ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ - GUE / NGL
Σήμερα η ημερίδα για τα κοινωνικά δικαιώματα

Αρχίζει σήμερα, Σάββατο, στις 11 το πρωί, στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» η ημερίδα της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και της Ομάδας της Ενωτικής Αριστεράς (GUE/NGL), με θέμα: «Κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες - Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Στην εκδήλωση παίρνουν μέρος ως ομιλητές πανεπιστημιακοί, νομικοί και δημοσιογράφοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό (ΗΠΑ, Γαλλία, Βέλγιο), μεταφέροντας την εικόνα και τις εμπειρίες από τις χώρες τους σε ό,τι αφορά στον κρατικό αυταρχισμό και στις κινητοποιήσεις ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Το πρόγραμμα της ημερίδας, που αναμένεται να διαρκέσει έως τις 6 το απόγευμα, ανοίγει με ομιλία του Στρατή Κόρακα, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, με θέμα: «Η πολιτική της ΕΕ στο θέμα της τρομοκρατίας».

Ακολουθεί χαιρετισμός του Γερμανού ευρωβουλευτή Χέλμουτ Μαρκόφ, μέλους του προεδρείου της GUE/NGL.

Το λόγο θα πάρει αμέσως μετά ο Wheeler Timothy Lukas, αρχισυντάκτης της εφημερίδας «People's World Weekly», ειδικός σε θέματα Ατομικών Ελευθεριών στις ΗΠΑ, ο οποίος θα μιλήσει για τις «Ατομικές ελευθερίες στις ΗΠΑ μετά τις 11 του Σεπτέμβρη».

Ακολούθως θα τοποθετηθεί ο πρώην υπουργός και καθηγητής Πανεπιστημίου Γεώργιος- Αλέξανδρος Μαγκάκης με θέμα: «Τρομοκρατία, δημοκρατία και το χρέος μας».

Εν συνεχεία θα γίνουν παρεμβάσεις και θα ακολουθήσει σύντομο διάλειμμα.

Αμέσως μετά θα μιλήσει ο Jan Fermon, δικηγόρος στις Βρυξέλλες, εκπρόσωπος της «Ευρωπαϊκής έκκλησης» για τα δημοκρατικά δικαιώματα, για τις «Παράπλευρες απώλειες του πολέμου κατά της τρομοκρατίας».

Ακολουθούν οι παρεμβάσεις: Της Anne Morelli, καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών, με θέμα: «Ποια είναι η συμβολή της προπαγάνδας ώστε να γίνουν αποδεκτοί οι πρόσφατοι πόλεμοι».

Του Ηλία Νικολόπουλου, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με θέμα: «Η σύμβαση Σένγκεν και το εθνικό δίκαιο».

Του Θανάση Παφίλη, γραμματέα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, για τον «Αγώνα του φιλειρηνικού κινήματος κατά της τρομοκρατίας των ιμπεριαλιστών».

Σ' αυτό το σημείο θα κατατεθούν ερωτήσεις από το κοινό και θα γίνουν παρεμβάσεις, ενώ θα ακολουθήσει ένα ακόμα διάλειμμα.

Αμέσως μετά το λόγο θα πάρει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, που θα μιλήσει για το «Νεολαιίστικο κίνημα κατά της κρατικής τρομοκρατίας».

Ο Στάθης Κουβελάκης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Wolverhampton, εκπρόσωπος της Εκκλησης των Γάλλων επιστημόνων για δημιουργία παγκόσμιου συνασπισμού κατά του πολέμου, θα μιλήσει για τον «Κρατικό αυταρχισμό και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, η περίπτωση της Γαλλίας».

Ο Roland Weyl, δικηγόρος στο εφετείο του Παρισιού, πρώην πρόεδρος του Παγκόσμιου Συλλόγου Δημοκρατών Νομικών, θα αναπτύξει το θέμα: «Νόμοι που κατασπαράσσουν τη νομιμότητα, όπως ο Κρόνος έτρωγε τα παιδιά του».

Ο Γιάννης Σταυρόπουλος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, θα μιλήσει με θέμα: «Το λαϊκό μαζικό κίνημα ο στόχος των μέτρων κατά της τρομοκρατίας».

Ακολουθούν ερωτήσεις και παρεμβάσεις και το κλείσιμο των εργασιών.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Δυναμικό «παρών» στις διαδηλώσεις των Βρυξελλών
  • Στην πλατεία Κλεμαντίν, 13 του Δεκέμβρη και ώρα 1 το μεσημέρι, ο χώρος προσυγκέντρωσης των ταξικών δυνάμεων της Ευρώπης
  • Την ίδια μέρα, στις 7.30 το απόγευμα, ανοιχτή συγκέντρωση συμπαράστασης στους απολυμένους της SABENA

Πάνω από 300 διαδηλωτές από την Ελλάδα και Ελληνες μετανάστες, των χωρών της Ευρώπης, θα βρεθούν κάτω από τα λάβαρα και τις σημαίες του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στις διαδηλώσεις των Βρυξελλών 13 και 14 του Δεκέμβρη, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο Λάακεν των Βρυξελλών. Εκεί, όπου το ΠΑΜΕ μαζί τις υπόλοιπες ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις της Ευρώπης, θα διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην παγκοσμιοποίηση του κεφαλαίου και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο των ΗΠΑ - ΕΕ, εκφράζοντας, ταυτόχρονα, την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στους απολυμένους της αεροπορικής εταιρίας SABENA.

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ αναφέρει ότι ο χώρος προσυγκέντρωσης των ταξικών και αγωνιστικών δυνάμεων του Ευρωπαϊκού Κινήματος είναι για τις 13 Δεκέμβρη, στην πλατεία Κλεμαντίν, στην 1 το μεσημέρι.

Την ίδια ημέρα στις 7.30 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί από τις ταξικές δυνάμεις - που συντονίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο - ανοιχτή συγκέντρωση συμπαράστασης στους απολυμένους της SABENA και ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις με κεντρικό ομιλητή το Γιώργο Μαυρίκο, εκ μέρους του ΠΑΜΕ. Θα χαιρετίσουν ακόμα συνδικαλιστές από Γαλλία, Βέλγιο, Τουρκία, Ολλανδία, Ιταλία, απολυμένοι της «SWISSAIR» και άλλοι. Η συγκέντρωση θα γίνει στο Πασάζ 44, αίθουσα Auditoire 44, στη λεωφόρο Βοτανικού Κήπου (Boulevard du Jardin Botanique) και κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό Gare du Nord.

Αντιπολεμικές εκδηλώσεις

Νέες αντιπολεμικές εκδηλώσεις και συσκέψεις διοργανώνουν επιτροπές ειρήνης και μαζικοί φορείς:

- H Αντιπολεμική Επιτροπή 2ου Διαμερίσματος Πειραιά διοργανώνει, μαζί με άλλους φορείς, στα πλαίσια της αντιπολεμικής επιτροπής του Κεντρικού Πειραιά, συγκέντρωση - συζήτηση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, αύριο Κυριακή 9 του Δεκέμβρη και ώρα 6.30 μ.μ. Θα μιλήσουν η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη και ο δημοσιογράφος Νίκος Μπογιόπουλος. Οι διοργανωτές καλούν τις προσωπικότητες, τους φορείς και τους πολίτες του Πειραιά να συμμετάσχουν στην εκδήλωση και να πουν τις απόψεις τους, προκειμένου να συμβάλουν καλύτερα στο κίνημα εναντίον του πολέμου. Στο κίνημα, που θα σταματήσει τους εγκληματίες και τα μακρόχρονα ζοφερά, για τους λαούς και τον πολιτισμό, σχέδιά τους.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Γούβας διοργανώνει εκδήλωση αύριο Κυριακή, στις 11.30 το πρωί, στην πλατεία Πλυτά για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

- Στο Αγρίνιο, αύριο Κυριακή, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στις 10.30 το πρωί, στο κτίριο του ΕΚ Αγρινίου, με θέμα: «Διεθνείς εξελίξεις και αντιπολεμικό κίνημα». Ομιλητές θα είναι ο Γιάννης Διακογιάννης, δημοσιογράφος στα «ΝΕΑ», ο Γιώργος Κεντρότης, καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου και ο Μιχάλης Σοφικίτης, ταξίαρχος ε.α. Την εκδήλωση διοργανώνουν τα μέλη της αντιπολεμικής επιτροπής, που συγκροτήθηκε πρόσφατα με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας. Οι οργανωτές έχουν απευθύνει πρόσκληση για συμμετοχή σε όλους τους συνδικαλιστικούς, επιστημονικούς, πολιτιστικούς, αθλητικούς και, γενικά, μαζικούς φορείς και συλλόγους της περιοχής, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε κάθε πολίτη του Αγρινίου. Μετά τις ομιλίες, θα ακολουθήσει συζήτηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ