ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ομοβροντία εθελοντισμού για συγκάλυψη των κενών

Ως ιδεολογικό περίβλημα προβάλλεται η επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων

Με τον εθελοντισμό προσπαθεί η κυβέρνηση να καλύψει την απόσυρση του κράτους από την υποχρεωτική για αυτό παρουσία σε καίριους τομείς, όπως η πρόνοια. Ετσι λοιπόν, παγκόσμια μέρα του εθελοντισμού υπήρξε μια ομοβροντία για το περίσσευμα της ψυχής που πρέπει να καταθέσουμε στον πάσχοντα συνάνθρωπο και περιλάμβανε εκδηλώσεις απ' το Μέγαρο Μαξίμου με τη Δάφνη Σημίτη ως τον Πειραιά με ομιλία του Κ. Λαλιώτη. Επίσης περιέλαβε τις βραβεύσεις εξήντα εθελοντικών οργανώσεων απ' το Υπουργείο Υγείας.

Ως ιδεολογικό περίβλημα προβάλλονται οι «Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004». Αλλά τα κηρύγματα με τις αθώες αναφορές στον εθελοντισμό έχουν σε πολλές περιπτώσεις αλλότριες επιδιώξεις καθώς - όχι πάντα - ορισμένες από τις οργανώσεις αυτές έχουν ανταλλάγματα για την προσφορά τους. Δεν είναι λίγες μάλιστα οι περιπτώσεις όπου - και διεθνώς - έχει καταγγελθεί η εγχρήματη προώθηση του εθελοντισμού.

Μιλώντας στην εκδήλωση για τη βράβευση των 60 οργανώσεων, ο υφυπουργός Υγείας Δ. Θάνος, είπε ότι το υπουργείο Υγείας έχει συστήσει ειδικό τμήμα και ολοκληρώνει τη διαδικασία για την καταγραφή και την πιστοποίηση των εθελοντικών οργανώσεων. «Στόχοι μας είναι η αναγνώριση, η στήριξη και η επέκταση των εθελοντικών δράσεων, σημείωσε ο Δ. Θάνος και μίλησε για ενίσχυση της συμπληρωματικότητας και της εταιρικότητας μεταξύ Κεντρικής Διοίκησης, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εκκλησίας και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων».

  • Γεύμα για τους εθελοντές παρέθεσε χτες το μεσημέρι η σύζυγος του πρωθυπουργού Δ. Σημίτη, ενώ έγιναν δεκτοί και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο.
Δεν ήταν φόνος

Το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών απάλλαξε χτες τον 27χρονο Ι. Θωμάκο, ο οποίος ήταν κατηγορούμενος για το θάνατο της φίλης του Μαρίας Ζογλοπίτου, 25 χρόνων, στις 2-7-1997 μέσα στο διαμέρισμά της στο Θησείο. Ο ίδιος υποστήριζε από την αρχή ότι είναι αθώος, πράγμα που πίστευαν και οι γονείς του θύματος, αλλά το πρωτοβάθμιο κακουργιοδικείο τον είχε καταδικάσει σε 12 χρόνια κάθειρξη. Το χτεσινό δικαστήριο δέχτηκε την άποψη του ιατροδικαστή Μ. Ματσάκη ότι ο θάνατος της άτυχης κοπέλας προήλθε από αιφνίδια επιληπτική κρίση και όχι από στραγγαλισμό, όπως είχε γνωματεύσει άλλος συνάδελφός του.

«Εισέπραξαν» λύτρα 1 εκατ. δολάρια

Επειτα από 62 μέρες ομηρίας αφέθηκε ελεύθερος το απόγευμα της Τρίτης, ο 34χρονος επιχειρηματίας που είχε πέσει θύμα απαγωγής στις 2 Οκτώβρη αφού προηγουμένως ο πατέρας του κατέβαλε για λύτρα το ποσό του 1 εκατ. δολαρίων.

Ο 34χρονος απήχθη, όταν κάποιοι άγνωστοι σκηνοθετώντας τροχαίο ατύχημα, κατάφεραν να τον ακινητοποιήσουν και να τον μεταφέρουν σε άγνωστη περιοχή. Αρχικά το ποσό που είχαν ζητήσει ξεπερνούσε το 1 δισ. δραχμές, ακολούθησαν δύο μήνες διαπραγματεύσεων και απειλών στον πατέρα του θύματος, μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας, που ο πατέρας «πέταξε» τα χρήματα κάτω από γέφυρα στη Λ. Κηφισού και μια μέρα αργότερα, στις 6.30 το απόγευμα της Τρίτης, οι απαγωγείς απελευθέρωσαν το γιο του σε ερημική περιοχή στην Παλλήνη.

ΛΑΡΙΣΑ - ΚΟΖΑΝΗ
Προπολεμικός ο δρόμος

Την ολοκλήρωση της κατασκευής του δρόμου που συνδέει τους νομούς Λάρισας και Κοζάνης, ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας και Αντώνης Σκυλλάκος, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή και απευθύνεται προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών.

Οι Νομοί Λάρισας και Κοζάνης - επισημαίνουν οι δύο βουλευτές - συνδέονται με έναν δρόμο που στο μεγαλύτερο μέρος είναι προπολεμικός. Ο δρόμος αυτός περνά μέσα από την πόλη της Ελασσόνας επιβαρύνοντας κατά πολύ τα προβλήματα της πόλης, αφού μέσα από την πόλη περνάνε κυρίως μεγάλα φορτηγά δημιουργώντας κυκλοφοριακά προβλήματα.

Το τμήμα του δρόμου από τη Λάρισα έως την Ελασσόνα - προσθέτουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - έχει ολοκληρωθεί, όμως πρέπει άμεσα να αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής του υπόλοιπου τμήματος, αρχίζοντας με την παράκαμψη της Ελασσόνας, αλλά και την κατασκευή διπλής σήραγγας στη θέση Μελούνα, όχι μόνο για τη συντόμευση της απόστασης, αλλά κυρίως γιατί στη θέση Μελούνα ο δρόμος είναι πολύ επικίνδυνος αφού στα λίγα χρόνια που δόθηκε στην κυκλοφορία έχουν γίνει πάρα πολλά θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα.

Αθωώθηκε ο Τζίμης Πανούσης

Αθώος κηρύχτηκε χτες από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας ο τραγουδοποιός Τζίμης Πανούσης, ο οποίος ήταν κατηγορούμενος για «περιύβριση συμβόλου» και, συγκεκριμένα, γιατί σε διαφημιστικές αφίσες που είχε κυκλοφορήσει πέρυσι για τις καλλιτεχνικές του εμφανίσεις, απεικόνιζε την ελληνική σημαία με ένα σφυροδρέπανο στη θέση του σταυρού. Το δικαστήριο δέχτηκε ότι ο γνωστός για το καυστικό του χιούμορ καλλιτέχνης δεν είχε σκοπό με την ενέργειά του να διακωμωδήσει το εθνικό σύμβολο, αλλά την τρέχουσα πολιτική κατάσταση. Πρωτόδικα, του είχε επιβληθεί από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο 4μηνη ποινή φυλάκισης.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Ο Σύλλογος Εκτελέσεις Περιφέρειας Γυθείου, το Παράρτημα Λακωνίας της ΠΕΑΕΑ και οι συγγενείς των θυμάτων, τελούν την Κυριακή 9-12-01 μνημόσυνο (στον τόπο της εκτέλεσης) στη μνήμη των 41 πατριωτών που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς τον Δεκέμβρη του 1943 στο Πασσαβά Μαυροβουνίου.

- Για τον σκοπό αυτό, δρομολογείται πούλμαν για το Μαυροβούνι Γυθείου το Σάββατο 8-12-01, που ξεκινά στις 7.30 πμ από την Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Δημαρχείο Αθήνας). Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 8837.086 και 8234.296. Επίσης, πούλμαν δρομολογεί η ΠΕΑΤΑΘ-ΔΣΕ - η οποία συμμετέχει στην εκδήλωση - που ξεκινά από την πλατεία Κάνιγγος το Σάββατο 8-12-01 στις 8.30 πμ. Τηλ: 5817.384 και 3220.383.

  • Το ΚΣ της ΠΕΕΠΠ διοργανώνει εκδήλωση αύριο Παρασκευή 7-12-01, για να τιμήσει τις επετείους των 60 χρόνων από την ίδρυση του ΕΑΜ και των 55 χρόνων από τη συγκρότηση του ΔΣΕ. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 5.30 μμ, στην αίθουσα του Συνδικάτου των Οικοδόμων στην πλατεία Κάνιγγος. Στη συνέχεια θα γίνει και ενημέρωση των μελών, πάνω στα τρέχοντα προβλήματα της Ενωσης.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ