Σάββατο 22 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Στην κόψη του ξυραφιού

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ-ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Κλιμακώθηκε ακόμη περισσότερο η επικίνδυνη ένταση στις σχέσεις Ινδίας και Πακιστάν χτες. Η κυβέρνηση του ινδουιστή-εθνικιστή πρωθυπουργού Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ ανακοίνωσε πως η Ινδία ανακαλεί τον κορυφαίο διπλωμάτη της από το Πακιστάν, χωρίς όμως να προχωρεί (τουλάχιστον ακόμη) σε διακοπή των διμερών διπλωματικών σχέσεων. Ταυτόχρονα, η ινδική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη διακοπή των δρομολογίων των λεωφορείων και των τρένων που συνδέουν τις δύο χώρες από την 1η του Γενάρη 2002. Ο Βίτζαϊ Ναμπιάρ, ο ανώτατος επιτετραμμένος, αναμένεται να επιστρέψει στην αρχή της επόμενης βδομάδας στην Ινδία.

Η στρατιωτική/τεχνοκρατική κυβέρνηση του Πακιστάν, αντίθετα, ανακοίνωσε ότι ο πρεσβευτής της στην Ινδία, Ασράφ Τζεχαντζίρ Κουάζι, μένει στη θέση του, ώστε «όλα τα κανάλια να μείνουν ανοιχτά», όπως είπε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Οι Ενοπλες Δυνάμεις και των δύο πλευρών έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, με ενισχύσεις σε έμψυχο υλικό και εξοπλισμό να μεταφέρονται εσπευσμένως στη μεθόριο.

Η ινδική διπλωματία, με δήλωση εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, ανακοίνωσε πως η ανάπτυξη νέων στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή αποφασίστηκε διότι «μετά την επίθεση της 13ης του Δεκέμβρη στο Κοινοβούλιο, δεν έχουμε δει καμία προσπάθεια από πλευράς του Πακιστάν να αναλάβει δράση εναντίον των οργανώσεων που ενέχονται». Η Ινδία έχει κατηγορήσει τις αυτονομιστικές οργανώσεις Λασκάρ-ε-Τάιμπα και Τζάις-ε-Μοχάμαντ ότι βρίσκονται πίσω από την επίθεση, που είχε 14 νεκρούς. Οι δύο οργανώσεις αρνήθηκαν την ευθύνη, ενώ η κυβέρνηση του στρατηγού Περβέζ Μουσαράφ χαρακτήρισε «αβάσιμες και προκατασκευασμένες» τις κατηγορίες. Η Ινδία αναφέρει πως έστειλε «αποδεικτικά στοιχεία» στις ΗΠΑ, στη Βρετανία και σε σύμμαχες χώρες της. Οι ΗΠΑ, διά στόματος Τζορτζ Ουόκερ Μπους, την Πέμπτη έβαλαν την Λασκάρ-ε-Τάιμπα στη λίστα των «τρομοκρατικών οργανώσεων».

Οι αναλυτές διίστανται σχετικά με τη σοβαρότητα και τη σημασία των κινήσεων της ινδικής πλευράς. Ορισμένοι θεωρούν ότι σημαίνει ακόμη περισσότερη πίεση προς το Πακιστάν, σηματοδοτώντας τη δυσαρέσκεια της Ινδίας για το ότι δεν έκανε τίποτε για να ικανοποιήσει τα αιτήματά της - είναι εξάλλου χαρακτηριστικό πως ο ανώτατος επιτετραμμένος της Ινδίας δεν είχε ανακληθεί ούτε σε καιρούς πολέμου. Αλλοι αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για μια κίνηση κατευνασμού των παθών στο εσωτερικό της Ινδίας.

Μένει να φανεί η εξέλιξη στην περιοχή, που χαρακτηριζόταν ήδη πολύ πριν τον πόλεμο που μαίνεται ακόμη στο Αφγανιστάν «η πιο επικίνδυνη στον κόσμο» ακόμη και πριν τις επιθέσεις στα Κοινοβούλια στο Σριναγκάρ και στο Νέο Δελχί...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ