ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /32
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Πόλεμος και κυνηγητό της εξουσίας

Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν παραμένει «άφαντος», το κυνήγι συνεχίζεται και οι βομβαρδισμοί μαίνονται. Ομως ένα ακόμη κυνήγι βρίσκεται και αυτό σε εξέλιξη. Αυτό της νομής της εξουσίας, από «ημεδαπούς» και «αλλοδαπούς»

Οι κάτοικοι της Κανταχάρ κοιτούν προσεκτικά την άφιξη των εμπόρων οπίου στην αγορά

Associated Press

Οι κάτοικοι της Κανταχάρ κοιτούν προσεκτικά την άφιξη των εμπόρων οπίου στην αγορά
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΚΑΝΤΑΧΑΡ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΡΩΜΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

«Λυσσαλέα» συνεχίζεται το κυνηγητό, αλλά και οι βομβαρδισμοί των ανατολικών ορεινών όγκων του Αφγανιστάν κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, προκειμένου να βρεθεί και να «εξουδετερωθεί» ο πλέον καταζητούμενος για τους Αμερικανούς, Οσάμα Μπιν Λάντεν. Η τύχη όμως του οποίου... αγνοείται, παρότι ο Πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους εμφανίστηκε αισιόδοξος, τονίζοντας ότι η σύλληψη του Λάντεν είναι «ζήτημα χρόνου».

Αντιθέτως, πιο απαισιόδοξος για τις εξελίξεις όσον αφορά στη σύλληψη όχι μόνο του Μπιν Λάντεν, αλλά και των υπολοίπων μελών της Αλ Κάιντα, εμφανίστηκε με χτεσινές δηλώσεις του ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος στο Αφγανιστάν, Τζέιμς Ντόμπινς. Αναφερόμενος στις πληροφορίες που φέρουν μαχητές της Αλ Κάιντα, ακόμη και τον Οσάμα μπιν Λάντεν, να έχουν διαφύγει στο Πακιστάν, ο Ντόμπινς δήλωσε ότι είναι αδύνατον «να σφραγιστούν τα σύνορα του Αφγανιστάν», συμπληρώνοντας ωστόσο ότι οι Πακιστανοί αξιωματούχοι έχουν δώσει διαβεβαιώσεις για τη λήψη δρακόντειων μέτρων στα σύνορα των δύο χωρών.

Στο μεταξύ, στα βουνά κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν έχουν επικεντρώσει οι αφγανικές δυνάμεις και οι Αμερικανοί τις προσπάθειές τους για τον εντοπισμό του Λάντεν, ενώ οι άντρες των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ έχουν φθάσει στο Πακιστάν, επιδιώκοντας να συλλέξουν στοιχεία και πληροφορίες που θα τους οδηγήσουν στα ίχνη του.

Η αγορά του οπίου είναι η μόνη «σταθερά» στην Κανταχάρ...

Associated Press

Η αγορά του οπίου είναι η μόνη «σταθερά» στην Κανταχάρ...
Ενα ακόμη ανοιχτό μέτωπο είναι η επαρχία της Κανταχάρ όπου φέρεται να κρύβεται και ο πνευματικός ηγέτης των Ταλιμπάν, μουλάς Μοχάμαντ Ομάρ. Ουδείς γνωρίζει πού βρίσκεται και αυτός, ενώ σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, μεταφέροντας δηλώσεις του ναυάρχου Τζον Στάφλμπιμ, μετέδωσε ότι οι αντιτιθέμενες στους Ταλιμπάν δυνάμεις ενδέχεται να έχουν έρθει σε συμφωνία με τους Ταλιμπάν, απελευθερώνοντας μάλιστα κάποια ηγετικά στελέχη του κινήματος των Ταλιμπάν, με αντάλλαγμα τον έλεγχο της νότιας επαρχίας.

Παράλληλα, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι διέψευσαν ότι δύο μεταγωγικά τους αεροσκάφη δέχτηκαν επίθεση με πυραύλους αέρος - εδάφους τύπου Στίνγκερ κατά τη διάρκεια πτήσης πάνω από την Κανταχάρ. Την πληροφορία είχε μεταδώσει και πάλι το CNN, επικαλούμενο δηλώσεις Αμερικανών κομάντο στο Αφγανιστάν.

Προ των πυλών η διεθνής δύναμη

Εν τω μεταξύ, οι προετοιμασίες για την αποστολή της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στο Αφγανιστάν συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς. Ο προπομπός της δύναμης αναμένεται να φθάσει στη χώρα εντός των αμέσως επόμενων ημερών, ίσως και πριν από την εγκαθίδρυση της νέας μεταβατικής κυβέρνησης στις 22 του Δεκέμβρη, ενώ τη δύναμη 5.000 αντρών, οι οποίοι θα στελεχώσουν την πολυεθνική ειρηνευτική δύναμη για το Αφγανιστάν, αποδέχτηκε η ηγεσία της χώρας. Αξιωματούχοι του αφγανικού υπουργείου Αμύνης, σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε, διευκρίνισαν ότι η επίσημη συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί το βράδυ της Τρίτης. Η επί της αρχής συμφωνία επιτεύχθηκε έπειτα από διαπραγματεύσεις στην Καμπούλ του Βρετανού στρατηγού Τζον ΜακΚολ, που έχει επιφορτιστεί με την προετοιμασία του πεδίου για την ανάπτυξη της δύναμης.

Τέλος, όσον αφορά καθαρά το πολιτικό μέλλον του Αφγανιστάν, αυτό δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί, ούτε καν στα πρώιμα στάδιά του. Αυτό είναι και το κύριο συμπέρασμα που συνάγεται από τις δηλώσεις του επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι με τον πρώην βασιλιά του Αφγανιστάν Μοχάμεντ Ζάχερ Σαχ, που τόνισε ότι όλες οι αντιμαχόμενες παρατάξεις και οι φυλές στο Αφγανιστάν θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συμμετάσχουν από κοινού στο υπουργείο Αμυνας. Τέλος, ο εκπρόσωπος του πρώην μονάρχη Χαμίντ Σιντίκ δήλωσε ότι ο Καρζάι θα συναντηθεί επίσης με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

ΥΕΜΕΝΗ
Μάχες κυβερνητικών στρατευμάτων και υποστηρικτών της «αλ Κάιντα»

ΣΑΝΑ'Α.-

Σε χωριό όπου υπήρχαν υποψίες ότι οι τοπικοί φύλαρχοι έκρυβαν μέλη της «αλ Κάιντα» εξαπέλυσαν δριμεία επίθεση, χτες, κυβερνητικές δυνάμεις της Υεμένης, με τη συνδρομή ελικοπτέρων και τεθωρακισμένων. Αν και επισήμως δεν ανακοινώθηκε τίποτε, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδιδαν ότι σφοδρή και πολύωρη μάχη σημειωνόταν στην περίμετρο του χωριού αλ Χουσούν, της επαρχίας Μαρίμπ, περίπου 200 χλμ. ανατολικά της Σάνα' α, ανάμεσα στους άνδρες της αστυνομίας και του στρατού και στις δυνάμεις των τοπικών φυλάρχων, οι οποίοι φέρονται να αρνήθηκαν να παραδώσουν μέλη της «αλ Κάιντα». Οι ίδιες, πάντα, δημοσιογραφικές πληροφορίες υποστήριζαν ότι έχασαν τη ζωή τους, τουλάχιστον, 12 άνθρωποι, χωρίς να είναι σε θέση να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

Δεν είναι σαφές αν στη στρατιωτική αυτή επίθεση συμμετείχαν και Αμερικανοί κομάντος, οι οποίοι είναι γνωστό ότι βρίσκονται στη χώρα και συνεργάζονται στενά με την κυβέρνηση. Η Ουάσιγκτον είχε, εξαρχής, προειδοποιήσει τις χώρες όπου υπήρχαν υποψίες ότι η «αλ Κάιντα» διατηρεί στρατόπεδα εκπαίδευσης και καταφύγια, όπως η Σομαλία, η Υεμένη και το Σουδάν, ότι θα πρέπει να υιοθετήσουν ξεκάθαρη θέση είτε στο πλευρό της «αντι-τρομοκρατικής» συμμαχίας είτε εναντίον της, ως επικείμενοι στόχοι. Ο Πρόεδρος της Υεμένης, Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ, μετέβη πρόσφατα στην Ουάσιγκτον όπου επέδωσε «τα διαπιστευτήρια» της συνεργασίας του στον Πρόεδρο Μπους, ενώ φέρεται να έλαβε και λίστα υπόπτων.

Τα στρατόπεδα εκπαίδευσης τρομοκρατών που φέρονται να βρίσκονται στην Υεμένη, παρουσιάζονταν ως πιο πιθανός στόχος ενδεχομένων επιχειρήσεων «ακριβείας» τις οποίες σχεδιάζουν οι βρετανικές ειδικές δυνάμεις, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής «Τέλεγκραφ». Υποστηρίζεται ότι πιθανότατα οι επιχειρήσεις αυτές να γίνουν με τη συναίνεση τόσο της Ουάσιγκτον όσο και της υεμενικής κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, εντονότατες ανησυχίες εκφράζονται για την τύχη της Σομαλίας, που παρουσιάζεται ως ο πιθανότερος επόμενος στόχος μετά το Αφγανιστάν, καθώς Υεμένη και Σουδάν δίνουν δείγματα συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Μάλιστα, μία από τις μεγαλύτερες σομαλικές εφημερίδες κατηγορούσε την αιθιοπική ηγεσία ότι κατάφερε να στρέψει όλα τα βέλη κατά της Σομαλίας προπαγανδίζοντας πως έχει πέσει στα χέρια ισλαμιστών εξτρεμιστών. Υπενθυμίζεται ότι, ήδη, εδώ και βδομάδες, αμερικανικά στρατιωτικά πλοία περιπολούν στις ακτές της χώρας.

ΗΠΑ
Νέα επιστολή «συντηρεί» την υπόθεση άνθρακα... .

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Μία νέα «μολυσμένη» επιστολή έκανε χτες την εμφάνισή της στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, περίπου ένα 24ωρο μετά την παραδοχή του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέιτσερ, περί ...«αμερικανικής» προέλευσης των βακίλων του άνθρακα που βρέθηκαν σε επιστολές το δίμηνο Οκτώβρης - Νοέμβρης...

Η επιστολή που περιείχε τη γνωστή «ύποπτη λευκή σκόνη» είχε ταχυδρομηθεί με παραλήπτη τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Αρμιταζ, και ανοίχτηκε από το προσωπικό του γραφείου του, εφ' όσον προηγουμένως είχε απολυμανθεί - για προληπτικούς λόγους - με ειδική ακτινοβολία. Παράλληλα, εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως έως το τέλος της βδομάδας θα έχουν ολοκληρωθεί οι εξονυχιστικοί έλεγχοι στην αλληλογραφία, προκειμένου να διαπιστωθεί η πηγή προέλευσης των θετικών δειγμάτων άνθρακα που είχαν εντοπιστεί από τις αρχές του μήνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ