ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
Η νέα φάση του Κυπριακού

Γρηγοριάδης Κώστας

Το Κυπριακό σε νέα φάση γράφουν και λένε πολλοί και διάφοροι, με αφορμή τον ορισμό απευθείας συνομιλιών για τον προσεχή Γενάρη. «Κάτι κινείται στην Κύπρο» έλεγε η «Αυγή», στον χτεσινό πρωτοσέλιδο τίτλο της. «Για πρώτη φορά, ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον για λύση συμβιβασμού στην Κύπρο» έγραφε ο Αντ. Καρκαγιάννης στην «Καθημερινή», ενώ ο Κ. Σημίτης χαρακτήρισε «θετικά βήματα» τις σχετικές εξελίξεις.

Και σε ό,τι αφορά την ύπαρξη ή όχι νέας φάσης, μάλλον έχουν δίκιο όσοι έτσι εκτιμούν τις εξελίξεις. Αλλά, σε ό,τι αφορά την αισιοδοξία, που - στον ένα ή άλλο βαθμό - σκορπίζουν, τίποτε δε συνηγορεί προς αυτή την κατεύθυνση. Το αντίθετο, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία, που μόνο σε απαισιόδοξες σκέψεις οδηγούν. Οπως, για παράδειγμα, ότι δε γίνεται καμιά αναφορά στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, ούτε και στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, ενώ οι απευθείας συνομιλίες θα γίνουν χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Με άλλα λόγια, δηλαδή, μπορεί το Κυπριακό να μπαίνει σε νέα φάση, αλλά μόνο μια δίκαιη και βιώσιμη λύση δε συμπεριλαμβάνουν σ' αυτή, οι δυνάμεις που κυριαρχούν στο διεθνές περιβάλλον.

Οι αγροτικές επιδοτήσεις...

Πολλά και διάφορα συκοφαντικά σε βάρος των αγροτών, που βρίσκονται σε κινητοποίηση, λέει τον καιρό αυτό ο κ. Λοβέρδος, από την κρατική τηλεόραση. Μάλιστα, έφθασε στο σημείο να κατηγορεί τους αγρότες, ότι ζουν παρασιτικά και σε βάρος των άλλων λαϊκών στρωμάτων, επειδή ένα μέρος του εισοδήματός τους προέρχεται από τις κρατικές επιδοτήσεις και όχι από τη δουλιά τους.

Να υποθέσουμε, πως ο κ. Λοβέρδος δε γνωρίζει, ότι οι επιδοτήσεις, παρ' ότι δίνονται τυπικά στους αγρότες, ουσιαστικά και πρακτικά ωφελούν αποκλειστικά και μόνο τους εμποροβιομηχάνους, ώστε να αγοράζουν τα αγροτικά προϊόντα σε εξευτελιστικές τιμές και να τα πωλούν μετά σε πολλαπλάσιες τιμές στους καταναλωτές, κερδοσκοπώντας ασύδοτα κι από τις δυο πλευρές; Δε νομίζουμε πως δεν το γνωρίζει. Το γνωρίζει και, επομένως, συνειδητά συκοφαντεί τους αγρότες, επιχειρώντας να στρέψει τους άλλους εργαζόμενους εναντίον τους.

... και ο κ. Λοβέρδος

Στην περίπτωση, πάντως, που κάνουμε το χατίρι του κ. Λοβέρδου και δεχτούμε ότι και οι αγρότες είναι σε ένα βαθμό κρατικοδίαιτοι, όπως και ο ίδιος, αφού είναι υπάλληλος της κρατικής τηλεόρασης και εκτελεί - απ' ό,τι φαίνεται - διατεταγμένη υπηρεσία, θα προτείναμε το εξής: Να δώσει στη δημοσιότητα το εισόδημά του από την κρατική τηλεόραση για να το συγκρίνουμε με το εισόδημα του μέσου βαμβακοπαραγωγού των 45 στρεμμάτων και να δούμε, πώς αξιολογεί και πληρώνει η κυβέρνηση την εργασία του «επαγγελματία συκοφάντη» από τη μια και την εργασία του αγρότη παραγωγού των αγροτικών προϊόντων από την άλλη.

O Big Brother του ΟΤΕ

Στο πνεύμα της εποχής του «εκσυγχρονισμένου» Μαμμωνά, η COSMOTE εδώ και κάποιο διάστημα έβγαλε στο εμπόριο «υπηρεσίες Big Brother». «Η νέα μορφή της υπηρεσίας δίνει στους χρήστες της τη δυνατότητα πληρέστερης ενημέρωσης για τα γεγονότα που διαδραματίζονται στο σπίτι του Big Brother» αναφέρει το υπηρεσιακό έγγραφο με στόμφο και υπερηφάνεια..! Επίσης, διαφημίζει την υπηρεσία δημοσκόπησης Big Brother, όπου οι συνδρομητές COSMOTE θα στέλνουν μήνυμα μέσω κινητού για να ψηφίσουν ποιος πρέπει να αποχωρήσει από το «κοτέτσι». «Οσοι από τους συνδρομητές της COSMOTE προβλέψουν σωστά έναν από τους υποψήφιους για αποχώρηση θα συμμετέχουν στην κλήρωση που θα πραγματοποιήσει ο ΑΝΤ1. Τα δώρα δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα από τον ΑΝΤ1» διευκρινίζει.

Μπορούσαμε να γράψουμε πολλά για τον εξευτελισμό του ΟΤΕ και των στελεχών του. Να ρωτήσουμε τον «Αρη» και πόσα είναι τα λεφτά. Το μάθαμε. Ενα κανονικό μήνυμα COSMOTE κοστίζει 27,26 δρχ. Ενα «ενημερωτικό» μήνυμα Big Brother 60 και η «ψηφοφορία» 85. Καλά κέρδη ΟΤΕ. Και σε κατώτερα...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Συμπαράσταση στον παλαιστινιακό λαό

Οι ιμπεριαλιστές κάνουν πως δεν ξέρουν, ή πως δεν καταλαβαίνουν. Ποιοι είναι αυτοί, που δολοφονούν καθημερινά τα παιδιά της Παλαιστίνης; Εκατοντάδες τα ανήλικα θύματα από ισραηλινές σφαίρες τους τελευταίους μήνες. Ποιοι είναι αυτοί, που μπαίνουν κάθε λίγο και λιγάκι με τανκς και με μπουλντόζες και αφού ξεσπιτώσουν ολόκληρες οικογένειες των Παλαιστινίων στη συνέχεια γκρεμίζουν τα σπίτια τους, για να τους στείλουν με το ζόρι στα στρατόπεδα προσφύγων; Ποιοι είναι αυτοί, που έχουν αφαιρέσει από τον παλαιστινιακό λαό ακόμα και τις πιο στοιχειώδεις δυνατότητες επιβίωσης; Ποιοι είναι αυτοί, που για «ψύλλου πήδημα» αποκλείουν ολόκληρες περιοχές, καταδικάζοντας χιλιάδες ανθρώπους να ζουν στην αργία των καταυλισμών; Ποιοι είναι αυτοί, που όταν τραυματίζουν με τις αμερικάνικες σφαίρες τους απαγορεύουν ακόμα και στα νοσοκομειακά να πάνε να παραλάβουν τους τραυματίες; Ποιοι είναι αυτοί, που σκόπιμα δεν επιτρέπουν την έγκαιρη παραλαβή των νεκρών για να βαθαίνουν την ταπείνωση των Παλαιστινίων; Ποιοι είναι αυτοί, που, ενώ μιλούσαν για «ειρήνη», ταυτόχρονα, χρησιμοποιούσαν τη μέθοδο των λεγόμενων επιλεκτικών δολοφονιών κατά Παλαιστινίων, προκειμένου να κάμψουν κάθε δυνατότητα αντίστασης και να υποτάξουν το αγωνιστικό φρόνημα;

Αυτά και άλλα εγκλήματα έκανε και κάνει καθημερινά η ισραηλινή κυβέρνηση με την ενθάρρυνση των ΗΠΑ και στη συνέχεια παριστάνουν από κοινού πως δεν καταλαβαίνουν, για να συνεχίσουν πλέον με ανηλεείς βομβαρδισμούς και μαζικές δολοφονίες. Την ίδια ώρα που δημόσια ο Αμερικανός Πρόεδρος και άλλοι επίσημοι έταζαν γενικά και αόριστα ανεξάρτητο κράτος της Παλαιστίνης και ειρήνη στην περιοχή, τα ισραηλινά τανκς ισοπέδωναν ολόκληρες συνοικίες και συνεχίζονταν οι «επιλεκτικές δολοφονίες» στελεχών της παλαιστινιακής κοινωνίας.

Αν αυτό δεν είναι τρομοκρατία, τότε τι είναι; Είναι σαν να λένε στους Παλαιστινίους να συμφωνήσουν, όχι μόνο στην υποταγή, αλλά και στη μελλοντική εξαφάνισή τους και αν δεν το κάνουν αμέσως, ή, πολύ περισσότερο, αντιστέκονται, τους κατηγορούν για τρομοκράτες και αρχίζει καινούριος κύκλος βομβαρδισμών και μαζικών δολοφονιών. Ενας τέτοιος κύκλος γενικευμένης επίθεσης βρίσκεται και τώρα σε εξέλιξη και οι ΗΠΑ, για άλλη μια φορά, υποκριτικά κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν και μιλούν για «το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται...».

Ο παλαιστινιακός λαός κάνει ένα μακρόχρονο αγώνα για να εξασφαλίσει την ανεξαρτησία του, μαζί με τις δυνατότητες της επιβίωσης. Αντιστέκεται με ό,τι του έχει απομείνει. Ακόμα και με τις πέτρες ενάντια στα πιο σύγχρονα πολεμικά όπλα, που έχουν προμηθεύσει οι ΗΠΑ το Ισραήλ. Γι' αυτό, πέρα από το δίκαιο αγώνα του, αξίζει την ενεργό λαϊκή συμπαράσταση και για ένα λόγο παραπάνω. Γιατί δείχνει ότι ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες προτιμάει το δρόμο της αντίστασης από κείνον της υποταγής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ