ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
«Προδιαγεγραμμένος» θάνατος οικοδόμου

Εγκλημα ο θάνατος του οικοδόμου Χρήστου Μιάμη, καθώς η έλλειψη μέτρων ασφαλείας έχει καταγγελθεί επανειλημμένα και κυβέρνηση - εταιρίες - υπεργολάβοι, αδιαφορούν

Χτες το πρωί ο 62χρονος οικοδόμος Χρήστος Μιάμης, έχασε τη ζωή του στο «κάτεργο» του εργοταξίου του Ολυμπιακού Χωριού. Ο Χρήστος Μιάμης που δούλευε στο χώρο της Δ` Εργολαβίας, στον υπεργολάβο Αλαφογιάννη, άφησε την τελευταία του πνοή, πέφτοντας από σκαλωσιά εφτά μέτρων. Ούτε η Αστυνομία που έφτασε πρώτη, ούτε ο πρόεδρος του παραρτήματος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, ούτε οι υπάλληλοι του υπουργείου Εργασίας βρήκαν έστω και έναν μάρτυρα για να τους πει τι έγινε. Τους εργαζόμενους τους έστειλαν σπίτια τους, ενώ οι υπεύθυνοι της εταιρίας του Αλαφογιάννη, ΑΛΦΑ ΜΠΕΤΟΝ, είχαν εξαφανιστεί.

Ομως ακόμα και έτσι τα αίτια του θανάτου ήταν προφανή. Δεν είχαν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας, κάτι που επισήμαναν και οι Επιθεωρητές Εργασίας, οι οποίοι θα διακόψουν το συγκεκριμένο έργο μέχρι νεωτέρας. Η μη τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας είναι καθεστώς σε ολόκληρο το Ολυμπιακό χωριό. Ασύδοτη η εργοδοσία δε λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα, για να μειώσει το κόστος παραγωγής, ώστε να αυξήσει ακόμα περισσότερο τα κέρδη. Ευθύνη στον ίδιο βαθμό με την εργοδοσία έχει και η κυβέρνηση που απαιτεί ένα έργο κανονικής διάρκειας τεσσάρων περίπου ετών να τελειώσει σε δύο μόλις χρόνια, με αποτέλεσμα την εντατικοποίησης της εργασίας.

Από το χώρο του δυστυχήματος
Από το χώρο του δυστυχήματος
Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας με έγγραφά του προς το υπουργείο Εργασίας προειδοποιούσε από τον Οκτώβρη ότι το Ολυμπιακό Χωριό είναι ένα «ξέφραγο αμπέλι» και απαιτούσε το κλείσιμο του εργοταξίου, για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Μόλις πριν λίγες ημέρες το Συνδικάτο επισήμανε με δελτίο Τύπου: «Τα ατυχήματα είναι καθημερινό φαινόμενο». Ενώ ο «Ρ» σε προχτεσινό δημοσίευμά του, την Πέμπτη 13 Δεκέμβρη, έγραφε: «Τα μέτρα ασφαλείας είναι τέτοια που κανείς δεν ξέρει αν θα κατεβεί ζωντανός από τη σκαλωσιά». Ηξερε, λοιπόν, εκ των προτέρων η κυβέρνηση τι γινόταν στο κάτεργο του θανάτου, όμως συνεχίζει ακόμα και τώρα να βάζει πλάτες - όπως θα έλεγαν και οι οικοδόμοι - στην εγκληματική ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου. Η γγ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, μάλιστα, ύστερα από τη συνάντησή της με την Γ. Αγγελοπούλου, πρόεδρο του «Αθήνα 2004», προχτές την Πέμπτη, είχε δηλώσει ανάμεσα στα άλλα ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως αφορμή, για να δρομολογήσει την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων κ.ά.

Αμεση η απάντηση των οικοδόμων

Το χτεσινό θανατηφόρο ατύχημα ήταν «ο κόμπος στο χτένι», ύστερα από μια σειρά άλλα εργατικά ατυχήματα που έγιναν στο Ολυμπιακό χωριό. Ο πρόεδρος του Παραρτήματος του Συνδικάτου Οικοδόμων, Γ. Φιλιούσης δήλωσε στο «Ρ» ότι την ευθύνη την έχουν και η κυβέρνηση και οι εταιρίες και οι υπεργολάβοι. Πρόσθεσε ακόμη ότι «πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα. Πρέπει να κλείσει το εργοτάξιο και να μην ξανανοίξει αν δε ληφθούν ουσιαστικά μέτρα ασφάλειας και όχι μέτρα βιτρίνας. Από τη μεριά μας, θα πάμε άμεσα για αγωνιστικές κινητοποιήσεις».

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Αντεπίθεση στην επίθεση του κεφαλαίου

Σε ευρύ μέτωπο πάλης καλεί το Συντονιστικό, καταγγέλλοντας τις ρυθμίσεις υπέρ του κεφαλαίου, που περιέχει νομοσχέδιο για την «ενίσχυση της επιχειρηματικότητας»

Στην ακόμα παραπέρα ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου, με μια σειρά ρυθμίσεις και πλουσιοπάροχα προνόμια στο κεφάλαιο, προχωρά η κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο για την «ενίσχυση της επιχειρηματικότητας». Το γεγονός καταγγέλλει με ανακοίνωση το Συντονιστικό Σωματείων Συνδικάτων και Συνδικαλιστών Αθήνας και καλεί σε κοινή δράση «μαζί με τη φτωχή αγροτιά, τα μικρομεσαία στρώματα για την ανατροπή αυτής της αντεργατικής πολιτικής με τη συγκρότηση ενός κοινού μετώπου πάλης».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, «εκφράζοντας την κυβέρνηση στο σύνολό της αλλά και τη Νέα Δημοκρατία που ζητά μέτρα σε αυτήν την κατεύθυνση, δηλώνει με κυνικό τρόπο ότι θα ενισχύσει τα μέτρα, έτσι ώστε να προχωρήσει με πιο γρήγορους ρυθμούς η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου και να εξασφαλιστούν μεγαλύτεροι ρυθμοί κερδοφορίας».

«Αυτή η πολιτική - συνεχίζει η ανακοίνωση - έφερε ακόμη την αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας, με στόχο τη μείωση της εργατικής δύναμης. Ανεργία με μαζικές απολύσεις, απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, με αποτέλεσμα την ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης. Κατάργηση του 8ωρου, ενώ οι νέες άτυπες μορφές απασχόλησης (ενοικίαση εργαζομένων, ωρομίσθιο, μερική απασχόληση), εφαρμόζονται σε όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της εργατικής τάξης. Μείωση των μισθών που επιταχύνεται τόσο με την εντατικοποίηση όσο και με τη σύνδεση μισθού με την παραγωγικότητα. Αλλαγή του χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης, με ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού».

Το Συντονιστικό, καταγγέλλει, ότι «το μεγάλο κεφάλαιο εντείνει την επίθεσή του σε βάρος των εργαζομένων και των δικαιωμάτων μας και δε διστάζει να τρομοκρατεί, να επεμβαίνει στρατιωτικά, όπου το συμφέρον των μονοπωλίων επιτάσσει». Καλεί τους εργαζόμενους να «γυρίσουν την πλάτη στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που με την τακτική τους διευκολύνουν το πέρασμα αυτής της αντεργατικής πολιτικής. Να αγωνιστούμε μαζί με τις ταξικές δυνάμεις, για διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης. Να συμβάλλουμε στη διεύρυνση της συμμετοχής και νέων δυνάμεων στο Συντονιστικό των σωματείων και στην ενίσχυση του ΠΑΜΕ».

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Κενές 30% από τις οργανικές θέσεις

Τεράστιες ελλείψεις προσωπικού αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία, και Κέντρα Υγείας (ΚΥ), τα ιδρύματα Πρόνοιας και Ψυχιατρεία της χώρας στις ειδικότητες των επαγγελμάτων υγείας (τεχνολόγοι - ακτινολόγοι, παρασκευαστές, φυσιοθεραπευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, επόπτες δημόσιας υγείας κλπ.). Καταγραφή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) σε 80 νοσοκομεία, ΚΥ και ιδρύματα Πρόνοιας έδειξε ότι κενές είναι περίπου το 30% των οργανικών θέσεων αυτών των επαγγελματιών.

Σήμερα το προσωπικό όλων των ειδικοτήτων των επαγγελμάτων υγείας καλύπτει περίπου το 10% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων στην Υγεία - Πρόνοια και ανέρχεται περίπου στις 6.000 - 8.000 άτομα.

Τα παραπάνω υπογραμμίστηκαν σε ημερίδα που πραγματοποίησε χτες η ΠΟΕΔΗΝ, με θέμα το ρόλο των επαγγελμάτων υγείας στη «μεταρρύθμιση» της Υγείας. Στην ημερίδα επισημάνθηκε ότι η ένταξη των ειδικοτήτων αυτών στην Ιατρική Υπηρεσία των Νοσοκομείων που προβλέπεται στο νόμο 2889/2001 - έως το νόμο υπάγονταν στη Διοικητική Υπηρεσία - όχι μόνο δε σταματάει τον παραγκωνισμό των επαγγελματιών αυτών τόσο επαγγελματικά, όσο και επιστημονικά, αλλά οδηγεί και σε περισσότερο αυταρχισμό.

Πάντως, παρά τις διαπιστώσεις περί του αυταρχισμού που διέπει το νόμο 2889/2001, στη χτεσινή ημερίδα οι επαγγελματίες της Υγείας διεκδίκησαν κυρίως καθοριστικό ρόλο στη νέα δομή της μεταρρύθμισης...

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «ΘΡΙΑΣΙΟΥ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
Χρέος η αντίσταση στην ιδιωτικοποίηση

Ζητά να μην εκχωρηθεί καμία υπηρεσία του νοσοκομείου και να μη λειτουργήσουν τα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία

«Εχουμε χρέος απέναντι στους εαυτούς μας και στην υπόλοιπη κοινωνία να μην επιτρέψουμε αυτήν την απαράδεκτη υποβάθμιση και το ξεθεμελίωμα του συστήματος υγείας», τονίζει, σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο Εργαζομένων στο «Θριάσιο» νοσοκομείο, καλώντας τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά, ενωτικά και αγωνιστικά στην 24ωρη απεργία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), μεθαύριο Δευτέρα, πρώτη μέρα συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Στον προϋπολογισμό του 2002, οι κρατικές δαπάνες για την Υγεία και Πρόνοια είναι σημαντικά μειωμένες, επισημαίνει το σωματείο και υπογραμμίζει: «Παράλληλα, προχωρεί η λεγόμενη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ με εντατικοποίηση για τους εργαζόμενους, ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και τμημάτων νοσοκομείων και μετατροπή της Υγείας σε εμπόρευμα, όπως γίνεται με τα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία».

«Πρέπει να αντισταθούμε σ' αυτήν την πολιτική», τονίζει το σωματείο και καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για την αύξηση των δαπανών για την Υγεία και την Πρόνοια και την πρόσληψη 6.000 μόνιμου προσωπικού για το 2002. Το σωματείο ζητά την άμεση τροποποίηση του οργανισμού του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας Ελευσίνας και Μεγάρων, ώστε να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες με την κάλυψη όλων των κενών θέσεων με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.

«Διεκδικούμε την υπεράσπιση και διεύρυνση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών Υγείας και του ασφαλιστικού συστήματος», τονίζει το σωματείο και ζητά «να μην ιδιωτικοποιηθεί καμιά υπηρεσία του νοσοκομείου και να μην προχωρήσει η λειτουργία ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων μέσα στα νοσοκομεία».

Το σωματείο ζητά να μη γίνει «κανένας "κοινωνικός διάλογος" για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης», να αναγνωριστούν τα νοσοκομεία ως χώρος ανθυγιεινής εργασίας και να γίνει αύξηση των συντάξιμων αποδοχών.

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Να δοθούν ουσιαστικές αυξήσεις στους βασικούς μισθούς και να γίνει άμεση καταβολή του οικογενειακού επιδόματος μαζί με τα αναδρομικά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ