Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
Στο στόχαστρο οι λαοί
Στις 10 Γενάρη η συνάντηση Μπους - Σημίτη

Μετά από μια επίσκεψη του Αμερικανού πρεσβευτή Τόμας Μίλερ χτες στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και τις συναντήσεις του με τον αναπληρωτή υπουργό Τάσο Γιαννίτση και τον υφυπουργό Γ. Ζαφειρόπουλο, επιλύθηκαν, ως διά μαγείας, τα όποια προβλήματα υπήρχαν με τις ημερομηνίες για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στην Ουάσιγκτον.

Μόλις ολοκληρώθηκαν οι επαφές του Τ. Μίλερ στο υπουργείο Εξωτερικών, ένα οικοδομικό τετράγωνο πιο μακριά, ο υπουργός Τύπου επιβεβαίωνε την ημερομηνία επίσκεψης του Κ. Σημίτη στην Ουάσιγκτον, που μια βδομάδα πριν είχε ήδη ανακοινώσει ο Λευκός Οίκος, προκαλώντας σύννεφα στην Αθήνα. Τα σύννεφα αυτά έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι το ζήτημα της συγκρότησης του Ευρωστρατού, κάτω από τη ΝΑΤΟική ομπρέλα, παραμένει, τυπικά έστω, ανοιχτό εξαιτίας και των ελληνικών αντιρρήσεων. Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, δε θα ήθελε να δεχτεί αυτοπροσώπως την αμερικανική πίεση για περαιτέρω «ευελιξία».

Ο πρεσβευτής, πάντως, μετά τη συνάντησή του με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γ. Ζαφειρόπουλο, όταν ρωτήθηκε αν το ζήτημα του Ευρωστρατού θα είναι στην ατζέντα των συζητήσεων Μπους - Σημίτη, απέφυγε να απαντήσει, ενώ όταν ρωτήθηκε αν η Ελλάδα είναι αυτή που εμποδίζει τη συγκρότηση του Ευρωστρατού, απάντησε προκλητικά, λέγοντας ότι καλό θα είναι να αφήσουμε αυτό το ζήτημα πίσω από τις κλειστές πόρτες των διαπραγματεύσεων.

Οπως ήταν αναμενόμενο, η κυβέρνηση δεν είχε τη δυνατότητα να απορρίψει ή να μεταθέσει την πρόσκληση και σήμερα ο Τόμας Μίλερ, σε μια ακόμη επίσκεψή του στο ΥΠΕΞ και σε συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών, θα μιλήσουν, εκτός των άλλων, και για την ατζέντα των συνομιλιών στο Λευκό Οίκο.

Ο υπουργός Τύπου, ανακοινώνοντας την επίσκεψη, είπε «ότι στις 10 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, στην Ουάσιγκτον. Η συνάντηση γίνεται μετά από πρόσκληση του Προέδρου των ΗΠΑ. Το πρόγραμμα, γενικότερα, της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ θα καθοριστεί και θα ανακοινωθεί εντός των ημερών».

Γι' αυτό το θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «όταν γίνεται μια τέτοια συνάντηση υπάρχουν συνομιλίες για μια σειρά από θέματα. Σας είπα ότι η ατζέντα των συνομιλιών θα καθοριστεί πολύ σύντομα και όλοι θα την πληροφορηθείτε. Πρέπει να τονίσω ότι η θέση της ελληνικής πλευράς παραμένει αυτή που εκφράστηκε στο Λάακεν. Είναι σαφές ότι θέλουμε να προχωρήσει το θέμα του Ευρωστρατού, αλλά βεβαίως με τρόπο που να διασφαλίζει πλήρως τα εθνικά συμφέροντά μας».

«Θέλουμε να ιδρυθεί ο Ευρωστρατός»

Οταν ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης ρωτήθηκε για τα δημοσιεύματα στην Ισπανία, σύμφωνα με τα οποία εκφράζεται η δυσφορία της ισπανικής κυβέρνησης για το γεγονός ότι η Ελλάδα δημιούργησε το πρόβλημα, μη δεχόμενη να συζητήσει το κείμενο και ότι όλο αυτό το θέμα μετατίθεται για να επιλυθεί στην Ισπανική Προεδρία, ο Χρ. Πρωτόπαππας είπε:

«Ελπίζουμε και θέλουμε να επιλυθεί στην Προεδρία της Ισπανίας. Θέλουμε να ιδρυθεί ο Ευρωστρατός, με τρόπο, που, όπως σας είπα, να διασφαλίζει τα συμφέροντα των κρατών - μελών της ΕΕ και, στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα συμφέροντα της Ελλάδας. Είναι σαφές ότι ακόμη και για την ΕΕ δεν ήταν σωστή η διατύπωση της αγγλοαμερικανικής πρωτοβουλίας - και αναφέρομαι στο κείμενο που υπήρχε - διότι εδίδετο το δικαίωμα σε μια τρίτη χώρα να παρέμβει για την αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων της ΕΕ, όχι μόνο σε μια περιοχή μας, αλλά σε οποιαδήποτε χώρα. Αυτές οι δυνάμεις του λεγόμενου Ευρωστρατού, της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΕΠΑΑ), όπως γνωρίζετε, δεν έχουν να κάνουν με περιοχές εντός της ΕΕ. Κυρίως, έχουν να κάνουν με περιοχές εκτός της ΕΕ, όπου θα μπορούσε ο Ευρωστρατός να αποτελέσει δύναμη ασφάλειας, ομαλότητας και ειρήνης. Φανταστείτε, λοιπόν, τι θα γινόταν αν μια τρίτη χώρα θα μπορούσε να παρεμβαίνει - και ειδικά να παρεμβαίνει με δικαίωμα veto - για τις περιπτώσεις αποστολών τέτοιων δυνάμεων σε τρίτες χώρες. Πιστεύουμε ότι όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και η ΕΕ δεν έχει να κερδίσει από μια τέτοια ρύθμιση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ