ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Η ισραηλινή ηγεσία ανοιχτά υποσκάπτει τον Αραφάτ

Ξυπόλυτοι και με όπλα τις πέτρες ενάντια στα ισραηλινά τανκς

Associated Press

Ξυπόλυτοι και με όπλα τις πέτρες ενάντια στα ισραηλινά τανκς
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Εντείνονται οι ισραηλινές προσπάθειες, επίσημες και ανεπίσημες, υπόσκαψης της Παλαιστινιακής Αρχής και, συγκεκριμένα, του Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος, ταυτόχρονα, δέχεται σωρεία επικρίσεων από μέρος των αραβικών χωρών, που χαρακτηρίζουν «παράδοση στο Ισραήλ» το πρόσφατο τηλεοπτικό του διάγγελμα. Αναμένοντας την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των αραβικών χωρών, την Πέμπτη στο Κάιρο, ο Παλαιστίνιος ηγέτης φέρεται να απηύθυνε έκκληση στον Μοαμάρ Καντάφι να παρέμβει στον ΟΗΕ για να «σταματήσει η ισραηλινή επιθετικότητα», ενώ ο Ιρακινός ηγέτης Σαντάμ Χουσεΐν κατηγόρησε τις αραβικές ηγεσίες ότι έχουν εγκαταλείψει τον παλαιστινιακό λαό και ζήτησε τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής των Αράβων.

«Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη, όσο υπάρχει ο Γιάσερ Αραφάτ, είναι γνωστές οι θέσεις του και δεν πρόκειται τώρα να αλλάξει, πρέπει να γίνουν συνομιλίες με άλλες προσωπικότητες», δήλωναν εν χορώ, χθες, σε σχετικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Χερζίλα, του βορείου Ισραήλ, οι πρώην πρωθυπουργοί Μπένιαμιν Νετανιάχου, του Λικούντ, και Εχούντ Μπαράκ, του Εργατικού Κόμματος. Στο ίδιο συνέδριο, ο αρχηγός του ισραηλινού ΓΕΣ, Σαούλ Μοφάζ, υποστήριζε ότι το σύνολο της παγκόσμιας κοινής γνώμης «στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ και κατανοούν την αναγκαιότητα της αυτοάμυνας απέναντι στους τρομοκράτες», ενώ συμπλήρωσε ότι «και η πλειοψηφία των Παλαιστινίων καταλαβαίνει την κατάσταση και γνωρίζει ότι η ηγεσία της δεν ακολουθεί τη σωστή γραμμή». Μάλιστα, υποστήριξε ότι υπάρχουν πολλοί αξιωματούχοι και στον περίγυρο του ίδιου του Αραφάτ, που συμμερίζονται αυτές τις απόψεις και θεωρούν ότι ήρθε η ώρα να αποσυρθεί από το προσκήνιο.

Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωναν ότι, τόσο ο Σιμόν Πέρες, όσο και ο υπουργός Αμυνας, Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, συνεχίζουν τις επαφές τους με αρκετούς ανώτερους Παλαιστινίους αξιωματούχους, πλην του Γιάσερ Αραφάτ. Μάλιστα, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι τόνιζαν ότι οι επαφές αυτές θα συνεχιστούν και μπορούν να δώσουν αποτελέσματα, γιατί «οι συγκεκριμένοι Παλαιστίνιοι αναγνωρίζουν το λάθος της ηγεσίας τους». Από την άλλη πλευρά, παλαιστινιακές πηγές διέψευδαν κατηγορηματικά ότι υπάρχουν επαφές ερήμην του Αραφάτ, εκτιμώντας ότι τη στιγμή που θα συμβεί κάτι τέτοιο θα σημάνει μεγάλη καταστροφή για τον παλαιστινιακό λαό και το όραμα της ανεξαρτησίας.

Ο Γιάσερ Αραφάτ, όμως, δέχεται τα βέλη μεγάλης μερίδας και του αραβικού κόσμου μετά το τηλεοπτικό του διάγγελμα, όπου ζητούσε την πλήρη κατάπαυση της βίας κατά του Ισραήλ. Ορισμένες αραβικές ηγεσίες, όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, αλλά διόλου τυχαία μία από τις μεγαλύτερες σαουδαραβικές εφημερίδες, η «αλ Ουατάν», χαρακτήριζε το μήνυμα Αραφάτ «προδοσία» και «παράδοση στο Ισραήλ» και καλούσε τον Παλαιστίνιο ηγέτη να «αποσυρθεί αξιοπρεπώς, τώρα, που έχει ακόμη το περιθώριο». Υπενθυμίζεται ότι και πολλές παλαιστινιακές οργανώσεις, όπως οι «Χαμάς», «Τζιχάντ» και «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης», απέρριψαν την έκκληση του Παλαιστινίου ηγέτη ως ανέφικτη.

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο Αμερικανός Πρόεδρος, αν και επέμεινε στις πιέσεις προς την παλαιστινιακή ηγεσία, ανέβαλε για άλλο ένα 6μηνο τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, δίνοντας λαβή σε πολλούς σχολιαστές να εκτιμήσουν ότι δεν επιθυμεί, προς το παρόν, να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Παράλληλα, ο Ρίτσαρντ Μπούτσερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επέκρινε την ισραηλινή ηγεσία για την προσωρινή κράτηση, τη Δευτέρα, του αντιπροσώπου της ΟΑΠ, στην Ιερουσαλήμ, Σαρί Νουσέιμπεχ. Ο Μπούτσερ μίλησε για «υπερβολή» και κάλεσε την ισραηλινή ηγεσία να «συνυπολογίζει τις συνέπειες των πράξεών της, καλύτερα».

Παρά τη χθεσινή σχετική ηρεμία, ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε 10 Παλαιστίνιους, στη νότια Γάζα, ενώ έβαλε κατά ομάδας Παλαιστινίων στη βόρεια Γάζα, σκοτώνοντας έναν και τραυματίζοντας 4 άλλους. Το βράδυ προς τα ξημερώματα της Τρίτης, σε 3 διαφορετικά περιστατικά, ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά αυτοκινήτων εποίκων, στη δυτική Οχθη, τραυματίζοντας 4, συμπεριλαμβανομένου ενός 3χρονου παιδιού. Την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση «Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά».

ΣΥΝΘΗΚΗ ΑΒΜ
Ζητούν νέα συμφωνία για τα στρατηγικά όπλα...

ΠΡΕΤΟΡΙΑ - ΜΟΣΧΑ.-

Σε κοινή (επι)κριτική θεώρηση της απόφασης των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από την Αντιβαλλιστική Πυραυλική Συνθήκη του '72 (ΑΒΜ) προέβησαν χτες οι υπουργοί Εξωτερικών Νότιας Αφρικής και Ρωσίας, Νγκοσαζάνα Ντλαμίνι Ζούμα και Ιγκόρ Ιβάνοφ, κατά τη διάρκεια τριήμερων συζητήσεων που ολοκλήρωσαν το τελευταίο 24ωρο στην Πρετόρια.

Στην κοινή ανακοίνωση των δύο αξιωματούχων, η απόφαση των ΗΠΑ για αποχώρηση απ' τη Συνθήκη ΑΒΜ χαρακτηρίζεται ως «λυπηρή», ενώ επισημαίνουν την ανάγκη «για παγκόσμια σταθερότητα» στο ζήτημα των στρατηγικών όπλων αλλά και για μία «αναλυτική προσέγγιση όσον αφορά την εξάλειψη της διεθνούς τρομοκρατίας που θα έπρεπε να περιλαμβάνει όλο το φάσμα πολιτικών, οικονομικών, χρηματοδοτικών και ανθρωπιστικών μέτρων».

Τέλος, οι δύο χώρες επισήμαναν τον κεντρικό συντονιστικό ρόλο που θα πρέπει να παίξει ο ΟΗΕ στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και πως θα πρέπει «να επισπευστούν οι προσπάθειες τελειοποίησης και υιοθέτησης δύο συνθηκών των Ηνωμένων Εθνών που αποσκοπούν στην εξάλειψη αυτής της μάστιγας».

Συνομιλίες για νέα συμφωνία;

Στο μεταξύ, μετά την προχτεσινοβραδινή συνάντηση των υπουργών Αμυνας Ρωσίας και ΗΠΑ στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, η Μόσχα δήλωσε «έτοιμη να προχωρήσει σε νέου τύπου στρατηγικές σχέσεις» με την Ουάσιγκτον.

Ο Ρώσος υπουργός Σεργκέι Ιβάνοφ ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους πως συμφώνησε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Ράμσεφλντ, πως θα πρέπει να γίνει μία συνάντηση ειδικών, ενδεχομένως μέσα στον ερχόμενο Γενάρη, με στόχο την κατάρτιση ενός χρονοδιαγράμματος για συνομιλίες που θα αφορούν μειώσεις στα στρατηγικά οπλοστάσια Ρωσίας - ΗΠΑ.

«Εκτιμούμε πάντοτε πως η αποχώρηση των ΗΠΑ από την ΑΒΜ συνιστά ένα λάθος, όμως πιστεύουμε πάντοτε πως υπάρχει η βούληση να αναγάγουμε τις σχέσεις μας στο πεδίο των στρατηγικών όπλων σε ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης και προβλεψιμότητας. Επομένως αποδίδουμε μεγάλη σημασία στη μείωση των επιθετικών στρατηγικών όπλων» κατέληξε ο Ιβάνοφ.

ΑΛΓΕΡΙΑ
Νέο κύμα βίας

ΑΛΓΕΡΙ.-

Μόλις σε τρεις ημέρες, επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τέσσερις τραυματίστηκαν και το νέο αυτό κύμα βίας, σύμφωνα με τις εφημερίδες του Αλγερίου, αποδίδεται σε φανατικούς ισλαμιστές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, όπως τις μεταδίδει το ΑΠΕ, δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν την Παρασκευή το βράδυ στο Αϊτ Γιαχία Μούσα στην περιοχή Τίζι Ούζου, στην επαρχία της Καμπιλίας, από ομάδα ένοπλων ισλαμιστών. Παράλληλα, δύο έφηβοι σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν την Κυριακή σε έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας στο Αϊτ Ουαμπάνε, στην ίδια περιοχή.

Οκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων ένας δήμαρχος και ο αντιδήμαρχός του, δολοφονήθηκαν την Πέμπτη σε επιθέσεις που αποδίδονται σε ομάδες ένοπλων ισλαμιστών, σύμφωνα με τον Τύπο. Οι επιθέσεις αυτές ήταν η αιτία να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 60 άνθρωποι στη χώρα από τις αρχές Δεκέμβρη.

ΑΪΤΗ
Στο κενό η απόπειρα πραξικοπήματος

ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.-

Μέσα σε λίγες ώρες, έληξε η προσπάθεια επιβολής πραξικοπήματος, όταν η αστυνομία της Αϊτής εισέβαλε και κατάφερε να θέσει υπό τον έλεγχό της το προεδρικό μέγαρο στο Πορτ-ο-Πρενς, πρωτεύουσα της χώρας, όπου τα ξημερώματα της Δευτέρας είχε εκδηλωθεί απόπειρα πραξικοπήματος από ενόπλους.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της απόπειρας. Πάντως, ο Πρόεδρος Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ είναι ασφαλής, αφού αυτός και η οικογένειά του δε βρίσκονταν στο Προεδρικό Μέγαρο.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι η επίθεση στο προεδρικό μέγαρο είναι πιθανόν έργο του Γκι Φιλίπ, πρώην ανώτατου στελέχους της αστυνομίας, τον οποίον απέλυσε ο πρώην Πρόεδρος της χώρας Ρενέ Πρεβάλ, κατηγορώντας τον για απόπειρα πραξικοπήματος και ο οποίος κατέφυγε στη γειτονική Δομινικανή Δημοκρατία, από όπου δήλωσε προς το Ασοσιέιτεντ Πρες ότι δεν έχει καμία σχέση με το πραξικόπημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ