Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΘΗΚΗ ΑΒΜ
Ζητούν νέα συμφωνία για τα στρατηγικά όπλα...

ΠΡΕΤΟΡΙΑ - ΜΟΣΧΑ.-

Σε κοινή (επι)κριτική θεώρηση της απόφασης των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από την Αντιβαλλιστική Πυραυλική Συνθήκη του '72 (ΑΒΜ) προέβησαν χτες οι υπουργοί Εξωτερικών Νότιας Αφρικής και Ρωσίας, Νγκοσαζάνα Ντλαμίνι Ζούμα και Ιγκόρ Ιβάνοφ, κατά τη διάρκεια τριήμερων συζητήσεων που ολοκλήρωσαν το τελευταίο 24ωρο στην Πρετόρια.

Στην κοινή ανακοίνωση των δύο αξιωματούχων, η απόφαση των ΗΠΑ για αποχώρηση απ' τη Συνθήκη ΑΒΜ χαρακτηρίζεται ως «λυπηρή», ενώ επισημαίνουν την ανάγκη «για παγκόσμια σταθερότητα» στο ζήτημα των στρατηγικών όπλων αλλά και για μία «αναλυτική προσέγγιση όσον αφορά την εξάλειψη της διεθνούς τρομοκρατίας που θα έπρεπε να περιλαμβάνει όλο το φάσμα πολιτικών, οικονομικών, χρηματοδοτικών και ανθρωπιστικών μέτρων».

Τέλος, οι δύο χώρες επισήμαναν τον κεντρικό συντονιστικό ρόλο που θα πρέπει να παίξει ο ΟΗΕ στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και πως θα πρέπει «να επισπευστούν οι προσπάθειες τελειοποίησης και υιοθέτησης δύο συνθηκών των Ηνωμένων Εθνών που αποσκοπούν στην εξάλειψη αυτής της μάστιγας».

Συνομιλίες για νέα συμφωνία;

Στο μεταξύ, μετά την προχτεσινοβραδινή συνάντηση των υπουργών Αμυνας Ρωσίας και ΗΠΑ στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, η Μόσχα δήλωσε «έτοιμη να προχωρήσει σε νέου τύπου στρατηγικές σχέσεις» με την Ουάσιγκτον.

Ο Ρώσος υπουργός Σεργκέι Ιβάνοφ ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους πως συμφώνησε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Ράμσεφλντ, πως θα πρέπει να γίνει μία συνάντηση ειδικών, ενδεχομένως μέσα στον ερχόμενο Γενάρη, με στόχο την κατάρτιση ενός χρονοδιαγράμματος για συνομιλίες που θα αφορούν μειώσεις στα στρατηγικά οπλοστάσια Ρωσίας - ΗΠΑ.

«Εκτιμούμε πάντοτε πως η αποχώρηση των ΗΠΑ από την ΑΒΜ συνιστά ένα λάθος, όμως πιστεύουμε πάντοτε πως υπάρχει η βούληση να αναγάγουμε τις σχέσεις μας στο πεδίο των στρατηγικών όπλων σε ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης και προβλεψιμότητας. Επομένως αποδίδουμε μεγάλη σημασία στη μείωση των επιθετικών στρατηγικών όπλων» κατέληξε ο Ιβάνοφ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ