Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Εμπρός μαρς για το Αφγανιστάν!
  • Η Ελλάδα θα στείλει δύο C-130 με μονάδα υγειονομικού, ένα λόχο μηχανικού και «μικρό αριθμό ειδικών δυνάμεων»
  • Προετοιμασίες για τον «επόμενο πόλεμο»

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).--

«Πρέπει να προετοιμαστούμε τώρα για τον επόμενο πόλεμο που θα 'ναι πολύ διαφορετικός από τον τρέχοντα πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Κανένας δεν μπορεί να το αγνοήσει», δήλωσε χτες στη ΝΑΤΟική Σύνοδο Υπουργών Αμυνας (NAC) o Αμερικανός σερίφης Ντ. Ράμσφελντ, προσπαθώντας να τρομοκρατήσει τους ομολόγους του, με «νέες απειλές» που μπορεί να προέλθουν από το «Ιράκ».

Το ζήτημα του «τρομοκρατικού κακού» κυριάρχησε στη NAC μετά από τον υπερβάλλοντα ζήλο των ΗΠΑ να επιβάλουν και στη σύνοδο του ΝΑΤΟ τη νέα προπαγανδιστική «καραμέλα». Ετσι υπό το αμερικανικό μαστίγιο, το ΝΑC προκατέβαλε ως «εχθρικά καθεστώτα» όσα ενδεχομένως δεν προσφέρουν «γη και ύδωρ» στις ΗΠΑ. Και η Βρετανία ανέλαβε εν λευκώ, σε «ειδική σύσκεψη» στο περιθώριο του NAC να εξαναγκάσει σε «εθελοντική βάση» έντεκα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων Ελλάδα και Τουρκία, να αποστείλουν «ειδικό εκστρατευτικό σώμα για να αποτελειώσει την εναέρια επέμβαση στο Αφγανιστάν με «βρώμικες» χερσαίες επιχειρήσεις υποστήριξης της προσωρινής κυβέρνησης» (Γ. Παπαντωνίου).

Σύμφωνα με τον Ελληνα υπουργό Αμυνας «η Βρετανία αθροίζει τις δυνάμεις και η οριστική απόφαση θα ληφθεί τις επόμενες μέρες στο Λονδίνο ή τις Βρυξέλλες». Η «αναφορά δυνατοτήτων» της Ελλάδας εμπεριέχει δύο C-130 με μονάδα υγειονομικού, ένα λόχο μηχανικού, αλλά και «μικρό αριθμό ειδικών δυνάμεων» (Γ. Παπαντωνίου). Οπως δήλωσε ο Γ. Παπαντωνίου είναι μια περαιτέρω συμμετοχή της χώρας στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» μετά «τις διευκολύνσεις στη Σούδα και την αποστολή 300 στρατιωτών στα Βαλκάνια για αποδέσμευση αμερικανικών δυνάμεων από την περιοχή προς το Αφγανιστάν».

Αλλά οι ΗΠΑ προετοιμάζονται ήδη για την έκταση του πολέμου. Σύμφωνα με τον κ. Παπαντωνίου «ο Ντ Ράμσφελντ έκανε εκτενή ενημέρωση για το Αφγανιστάν επισήμανε ότι παραμένουν ενεργά στοιχεία της Αλ-Κάιντα, δεν ξέρουμε πού βρίσκονται και απαιτείται μακροχρόνιος πόλεμος εξόντωσης των τρομοκρατικών δυνάμεων. Μάλιστα, οι ΗΠΑ επιμένουν για νέα εκτίμηση των τρομοκρατικών απειλών» παρ' όλο που το ισχύον στρατιωτικό «δόγμα» του ΝΑΤΟ έχει από χρόνια προσδιορίσει επακριβώς την «τρομοκρατική απειλή».

Στα πλαίσια αυτά (...) «φωτογραφίζεται» το Ιράκ ως ενδεχόμενος νέος στόχος των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ, αφού ο υιός Μπους βιάζεται να ολοκληρώσει την προσπάθεια του μπαμπά του. Σε μια τέτοια περίπτωση η Τουρκία θα παίξει σημαίνοντα ρόλο. Ο Γ. Παπαντωνίου ερωτηθείς σχετικά δήλωσε ότι «το Ιράκ ανησυχεί τις ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες γιατί παράγει όπλα μαζικής καταστροφής τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τα τρομοκρατικά δίκτυα», αλλά, τόνισε με έμφαση ότι «σήμερα στο ΝΑΤΟ δεν αποφασίστηκε τίποτα σχετικά με το Ιράκ».

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν «ανησυχίες» και υπογράμμισαν τον κίνδυνο σύνδεσης του Ιράκ με την τρομοκρατία. Και ενώ η Ουάσιγκτον τρομοκρατεί το ΝΑΤΟ για την «τρομοκρατία», το Λονδίνο ανέλαβε χτες μια νέα «πρωτοβουλία», που αφορά στην «ενιαία διοίκηση της KFOR για γενικότερο περιφερειακό ρόλο αστυνόμευσης στα Βαλκάνια».

Οσον αφορά τα Ελληνοτουρκικά, το ζήτημα της Ευρωπαϊκής Δύναμης Ταχείας Επέμβασης (ΔΤΕ) απασχόλησε το «δείπνο» της περασμένης Δευτέρας, όπου έγινε και «εισήγηση» του Γερμανού υπουργού Αμυνας για την «παράμετρο της τρομοκρατίας». Πέραν τούτου «εκφράστηκε ευχή να «ρυθμιστεί» το ζήτημα των σχέσεων ΕΕ/ΝΑΤΟ που αφορά τη συμφωνία της Κωνσταντινούπολης και τις ελληνικές «διευκρινίσεις». Οι ΗΠΑ δε φαίνεται να βιάζονται περί αυτού. Κατά τ' άλλα, όπως κάθε χρόνο, Ελλάδα και Τουρκία «αλληλοεξαιρέθηκαν» από τον ετήσιο αμυντικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ, εξαιτίας των τουρκικών αντιρρήσεων στη στρατιωτικοποίηση των μεγάλων νήσων του Αιγαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ