ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αναστολή των επιθέσεων αυτοκτονίας από τη «Χαμάς»

Πέντε νεκροί και περισσότεροι από 70 τραυματίες στην αιματηρότερη σύρραξη, από το 1994, ανάμεσα σε Παλαιστίνιους αστυνομικούς και υποστηρικτές της «Χαμάς»

Ισραηλινός στρατιώτης συλλαμβάνει νεαρό Παλαιστίνιο

Associated Press

Ισραηλινός στρατιώτης συλλαμβάνει νεαρό Παλαιστίνιο
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΓΑΖΑ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Την προσωρινή αναστολή των επιθέσεων αυτοκτονίας ανακοίνωσε, χθες, η εξτρεμιστική ισλαμιστική οργάνωση «Χαμάς» μετά από ολονύκτια συνεδρίαση ανώτατων στελεχών της, παρουσία αξιωματούχων της Παλαιστινιακής Αρχής. Η ανακοίνωση έγινε δεκτή με ειρωνεία από την ισραηλινή ηγεσία, ενώ στο προσφυγικό στρατόπεδο Τζαμπάλιγιε, στη Λωρίδα της Γάζας, ξεσπούσε η φονικότερη ενδοπαλαιστινιακή μάχη των τελευταίων 8 χρόνων, ανάμεσα σε άνδρες της Παλαιστινιακής Αρχής και υποστηρικτές της «Χαμάς».

Η προστασία «της εθνικής ενότητας» και του «παλαιστινιακού αγώνα» είναι οι λόγοι, σύμφωνα με το ανακοινωθέν, που η «Χαμάς» αποφάσισε την προσωρινή αναστολή των επιθέσεων αυτοκτονίας «στα παλαιστινιακά εδάφη που καταλήφθηκαν το 1948», δηλαδή στο έδαφος του Ισραήλ. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «προφανώς η ισραηλινή κατοχή και επιθετικότητα δε θα σταματήσει», ενώ δε γίνεται νύξη για τη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς προφανώς εξαιρούνται από την αναστολή. Επιπλέον, ο Σαέντ Σαγιάμ, στέλεχος της οργάνωσης, καθιστούσε σαφές ότι «διατηρείται το δικαίωμα αντίστασης και απάντησης στα ισραηλινά εγκλήματα».

Για «κίνηση τακτικής μιας τρομοκρατικής οργάνωσης» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Γκιντεόν Μέιρ, ενώ ο Γιάρντεν Βατικάι, εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας, τόνιζε ότι «όλα θα κριθούν στις πράξεις». Ελαφρότερα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες υπογραμμίζοντας ότι «έχουν γίνει κάποια πρώτα σοβαρά βήματα από την Παλαιστινιακή Αρχή». Για «πρώτα βήματα» μίλησε και ο Αρι Φλάισερ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, που τόνισε ότι «η τρομοκρατική "Χαμάς" οφείλει να σταματήσει παντού τις δραστηριότητές της και η ευθύνη βαρύνει τον Αραφάτ».

Πολλοί αναλυτές έσπευσαν να εκτιμήσουν ότι η ανακοίνωση της «Χαμάς» αποτελεί μια εσωτερική πολιτική νίκη του Γιάσερ Αραφάτ, που βρίσκεται υπό ασφυκτική διεθνή πίεση να «ελέγξει τους τρομοκράτες». Παρ' όλα αυτά, η αιματηρή συμπλοκή στη Γάζα, καθώς και μικρότερα επεισόδια σε Γάζα και Ραμάλα αποδείκνυαν ότι η κατάσταση παραμένει αρκετά τεταμένη εντός των παλαιστινιακών εδαφών και η πολυσυζητημένη «εθνική ενότητα», αν δεν κινδυνεύει, τουλάχιστον κλυδωνίζεται. Αλλωστε, η οργάνωση «Τζιχάντ», με ανακοίνωσή της, διευκρίνιζε ότι «δεν έχει άλλη επιλογή από το να συνεχίσει τις επιθέσεις αυτοκτονίας χωρίς εδαφικούς περιορισμούς».

Εξαιρετικά τεταμένη ήταν, ήδη, από το βράδυ της Πέμπτης η ατμόσφαιρα στο προσφυγικό στρατόπεδο Τζαμπάλιγιε, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπου παλαιστινιακές αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε «σκούπα» συλλήψεων υποστηρικτών της «Χαμάς» που εκτιμούσαν ότι «έχουν σχέση με τις τελευταίες πολύνεκρες επιθέσεις αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ και στη Χάιφα». Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ένοπλοι υποστηρικτές της «Χαμάς» γάζωσαν κοντινό αστυνομικό τμήμα και ακολούθησε συμπλοκή, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας 15χρονος και να τραυματιστούν 4 ακόμη Παλαιστίνιοι.

Χτες το πρωί, κατά τη διάρκεια της κηδείας του 15χρονου, σημειώθηκε σύρραξη ανάμεσα σε υποστηρικτές της «Χαμάς» και σε Παλαιστινίους αστυνομικούς με αποτέλεσμα 5 άτομα να πέσουν νεκρά και περισσότερα από 70 να τραυματιστούν. Ουσιαστικά, πρόκειται για τη χειρότερη ενδοπαλαιστινιακή μάχη από το 1994. Ενταση επικράτησε και στο Ντέιρ αλ Μπάλαχ, της Κεντρικής Γάζας, όπου, περίπου, 400 μέλη της «Χαμάς» επιτέθηκαν σε αστυνομικό τμήμα, όπου πίστευαν ότι κρατούνται μέλη της οργάνωσης. Τέλος, στη Ραμάλα, μερικές εκατοντάδες υποστηρικτές της οργάνωσης πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας προς τα γραφεία του Αραφάτ, έσπασαν μία από τις θύρες, και μετά συγκρούστηκαν με Ισραηλινούς στρατιώτες, κοντινού φυλακίου.

ΕΕΔΔΑ
Η κρίση να μην εξελιχτεί σε καταστροφή

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) καταγγέλλει, για μια ακόμα φορά, τα εγκλήματα των Ισραηλινών σε βάρος αμάχων Παλαιστινίων και στηρίζει, με όλες τις δυνάμεις της, την παρακάτω έκκληση που έστειλαν παλαιστινιακές οργανώσεις από τη Γάζα και τη Δυτική Οχθη με τις οποίες συνεργάζεται.

ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Η κατάσταση στην Παλαιστίνη αποκτά πλέον διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης. Ο πληθυσμός της Παλαιστίνης, 3.200.000 ψυχές, βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση πολιορκίας σ' ολόκληρη την ιστορία του.

  • Δεν μπορούν να μετακινηθούν ανάμεσα σε παλαιστινιακά χωριά και πόλεις και τα προϊόντα δεν μπορούν να μεταφερθούν.
  • Πολλά χωριά και πόλεις βρίσκονται υπό καθεστώς 24ωρης απαγόρευσης της κυκλοφορίας ή κατ' οίκον περιορισμού από τη δύση μέχρι την ανατολή του ήλιου. Ισραηλινά τανκς και θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού σταθμεύουν στις παλαιστινιακές γειτονιές.
  • Σε αρκετές περιοχές υπάρχουν ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης, σε πετρέλαιο, τρόφιμα και φάρμακα.
  • Δε γίνεται αποκομιδή απορριμμάτων, με προφανείς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
  • Το σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης έχει παραλύσει, εμβολιασμοί δε γίνονται, υπάρχει κίνδυνος επιδημιών.
  • Νεφροπαθείς και καρκινοπαθείς δεν μπορούν να υποβληθούν στην αναγκαία αιμοκάθαρση και θεραπεία γιατί τα ισραηλινά μπλόκα δεν επιτρέπουν τη μετάβασή τους σε νοσοκομεία. Μέχρι σήμερα έχουν πεθάνει 30 νεφροπαθείς και πολλές Παλαιστίνιες έχουν γεννήσει σε ασθενοφόρα σε ισραηλινά μπλόκα.
  • Τα περισσότερα πανεπιστήμια και σχολεία δε λειτουργούν.
  • Πάνω από το 50% του πληθυσμού είναι άνεργοι. Πολλοί εργαζόμενοι δεν μπορούν να πάνε στη δουλιά τους.
  • Ισραηλινοί στρατιώτες κάνουν συνεχώς ένοπλες επιθέσεις σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής, πυροβολώντας και συλλαμβάνοντας αμάχους.

Ο παλαιστινιακός λαός υποφέρει από τις βάναυσες ισραηλινές επιθέσεις, την ισραηλινή κατοχή και την πολιορκία από τις ισραηλινές δυνάμεις. Τους τελευταίους 14 μήνες ο ισραηλινός στρατός σκότωσε 924 Παλαιστίνιους και τραυμάτισε 25.000 (1% του πληθυσμού). 2.000 Παλαιστίνιοι έχουν υποστεί μόνιμη αναπηρία από τις ισραηλινές επιθέσεις.

Χωρίς την άμεση και αποφασιστική παρέμβασή σας η κατάσταση θα χειροτερέψει. Ζητάμε από όλους να κάνετε ό,τι μπορείτε ώστε η ανθρωπιστική αυτή κρίση να μην εξελιχθεί σε καταστροφή.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Για ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος

Το ΝΣ Αθήνας κατόπιν πρότασης της ΝΑΣ σε ομόφωνο ψήφισμά του σημειώνει την ανεξέλεγκτη πλέον έξαρση της βίας στην Παλαιστίνη, που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια ανθρώπινων ζωών, Παλαιστινίων και Ισραηλινών, απειλώντας την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

Το ΝΣ της Αθήνας πιστεύει ότι η συνεχιζόμενη ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών, αποτελεί τη βασική αιτία της συνεχιζόμενης βίας και μοναδική λύση είναι η δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, με σύνορα αναγνωρισμένα και ασφαλή για όλους τους λαούς της περιοχής, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Τοπική κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών - ΚΟΔΗΣΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του κρατιδίου του Βερολίνου και η αντίστοιχη οργάνωση του ΚΟΔΗΣΟ συμφώνησαν να σχηματίσουν το νέο «Σενάτ» - την τοπική κυβέρνηση της πρωτεύουσας. Η αναγγελία θα εξαγγελθεί τις προσεχείς ημέρες, αλλά θεωρείται βέβαιη η συγκυβέρνηση, αφού οι τοπικές ηγεσίες των δύο κομμάτων συμφώνησαν ουσιαστικά στα βασικότερα προγραμματικά σημεία. Αναμένεται να συζητηθούν διάφορες λεπτομέρειες, η κατανομή των υπουργικών θέσεων και τα πρόσωπα από τα δυο κόμματα που θα τις καταλάβουν.

Τα μίντια κάνουν λόγο ότι έγιναν υποχωρήσεις και συμβιβασμοί από τις δυο πλευρές, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι συμφωνήθηκαν αυστηρές οικονομίες για την «εξυγίανση» του ελλειμματικού προϋπολογισμού και τη μείωση του δημόσιου χρέους του κρατιδίου, πράγμα που προκαλεί δυσαρέσκεια, ιδιαίτερα στη βάση του ΚΟΔΗΣΟ. Συμφωνήθηκε, όπως γράφεται στον Τύπο, να μειωθούν ως το 2006 οι δημόσιες θέσεις κατά 15.000, με αποτέλεσμα να εξοικονομηθεί ποσό ενός δισεκατομμυρίου μάρκων, ενώ άλλο ένα δισεκατομμύριο θα εξοικονομηθεί από περικοπές που θα συμφωνηθούν με τα συνδικάτα. Οι εργατικές οργανώσεις προειδοποιούν όμως ότι θα αγωνιστούν κατά του προγράμματος αυτού.


Θ. ΒΟΡΕΙΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ