ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
Ανάγκη δημοκρατικής ενημέρωσης

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Η ενημέρωση δεν είναι εμπόρευμα - Οι δημοσιογράφοι δεν είναι αναλώσιμοι». Είναι το τηλεοπτικό μήνυμα της ΕΣΗΕΑ, που μεταδίδεται τις τελευταίες μέρες και αποτελεί, σίγουρα, μια θετική πρωτοβουλία της Ενωσης.

Το περιεχόμενο του μηνύματος, όμως, γεννά μια σειρά σκέψεις και ερωτήματα. Για παράδειγμα, μπορεί να συμβιβαστεί η μη μετατροπή της ενημέρωσης σε εμπόρευμα και η κεφαλαιοκρατική ιδιοκτησία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, όπως συμβαίνει σήμερα; Ο όποιος κεφαλαιοκράτης έχει πρώτιστο στόχο του τη μεγιστοποίηση των κερδών του και σ' αυτόν υποτάσσει όλα τ' άλλα, ακόμη και την όποια ενημέρωση. Και μπορεί, βέβαια, η αγωνιστική συσπείρωση και υπεράσπιση της δημοκρατικής και ουσιαστικής ενημέρωσης, εκ μέρους των δημοσιογράφων και των άλλων εργαζομένων στο χώρο των ΜΜΕ, να αμβλύνει μια σειρά φαινόμενα εμπορευματοποίησης ή, ακόμη και να αποτρέψει ακραίες και χυδαίες εκφράσεις τους, αλλά δεν αντιμετωπίζει, βέβαια, ουσιαστικά και ριζικά το πρόβλημα.

Η ουσιαστική και πλήρης ενημέρωση αποτελεί στοιχειώδες συνταγματικό δικαίωμα του πολίτη. Είναι ουσιαστικά ένα κοινωνικό αγαθό, που πρέπει να προσφέρεται σε όλους και, επομένως, πρέπει να αντιμετωπιστεί ανάλογα.

Αποκαλυπτικές ομολογίες και...

Πέντε άνθρωποι πέθαναν και 13 μολύνθηκαν από την ασθένεια του άνθρακα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, από τον Οκτώβρη, οπότε και άρχισε η αποστολή επιστολών με το συγκεκριμένο βακτήριο. Στο διάστημα αυτό, γράφτηκαν και ειπώθηκαν πάρα πολλά, για την προέλευση των επιστολών και του βακτηρίου, ενώ η καλλιέργεια ενός κλίματος μαζικού «τρομοφόβου» και «τρομοψύχωσης» γνώρισε ...ανεπανάληπτες στιγμές δόξας.

Προχτές, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ, ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, αν οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το βακτήριο του άνθρακα προήλθε από αμερικανικά εργαστήρια, όπως γράφουν πολλά αμερικανικά ΜΜΕ. Ιδού και η απάντησή του: «Δεν υπάρχει τίποτε τελικό, κανένα σίγουρο αποτέλεσμα. Αλλά όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι επρόκειτο για εσωτερική πηγή», Εχουμε, δηλαδή, πλήρη και ουσιαστική ομολογία του Λευκού Οίκου. Πρώτον, ότι τα βακτήρια του άνθρακα δεν προήλθαν από το Ιράκ ή τη Λιβύη ή τη Βόρεια Κορέα - όπως συστηματικά διοχέτευαν μέχρι πριν λίγο καιρό οι Αμερικανοί αρμόδιοι. Δεύτερον, ότι η πηγή προέλευσής τους βρίσκεται μέσα στις ΗΠΑ. Και, τρίτον, δε διέψευσε ότι η πηγή αυτή είναι τα εργαστήρια μικροβιολογικού πολέμου του αμερικανικού στρατού.

Η ομολογία αυτή, όμως, δε βρήκε την αντίστοιχη με τις «τρομο-επιστολές» θέση στα ΜΜΕ.

... ορισμένα ερωτήματα

Οι ομολογίες, όμως, αυτές του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου γεννούν και ορισμένα εύλογα ερωτήματα. Πρώτον, πόσοι και ποιοι έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στις ΗΠΑ σε εργαστήρια παραγωγής βακτηρίου του άνθρακα και, μάλιστα, σε εργαστήρια του αμερικανικού στρατού; Είναι τόσοι πολλοί, άραγε, που δεν μπορούν να βρουν άκρη τα σαΐνια των αμερικανικών υπηρεσιών, παρότι έχουν περάσει δύο μήνες από την εμφάνιση της πρώτης επιστολής; Και δεύτερον, γιατί η αμερικανική κυβέρνηση δε δίνει στη δημοσιότητα τις μελέτες και τα συμπεράσματα των επιστημόνων που ερεύνησαν το βακτήριο που υπήρχε μέσα στις επιστολές; Και τρίτον, γιατί, τόσο η αμερικανική κυβέρνηση, όσο και τα αμερικανικά ΜΜΕ σταμάτησαν να χαρακτηρίζουν ως τρομοκράτες αυτούς που έστελναν τις επιστολές με το βακτήριο, από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε πως η πηγή προέλευσής του είναι το εσωτερικό των ΗΠΑ;

Απλά ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις...

Εφθασε στα χέρια μας το τελευταίο τεύχος της μηνιαίας χιακής έκδοσης λόγου και τέχνης «Χιόνη» και πρέπει να παραδεχτούμε πως τα όσα σημειώνει ο αρχισυντάκτης της ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Πράγματι, η «Χιόνη» ωριμάζει και γίνεται μήνα με το μήνα περισσότερο ενδιαφέρουσα στο περιεχόμενο και αισθητικά ωραιότερη στην εμφάνιση. Ευχόμαστε καλή συνέχεια και ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες.


Απορρίμματα...

Σκουπίδια

συσσωρεύτηκαν

κι η μπόχα

σπάει τη μύτη,

η χώρα όλη

βρώμισε

επί εποχής

Σημίτη,

μα κι αν οι άλλοι

την Αρχή

την πάρουν

κάποια μέρα

πάλι σκουπίδια

γύρω μας

θα έχουμε

και λέρα!

***

Σκουπίδια

συσσωρεύτηκαν

κι άντε

για το καλό μας

ας πάψει πλέον

ν' «απεργεί»

για χρόνια

το μυαλό μας

ας πάρει «σκούπα»

ο λαός,

το θέμα πια

επείγει,

να καθαρίσει

τη βρωμιά

που αφόρητα

μας πνίγει!


Ο οίστρος

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επέκταση του πολέμου

Το πλαίσιο της «παγκοσμιοποίησης» του ιμπεριαλιστικού πολέμου, ενός πολέμου «νέου τύπου», που εξαπολύεται κατά χωρών και λαών με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στην ουσία όμως είναι η ιδεολογία και το μέσον για την παγκόσμια επιβολή, σε στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο, της αμερικανοΝΑΤΟικής κυριαρχίας, περιέγραψε προχτές στις Βρυξέλλες, κατά τη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντ. Ράμσφελντ.

Ξετυλίγοντας τους βασικούς άξονες αυτής της προπαγάνδας, που εκπορεύεται από τις ΗΠΑ, κατέστησε σαφές ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας μπορεί μεν να ξεκίνησε στο Αφγανιστάν αλλά δεν τελειώνει εκεί. Ο Ντ. Ράμσφελντ όχι μόνο προανήγγειλε την επέκταση του πολέμου και σε άλλες χώρες (Ιράκ, Σομαλία, Υεμένη κλπ.) αλλά και εκβίασε την άμεση εμπλοκή των συμμάχων στο ΝΑΤΟ χωρών, με την απειλή επικείμενων τρομοκρατικών πληγμάτων στις χώρες αυτές. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας «προειδοποίησε» τους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι το Λονδίνο, το Παρίσι, το Βερολίνο και άλλες πόλεις κινδυνεύουν να γίνουν στόχοι τρομοκρατικών επιθέσεων, αιφνιδιαστικών επιθέσεων, είπε, όπως εκείνων της 11ης του Σεπτέμβρη, και ίσως ακόμα και με πυρηνικά ή βιολογικά όπλα, ενώ μίλησε και για «ταραγμένες δεκαετίες» που θα ακολουθήσουν!

Πρόκειται για ένα πλαίσιο εγκλωβισμού των ευρωπαϊκών και άλλων χωρών στα σχέδια επιβολής της παγκόσμιας ηγεμονίας των ΗΠΑ. Είναι η PAX AMERICANA του αντιτρομοκρατικού τρόμου, του παγκόσμιου στρατιωτικού νόμου, που θα «νομιμοποιεί» οποιοδήποτε μέτρο και ενέργεια κατά χωρών και λαών με άλλοθι την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Στόχος τους είναι η εξαφάνιση αντιδράσεων, ακόμα και των αμφισβητήσεων της πολιτικής τους, για να μπορούν ανεμπόδιστα τα μονοπώλια να ξεζουμίζουν τους λαούς και να ξεδιπλώσουν τα επόμενα σχέδιά τους.

Ο ιμπεριαλισμός, αμερικανικός και ευρωενωσιακός, περνάει με τον πιο επιθετικό τρόπο σε μια παγκόσμια στρατηγική αντεπίθεση, οικοδομώντας το πλαίσιο στο οποίο θα ζει η ανθρωπότητα για πολλές από τις επόμενες δεκαετίες. Μέσα από τη δυναμική αυτής της επέλασης προσπαθεί να ξεπεράσει ή να προσπεράσει και τα εγγενή προβλήματα που αντιμετωπίζει, οικονομική κρίση, ύφεση και ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Μπροστά μας, λοιπόν, είναι η κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις χώρες και τους λαούς. Μπροστά μας, λοιπόν, βρίσκονται νέοι πόλεμοι αλλά και «τρομοκρατικά» χτυπήματα, αν απαιτούνται για τη «νομιμοποίηση» των δήθεν αντιτρομοκρατικών πολέμων. Οι πόλεμοι αυτοί θα αποτελέσουν το άλλοθι για την ένταση της καταστολής στο εσωτερικό των κρατών και σε διεθνές πεδίο. Θα είναι πόλεμοι κατά των λαών και των ελευθεριών τους.

Εχουμε, λοιπόν, μπροστά μας «πεδίον δόξης λαμπρόν» για τις δυνάμεις που αντιπαλεύουν τον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο. Οσο πιο γρήγορα και σε πλατύτερες λαϊκές μάζες αποκαλύπτονται οι πραγματικοί σκοποί και τα σχέδια της ιμπεριαλιστικής στρατηγικής αντεπίθεσης, τόσο πιο γρήγορα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την αποδυνάμωσή της και την ενίσχυση του μαζικού κινήματος, των δυνάμεων που θα ανοίξουν μιαν άλλη προοπτική ειρήνης, ελευθερίας και προκοπής για τους λαούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ