Σάββατο 22 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αναστολή των επιθέσεων αυτοκτονίας από τη «Χαμάς»

Πέντε νεκροί και περισσότεροι από 70 τραυματίες στην αιματηρότερη σύρραξη, από το 1994, ανάμεσα σε Παλαιστίνιους αστυνομικούς και υποστηρικτές της «Χαμάς»

Ισραηλινός στρατιώτης συλλαμβάνει νεαρό Παλαιστίνιο

Associated Press

Ισραηλινός στρατιώτης συλλαμβάνει νεαρό Παλαιστίνιο
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΓΑΖΑ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Την προσωρινή αναστολή των επιθέσεων αυτοκτονίας ανακοίνωσε, χθες, η εξτρεμιστική ισλαμιστική οργάνωση «Χαμάς» μετά από ολονύκτια συνεδρίαση ανώτατων στελεχών της, παρουσία αξιωματούχων της Παλαιστινιακής Αρχής. Η ανακοίνωση έγινε δεκτή με ειρωνεία από την ισραηλινή ηγεσία, ενώ στο προσφυγικό στρατόπεδο Τζαμπάλιγιε, στη Λωρίδα της Γάζας, ξεσπούσε η φονικότερη ενδοπαλαιστινιακή μάχη των τελευταίων 8 χρόνων, ανάμεσα σε άνδρες της Παλαιστινιακής Αρχής και υποστηρικτές της «Χαμάς».

Η προστασία «της εθνικής ενότητας» και του «παλαιστινιακού αγώνα» είναι οι λόγοι, σύμφωνα με το ανακοινωθέν, που η «Χαμάς» αποφάσισε την προσωρινή αναστολή των επιθέσεων αυτοκτονίας «στα παλαιστινιακά εδάφη που καταλήφθηκαν το 1948», δηλαδή στο έδαφος του Ισραήλ. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «προφανώς η ισραηλινή κατοχή και επιθετικότητα δε θα σταματήσει», ενώ δε γίνεται νύξη για τη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς προφανώς εξαιρούνται από την αναστολή. Επιπλέον, ο Σαέντ Σαγιάμ, στέλεχος της οργάνωσης, καθιστούσε σαφές ότι «διατηρείται το δικαίωμα αντίστασης και απάντησης στα ισραηλινά εγκλήματα».

Για «κίνηση τακτικής μιας τρομοκρατικής οργάνωσης» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Γκιντεόν Μέιρ, ενώ ο Γιάρντεν Βατικάι, εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας, τόνιζε ότι «όλα θα κριθούν στις πράξεις». Ελαφρότερα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες υπογραμμίζοντας ότι «έχουν γίνει κάποια πρώτα σοβαρά βήματα από την Παλαιστινιακή Αρχή». Για «πρώτα βήματα» μίλησε και ο Αρι Φλάισερ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, που τόνισε ότι «η τρομοκρατική "Χαμάς" οφείλει να σταματήσει παντού τις δραστηριότητές της και η ευθύνη βαρύνει τον Αραφάτ».

Πολλοί αναλυτές έσπευσαν να εκτιμήσουν ότι η ανακοίνωση της «Χαμάς» αποτελεί μια εσωτερική πολιτική νίκη του Γιάσερ Αραφάτ, που βρίσκεται υπό ασφυκτική διεθνή πίεση να «ελέγξει τους τρομοκράτες». Παρ' όλα αυτά, η αιματηρή συμπλοκή στη Γάζα, καθώς και μικρότερα επεισόδια σε Γάζα και Ραμάλα αποδείκνυαν ότι η κατάσταση παραμένει αρκετά τεταμένη εντός των παλαιστινιακών εδαφών και η πολυσυζητημένη «εθνική ενότητα», αν δεν κινδυνεύει, τουλάχιστον κλυδωνίζεται. Αλλωστε, η οργάνωση «Τζιχάντ», με ανακοίνωσή της, διευκρίνιζε ότι «δεν έχει άλλη επιλογή από το να συνεχίσει τις επιθέσεις αυτοκτονίας χωρίς εδαφικούς περιορισμούς».

Εξαιρετικά τεταμένη ήταν, ήδη, από το βράδυ της Πέμπτης η ατμόσφαιρα στο προσφυγικό στρατόπεδο Τζαμπάλιγιε, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπου παλαιστινιακές αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε «σκούπα» συλλήψεων υποστηρικτών της «Χαμάς» που εκτιμούσαν ότι «έχουν σχέση με τις τελευταίες πολύνεκρες επιθέσεις αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ και στη Χάιφα». Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ένοπλοι υποστηρικτές της «Χαμάς» γάζωσαν κοντινό αστυνομικό τμήμα και ακολούθησε συμπλοκή, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας 15χρονος και να τραυματιστούν 4 ακόμη Παλαιστίνιοι.

Χτες το πρωί, κατά τη διάρκεια της κηδείας του 15χρονου, σημειώθηκε σύρραξη ανάμεσα σε υποστηρικτές της «Χαμάς» και σε Παλαιστινίους αστυνομικούς με αποτέλεσμα 5 άτομα να πέσουν νεκρά και περισσότερα από 70 να τραυματιστούν. Ουσιαστικά, πρόκειται για τη χειρότερη ενδοπαλαιστινιακή μάχη από το 1994. Ενταση επικράτησε και στο Ντέιρ αλ Μπάλαχ, της Κεντρικής Γάζας, όπου, περίπου, 400 μέλη της «Χαμάς» επιτέθηκαν σε αστυνομικό τμήμα, όπου πίστευαν ότι κρατούνται μέλη της οργάνωσης. Τέλος, στη Ραμάλα, μερικές εκατοντάδες υποστηρικτές της οργάνωσης πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας προς τα γραφεία του Αραφάτ, έσπασαν μία από τις θύρες, και μετά συγκρούστηκαν με Ισραηλινούς στρατιώτες, κοντινού φυλακίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ