Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΟΙ
Νέες αρνητικές αποφάσεις

Παγωμένες ποσοστώσεις και μειωμένες επιδοτήσεις και τιμές «ξεφούρνισε» χτες το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ

Να εμφανίσει ως επιτυχία τα νέα καταστροφικά μέτρα, που αποφασίστηκαν προχτές στις Βρυξέλλες, σε βάρος των Ελλήνων αιγοπροβατοτρόφων, επιχείρησε χτες διά ανακοινώσεώς του ο υπουργός Γεωργίας, Γ. Δρυς.

Ο υπουργός Γεωργίας, με «εκσυγχρονιστικές» αλχημείες, εμφάνισε χτες ότι οι Ελληνες αιγοπροβατοτρόφοι θα εισπράξουν αυξημένες πριμοδοτήσεις μέχρι και 30%. Στην ανακοίνωσή του, βέβαια, δεν εξήγησε από πού το έβγαλε αυτό, αφού ο νέος κανονισμός, που ψηφίστηκε προχτές, κινείται στα πλαίσια της δημοσιονομικής πειθαρχίας της ΕΕ. Δηλαδή, στην περικοπή της στήριξης της αιγοπροβατοτροφίας. Και δε γνωρίζουμε πώς θα δικαιολογήσει ο Γ. Δρυς τα «πανηγύρια» του, μόλις αρχίσει να εφαρμόζεται ο νέος κανονισμός και οι αιγοπροβατοτρόφοι αρχίσουν να «βελάζουν» από τις αρνητικές συνέπειές του.

Η επιτυχία του Γ. Δρυ έγκειται... στο ότι καταργήθηκαν οι «ελλειμματικές πληρωμές» - η διατήρηση των οποίων συνιστά κυβερνητική επιτυχία για το βαμβάκι - και ακόμα στο ότι καταργήθηκε η τιμή βάσης, δηλαδή η τιμή παρέμβασης στο αιγοπρόβειο κρέας, η οποία πρόσφερε μια ελάχιστη προστασία στο εισόδημα των αιγοπροβατοτρόφων. Επιτυχία... για τον Γ. Δρυ αποτέλεσε, επίσης, το ότι πέρασε η πρόταση της Κομισιόν για πριμοδότηση στα αιγοπρόβατα της Ελλάδας με 16,8 ευρώ ανά ζώο (5.724,4 δρχ.), ενώ για βόρειες χώρες είναι 21 ευρώ ανά ζώο (7.155,7 δρχ.). Και φυσικά, δεν αναφέρεται ούτε κουβέντα για το ότι το ποσό της πριμοδότησης είναι πολύ χαμηλό, σχεδόν εξευτελιστικό, για τα τωρινά δεδομένα, αφού το ύψος της καθορίζεται στα επίπεδα του μέσου όρου της δεκαετίας του 1990. Επίσης, ο υπουργός Γεωργίας ούτε που ανέφερε πως το εθνικό πλαφόν για τα επιλέξιμα αιγοπρόβατα παρέμεινε στα 14.500.000 ζώα και πως για περισσότερα από 3.500.000 ζώα δε θα δίνεται επιδότηση. Επιπλέον, δεν εξηγείται αναλυτικά στην ανακοίνωσή του, τι είδους επιτυχία αποτελεί η ονομαστική αύξηση της ειδικής επιδότησης των ορεινών και προβληματικών περιοχών (από 5,97 σε 7 ευρώ/ζώο), η οποία στην καλύτερη περίπτωση δεν αντιμετωπίζει ούτε τις συνέπειες του πληθωρισμού, ενώ για να την πάρουν στο εξής οι κτηνοτρόφοι θα φτύνουν αίμα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ