ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ
Ενίσχυση του Μορφωτικού Συλλόγου Λήμνου

Την οικονομική ενίσχυση του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Αθλητικού Συλλόγου (ΜΕΑΣ) Λήμνου ζητούν με Ερώτησή τους στον υπουργό Πολιτισμού, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Σταύρος Σκοπελίτης και Παναγιώτης Κοσιώνης.

Ο ΜΕΑΣ έχει να παρουσιάσει πολύχρονη, σημαντικότατη και πολύπλευρη προσφορά στην πολιτιστική ζωή του νησιού, με πρώτο στόχο τη γνωριμία των νέων με τον πολιτισμό του τόπου τους και την επαφή τους με την καλλιτεχνική δημιουργία. Μάλιστα, στις εκδηλώσεις του συλλόγου συμμετέχουν και στρατευμένοι νέοι που κάνουν τη θητεία τους στο νησί, γεγονός που καθιστά τη λειτουργία του συλλόγου αναντικατάστατη.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνουν ότι ο σύλλογος «σίγουρα αξίζει» να ενισχυθεί πολύπλευρα από την πολιτεία, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα και ρωτούν τον υπουργό «αν είναι στις προθέσεις του να ικανοποιήσει το αίτημα του ΜΕΑΣ για την οικονομική του ενίσχυση».

ΛΕΞΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ 1914-2000
«Κιβωτός» της Ελληνικής 7ης Τέχνης

Το πρώτο στην ελληνική βιβλιογραφία «Λεξικό Ελληνικών Ταινιών από το 1914 μέχρι το 2000» παρουσίασαν χθες οι εκδόσεις «Γένους» («Μίλητος»). Το 622 σελίδων, πυκνά στοιχειοθετημένο λεξικό, έργο του σκηνοθέτη, ιστορικού και κριτικού του Κινηματογράφου Δημήτρη Κολιοδήμου πράγματι αποτελεί «κιβωτό» της Ελληνικής 7ης Τέχνης, καθώς περιέχει ως λήμματα περισσότερες από 2.432 κινηματογραφικές ταινίες, 1.164 βιντεοταινίες και 36 θρησκευτικές ταινίες που έχουν γυριστεί για λογαριασμό θρησκευτικών οργανώσεων. Το Λεξικό αυτό πρωτοκυκλοφόρησε το 1996 στις ΗΠΑ, από την εκδοτική εταιρία «Μακ Φάρλαντ» και ήδη διατίθεται σε βιβλιοπωλεία διαφόρων χωρών. Με τη συγγραφή του λεξικού ο Δ. Κολιοδήμος θέλησε να «διασώσει από τη λήθη» τις απαρχές αλλά και τις άγνωστες στο κοινό ελληνικές ταινίες και με την αγγλόφωνη έκδοσή του να γίνει γνωστό όλο το «σώμα» του ελληνικού κινηματογράφου «στα πέρατα της οικουμένης». Εξάλλου δεν ανήκει σε εκείνους που πιστεύουν ότι ο παλιός «εμπορικός ελληνικός κινηματογράφος παρήγε "υποπροϊόντα"».

Η ελληνική έκδοσή του, εννοείται ότι εμπλουτίστηκε: Με ακατάγραφες μέχρι το 1996 νέες ταινίες. Συμπληρώσεις και διορθώσεις στοιχείων που προέκυψαν από τη συνέχιση της έρευνας. Τις ταινίες που γυρίστηκαν μέχρι το 2000. Με παράρτημα για τις βιντεοταινίες που γυρίστηκαν στη δεκαετία του '80.

Τα λήμματα των ελληνικών ταινιών (που γυρίστηκαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό από το 1914 και εντεύθεν) παρουσιάζονται αλφαβητικά (όχι όμως με βάση το γράμμα του άρθρου αλλά το πρώτο γράμμα της πρώτης λέξης του τίτλου της ταινίας). Καταγράφουν τον παραγωγό, το χρόνο γυρίσματος και όλους ανεξαιρέτως τους καλλιτεχνικούς και ερμηνευτικούς συντελεστές, το θέμα κάθε ταινίας καθώς και σχόλια εντύπων και δικά του. Ο τόμος στο τέλος των κινηματογραφικών ταινιών περιέχει τα εξής παραρτήματα: 1) Ταινίες θρησκευτικού περιεχομένου (η εμφάνιση των θρησκευτικών ταινιών έγινε στα μέσα της δεκαετίας του '80!). 2) Οι βιντεο-ταινίες (το είδος εμφανίστηκε το 1985 και εξαφανίστηκε στις αρχές του 1990. Βιντεοταινίες γύρισαν λίγοι γνωστοί σκηνοθέτες και με γνωστούς ηθοποιούς, αλλά τις περισσότερες νέοι σκηνοθέτες και με νέους συνήθως ηθοποιούς. Σημαντικό ποσοστό στο είδος αυτό κατέχουν οι πορνοταινίες). 3) Τα Βραβεία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου (καταγράφονται όλοι οι συντελεστές των βραβευμένων ταινιών από το 1960 -1996). 4) Τα Κρατικά Βραβεία (1984-2000). 5) Οι ταινίες της περιόδου 2000-2001. Τέλος περιέχεται και βιβλιογραφία (βιβλία - περιοδικά, αφιερώματα).

Τον μακρόχρονο ερευνητικό και συγγραφικό μόχθο του Δ. Κολιοδήμου, ο οποίος συγκέντρωσε, κατέγραψε και διέσωσε τεράστιο, διάσπαρτο, γνωστό και άγνωστο πρωτογενές υλικό επαίνεσαν με τις ομιλίες τους η πρόεδρος του ΣΕΗ Αννα Φόνσου, ο κριτικός και Σύμβουλος Κινηματογραφίας του ΥΠΠΟ, Γιάννης Μπακογιαννόπουλος και ο σκηνοθέτης Βασίλης Βαφέας. Οι Γ. Μπακογιαννόπουλος και Β. Βαφέας επισήμαναν και ορισμένες «αδυναμίες» του Λεξικού, όπως η απουσία ευρετηρίου ονομάτων και η διαφορετική αντιμετώπιση των ταινιών (άλλες ασχολίαστες και άλλες σχολιασμένες από τον ίδιο). Σημαντική ήταν η επισήμανση της Αννας Φόνσου: «για την προσφορά στον Ελληνικό Κινηματογράφο της μεγάλης "στρατιάς" των Ελλήνων ηθοποιών, που δούλευαν με πρωτόγονα μέσα με άθλια ή και χωρίς αμοιβή, για να δώσουν σε ένα λαό που πέρασε δυο παγκόσμιους πολέμους και έναν εμφύλιο λίγη ψυχαγωγία. Τι τους επιφύλασσε, όμως, η πολιτεία μέχρι και σήμερα, τι "εισπράττουν" γι' αυτή την προσφορά τους; Μόνο κόκαλα...».

Πολιτιστικές εκδηλώσεις
Ο πιανίστας Παναγιώτης Γιαννακάκης
Ο πιανίστας Παναγιώτης Γιαννακάκης
  • Αρβανίτικα τραγούδια από την Ελλάδα και την Κάτω Ιταλία παρουσιάζει ο Θανάσης Μωραΐτης, για δεύτερη βραδιά, στις «Φωνές» (Αρτεμωνος 9, Ν. Κόσμος). Μαζί του οι: Χρ. Τσιαμούλης, Κυρ. Γκουβέντας, Γ. Συμεωνίδης, Μαν. Κλαπάκης.
  • Με ταραντέλα και γκρεκάνικη διάλεκτο το συγκρότημα «Cumelca» μας ξεναγεί στα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας (Καλαβρίας), σήμερα (8μμ), στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο Αγ. Αναργύρων (Ηρώων Πολυτεχνείου 39).
  • Η «Καμεράτα» εμφανίζεται αύριο (8μμ), στο Κέντρο Νεότητας Δήμου Χαλανδρίου (ελεύθερη είσοδος) με έργα Μότσαρτ, Μπαχ, Ροσίνι και Μπέλα Μπάρτοκ.
  • Εκδήλωση για τον Γιάννη Βόγλη διοργανώνει ο Δήμος Ηλιούπολης, τη Δευτέρα (8μμ), στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης (Σ. Βενιζέλου και Μ. Αντύπα).
  • Για το πλούσιο ρεπερτόριο και τις ερμηνείες του σε έργα συνθετών του 20ού αιώνα διακρίνεται ο πιανίστας Παναγιώτης Γιαννακάκης, που θα δώσει ρεσιτάλ τη Δευτέρα (8.30μμ), στο Ινστιτούτο «Γκαίτε» (Ομήρου 14-16). Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Ομιλο Ουνέσκο Αττικής - Αθηνών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα Μπαχ, Μπετόβεν, Λιστ και Ραβέλ.
  • Παραδοσιακά τραγούδια της Ιθάκης και του συνθέτη Σπύρου Αρσένη θα παρουσιαστούν στη συναυλία με τίτλο «Μενεξέδες και Ζουμπούλια», που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα (8μμ), στο θέατρο «Αλφα», υπέρ της Φιλαρμονικής Ιθάκης. Θα γίνει μελωδικό αφιέρωμα στον Αγγελο Σικελιανό και έκθεση φωτογραφίας της Νίκης Τυπάλδου.
Για την Τζένη Καρέζη

Αφιέρωμα στην αξέχαστη Τζένη Καρέζη διοργανώνουν από χτες ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Νέας Μάκρης και ο Δήμος Νέας Μάκρης. Στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου «Βασίλης Ρώτας» λειτουργεί έκθεση προσωπικών αντικειμένων και φωτογραφιών της ηθοποιού. Σήμερα (6.30μμ) στο Δημοτικό Κινηματογράφο «Αλίκη» θα προβληθεί μια ταινία της. Αύριο (5.30μμ), θα γίνουν ομιλίες από τους Ντίνο Δημόπουλο, Κώστα Καζάκο και εκπρόσωπο του Ιδρύματος «Καρέζη» και ανάγνωση του χρονικού της ζωής της από τον Χρόνη Λάγγη.

«Εκπρόσωπος» του Παρθενώνα

«Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον Πρόεδρο Πούτιν για τα αναστηλωτικά έργα στην Ακρόπολη, το νέο Μουσείο Ακρόπολης, που θα είναι έτοιμο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, και για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Τα είπα αυτά όχι εκ μέρους της κυβέρνησης ή του ελληνικού λαού, αλλά εκ μέρους του ίδιου του μνημείου, που διεκδικεί την αποκατάστασή του».

Το απόσπασμα είναι από προχθεσινή δήλωση του υπουργού Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλου μετά την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Ακρόπολη. Αφού, λοιπόν, μιλά -συμβολικώς- εκ μέρους του μνημείου, θα παρακαλούσαμε να μας πει και την «άποψη» του Παρθενώνα για το νέο μουσείο που χτίζεται κάτω από την Ακρόπολη καταστρέφοντας σημαντικές αρχαιότητες. Για το ολυμπιακό κωπηλατοδρόμιο που μεταμορφώνει την ιστορία του Μαραθώνα σε ολυμπιακή... «Ντίσνεϊλαντ». Για τους εργατοτεχνίτες που δίνουν την ψυχή τους για να τον αναστήσουν τον Παρθενώνα, σε εργασιακές συνθήκες «γαλέρας». Προσοχή, κύριε υπουργέ! Θέλουμε πιστή μεταφορά των «θέσεων» του μνημείου...

Φεστιβάλ Κιθάρας στην Πάτρα

Με τον «1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό για νέους κιθαρίστες» και συναυλίας μουσικής δωματίου από «Το Τρίο» ξεκινάει σήμερα, στο Θέατρο «Αγορά» της Πάτρας, το Φεστιβάλ Κιθάρας, που διοργανώνει το Δημοτικό Ωδείο Πατρών. Αύριο, δεύτερη μέρα του διαγωνισμού, θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο (9 μ.μ.) ρεσιτάλ διπλωματούχων μαθητών του Ωδείου. Στις 14-15/12 θα γίνει ο «5ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Κιθάρας». Επίσης, θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο κιθάρας των Roland Dyens και Βαγγέλη Μπουντούνη, συναυλία της «Ορχήστρας Πατρών», σε διεύθυνση Μίλτου Λογιάδη, με σολίστ στην κιθάρα τους Ελενα Παπανδρέου, Μάρω Ραζή, Roland Dyens και Βαγγέλη Μπουντούνη (16/12) και συναυλία των Γιώργου Μουλουδάκη και Στέλλα Γαδέδη (14/12).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ