ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Πανελλαδική αγωνιστική διαμαρτυρία

Την Τρίτη στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις ορθώνουν το αγωνιστικό τους ανάστημα

Πανελλαδική κινητοποίηση, με συγκεντρώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, διοργανώνουν την Τρίτη, 11 Δεκέμβρη, οι συνταξιουχικές οργανώσεις ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ -ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΟΤΕ - ΤΡΑΠΕΖΩΝ. Στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Κάνιγγος, στις 10 το πρωί.

Στη Δράμα θα συγκεντρωθούν οι συνταξιούχοι της περιοχής και της Καβάλας, στο Εργατικό Κέντρο στις 10.30 το πρωί και θα ακολουθήσει πορεία προς τη Νομαρχία.

Στην ανακοίνωσή τους, οι Ομοσπονδίες των Συνταξιούχων επισημαίνουν την εντεινόμενη επίθεση της κυβέρνησης στα ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα και στο εισόδημά τους, ενώ στιγματίζουν τη στάση του υπουργού Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκη, γιατί δεν έχει δώσει απάντηση στο αίτημά τους να συναντηθούν για να συζητήσουν τα προβλήματά τους.

Στηλιτεύοντας την κυβερνητική πολιτική και τις κατευθύνσεις της, τονίζουν ότι «μέσα στα πλαίσια αυτά και υπηρετώντας το πολεμικό κλίμα κινείται και ο κρατικός προϋπολογισμός, αφού κάνει σοβαρές περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες. Οι δε αυξήσεις που θα μας δώσουν κυμαίνονται μεταξύ 3 - 4%, στα πλαίσια του κάλπικου πληθωρισμού της κυβέρνησης. Στο μεταξύ αυξάνονται ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ και προϊόντα πρώτης ανάγκης».

Καταγγέλλουν, επίσης, το ότι καταργείται το ΕΣΥ και πλήττεται ο δημόσιος χαρακτήρας της Υγείας, με τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, αφού, στην ουσία, χαρίζει την Υγεία στο ιδιωτικό κεφάλαιο και μεγάλο μέρος της δαπάνης το φορτώνει στο λαό και στα ασφαλιστικά ταμεία. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι θα γίνει αύξηση φαρμάκων, μετά, μάλιστα, την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας που δικαίωσε τους φαρμακέμπορους. Τέλος, στην ανακοίνωσή τους, οι συνταξιουχικές οργανώσεις επισημαίνουν ότι εντείνεται η πολιτική του αυταρχισμού με την ετοιμασία κι άλλων νόμων, εκτός του «τρομονόμου», για να βάλουν το λαό στο «γύψο», για να μην αγωνίζεται και αντιστέκεται.

ΚΑΒΑΛΑ
Κενά στα ιατρικά εργαστήρια

Την άμεση συμπλήρωση των κενών των ιατρικών εργαστηρίων του Νομού Καβάλας με όλες τις ειδικότητες, την προκήρυξη των ανάλογων θέσεων στο παράρτημα Κρηνίδων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τη μονιμοποίηση των χιλιάδων συμβασιούχων και τη χορήγηση επιδομάτων εξομάλυνσης και βιβλιοθήκης, ζητά με ανακοίνωση - καταγγελία προς τους αρμόδιους, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Καβάλας. Παράλληλα συμπαραστέκεται στον αγώνα των γιατρών.

Οπως τονίζουν, στα δύο κύρια εργαστήρια του Νομού Καβάλας, στο Μικροβιολογικό και Ακτινολογικό, για την πραγματοποίηση αναγκαίων μικροβιολογικών εξετάσεων αίματος και ούρων συνταξιούχων και εργαζομένων, χρειάζεται αναμονή 2 μηνών, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ασφαλισμένων. Το ίδιο συμβαίνει και με τη λίστα αναμονής για τις ακτινολογικές εξετάσεις. Σημαντικές επίσης είναι και οι ελλείψεις γιατρών σε διάφορους κλάδους. Γίνονται ακόμα μεγαλύτερες μάλιστα, με την αποχώρηση λόγω συνταξιοδότησης (2 παθολόγοι), ενώ υπολειτουργούν τα παραρτήματα Κρηνίδων, Ελευθερούπολης, Χρυσούπολης.

Τέλος, υπογραμμίζουν, ότι «την άσχημη αυτή πραγματικότητα επιτείνει και ο δικαιολογημένος απεργιακός αγώνας των ιατρών του ΙΚΑ που ζουν κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες και τη δαμόκλεια σπάθη της απόλυσης να επικρέμαται πάνω τους γιατί στη μεγάλη πλειοψηφία τους είναι συμβασιούχοι. Ο αποκλεισμός τους από το επίδομα εξομάλυνσης που ψηφίστηκε πρόσφατα και η άρνηση μονιμοποίησης των συμβασιούχων δε βοηθούν στην καλή λειτουργία των ελλειμματικών ιατρείων και κατά συνέπεια στην εξυπηρέτηση των συνταξιούχων».

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Συντονισμός για ναυπηγική βιομηχανία - ακτοπλοΐα

Συλλαλητήριο στις 11 Δεκέμβρη στην πλατεία Κοραή

Αγωνιστικός αναβρασμός επικρατεί σε ολόκληρη την Πειραιώτικη Περιφέρεια για να σωθεί ο μοναδικός οικονομικός αιμοδότης της περιοχής και ένας από τους εναπομείναντες της χώρας, η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Οι Δήμοι Περάματος, Πειραιά, Κερατσινίου, Νίκαιας, Δραπετσώνας, Ρέντη, δεκάδες συνδικαλιστικοί και μαζικοί φορείς, η Νομαρχία Πειραιά, δημοτικές και συνδικαλιστικές κινήσεις και εμποροβιοτέχνες έχουν ήδη συγκροτήσει με τα σωματεία της Ζώνης ένα πλατύ αγωνιστικό μέτωπο για την απόκρουση της διαλυτικής πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σε βάρος της Ζώνης, ενώ με το μάτι στραμμένο προς το όφελος του λαού καταθέτουν το δικό τους λόγο για την ανάπτυξη συνολικά της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του πρώτου λιμανιού της χώρας και των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Αυταπάτες, βέβαια, ότι με τις προτάσεις αυτές θα λυθούν πράγματι τα μεγάλα προβλήματα όπως αυτό της ανεργίας δεν υπάρχουν. Αυτό που ισχυρίζονται οι φορείς της σχετικής πρωτοβουλίας είναι πως μπορούν να δοθούν κάποιες λύσεις και σ' αυτή την κατεύθυνση καταθέτουν μια σειρά κοινές προτάσεις, διατηρώντας ταυτόχρονα ο καθένας τη συνολική του πρόταση για το πρόβλημα.

Οι 51 φορείς που συμμετέχουν στη σχετική πρωτοβουλία έδωσαν στη δημοσιότητα ένα πεντασέλιδο κείμενο, το οποίο αποτελεί το διεκδικητικό τους πλαίσιο. Ταυτόχρονα το απόγευμα της 11ης του μήνα «εγκαινιάζουν» την κοινή αγωνιστική τους δράση με συλλαλητήριο στην πλατεία Κοραή και πορεία στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Στην αρχή του κειμένου γίνονται μια σειρά επισημάνσεις για τις δραματικές συνέπειες που έχει μέχρι τώρα η κυβερνητική πολιτική σε βάρος των εργαζομένων της χώρας και ειδικά του Πειραιά, αλλά και για όσα δεινά θα προκύψουν σε μια σειρά κλάδους εργαζομένων από το ξεπούλημα του λιμανιού και την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της ακτοπλοΐας. «Αυτή η πολιτική δεν παίρνει διορθώσεις ή μικροβελτιώσεις, δεν μπορεί και δεν υπάρχει χρόνος να συνεχίζονται οι αυταπάτες», επισημαίνεται από τους φορείς και υπογραμμίζεται ότι απαιτούν την παραμονή του ΟΛΠ στο δημόσιο, τη δημιουργία Εθνικού Φορέα Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών και τη δημιουργία Ενιαίου Δημόσιου Φορέα Ναυπηγικής Βιομηχανίας, «στα πλαίσια του οποίου θα αναβαθμιστεί η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Πειραιά με τη συμμετοχή των άμεσα ενδιαφερόμενων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και δε θα λειτουργεί σαν παραμάγαζο των ιδιωτών στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας».

Τη δική τους αντίληψη για το λιμάνι, την ακτοπλοΐα και τη ναυπηγική δραστηριότητα τη συμπυκνώνουν σε εννιά αιτήματα, τα οποία επιγραμματικά είναι τα εξής: «Να υλοποιηθεί ένας βραχύχρονος σχεδιασμός κρατικής παρέμβασης», με στόχο να κατασκευαστεί ένα μεγάλο μέρος από τα πλοία της ακτοπλοΐας, των μεσογειακών και συνολικά να αντικατασταθούν τα υπερήλικα πλοία από τη Ζώνη. Να υπάρξουν παραγωγικές επενδύσεις στη Ζώνη καθώς τα τελευταία 40 χρόνια δεν έχει δοθεί δεκάρα, στην κατεύθυνση για έργα υποδομής που να αφορούν κατασκευές νέων πλοίων μικρών, μεσαίων και μεγάλων. Να δημιουργηθεί ένας δημόσιος φορέας για τη λειτουργία - διαχείριση της Ζώνης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων εργαζομένων, εργοδοτών, Δήμου Περάματος, στον οποίο θα συμμετέχει και ο ΟΛΠ, ενώ με νόμο το ΥΕΝ να αναλάβει όλες τις αρμοδιότητες που αφορούν τη λειτουργία της Ζώνης. Να τεθεί σε λειτουργία ο νόμος για τις ναυπηγικές επιχειρήσεις και να υπάρξει νομοθετική κατοχύρωση της χωροθέτησης και λειτουργίας της Ζώνης τουλάχιστον μέχρι το 2030. Να επιδοτηθούν όλοι οι άνεργοι με επίδομα ίσο με το 80% του ημερομισθίου. Να λειτουργήσει επιτέλους το Ιατρείο που βρίσκεται στη Ζώνη, να εξοπλιστεί με τα κατάλληλα εργαλεία και να υπάρχει αστικού τύπου γιατρός εργασίας. Για την ασφάλεια και προστασία της ζωής των εργαζομένων να εφαρμοστούν οι προτάσεις που έχουν καταθέσει τα σωματεία και αφορούν την υπαγωγή των τεχνικών ασφαλείας και χημικών ναυτιλίας σε υπηρεσία που θα δημιουργηθεί στο ΥΕΝ. Ο επανέλεγχος και το δικαίωμα της αφαίρεσης άδειας από εργολάβους θα πρέπει να είναι στην ευθύνη του ΥΕΝ. Να μην επεκταθούν παραπέρα τα κοντέινερς σε βάρος της Ζώνης.

Η διοίκηση της Ενωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Καλλιθέας και γύρω Δήμων καλεί όλους τους συνταξιούχους, σήμερα Σάββατο 8 Δεκέμβρη, στις 10 το πρωί, στο Δημαρχείο Καλλιθέας. Θα συζητηθούν θέματα που αφορούν, γενικότερα, τη δράση του σωματείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ