ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Στις 2.800 «πέταξε» η γαλοπούλα...

Στα ύψη οι τιμές στα οπωροκηπευτικά

Κάπως καλύτερη ήταν η χτεσινή κίνηση στην αγορά της Βαρβακείου, αλλά οι τιμές παρέμειναν στα προχτεσινά επίπεδα τόσο στα κρέατα όσο και στα οπωροκηπευτικά. Χτες ήταν εμφανής η μεγαλύτερη ποικιλία στα κρέατα, αλλά όπως σημειώνουν οι επαγγελματίες, οι εισκομίσεις είναι περιορισμένες λόγω της κακοκαιρίας. Η τιμή της γαλοπούλας κυμαίνεται στις 2.200-2.600 δρχ. το κιλό στη Βαρβάκειο, ενώ στα συνοικιακά οι κρεοπώλες δέχονται από τους πελάτες τους παραγγελίες σε τιμές που φτάνουν και τις 2.800 δρχ. το κιλό! Στη Βαρβάκειο, η νωπή γαλοπούλα Ιταλίας πωλούνταν στις 1.200 δρχ. το κιλό, ενώ η κατεψυγμένη Βραζιλίας στις 1.000 δρχ. Το ντόπιο κατσίκι πωλούνταν μέχρι 3.300 δρχ. το κιλό, ενώ στα συνοικιακά κρεοπωλεία φτάνει και τις 3.750 δρχ.. Το ντόπιο αρνί πωλούνταν ως επί το πλείστον γύρω στις 2.500 δρχ. και το γάλακτος στις 3.000, η συκωταριά στις 1.500-2.000 δρχ., το κουνέλι στις 2.200 δρχ. Το γουρουνόπουλο, που αρκετές οικογένειες το προτιμούν ως παραδοσιακότερο της γαλοπούλας για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, πωλούνταν στη Βαρβάκειο χτες προς 2.300-2.600 δρχ. το μικρό και στις 2.000 το μεγάλο, ενώ είδαμε σε αρκετά κρεοπωλεία και αγριογούρουνο στις 4.000 δρχ. το κιλό. Τέλος, είδαμε γίδα στις 1.400 δρχ. το κιλό, ενώ η χοιρινή μπριζόλα ήταν στις 1.000-1.100 δρχ. και μοσχάρι στις 1.300 δρχ. το κιλό.

Οι τιμές των κηπευτικών εξακολουθούν να κινούνται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, ακριβότερα σε σχέση με πέρσι ακόμα και 200%. Να σημειωθεί ότι αυτό αρχικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης αποδόθηκε στο ότι οι επαγγελματίες επιχειρούν να «βγάλουν τα σπασμένα» από την πίεση που ασκήθηκε τα προηγούμενα δύο χρόνια να συγκρατηθούν οι τιμές για να πετύχει η κυβέρνηση το στόχο του πληθωρισμού στα πλαίσια της ένταξης στην ΟΝΕ, τώρα αποδίδεται στην κακοκαιρία. Σύμφωνα, δε, με τους επαγγελματίες της κεντρικής αγοράς του Ρέντη χτες πραγματοποιήθηκαν πολύ περιορισμένες εισκομίσεις κηπευτικών, κάνουν λόγο για το 1/10 των ποσοτήτων που θα έπρεπε να εισκομιστούν, ενώ υπήρχαν και κηπευτικά που δεν έφτασαν καν στο Ρέντη, όπως καρότα, μαρούλια και λάχανα, ενώ έντονο πρόβλημα υπάρχει με το σπανάκι, αλλά και όλα γενικά τα πράσινα κηπευτικά, οι ποσότητες των οποίων είναι πολύ περιορισμένες λόγω της κακοκαιρίας, ενώ οι επαγγελματίες εκτιμούν ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες η κατάσταση δε θα είναι καλύτερη. Ετσι, να αναφέρουμε ενδεικτικά ότι το μαρούλι πωλούνταν στις λαϊκές αγορές μέχρι και 350 δρχ. το ένα, τα καρότα 150-250 δρχ., τα ξερά κρεμμύδια στις 150-200 δρχ. το κιλό, τα λάχανα στις 200-300 δρχ., τα φρέσκα κρεμμύδια 500-700 δρχ., οι πατάτες 200-230 δρχ., τα πράσα στις 400-550 δρχ., το σπανάκι 600-700 δρχ., οι ντομάτες 600-700 δρχ. το κιλό και τα λεμόνια στις 200-300 δρχ. το κιλό.

Στη Θεσσαλονίκη

Η κατάσταση στην αγορά της Θεσσαλονίκης που έχει δημιουργηθεί λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών των τελευταίων ημερών, χιονοπτώσεων και πολικού ψύχους, σε συνδυασμό με τη διαρκή μείωση της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτικού κοινού έχουν οδηγήσει σε πτώση της εμπορικής κίνησης, σχεδόν σε μηδενικό επίπεδο.

Με πρόσχημα την κακοκαιρία, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ζήτησε από το Νομάρχη Θεσσαλονίκης να επιτρέψει την κατ' εξαίρεση λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2001, προκειμένου να «τονωθεί η εμπορική κίνηση και να δοθεί η δυνατότητα στους καταναλωτές να πραγματοποιήσουν τις προγραμματισμένες αγορές τους». Και ως «αντάλλαγμα» για τους εργαζόμενους, προτείνουν να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα στις 14 Γενάρη.

Οχι στη λειτουργία των καταστημάτων δεύτερη συνεχόμενη Κυριακή, λέει η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, αφού, όπως σημειώνει, η κρίση στην αγορά κυρίως σχετίζεται με τη μειωμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και όχι τόσο με την κακοκαιρία. Και πως αν οι εργαζόμενοι έχουν χρήματα, θα βρουν το χρόνο να κάνουν τις αγορές τους έτσι κι αλλιώς.

Ο εμπορικός κόσμος και οι εργαζόμενοι της πόλης βρίσκονται σε αναμονή της απόφασης του νομάρχη Θεσσαλονίκης.

Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Κίνδυνος ανατιμήσεων από το ευρώ

Του... τα είπαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων για την κυβερνητική πολιτική

Κρίση στην αγορά με την εισαγωγή του ευρώ και επιπτώσεις στις τσέπες των καταναλωτών προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης από τη Θεσσαλονίκη όπου παραβρέθηκε σε σύσκεψη των φορέων της αγοράς του νομού. Οπως είπε, η εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος περικλείει κινδύνους ανατίμησης των προϊόντων και ως εκ τούτου στο κόστος ζωής των καταναλωτών. Μάλιστα, πρόσθεσε πως η αγοραστική κίνηση κατά τους πρώτους 2-3 μήνες θα μειωθεί, μέχρι οι καταναλωτές να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι το υπουργείο προωθεί εισαγωγές οπωροκηπευτικών προκειμένου να εξασφαλιστεί η επάρκεια στην αγορά, ενόψει της αυξημένης ζήτησης λόγω των γιορτών.

Στα οξυμένα προβλήματα που περιγράφτηκαν από τους φορείς, όπως η συρρίκνωση του εισοδήματος και οι επιπτώσεις στην αγοραστική κίνηση, η γιγάντωση των πολυκαταστημάτων και επέκταση των συγχωνεύσεων μεγάλων επιχειρήσεων που οδηγούν εργαζόμενους στην ανεργία και γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης κλπ., ο Α. Τσοχατζόπουλος απάντησε προπαγανδίζοντας τα Συμβούλια Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΣΠΑ), που θα συγκροτηθούν με τη συμμετοχή των παραγωγικών φορέων των νομών και της Αυτοδιοίκησης και θα έχουν στόχο την προώθηση δράσεων στην περιφέρεια.

«Με 2,5% αύξηση στους εργαζόμενους δεν μπορεί να υπάρξει ενίσχυση της αγοραστικής κίνησης διότι ο τζίρος έχει άμεση σχέση με την αγοραστική δύναμη των μισθωτών και των συνταξιούχων», είπε η πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Σ. Καλαντίδου και κατέληξε: «Για ποια ανάπτυξη μιλάτε, όταν καθημερινά συντελείται η παραγωγική συρρίκνωση, η αύξηση του αριθμού των ανέργων και η γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης που συνεπάγεται μισθούς πείνας;».

«Η απάντηση του υπουργού συνιστά πρόκληση στους εργαζόμενους και στο λαό της πόλης όταν την ίδια μέρα συζητείται στη Βουλή ένας ταξικός αντιλαϊκός προϋπολογισμός του κράτους που συρρικνώνει τις Δημόσιες Κοινωνικές Δαπάνες (υγεία, παιδεία, πρόνοια) και φοροαπαλλάσσει ακόμη περισσότερο το μεγάλο κεφάλαιο. Οταν καθορίζει αυξήσεις - εμπαιγμό 2,5% για τους εργαζόμενους για το 2002, όταν η αγορά στενάζει από την έλλειψη ρευστότητας, όταν οι μικρομεσαίοι βρίσκονται σε απόγνωση» σχολίασε ο Γ. Γραμματέας του ΕΚΘ Θ. Κυριακίδης. Και κάλεσε τα κυβερνητικά στελέχη «στο σπίτι του κρεμασμένου να μη μιλάνε για σχοινί», διότι όπως τόνισε: «η μόνη επένδυση που είδε τα τελευταία χρόνια η Θεσσαλονίκη ήταν η πύλη της ΔΕΘ που στοίχισε 2 δισ. δραχμές. Ενώ την ίδια ώρα κλείνουν ή συρρικνώνονται οι παραγωγικές μονάδες και ανοίγουν μπαράκια, καφετέριες και ουζάδικα, ξεπουλιούνται οι βασικές μονάδες υποδομής όπως είναι η ΔΕΘ, ο ΟΛΘ, η ΕΥΑΘ, τα ΕΛΠΕ κλπ.».

Το ωράριο των καταστημάτων

Σήμερα και αύριο τα εμπορικά καταστήματα θα κλείσουν στις 8.00 το βράδυ, ενώ το Σάββατο στις 6.00 το απόγευμα. Την Κυριακή 23 Δεκέμβρη θα παραμείνουν ανοιχτά από τις 10.00 π.μ. μέχρι τις 6.00 μ.μ. και της Δευτέρα παραμονή Χριστουγέννων 9.00 π.μ. - 6.00 μ.μ. Την Πέμπτη και Παρασκευή 27 και 28 του Δεκέμβρη αντίστοιχα τα εμπορικά θα κλείσουν στις 8 το βράδυ και το Σάββατο 29 του Δεκέμβρη στις 6 το απόγευμα, ενώ την παραμονή της πρωτοχρονιάς θα κλείσουν στις 5 το απόγευμα. Τέλος, κλειστά θα παραμείνουν τόσο τα εμπορικά όσο και τα σούπερ μάρκετ στις 2 Γενάρη. Επίσης, τα σούπερ μάρκετ θα παραμείνουν ανοιχτά την Κυριακή 23 του Δεκέμβρη από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, ενώ όλες τις άλλες μέρες θα λειτουργήσουν, όπως είθισται, από 8π.μ. - 8μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ