Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΥΕΜΕΝΗ
Μάχες κυβερνητικών στρατευμάτων και υποστηρικτών της «αλ Κάιντα»

ΣΑΝΑ'Α.-

Σε χωριό όπου υπήρχαν υποψίες ότι οι τοπικοί φύλαρχοι έκρυβαν μέλη της «αλ Κάιντα» εξαπέλυσαν δριμεία επίθεση, χτες, κυβερνητικές δυνάμεις της Υεμένης, με τη συνδρομή ελικοπτέρων και τεθωρακισμένων. Αν και επισήμως δεν ανακοινώθηκε τίποτε, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδιδαν ότι σφοδρή και πολύωρη μάχη σημειωνόταν στην περίμετρο του χωριού αλ Χουσούν, της επαρχίας Μαρίμπ, περίπου 200 χλμ. ανατολικά της Σάνα' α, ανάμεσα στους άνδρες της αστυνομίας και του στρατού και στις δυνάμεις των τοπικών φυλάρχων, οι οποίοι φέρονται να αρνήθηκαν να παραδώσουν μέλη της «αλ Κάιντα». Οι ίδιες, πάντα, δημοσιογραφικές πληροφορίες υποστήριζαν ότι έχασαν τη ζωή τους, τουλάχιστον, 12 άνθρωποι, χωρίς να είναι σε θέση να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

Δεν είναι σαφές αν στη στρατιωτική αυτή επίθεση συμμετείχαν και Αμερικανοί κομάντος, οι οποίοι είναι γνωστό ότι βρίσκονται στη χώρα και συνεργάζονται στενά με την κυβέρνηση. Η Ουάσιγκτον είχε, εξαρχής, προειδοποιήσει τις χώρες όπου υπήρχαν υποψίες ότι η «αλ Κάιντα» διατηρεί στρατόπεδα εκπαίδευσης και καταφύγια, όπως η Σομαλία, η Υεμένη και το Σουδάν, ότι θα πρέπει να υιοθετήσουν ξεκάθαρη θέση είτε στο πλευρό της «αντι-τρομοκρατικής» συμμαχίας είτε εναντίον της, ως επικείμενοι στόχοι. Ο Πρόεδρος της Υεμένης, Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ, μετέβη πρόσφατα στην Ουάσιγκτον όπου επέδωσε «τα διαπιστευτήρια» της συνεργασίας του στον Πρόεδρο Μπους, ενώ φέρεται να έλαβε και λίστα υπόπτων.

Τα στρατόπεδα εκπαίδευσης τρομοκρατών που φέρονται να βρίσκονται στην Υεμένη, παρουσιάζονταν ως πιο πιθανός στόχος ενδεχομένων επιχειρήσεων «ακριβείας» τις οποίες σχεδιάζουν οι βρετανικές ειδικές δυνάμεις, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής «Τέλεγκραφ». Υποστηρίζεται ότι πιθανότατα οι επιχειρήσεις αυτές να γίνουν με τη συναίνεση τόσο της Ουάσιγκτον όσο και της υεμενικής κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, εντονότατες ανησυχίες εκφράζονται για την τύχη της Σομαλίας, που παρουσιάζεται ως ο πιθανότερος επόμενος στόχος μετά το Αφγανιστάν, καθώς Υεμένη και Σουδάν δίνουν δείγματα συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Μάλιστα, μία από τις μεγαλύτερες σομαλικές εφημερίδες κατηγορούσε την αιθιοπική ηγεσία ότι κατάφερε να στρέψει όλα τα βέλη κατά της Σομαλίας προπαγανδίζοντας πως έχει πέσει στα χέρια ισλαμιστών εξτρεμιστών. Υπενθυμίζεται ότι, ήδη, εδώ και βδομάδες, αμερικανικά στρατιωτικά πλοία περιπολούν στις ακτές της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ