο παλλαϊκό συλλαλητήριο στις 13 του Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, «για να αποτρέψουμε τα αντιδημοκρατικά σχέδια και να απαιτήσουμε τον τερματισμό του πολέμου, που διεξάγουν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, και την πλήρη απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο αυτό».

Εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη συντονιστικές της επιτροπές υπάρχουν σε Λαμία, Λέσβο, Θήβα, Κόρινθο, Καβάλα, Κομοτηνή, Λιβαδειά, Λαγκαδά, Χαλκίδα, Κοζάνη, Λάρισα, Βέροια, Πάτρα, Σέρρες, Χανιά, Μαγνησία, Κορυδαλλό, Κηφισιά, Πειραιά, Κορωπί και Θριάσιο.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ - GUE / NGL
Κοινωνικά δικαιώματα, ελευθερίες και πολιτική της ΕΕ

Ημερίδα το Σάββατο, 8/12, στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» με συμμετοχή πανεπιστημιακών, νομικών και δημοσιογράφων από την Ελλάδα και το εξωτερικό

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με την ομάδα της Ενωτικής Αριστεράς (GUE/NGL), διοργανώνουν ημερίδα το Σάββατο, 8/12, από τις 11π.μ. έως τις 18.00μ.μ., στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», με θέμα: «Κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες. Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Το πρόγραμμα της ημερίδας περιλαμβάνει:

  • «Πολιτική της ΕΕ και τρομοκρατία», Στρατής Κόρακας, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.
  • Χαιρετισμό από εκπρόσωπο της GUE/NGL.
  • «Οι ατομικές ελευθερίες στις ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου»: Wheeler Timothy Lukas, αντιπρόεδρος του ΚΚ ΗΠΑ, αρχισυντάκτης της εφημερίδας «People's World Weekly», ειδικός σε θέματα ατομικών ελευθεριών.
  • «Ατομικά δικαιώματα και αλληλεγγύη», Μαγκάκης Γεώργιος - Αλέξανδρος, πρώην υπουργός, καθηγητής Πανεπιστημίου.
  • «Οι παράπλευρες απώλειες του πολέμου κατά της τρομοκρατίας», Jan Fermon, δικηγόρος Βρυξελλών, εκπρόσωπος του «ευρωπαϊκού καλέσματος» για τα δημοκρατικά δικαιώματα.
  • «Ποια είναι η συμβολή της προπαγάνδας, ώστε να γίνουν αποδεκτοί οι πρόσφατοι πόλεμοι», Anne Moreli, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών (ULB).
  • «Ο αγώνας του φιλειρηνικού κινήματος κατά της τρομοκρατίας των ιμπεριαλιστών», Παφίλης Θανάσης, Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.
  • «Η σύμβαση Σένγκεν και το Εθνικό Δίκαιο», Νικολόπουλος Ηλίας, καθηγητής συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
  • «Κρατικός αυταρχισμός και ιμπεριαλιστικός πόλεμος, η περίπτωση της Γαλλίας», Κουβελάκης Στάθης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Wolverhampton, εκπρόσωπος της έκκλησης των Γάλλων επιστημόνων για δημιουργία Παγκόσμιου συνασπισμού κατά του πολέμου.
  • «Οι νόμοι που κατασπαράσσουν τη νομιμότητα, όπως ο Κρόνος έτρωγε τα παιδιά του», Roland Weyl, δικηγόρος στο Εφετείο του Παρισιού, πρώην πρόεδρος του Παγκόσμιου Συλλόγου Δημοκρατών Νομικών
  • «Το λαϊκό μαζικό κίνημα, ο στόχος των μέτρων κατά της τρομοκρατίας», εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ.
Νέες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις

Αντιπολεμικές εκδηλώσεις και συσκέψεις διοργανώνουν επιτροπές ειρήνης, αντιπολεμικές επιτροπές και μαζικοί φορείς, σε όλο το Λεκανοπέδιο Αττικής.

- H Αντιπολεμική Επιτροπή 2ου Διαμερίσματος Πειραιά διοργανώνει, μαζί με άλλους φορείς, στα πλαίσια της αντιπολεμικής επιτροπής του Κεντρικού Πειραιά, συγκέντρωση - συζήτηση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, την Κυριακή 9 του Δεκέμβρη και ώρα 6.30 μ.μ. Θα μιλήσουν η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη και ο δημοσιογράφος Νίκος Μπογιόπουλος. Οι διοργανωτές καλούν τις προσωπικότητες, τους φορείς και τους πολίτες του Πειραιά να συμμετάσχουν στην εκδήλωση και να πουν τις απόψεις τους, προκειμένου να συμβάλουν καλύτερα στο κίνημα εναντίον του πολέμου. Στο κίνημα, που θα σταματήσει τους εγκληματίες και τα μακρόχρονα ζοφερά, για τους λαούς και τον πολιτισμό, σχέδιά τους.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Γούβας διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή, 9/12, στις 11.30 το πρωί, στην πλατεία Πλυτά για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ