ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η ΚΝΕ είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις εργασίες του 8ου Συνεδρίου της». Με τη φράση αυτή, ο γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, Νίκος Σοφιανός, «άνοιξε» τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες για την έναρξη, σήμερα Παρασκευή, των εργασιών του 8ου Συνεδρίου της Οργάνωσης, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, οι οποίες θα διαρκέσουν έως και την Κυριακή, 23 του Δεκέμβρη.

Το Συνέδριο έρχεται να επιστεγάσει τέσσερα χρόνια πλούσιας δράσης, από τα οποία η ΚΝΕ βγαίνει πιο δυνατή, πιο γερή, πιο ικανή στην προώθηση των στόχων της, έρχεται να «κλείσει» μια πλούσια συζήτηση στις Οργανώσεις αλλά και με πλατύτερες μάζες νεολαίας πάνω στις θέσεις και στις προτάσεις που καταθέτει η Οργάνωση.

Η ΚΝΕ υποδέχεται με ενθουσιασμό, αισιοδοξία και αποφασιστικότητα το 8ο Συνέδριό της, με βαθιά πεποίθηση πως αυτό θα αποτελέσει σταθμό στην προσπάθειά της να γίνει τόσο η Οργάνωση όσο και το κίνημα της νεολαίας πιο ικανό, πιο ώριμο, για να πάρει τη θέση που του αναλογεί στο λαϊκό μέτωπο πάλης.

Το Συνέδριο ξεκινά σήμερα με την εισήγηση του ΚΣ της Οργάνωσης, παρουσία πλήθους αντιπροσωπειών ξένων κομμουνιστικών και προοδευτικών οργανώσεων, αλλά και προσκεκλημένων παραγόντων της κοινωνικοπολιτικής ζωής του τόπου, μαζικών φορέων του λαού και της νεολαίας.


Στο πλευρό του Κόμματός μας, στην πάλη για το σοσιαλισμό!
  • Με ενθουσιασμό και αποφασιστικότητα υποδέχεται σήμερα η ΚΝΕ την έναρξη του 8ου Συνεδρίου της
  • Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χτες ο Γραμματέας του ΚΣ, Νίκος Σοφιανός

«Η ΚΝΕ είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις εργασίες του 8ου Συνεδρίου της. Ολοκληρώνεται σήμερα η προσέλευση των δεκάδων ξένων οργανώσεων νεολαίας, κομμουνιστικών και αριστερών. Αύριο μαζί μας θα έχουμε αντιπροσωπείες 50, περίπου, κομμουνιστικών, αριστερών, αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων νεολαίας». Τα παραπάνω τόνισε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Σοφιανός, ανοίγοντας τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου και εν συνεχεία υπογράμμισε:

«Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις εργασίες του Συνεδρίου μας, αφού ολοκληρώσαμε μια περίοδο έντονης δράσης που κράτησε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και που περιλάμβανε την προσυνεδριακή συζήτηση στις γραμμές μας. Και αφού ολοκληρώσαμε τις διαδικασίες που το καταστατικό της Οργάνωσής μας ορίζει.

Η πλούσια αυτή συζήτηση επιδιώξαμε να μην είναι μόνο μια κλειστή υπόθεση για τα μέλη και τα στελέχη της ΚΝΕ, αλλά να συνδυαστεί με ένα μεγάλης έκτασης πολιτικό άνοιγμα, πολιτική επικοινωνία με τη νεολαία, μέσα και από τις καλοκαιρινές δραστηριότητες της Οργάνωσής μας, αλλά και από δεκάδες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν από το φθινόπωρο έως και σήμερα.

Η συζήτηση αυτή μας έκανε ακόμα πιο ικανούς, ακόμα πιο ώριμους, όχι μόνο να μιλήσουμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η νέα γενιά, αλλά να αναδείξουμε τη διέξοδο που η ΚΝΕ προτείνει στη νέα γενιά.

Από την πρόσφατη εκδήλωση της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ για το 8ο Συνέδριο - στο Αμφιθέατρο της Νομικής του ΑΠΘ - με θέμα: «Μπροστά στον αιώνα της αληθινής ιστορίας των ανθρώπων»
Από την πρόσφατη εκδήλωση της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ για το 8ο Συνέδριο - στο Αμφιθέατρο της Νομικής του ΑΠΘ - με θέμα: «Μπροστά στον αιώνα της αληθινής ιστορίας των ανθρώπων»
Η διέξοδος αυτή προϋποθέτει κατά την αντίληψή μας την άνοδο των αγώνων της νέας γενιάς και την ωρίμανση των νεανικών συνειδήσεων, ώστε όχι μόνο να αναπτύσσεται η εναντίωση σε μια πολιτική που αφαιρεί βίαια τα δικαιώματά της, αλλά και να υιοθετείται η πρόταση διεξόδου, να στρατεύονται πλατιές μάζες της νεολαίας για την προώθησή της.

Στην κατεύθυνση αυτή κινείται η προσπάθεια που κάνει το ΚΚΕ - και η ΚΝΕ στο χώρο της νεολαίας - να συγκροτηθεί μια μεγάλη λαϊκή, πολιτική και κοινωνική συμμαχία, η συμμαχία του Μετώπου, για να διεκδικήσει μια άλλη διακυβέρνηση, μια άλλη εξουσία ώστε να μπορέσουν τα δικαιώματα και οι σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας να υλοποιηθούν, να βρουν διέξοδο».

Η συμβολή της ΚΝΕ στο νεολαιίστικο κίνημα

Ακολούθως σημείωσε: «Ταυτόχρονα η Οργάνωσή μας προσπάθησε και έδωσε τη δική της συμβολή στην ανάπτυξη σημαντικών αντιπολεμικών κινητοποιήσεων στους χώρους της νεολαίας, ώστε και η νέα γενιά να πάρει τη θέση της στο αντιπολεμικό κίνημα που εξελίχθηκε αμέσως μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Υόρκη, ένα κίνημα που εναντιώθηκε και συνεχίζει να εναντιώνεται στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών. Οι σχεδιασμοί αυτοί περιλαμβάνουν όχι μόνο τις πολεμικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν - ή ακόμα και στις υπόλοιπες χώρες τις λίστας των "ενόχων για τρομοκρατία" που έχουν φτιάξει ΗΠΑ και ΕΕ - αλλά και την επίθεση στα εργασιακά, μορφωτικά και δημοκρατικά δικαιώματα της νεολαίας και των λαών σ' όλο τον κόσμο.


Στην περίοδο που ζούμε η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα μεγαλώνει, τα αποτελέσματα και οι συνέπειες της κυρίαρχης πολιτικής αγκαλιάζουν ολοένα και πλατύτερες μάζες της νεολαίας, πλήττονται βίαια τα εργασιακά, μορφωτικά, δημοκρατικά δικαιώματά της, γίνεται σοβαρή προσπάθεια να χειραγωγηθεί η νέα γενιά μέσα από την τηλεόραση και από άλλα ΜΜΕ, ευρύτερα μέσα από τον πολιτισμό που της παρέχει το σύστημα. Τον πολιτισμό του "Μπιγκ Μπράδερ", τον πολιτισμό που θέλει τους νέους θεατές, παθητικούς δέκτες της προσπάθειας που κάνει σήμερα το σύστημα.

Εμείς εκτιμούμε ότι τα χρόνια που πέρασαν το κίνημα της νεολαίας έγινε ακόμα πιο έμπειρο, μεγάλωσε, έδωσε σημαντικές μάχες στους χώρους της εκπαίδευσης, τους εργασιακούς, δόθηκαν μάχες για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, έγιναν σημαντικές αναμετρήσεις με την κυρίαρχη πολιτική στο φόντο της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, του πολέμου στα Βαλκάνια, της παράδοσης του Οτσαλάν, μιας σειράς άλλων ενεργειών απέναντι στις οποίες η νεολαία μαχητικά πήρε θέση, διαδήλωσε κατά χιλιάδες στους δρόμους της Αθήνας και άλλων πόλεων».

Η ΚΝΕ επιδιώκει

Συνεχίζοντας, αναφορικά με τους στόχους της Οργάνωσης το αμέσως επόμενο διάστημα, τόνισε: «Σ' αυτό το σκηνικό, επιδιώξεις της Οργάνωσής μας και βασικά θέματα συζήτησης στο 8ο Συνέδριο της ΚΝΕ είναι:

  • Πώς το κίνημα της νεολαίας θα ανέβει, θα μειωθεί η ψαλίδα που υπάρχει σήμερα ανάμεσα στην επίθεση που γίνεται στο σύνολο των δικαιωμάτων και των αναγκών της νεολαίας και στην απάντηση που δίνεται από τους φορείς και από το κίνημά της.
  • Πώς το κίνημα της νεολαίας θα υιοθετήσει ακόμα πιο μαζικά στόχους και αιτήματα που όχι μόνο εναντιώνονται με μια σειρά μέτρα και ρυθμίσεις που παίρνονται, αλλά συγκρούονται με την κυρίαρχη πολιτική, ωριμάζουν τις νεανικές συνειδήσεις στην αναζήτηση και διεκδίκηση μιας άλλης πολιτικής διεξόδου για τη χώρα μας.
  • Από την άλλη μας απασχολεί να αυξηθεί ο βαθμός οργάνωσης της νεολαίας στους φορείς του κινήματος. Ωστε οι φορείς αυτοί, οι σύλλογοι, οι μαθητικές κοινότητες και ιδιαίτερα τα σωματεία και τα συνδικάτα να αποκτούν τη δυνατότητα να διεκδικούν μαχητικά, να δραστηριοποιούνται σταθερά και αποφασιστικά για τα προβλήματά τους.
  • Παράλληλα μας απασχολεί, πέρα και μαζί με την προσπάθεια για να αναπτύσσονται οι αγώνες και οι αντιστάσεις της νεολαίας, η επιδίωξη να διευρύνεται η συλλογική δραστηριότητα της νεολαίας και σε άλλα ζητήματα. Να αγκαλιάζουν οι φορείς της νεολαίας ολοένα και περισσότερα θέματα, με μια πολυμορφία, με μια ευρύτερη προσέγγιση θεμάτων και προβλημάτων. Θεμάτων που απασχολούν τη νέα γενιά, που επιδρούν στη διαμόρφωση της συνείδησής της, όπως το ζήτημα του πολιτισμού, η αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών, η αντιμετώπιση της εκστρατείας του εθελοντισμού στο όνομα της Ολυμπιάδας των πολυεθνικών του 2004. Με αυτό τον τρόπο οικολογικές - για παράδειγμα - ή άλλες ευαισθησίες που έχει η νεολαία θα εκφράζονται μαζικά και συλλογικά, θα αναδείχνονται και οι πολιτικές διαστάσεις που έχουν αυτά τα προβλήματα».
Να ωριμάζουν νεανικές συνειδήσεις

Αμέσως μετά ο Ν. Σοφιανός σημείωσε: «Πιστεύουμε, τέλος, ότι τα επόμενα χρόνια, με τις προσπάθειες που θα κάνει η Οργάνωσή μας ακόμα πιο μαζικά και αποτελεσματικά, με την άνοδο των αγωνιστικών διαθέσεων, θα ωριμάζουν περισσότερο και οι νεανικές συνειδήσεις, θα μπορεί να απαντιέται και μια σημαντική αντίφαση που υπάρχει σήμερα στη νεανική σκέψη. Πού βρίσκεται αυτή η αντίφαση: Από τη μια η νεολαία στέκεται απαξιωτικά απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική - βλέπουμε ότι και στις δημοσκοπήσεις οι νέοι απεχθάνονται την κυρίαρχη πολιτική, θεωρούν ότι τα κόμματα εξουσίας, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, ουσιαστικά είναι μία από τα ίδια, θεωρούν ότι αυτά τα κόμματα δεν μπορούν να δώσουν λύσεις στα προβλήματά τους - ενώ από την άλλη αυτές οι διαπιστώσεις συνοδεύονται από τον εγκλωβισμό της νεανικής όχι μόνο ψήφου, αλλά και στάσης στις δυνάμεις αυτές των κομμάτων εξουσίας. Εγκλωβίζονται νεανικές συνειδήσεις στη λογική του εφικτού, μιας καλύτερης στον ένα ή τον άλλο βαθμό διαχείρισης, αφού δεν μπορούν, υποτίθεται, τα προβλήματα να λυθούν.

Πιστεύουμε ότι αυτή η αντίφαση θα απαντιέται, θα μπορεί η νέα γενιά να συναντά το ρεαλισμό της πολιτικής πρότασης που προβάλλουμε στο λαό και στη νεολαία, το ρεαλισμό της σύγκρουσης με την κυρίαρχη πολιτική, της αντίστασης και ανυπακοής στις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, το ρεαλισμό της σύγκρουσης με τα συμφέροντα της ολιγαρχίας και του μεγάλου κεφαλαίου, όσο θα συνειδητοποιεί ότι τα συμφέροντα όλων αυτών δεν έχουν καμιά σχέση με τα συμφέροντά της. Καμία σχέση με την ανάγκη και την απαίτηση που έχουν σήμερα οι νέοι να μορφώνονται ολόπλευρα και ολοκληρωμένα, να βρίσκουν δουλιά με δικαιώματα, δουλιά σε εργασιακές συνθήκες που δε θα θυμίζουν μεσαίωνα, να έχουν πρόσβαση στον πολιτισμό, τον αθλητισμό, να ζουν σε μια κοινωνία που δε θα βλέπει εχθρικά τις διεκδικήσεις τους, μια κοινωνία με διευρυμένα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Για μας αυτή η κοινωνία είναι ο σοσιαλισμός και στο σοσιαλισμό στοχεύει η πάλη μας. Πιστεύουμε ότι τα επόμενα χρόνια με καλύτερους όρους η ΚΝΕ θα παλέψει στο πλευρό του Κόμματός μας για μαζικές μετατοπίσεις νεανικών συνειδήσεων στην κατεύθυνση της συγκρότησης του Μετώπου, διεκδίκησης μιας άλλης εξουσίας, για να ικανοποιηθούν τα δικαιώματα και οι ανάγκες της νεολαίας.

Τέλος, σ' αυτές τις δύσκολες συνθήκες, σε συνθήκες που η οργανωμένη πάλη, η στράτευση στον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση του ανθρώπου φαντάζει όχι της μόδας, σ' αυτές τις συνθήκες όπου η κοινωνία καλλιεργεί την απάθεια, τον οχαδερφισμό, τη λογική του βολέματος, της διαχείρισης και του εφικτού της μιζέριας, σ' αυτές λοιπόν τις συνθήκες η Οργάνωσή μας βλέπει με αισιοδοξία το παρόν και το μέλλον της. Βλέπει με ενισχυμένη αυτοπεποίθηση τη δράση της στο κίνημα της νεολαίας, γιατί τα χρόνια που πέρασαν η ΚΝΕ αναδείχτηκε δύναμη στο κίνημα της νεολαίας. Η ΚΝΕ έδειξε ότι μπορεί να κατακτά τον πρωτοπόρο της ρόλο, μέσα από σκληρή καθημερινή δουλιά, μέσα από μια πρωτοπόρα δράση στους φορείς και το κίνημα της νεολαίας, καταθέτοντας τη δική της συμβολή. Μια συμβολή που πιστεύουμε αναγνωρίζεται σήμερα από τη μεγάλη πλειοψηφία της νέας γενιάς και η καλύτερη αναγνώριση είναι αυτή η πορεία γρήγορης, ορμητικής μαζικοποίησης των γραμμών μας, γρήγορης διεύρυνσης του κύρους και της επιρροής μας. Κάτι που εκφράζεται και με τα σημαντικά βήματα που είχαμε στην αλλαγή των συσχετισμών σε μετατοπίσεις που έγιναν στους φορείς, στο κίνημα, στις συνειδήσεις της νεολαίας».


Απευθείας σύνδεση από τον «902»

Ζωντανά θα μεταδώσει το Ραδιόφωνο και η Τηλεόραση του «902» την έναρξη των εργασιών του 8ου Συνεδρίου, με σύνδεση από την αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ από τις 10 το πρωί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ