ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΛΕΣΒΟΣ
Αντιμέτωποι με την κυβερνητική τρομοκρατία

Ο Ν. Σηφουνάκης υποδέχτηκε χτες τους διαδηλωτές αγρότες με αστυνομικές «ζώνες» μέσα και έξω από το υπουργείο Αιγαίου

Αποψη από τις αγροτικές συγκεντρώσεις των Μυτιληνιών τις προηγούμενες μέρες
Αποψη από τις αγροτικές συγκεντρώσεις των Μυτιληνιών τις προηγούμενες μέρες
Αντιμέτωποι με την απροκάλυπτη κυβερνητική τρομοκρατία και την αστυνομική αυθαιρεσία βρέθηκαν χτες χιλιάδες αγωνιζόμενοι αγρότες, κτηνοτρόφοι και ψαράδες, καθώς και όσοι συμπαραστάθηκαν εμπράκτως στο δίκαιο αγώνα τους, μέσα και έξω από το υπουργείο Αιγαίου. Ετσι, μετά την κοροϊδία των αρμοδίων και την περιφρόνηση στα αιτήματά τους, οι κάτοικοι του νησιού γεύτηκαν χτες και τη βαρβαρότητα των κλομπ.

Χιλιάδες λαού συμμετείχαν χτες στο τρίτο κατά σειρά συλλαλητήριο στη Μυτιλήνη. Η συγκέντρωση έγινε ξανά έξω από το κτίριο της νομαρχίας και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία στο υπουργείο Αιγαίου. Την ίδια ώρα κλειστοί ήταν όλοι οι δήμοι της Λέσβου, τα καταστήματα της Μυτιλήνης και πολλά σχολεία του νησιού. Φτάνοντας στο υπουργείο Αιγαίου οι διαδηλωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με τέσσερις σειρές από αστυνομικούς στην εξωτερική πόρτα, ενώ στον προθάλαμο του κτιρίου βρίσκονταν πολλές δεκάδες ανδρών της αστυνομίας και των ΜΑΤ. Πολλοί αγρότες ζήτησαν να συναντηθούν με τον υπουργό Αιγαίου, Ν. Σηφουνάκη, για να του πούνε τα προβλήματά τους από κοντά. Οι εντολές όμως που είχε η αστυνομία ήταν διαφορετικές. Η επιχείρηση παρεμπόδισης των αγροτών να δούνε τον υπουργό εξαγρίωσε πολλούς από αυτούς, που επιχείρησαν να ανέβουν στον δεύτερο όροφο του υπουργείου. Τότε άρχισαν να ανεβοκατεβαίνουν τα κλομπ και οι συγκεντρωμένοι εισέβαλαν μαζικά παραμερίζοντας αστυνομικούς και ΜΑΤατζήδες.

Μόνο μετά από αυτά έκανε την εμφάνισή του και ο υπουργός Αιγαίου, που μονίμως είναι απών από τα προβλήματα και τους αγώνες του λαού της Λέσβου. Είχε, μάλιστα, το θράσος να πει στους διαδηλωτές-καταληψίες πως... «αυτό το υπουργείο είναι του λαού»! Το αποτέλεσμα ήταν να εισπράξει τα δυνατά γιουχαΐσματα του εξαγριωμένου πλήθους. Ο υπουργός Αιγαίου, μην έχοντας τίποτα επί της ουσίας να πει για τα προβλήματα και τα αιτήματα των διαδηλωτών, το έριξε σε πολιτικάντικα λόγια αποπροσανατολισμού και κοροϊδίας.

Η κατάληψη του υπουργείου Αιγαίου από τους αγρότες διήρκεσε αρκετές ώρες. Στη συνέχεια συνεδρίασε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, όπου συμφωνήθηκε να δοθεί συνέχεια στον δίκαιο αυτό αγώνα και η μορφή που θα πάρει στο εξής η πάλη να αποφασιστεί μέσα στην ερχόμενη βδομάδα. Σε σχετική ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής καταγγέλλεται ως κύριος υπεύθυνος των επεισοδίων που έγιναν στην είσοδο του υπουργείου Αιγαίου ο Ν. Σηφουνάκης. Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης πως σε όλα τα προηγούμενα συλλαλητήρια δεν έγινε το παραμικρό. Χτες όμως ο υπουργός Αιγαίου, «θέλοντας να κάνει επίδειξη της δύναμής του, παρέταξε πολλούς αστυνομικούς στην είσοδο με εντολή να μην επιτρέψουν στους αγρότες να εισέλθουν σ' αυτό».

Ο υπουργός Αιγαίου, πάντως, χωρίς ίχνος ντροπής για ό,τι με δική του ευθύνη συνέβη, έβγαλε στη συνέχεια μια υποκριτική ανακοίνωση δημιουργίας εντυπώσεων, χαρακτηρίζοντας τα γεγονότα «θλιβερά επεισόδια», «προγραμματισμένα και υποκινούμενα», κι από κοντά εξέφρασε και τη λύπη του... Παρεμπιπτόντως ανακοίνωσε ψευδώς ότι καμία επιτροπή δε ζήτησε να τον δει, ξεχνώντας προφανώς τις δεκάδες πλέον φορές που οι αγωνιζόμενοι αγρότες πήγαν στο υπουργείο Αιγαίου, αλλά αυτός απουσίαζε.

Εκτός αυτών, επιχειρήθηκε χτες να δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα σε βάρος των αγωνιζομένων αγροτών, με την αποσιώπηση του γεγονότος ότι τραυματίστηκαν και αγρότες και τη διόγκωση της εικόνας ότι τραυματίστηκαν αστυνομικοί. Πάντως, όλοι οι τραυματισμοί χτες ήταν ευτυχώς ελαφρείς και από τους πέντε αστυνομικούς που εισήχθησαν στο νοσοκομείο οι τρεις βγήκαν αμέσως, ενώ και για τους άλλους δύο, όπως δήλωσαν γιατροί στα τοπικά ΜΜΕ, δεν υπήρχε λόγος να μείνουν, αλλά αυτό έγινε κατόπιν δικής τους απαίτησης.

ΝΕ ΛΕΣΒΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Το δίκιο είναι με τους αγρότες

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ, σε ανακοίνωση που έβγαλε χτες, χαιρετίζει το δίκαιο αγώνα των ελαιοπαραγωγών, κτηνοτρόφων και ψαράδων Λέσβου. Σημειώνει πως ο αγώνας αυτός γίνεται κάτω από την όξυνση των προβλημάτων που γεννά η αντιλαϊκή - αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ τονίζονται τα παρακάτω: «Οι αγρότες είχαν να αντιμετωπίσουν, εκτός από την πολιτική αυτή της κυβέρνησης, το ψέμα και τη συκοφαντία με στόχο την αποδυνάμωση, τη διάσπαση του αγώνα τους. Η επίθεση αυτή κορυφώθηκε με το σημερινό δελτίο Τύπου του υπουργού κ. Σηφουνάκη. Πρόκειται για μια δήλωση που δείχνει την υποκρισία, την αναλγησία και το ρόλο που παίζει ο κ. υπουργός στην αναχαίτιση του ανερχόμενου κινήματος της αγροτιάς. Με τη δήλωσή του υποτιμά πρώτα απ' όλα τη νοημοσύνη των αγροτών όταν τους αποκαλεί "υποκινούμενους". Διαστρεβλώνει την πραγματικότητα των γεγονότων έξω από το υπουργείο και αποσιωπά την υποδειγματική στάση των αγροτών μέσα σ' αυτό.

Αλήθεια ποιος πραγματικά προκάλεσε τα επεισόδια; Οι αγρότες που απαιτούσαν να εισέλθουν ειρηνικά στο υπουργείο (που όπως παραδέχεται ο ίδιος είναι περιουσία δική τους) και να ζητήσουν απάντηση και λύση στα προβλήματά τους; `Η ο ίδιος που παρέταξε την αστυνομία και τα ΜΑΤ έξω και μέσα στο υπουργείο;

Οι χιλιάδες αγρότες που πήραν μέρος στο αγωνιστικό και ειρηνικό συλλαλητήριο ξέρουν τι πραγματικά συνέβη και οι ίδιοι θα ενημερώσουν όλο το λαό της Λέσβου. Ο ίδιος ας αρκεστεί σε όσες δηλώσεις θέλει στα ΜΜΕ εκ του ασφαλούς. Θα παρακαλούσαμε τον υπουργό αν έχει την τόλμη ας πάει στα χωριά και να τα πει ο ίδιος στους αγρότες. Τότε θα πάρει την πραγματική απάντηση από τους ίδιους.

Οι δε κατηγορίες του σ' ό,τι αφορά το ΚΚΕ δε μας αγγίζουν και εντάσσονται στη γραμμή του "λαλιώτικου" ροκ. Οι κομμουνιστές αγρότες της Λέσβου είναι υπερήφανοι γιατί πάλεψαν αυτό το τριήμερο, όπως και πριν, με όλους τους αγρότες ανεξάρτητα από κομματικές, πολιτικές - ιδεολογικές πεποιθήσεις για την υπεράσπιση των δίκαιων αιτημάτων τους. Αυτό θα συνεχίσουν να το κάνουν και στο μέλλον.

Η ΝΕ του ΚΚΕ καλεί όλα τα μέλη, τους φίλους και τους οπαδούς του Κόμματος, τους Κνίτες και τις Κνίτισσες να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις να σφυρηλατηθεί η ενότητα του λαού ώστε να οικοδομηθεί ένα Μέτωπο των αγροτών, εργατών, ΕΒΕ, της νεολαίας στην προοπτική της ανατροπής αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής και την εγκαθίδρυση μιας λαϊκής εξουσίας και οικονομίας».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΩΝ ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συγκέντρωση για τα αγροτικά

«Το αγροτικό ζήτημα και οι προτάσεις του ΚΚΕ» είναι το θέμα της συγκέντρωσης που διοργανώνει η Επιτροπή Ετεροδημοτών της ΚΟΑ του ΚΚΕ τη Δευτέρα, 17/12, στις 6μ.μ., στην αίθουσα της «Πανηπειρωτικής» (Κλεισθένους 15). Ομιλητής θα είναι ο Γιάννης Σφυρής, υπεύθυνος του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ του Κόμματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ