Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Κίνδυνος ανατιμήσεων από το ευρώ

Του... τα είπαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων για την κυβερνητική πολιτική

Κρίση στην αγορά με την εισαγωγή του ευρώ και επιπτώσεις στις τσέπες των καταναλωτών προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης από τη Θεσσαλονίκη όπου παραβρέθηκε σε σύσκεψη των φορέων της αγοράς του νομού. Οπως είπε, η εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος περικλείει κινδύνους ανατίμησης των προϊόντων και ως εκ τούτου στο κόστος ζωής των καταναλωτών. Μάλιστα, πρόσθεσε πως η αγοραστική κίνηση κατά τους πρώτους 2-3 μήνες θα μειωθεί, μέχρι οι καταναλωτές να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι το υπουργείο προωθεί εισαγωγές οπωροκηπευτικών προκειμένου να εξασφαλιστεί η επάρκεια στην αγορά, ενόψει της αυξημένης ζήτησης λόγω των γιορτών.

Στα οξυμένα προβλήματα που περιγράφτηκαν από τους φορείς, όπως η συρρίκνωση του εισοδήματος και οι επιπτώσεις στην αγοραστική κίνηση, η γιγάντωση των πολυκαταστημάτων και επέκταση των συγχωνεύσεων μεγάλων επιχειρήσεων που οδηγούν εργαζόμενους στην ανεργία και γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης κλπ., ο Α. Τσοχατζόπουλος απάντησε προπαγανδίζοντας τα Συμβούλια Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΣΠΑ), που θα συγκροτηθούν με τη συμμετοχή των παραγωγικών φορέων των νομών και της Αυτοδιοίκησης και θα έχουν στόχο την προώθηση δράσεων στην περιφέρεια.

«Με 2,5% αύξηση στους εργαζόμενους δεν μπορεί να υπάρξει ενίσχυση της αγοραστικής κίνησης διότι ο τζίρος έχει άμεση σχέση με την αγοραστική δύναμη των μισθωτών και των συνταξιούχων», είπε η πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Σ. Καλαντίδου και κατέληξε: «Για ποια ανάπτυξη μιλάτε, όταν καθημερινά συντελείται η παραγωγική συρρίκνωση, η αύξηση του αριθμού των ανέργων και η γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης που συνεπάγεται μισθούς πείνας;».

«Η απάντηση του υπουργού συνιστά πρόκληση στους εργαζόμενους και στο λαό της πόλης όταν την ίδια μέρα συζητείται στη Βουλή ένας ταξικός αντιλαϊκός προϋπολογισμός του κράτους που συρρικνώνει τις Δημόσιες Κοινωνικές Δαπάνες (υγεία, παιδεία, πρόνοια) και φοροαπαλλάσσει ακόμη περισσότερο το μεγάλο κεφάλαιο. Οταν καθορίζει αυξήσεις - εμπαιγμό 2,5% για τους εργαζόμενους για το 2002, όταν η αγορά στενάζει από την έλλειψη ρευστότητας, όταν οι μικρομεσαίοι βρίσκονται σε απόγνωση» σχολίασε ο Γ. Γραμματέας του ΕΚΘ Θ. Κυριακίδης. Και κάλεσε τα κυβερνητικά στελέχη «στο σπίτι του κρεμασμένου να μη μιλάνε για σχοινί», διότι όπως τόνισε: «η μόνη επένδυση που είδε τα τελευταία χρόνια η Θεσσαλονίκη ήταν η πύλη της ΔΕΘ που στοίχισε 2 δισ. δραχμές. Ενώ την ίδια ώρα κλείνουν ή συρρικνώνονται οι παραγωγικές μονάδες και ανοίγουν μπαράκια, καφετέριες και ουζάδικα, ξεπουλιούνται οι βασικές μονάδες υποδομής όπως είναι η ΔΕΘ, ο ΟΛΘ, η ΕΥΑΘ, τα ΕΛΠΕ κλπ.».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ