ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Προσκλητήριο πλατιάς συσπείρωσης

Τη Δευτέρα η σύσκεψη στο Σπόρτιγκ

Πληθαίνουν οι δηλώσεις συμμετοχής στην πλατιά σύσκεψη συνδικάτων, συνδικαλιστών, επιτροπών αγώνα και μαζικών φορέων, που διοργανώνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο τη Δευτέρα 10 Δεκέμβρη στις 6 το απόγευμα στο γήπεδο του Σπόρτιγκ για την υπεράσπιση και διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Η πρόσκληση που απηύθυνε η Γραμματεία του ΠΑΜΕ βρίσκει πλατιά ανταπόκριση, καθώς οι τελευταίες τοποθετήσεις της κυβέρνησης εντείνουν την ανησυχία των εργαζομένων, επιβεβαιώνουν τον αντεργατικό χαρακτήρα και των νέων σχεδίων της κυβέρνησης, αλλά και την ανάγκη συγκρότησης ενός μεγάλου ισχυρού και αποτελεσματικού μετώπου αντίστασης και αγώνα.

Στα πλαίσια αυτά η παράταξη της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΔΑΣ) στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, με ανοιχτή επιστολή προς τα διοικητικά συμβούλια των σωματείων μελών του μεγαλύτερου εργατικού κέντρου της χώρας, τα καλεί να πάρουν μέρος στη σύσκεψη του Σπόρτιγκ και να δράσουν από κοινού και μέσα από το συντονιστικό των σωματείων της Αθήνας. Η ΔΑΣ-ΕΚΑ υπογραμμίζει την ανάγκη ενίσχυσης του ταξικού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας, προϋπόθεση απαραίτητη για την καλύτερη οργάνωση της αντίστασης της εργατικής τάξης και της αντεπίθεσής της. Επιμένοντας στην ανάγκη ευρύτερης συσπείρωσης και ενός νέου προγράμματος δράσης, η ΔΑΣ σημειώνει ότι αυτή την κρίσιμη περίοδο «ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, η εργατική αριστοκρατία, για μια ακόμη φορά βάζουν πλάτες, ώστε κυβέρνηση και κεφάλαιο να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους».

Κάλεσμα για συμμετοχή στη σύσκεψη απευθύνει προς όλους τους οικοδόμους συνδικαλιστές και η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας. Τα σχέδια της κυβέρνησης για πλήρη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης - σημειώνει η Ομοσπονδία - μπορεί να αποτραπούν μόνο με τον ενωτικό αγώνα του εργατικού κινήματος, μόνο με τον ξεσηκωμό εργαζομένων, λαού και νεολαίας. Η οργάνωση ενός τέτοιου αγώνα διαρκείας είναι και το αντικείμενο της σύσκεψης του ΠΑΜΕ, στην οποία «πρέπει όλοι να δώσουμε το παρών», καταλήγει το κάλεσμα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.

Πλατύ κάλεσμα προς τα σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου, απευθύνει και η διοίκηση της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος. Η ΟΕΚΙΔΕ υπογραμμίζει ότι η πείρα από τους μεγάλους αγώνες για την κοινωνική ασφάλιση, διδάσκει ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να εμποδίσουν τα αντεργατικά σχέδια, όταν οργανώσουν την πάλη τους και συγκρουστούν με τις αντιλαϊκές πολιτικές.

Ομως το τεράστιο αυτό θέμα, για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τους συνταξιούχους, τους αγρότες και τους ΕΒΕ, δεν μπορούμε να το εμπιστευτούμε στις πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ, γι' αυτό καλούνται όλοι, στη σύσκεψη του Σπόρτιγκ, για ανταλλαγή απόψεων και την από κοινού διαμόρφωση αγωνιστικού πλαισίου και προγράμματος δράσης, για την υπεράσπιση και διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Κάτω τα χέρια!

Δυναμική παρέμβαση συνδικάτων και συνδικαλιστών χτες στο υπουργείο Εργασίας

Την έντονη αντίθεσή τους στην προσπάθεια της κυβέρνησης και στελεχών της να χρησιμοποιήσει την ισότητα αντρών και γυναικών σαν «Δούρειο Ιππο» για την ανατροπή της Κοινωνικής Ασφάλισης, εξέφρασαν χτες το μεσημέρι με διάβημα διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας εργατικά σωματεία, γυναικείες οργανώσεις και μαζικοί φορείς.

Στο διάβημα διαμαρτυρίας, που έγινε με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στα 65, συμμετείχαν η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι των κλωστοϋφαντουργών, της οικοδομής, του φαρμάκου, των τραπεζών, των ιδιωτικών υπαλλήλων, των εμποροϋπαλλήλων, του νοσηλευτικού προσωπικού, εκπρόσωποι του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), της Συντονιστικής Σωματείων, Συνδικάτων και Συνδικαλιστών Αθήνας κ.ά. Η Χρ. Αποστόλου, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και υπεύθυνη της Επιτροπής Γυναικών του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, δήλωσε ότι «μαζευτήκαμε σήμερα εδώ για να καταγγείλουμε έμπρακτα τις προκλητικές δηλώσεις της κυβέρνησης και όσων άλλων επιβουλεύονται τα δικαιώματα της γυναίκας εργαζόμενης» και συνέχισε καλώντας τους εργαζόμενους στη σύσκεψη που οργανώνει το ΠΑΜΕ την ερχόμενη Δευτέρα, «έτσι ώστε να καταγγείλουν τα αντεργατικά και αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης και παράλληλα να προβάλλουν τις δικές τους απόψεις και προτάσεις».

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε με τους υφυπουργός Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλο και Λ. Τζιώλα και τους επέδωσαν ψήφισμα, όπου δηλωνόταν η αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης για την κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Στις συνεχείς εκκλήσεις του Ρ. Σπυρόπουλου να πάρουν μέρος στο τραπέζι του «κοινωνικού διαλόγου» του απάντησαν ξεκάθαρα ότι παλεύουν, για να ανατρέψουν την κυβερνητική πολιτική και ότι απαιτούν δημόσια - καθολική - υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση. Μάλιστα, ο Ρ. Σπυρόπουλος βρέθηκε σε δύσκολη θέση, όταν τα μέλη της αντιπροσωπείας τον κάλεσαν να τοποθετηθεί για την κατάργηση του νόμου Σιούφα - που προβλέπει ότι οι μετά το 1993 ασφαλισμένοι (γυναίκες και άντρες) θα παίρνουν σύνταξη στα 65. Τελικά, η αντιπροσωπεία αποχώρησε, αφού πρώτα προειδοποίησε τον υφυπουργό ότι όποιοι επιχειρήσουν να αγγίξει τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, πρέπει να γνωρίζουν ότι η πάλη των εργαζομένων θα μπει φραγμός στα σχέδιά τους. Η συγκέντρωση έληξε με τους εργαζόμενους να βροντοφωνάζουν το σύνθημα: «Ο διάλογος είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη».

Το ψήφισμα της συγκέντρωσης

Ορισμένα από τα πιο χαρακτηριστικά αποσπάσματα του ψηφίσματος που επιδόθηκε στον υφυπουργό Εργασίας είναι τα εξής:

«Οι προθέσεις της κυβέρνησης για χτύπημα και ανατροπή του Ασφαλιστικού Συστήματος είναι γνωστές και δε σταμάτησαν ούτε στιγμή να υπάρχουν. Αλλες φορές προσεχτικά, άλλες φορές ξετσίπωτα ρίχνονται ιδέες "μικρής αύξησης των ορίων ηλικίας", "εξ ορθολογισμού του συστήματος" κ.α. Η "ζητούμενη" ισότητα των γυναικών έχει πολλές φορές χρησιμοποιηθεί για χτύπημα δικαιωμάτων όχι μόνο των γυναικών αλλά του συνόλου των εργαζομένων. Τώρα χρησιμοποιούν την ισότητα σαν "Δούρειο Ιππο" ενάντια στην Κοινωνική Ασφάλιση...»

»Καταγγέλλουμε αυτή τη σχεδιασμένη προσπάθεια από την κυβέρνηση και τα στελέχη του, τον υφυπουργό Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλο και την ευρωβουλευτή Α. Καραμάνου και όσους σιγοντάρουν σε αυτά τα σχέδια. Η καταδικαστική δήθεν δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΕ είναι στάχτη στα μάτια των εργαζομένων και αποπροσανατολισμός, αφού οι κατά καιρούς δηλώσεις του Χρ. Πολυζωγόπουλου "για τη γενικευμένη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης" ανοίγουν δρόμο για το χτύπημά της...»

Το ψήφισμα καταλήγει με την απαίτηση των εργαζομένων για: να μην πειραχτούν τα ελάχιστα δικαιώματα που έχουν κατακτήσει οι γυναίκες, δημόσια - καθολική - υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση, μείωση των ορίων συνταξιοδότησης, κ.α.

TVX ΕΛΛΑΣ
«Περνάει» ο εκβιασμός των Καναδών

Η κυβέρνηση συζητά τις νέες αξιώσεις της πολυεθνικής

Στις εκβιαστικές απαιτήσεις της πολυεθνικής TVX υποκύπτει για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση, η οποία, ξεπερνώντας κατά πολύ την αποικιοκρατική σύμβαση παραχώρησης, αξιώνει να κατασκάψει και τον οικισμό του Στρατωνίου. Το νέο «κύμα» εκβιασμού της TVX προήλθε προχτές από το Τορόντο του Καναδά, έδρα της μητρικής TVX Gold, η οποία ανακοίνωσε ότι σταματάει όλες τις μεταλλευτικές της δραστηριότητες από τις 11 Δεκέμβρη. Στην ίδια ανακοίνωση ξεκαθάριζε ότι η λειτουργία θα συνεχιστεί, «εάν αρθούν οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στη μεταλλευτική δραστηριότητα στο Στρατώνι, εάν χορηγηθεί η απαιτούμενη άδεια για επέκταση και εκπληρωθούν και ορισμένες υποχρεώσεις του Ελληνικού Δημοσίου που απορρέουν από τη σύμβαση».

Η κυβέρνηση, λαμβάνοντας το μήνυμα της πολυεθνικής, έσπευσε να διαβεβαιώσει τους Καναδούς ότι για μια ακόμη φορά θα παραχωρήσει γην και ύδωρ. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Ανάπτυξης υπό την προεδρία του υφυπουργού Αλ. Καλαφάτη και τη συμμετοχή της διεύθυνσης της TVX Hellas, την Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδας και αντιπροσωπείας του σωματείου εργαζομένων, βρέθηκε η... χρυσή τομή, αφού αποφασίστηκε να κατατεθεί από την TVX Hellas συμπληρωματική τεχνική μελέτη έως την ερχόμενη Δευτέρα! Αναφορικά με «ορισμένες υποχρεώσεις του Ελληνικού Δημοσίου που απορρέουν από τη σύμβαση» δεν ανακοινώθηκε κάτι σχετικό, και, για την TVX, δεν είναι το κύριο ζητούμενο.

Το κυρίαρχο για τους Καναδούς είναι να βάλουν στο χέρι τα ανέλπιστα προσοδοφόρα κοιτάσματα μολύβδου και κασσιτέρου που διαπιστώθηκαν στο υπέδαφος του Στρατωνίου. Αυτά επιθυμεί η TVX, ελπίζοντας σε μια ακόμη αρπαχτή που θα την «έβγαζε» από τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει. Τα κοιτάσματα αυτά είναι σχεδόν επιφανειακά που η εξόρυξή τους καθίσταται εξαιρετικού χαμηλού κόστους. Για να εξορυχτούν τα κοιτάσματα αυτά πρέπει να μετεγκατασταθεί και ο οικισμός. Συνεπώς, η κατάθεση συμπληρωματικής μελέτης, η οποία μάλιστα θα είναι έτοιμη μέσα σε τρεις ημέρες(!), είναι για τα μάτια του κόσμου, αφού ο πραγματικός στόχος είναι η εκτόπιση των κατοίκων. Το ποιος θα αναλάβει το κόστος, είναι βέβαιο ότι δε θα είναι η TVX.

ΣΟΦΤΕΞ
Προετοιμάζεται για 200 απολύσεις

Την πρόθεσή της να προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού κατά 200 περίπου εργαζόμενους έκανε γνωστή η διεύθυνση της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας (ΣΟΦΤΕΞ), μέσω του νέου διοικητικού διευθυντή, κ. Βήχα, που είχε χτες «διερευνητική», όπως την ονόμασε, συζήτηση με εκπροσώπους των δύο σωματείων του εργοστασίου της Δράμας.

Ο νέος διευθυντής προσπάθησε να βάλει στο τραπέζι της συζήτησης το θέμα μείωσης προσωπικού, αλλά μετά τη σθεναρή αντίθεση που συνάντησε από μέρους όλων των συνδικαλιστών που συμμετείχαν στη συζήτηση, υποχρεώθηκε να τα «μαζέψει» και να δηλώσει ότι πρόκειται για μια «διερευνητική συζήτηση».

Από τη συζήτηση όμως έγινε φανερή η πρόθεση της εταιρίας να προχωρήσει με την πρώτη ευκαιρία σε μείωση προσωπικού, γιατί ο κ. Βήχας υποστήριξε ότι το εργοστάσιο δεν προχωρεί και πρέπει να περικοπεί το προσωπικό κατά 200 άτομα και μετά από αυτό το μέτρο να αποφασιστεί, αν μπορεί να συνεχίσει η λειτουργία του.

Ο πρόεδρος του σωματείου Αθηναϊκής Χαρτοποιίας στη Δράμα, Χρήστος Βασιλειάδης, μας δήλωσε ότι οι προθέσεις της εταιρίας είναι φανερές, η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και ότι εντός των ημερών θα συγκληθούν συνελεύσεις των εργαζομένων της επιχείρησης, για να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις και να καθοριστούν οι παραπέρα ενέργειες και πιθανές κινητοποιήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ