Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
Το 24% πήγε για την πληρωμή τόκων

Στο δεκάμηνο Γενάρη - Οκτώβρη 2001 τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 8,3%. Μεγάλες οι αποκλίσεις στην εκτέλεση του ΠΔΕ

Το τραπεζικό κεφάλαιο συνεχίζει να λυμαίνεται με ακόμη μεγαλύτερη ένταση τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο της χώρας. Το γεγονός αυτό προκύπτει και από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο δεκάμηνο Γενάρη - Οκτώβρη 2001. Οι δαπάνες για τόκους έφτασαν σε 2,73 τρισ. δρχ. με αύξηση 0,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο δεκάμηνο του 2000. Η συγκεκριμένη εξέλιξη βρίσκεται σε αντίθεση ακόμη και με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, σύμφωνα με τις οποίες οι τόκοι θα μειώνονταν κατά 2%. Ετσι από το σύνολο των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού το 24% πήγαν για τόκους, δηλαδή στα θησαυροφυλάκια του ντόπιου και ξένου τραπεζικού κεφαλαίου.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η μόνη υπέρβαση δαπανών καταγράφεται στις πληρωμές τόκων. Ολες οι άλλες δαπάνες βρίσκονται χαμηλότερα ακόμη και από τα επίπεδα των αρχικών αντιλαϊκών σχεδιασμών της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, από τα επίσημα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο δεκάμηνο Γενάρη - Οκτώβρη προκύπτουν τα εξής:

  • Οι πρωτογενείς δαπάνες διαμορφώθηκαν σε 7 τρισ. δρχ. και έτρεχαν με ρυθμό 7,5%, δηλαδή χαμηλότερο από την πρόβλεψη 7,7% του προϋπολογισμού.
  • Τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού που προέρχονται, πρώτα και κύρια, από τη φορολογία πάνω στα εργαζόμενα νοικοκυριά και τους συνταξιούχους, αυξήθηκαν κατά 8,3%. Κινούνται με ρυθμό τριπλάσιο του πληθωρισμού και ταυτόχρονα πάνω από τον στόχο 7,1% του προϋπολογισμού.
  • Σημαντικές αποκλίσεις καταγράφονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ): Τα έσοδα, σε σύγκριση με το δεκάμηνο του 2000, μειώθηκαν κατά 53,3% (έναντι πρόβλεψης για αύξηση 17,3%) και οι δαπάνες είναι μειωμένες κατά 6,7% (έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση 9,9%).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ