Σάββατο 22 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Λαϊκή οργή

Ο Πρόεδρος παραιτήθηκε, αλλά η κρίση δεν τελείωσε

Ο Πρόεδρος ετοιμάζει τα πράγματά του πριν πάρει το ελικόπτερο...

Associated Press

Ο Πρόεδρος ετοιμάζει τα πράγματά του πριν πάρει το ελικόπτερο...
ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η τελευταία πράξη του Φερνάνδο δε λα Ρούα ως Προέδρου της Αργεντινής ήταν να άρει την κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης», που είχε κηρύξει την Τετάρτη. Κατόπιν πήρε το ελικόπτερό του κι έφυγε...

Η απίστευτων διαστάσεων οικονομική κρίση που πλήττει την Αργεντινή και ο ξεσηκωμός του λαού της -οι πέντε ημέρες απεργιών, διαδηλώσεων, λεηλασιών καταστημάτων από πεινασμένους, και βίαιης αστυνομικής καταστολής που άφησε τουλάχιστον 22 νεκρούς και 250 τραυματίες- επέφεραν πολιτικές εξελίξεις που πολύ λίγοι θα προέβλεπαν. Η αποτυχία του δε λα Ρούα στην προσπάθειά του να σχηματίσει κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας» μαζί με τους Περονιστές ήταν καθοριστική.

Για κάπου 48 ώρες -ώσπου το Κογκρέσο να επιλέξει τον επόμενο Πρόεδρο, κάτι που αναμένεται να γίνει σήμερα, Σάββατο- χρέη Προέδρου θα εκτελεί ο Ραμόν Πουέρτα, ο πρόεδρος της Γερουσίας. Είναι επίσης πολύ πιθανό το ότι το Κογκρέσο θα κηρύξει σήμερα πρόωρες εκλογές, ενδεχομένως σε 90 ημέρες.

Οι οργισμένες διαδηλώσεις του λαού της Αργεντινής ανέτρεψαν όλες τις «ισορροπίες» στην πολιτική σκηνή, και οποιαδήποτε πρόβλεψη για τη μελλοντική εξέλιξη της κατάστασης θα ήταν επισφαλής. Για το λαό της χώρας, που διαθέτει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής -πίσω μόνο από τη Βραζιλία- η κατάσταση είχε φθάσει στο απροχώρητο: η ύφεση τεσσάρων ετών, το ότι σχεδόν το 30% ζει με λιγότερα από 4 δολάρια την ημέρα και σε αυτούς προστίθενται άλλοι 2.000 κάθε μέρα, το ότι η ανεργία αγγίζει (επισήμως!) το 18%, το ότι οι μισθοί και οι συντάξεις μειώθηκαν κατά 13%, κι οι πληρωμές τους καθυστερούσαν επί μήνες, και -η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι- το ότι αποφασίστηκε το «πάγωμα» των τραπεζικών αναλήψεων/ μεταφορών ποσών πέραν των 250 δολαρίων τη βδομάδα, συνιστούν μια εφιαλτική πραγματικότητα.

Πολλές ήταν οι συγκρούσεις των διαδηλωτών με την Αστυνομία

Associated Press

Πολλές ήταν οι συγκρούσεις των διαδηλωτών με την Αστυνομία
Η κρίση που ξέσπασε είναι η χειρότερη από το τέλος της χούντας του Πινοσέτ το 1983 - και οι τακτικές που ακολούθησε η αστυνομία σε περιπτώσεις θύμισε σε πολλούς τις αναφορές της σε ένα άκρως αντιδραστικό παρελθόν, με πάνοπλους αστυνομικούς να πυροβολούν εν ψυχρώ διαδηλωτές. Συνολικά, πέρα από τους 22 νεκρούς και τους 250 τραυματίες, υπήρξαν και κάπου 2.000 συλλήψεις. Η δικαιολογία που επικαλέστηκε η κυβέρνηση του δε λα Ρούα -η οποία του υπέβαλλε την παραίτησή της κι αυτός δεν την έκανε δεκτή, αλλά είναι ένα ερώτημα αν με αυτό θα συμφωνήσει και ο επόμενος Πρόεδρος- ήταν το «χάος» στις μεγάλες πόλεις της χώρας. Το υπουργείο Οικονομικών και δύο μεγάλες τράπεζες βρίσκονταν ως και χτες στις φλόγες.

Ποια «διάδοχη» κατάσταση;

Το τι θα συμβεί από εδώ και πέρα αποτελεί εξαιρετικά συγχυτικό ερώτημα για τους περισσότερους «αναλυτές». Μια από τις ιδέες που έχουν τεθεί στο τραπέζι για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι να υποτιμηθεί το πέσο, το εθνικό νόμισμα που ως τώρα είχε «κλειδωμένη» συναλλαγματική ισοτιμία με το δολάριο (μέτρο που πρωτοεισήγαγε ο κομιστής νεοφιλελεύθερων συνταγών Κάρλος Μένεμ. Αυτό θα οδηγούσε σε ραγδαία υποτίμησή του και κατά τρόπο αναπόφευκτο θα οδηγούσε σε κήρυξη αδυναμίας αποπληρωμής του εθνικού χρέους της Αργεντινής, ύψους 132 δισ. δολαρίων, τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με τον οίκο Στάνταρντς & Πουρ.


Associated Press

Οι Περονιστές, που εμφανίζονται έτοιμοι να αδράξουν την ευκαιρία που τους παρουσιάζεται για να επανέλθουν στην εξουσία, δεν έχουν παρουσιάσει σαφείς ιδέες για την επίλυση της κρίσης, ξεκινώντας από το πιο βασικό: πώς θα μετατραπούν τα δάνεια, οι υποθήκες, κ.ο.κ., από δολάρια (που είναι σήμερα) σε πέσος.

Η αδυναμία αποπληρωμής των δανείων θα σημάνει τη διακοπή ουσιαστικά κάθε βοήθειας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άλλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, που αφού... συνέβαλαν τα μέγιστα στην παγίωση της ύφεσης απαιτώντας μειώσεις μισθών, περιστολή δημοσίων δαπανών, ξεπούλημα επιχειρήσεων κ.ο.κ., τώρα εμφανίζονται να ζητούν ακριβώς τα ίδια και μάλιστα με ταχύτερους ρυθμούς, χρησιμοποιώντας ως μοχλό πίεσης στον εκβιασμό τους την αναστολή των δόσεων των υπαρχόντων δανειοδοτικών προγραμμάτων (την περασμένη βδομάδα «πάγωσε» η δόση 1,3 δισ. δολαρίων με την απαίτηση να «εξισορροπηθεί» ο προϋπολογισμός του 2002).

Ενώ το ΔΝΤ απειλεί, οι ΗΠΑ «περιμένουν να ξεκαθαρίσει η σκόνη» πριν αποφασίσουν αν και πώς θα «προσφέρουν» οποιαδήποτε «βοήθεια» στην Αργεντινή. Το ρεπορτάζ της Ουόλ Στριτ Τζέρναλ, περνώντας από τις γνωστές παρηγοριές περί «πολύτιμης συμμάχου» και πιθανότητα «απευθείας οικονομικής βοήθειας», εάν η κυβέρνηση Μπους«το κρίνει αναγκαίο», κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τέτοια βοήθεια δε θα υπάρξει - τουλάχιστον για την ώρα. Από την άλλη, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τόμας Ντόσον είπε σε δημοσιογράφους ότι το Ταμείο δε βιάζεται να ανοίξει τους κρουνούς των δανείων πριν επιλεγεί νέα κυβέρνηση.


Associated Press

Το «ελπιδοφόρο» (!), αποφάνθηκε ο Τζορτζ Μπους, είναι το ότι η κρίση «περιορίζεται στην Αργεντινή και δεν επεκτείνεται» (ως τώρα).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ