ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Εκδηλώσεις προς τιμήν του Στάλιν

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-

Η 21η Δεκέμβρη, η μέρα της 122ης επετείου από τη γέννηση του Ι.Β. Στάλιν, γιορτάστηκε σε όλη τη Ρωσία και στις πρώην Δημοκρατίες της ΕΣΣΔ. Στη Μόσχα εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στην Κόκκινη Πλατεία και κατέθεσαν στεφάνια και λουλούδια στο μνήμα του μεγάλου ηγέτη. Τη μνήμη του τίμησαν επίσης εκπρόσωποι του Συμβουλίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ, καθοδηγητές της Επιτροπής Μόσχας του ΚΕΚΡ - ΕΚΚ, μέλη των κινημάτων «Εργαζόμενη Μόσχα», «Εργαζόμενη Ρωσία», καθώς και άλλων πολυάριθμων λαϊκοπατριωτικών οργανώσεων και κινημάτων. Προχωρώντας στην Κόκκινη Πλατεία προς το μνήμα του Στάλιν μαζί το πλήθος των διαδηλωτών, σχολίαζε: «Επί Στάλιν και γενικά επί Σοβιετικής εξουσίας νιώθαμε άνθρωποι. Υπήρχε σεβασμός και εκτίμηση του εργαζόμενου ανθρώπου». «Επί Στάλιν κάθε χρόνο μειώνονταν οι τιμές, ενώ τώρα αυτές αυξάνονται κάθε μέρα». «Με το Στάλιν συντρίψαμε τον Χίτλερ και οικοδομήσαμε μια ισχυρή χώρα, ενώ ο Γκορμπατσόφ και ο Γιέλτσιν έκαναν αυτό που δεν μπόρεσε να κάνει ο Χίτλερ - κατέστρεψαν μια τέτοια χώρα» κλπ. Μια νεαρή γυναίκα με τα δυο παιδάκια της, ένα κοριτσάκι 5 χρονών και ένα αγοράκι 8 χρονών. Ο μικρός κρατούσε ένα γαρίφαλο. «Πού πάτε;», τους ρώτησα. «Στον Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Στάλιν», απάντησε ο μικρός.

Σημειώνουμε ότι η τηλεόραση και ο ψευτοδημοκρατικός Τύπος έριξαν πάλι τσουβάλια λάσπης και ψευτιάς ενάντια στο νεκρό ηγέτη της Σοβιετικής Ενωσης. Τη στάση όμως απέναντί του πρέπει να την κρίνουμε με βάση τους απλούς ανθρώπους που νιώθουν την αλήθεια με την καρδιά τους. Και αυτοί «πήγαιναν στον Στάλιν» όχι από χρέος, αλλά από το κάλεσμα της καρδιάς. Του πήγαιναν λουλούδια, την αγάπη τους και την ευγνωμοσύνη τους.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέα κυβέρνηση υπό ... βροχή βομβών

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Οι Βρετανοί πεζοναύτες που έχουν φτάσει από την Τετάρτη στη χώρα ως το πρώτο τμήμα της μεγάλης πολυεθνικής δύναμης που θα δράσει στο Αφγανιστάν, χτς εγκαθιδρύθηκαν στην πρωτεύουσα Καμπούλ, την παραμονή δηλαδή της ορκωμοσίας της μεταβατικής κυβέρνησης υπό τον Χαμίντ Καρζάι. Οι αμερικανικές δυνάμεις όμως που δρουν στο Αφγανιστάν δείχνουν να αδιαφορούν πλήρως για την ανάπτυξη της πολυεθνικής δύναμης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και εξακολουθούν να βομβαρδίζουν, αλλά και να διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις, να στήνουν στρατόπεδα και να ανακρίνουν αιχμαλώτους προς αναζήτηση φυσικά του Οσάμα Μπιν Λάντεν και της Αλ Κάιντα. Εννοείται ότι κατά τους βομβαρδισμούς πάντα υπάρχουν και παράπλευρες απώλειες...

... όπως στην περίπτωση του χτεσινού βομβαρδισμού από AC-130, κοντά στην πόλη Κοστ, νοτιοδυτικά των βουνών Τόρα Μπόρα, σε κονβόι που αποτελείτο από 10 με 12 οχήματα που φέρεται να ήταν μέλη των Ταλιμπάν ή της Αλ Κάιντα, τα οποία καταστράφηκαν, όπως ανέφερε χτες ο στρατηγός Πίτερ Πέις. Ωστόσο, σύμφωνα με το βρετανικό BBC που μετέφερε δηλώσεις αξιωματούχων της τοπικής Σούρα, από το βομβαρδισμό τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ ο αριθμός αυτός ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερος. Οσο για το στόχο, δεν τον θεώρησαν ότι θα μπορούσαν να ήταν Ταλιμπάν.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΪΡ, στην επαρχία Πακτία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 Αφγανοί κατά τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς, που την επανάληψή τους επισημοποίησε προχτές ο υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ. Τέλος, δύο παιδιά έχασαν τη ζωή τους κοντά στη Χεράτ, από έκρηξη βόμβας διασποράς, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ στο Ισλαμαμπάντ, Νταν Κέλι, ο οποίος συμπλήρωσε ότι η βόμβα εκτινάχτηκε στον καταυλισμό προσφύγων Μασλάχ, όταν τα παιδιά πήγαν να μαζέψουν ξύλα, ενώ κατά τον ίδιο πάντα τουλάχιστον 1.200 βόμβες διασποράς έχουν πέσει στο έδαφος του Αφγανιστάν, εκ των οποίων τουλάχιστον το 10% δεν έχει εκραγεί.

Παρ' όλα αυτά, οι Αμερικανοί συνεχίζουν απτόητοι, και χτες ανακοίνωσαν ότι θα ενισχύσουν τα στρατεύματά τους στην Τόρα Μπόρα, για να εξολοθρεύσουν το δίκτυο της Αλ-Κάιντα στην περιοχή κατά τον Ντόναλντ Ράμσφελντ και για λόγο αυτό, στέλνουν μια νέα βόμβα στο Αφγανιστάν, τη «θερμοβαρική» βόμβα, που εκρήγνυται με καθυστέρηση και με μεγάλη πίεση και ρουφά τον αέρα από τις σπηλιές και τις σήραγγες, όπως συμπλήρωσε ο υφυπουργός Αμυνας, αρμόδιος για τις αγορές όπλων, Εντουαρντ Ολντριτζ.

Οσο για τα πολιτικά τεκταινόμενα, η μεταβατική κυβέρνηση υπό τον Χαμίντ Καρζάι θα ορκιστεί σήμερα, ενώ σύμφωνα με το Ρόιτερς οι Βρετανοί πεζοναύτες που έχουν φτάσει στην Καμπούλ, θα αναλάβουν την περιφρούρησή του. «Θέλω να επιβεβαιώσω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναγνωρίσουν από αύριο επισήμως την προσωρινή κυβέρνηση ως κυβέρνηση του Αφγανιστάν», επισήμανε ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος στο Αφγανιστάν Τζέιμς Ντόμπινς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Καμπούλ. Ο Ντόμπινς είπε ακόμα πως μετέφερε μήνυμα του Προέδρου Μπους στον επικεφαλής της αφγανικής κυβέρνησης, Καρζάι και πρόσθεσε: «Θα παραχωρήσουμε το κτίριο της πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, τους καλούμε να διορίσουν πρεσβευτή στη χώρα μας και θα έχουμε επαφές μαζί τους για όλα τα θέματα».

Τέλος, το χρηματικό ποσό που χρειάζεται για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν μπορεί να υπολογιστεί μέχρι στιγμής σε 9 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία πρέπει να καταβληθούν σε περίοδο πέντε ετών, δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες ο διοικητής του Προγράμματος του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη, Μαρκ Μάλοκ - Μπράουν.

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Στην κόψη του ξυραφιού

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ-ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Κλιμακώθηκε ακόμη περισσότερο η επικίνδυνη ένταση στις σχέσεις Ινδίας και Πακιστάν χτες. Η κυβέρνηση του ινδουιστή-εθνικιστή πρωθυπουργού Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ ανακοίνωσε πως η Ινδία ανακαλεί τον κορυφαίο διπλωμάτη της από το Πακιστάν, χωρίς όμως να προχωρεί (τουλάχιστον ακόμη) σε διακοπή των διμερών διπλωματικών σχέσεων. Ταυτόχρονα, η ινδική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη διακοπή των δρομολογίων των λεωφορείων και των τρένων που συνδέουν τις δύο χώρες από την 1η του Γενάρη 2002. Ο Βίτζαϊ Ναμπιάρ, ο ανώτατος επιτετραμμένος, αναμένεται να επιστρέψει στην αρχή της επόμενης βδομάδας στην Ινδία.

Η στρατιωτική/τεχνοκρατική κυβέρνηση του Πακιστάν, αντίθετα, ανακοίνωσε ότι ο πρεσβευτής της στην Ινδία, Ασράφ Τζεχαντζίρ Κουάζι, μένει στη θέση του, ώστε «όλα τα κανάλια να μείνουν ανοιχτά», όπως είπε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Οι Ενοπλες Δυνάμεις και των δύο πλευρών έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, με ενισχύσεις σε έμψυχο υλικό και εξοπλισμό να μεταφέρονται εσπευσμένως στη μεθόριο.

Η ινδική διπλωματία, με δήλωση εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, ανακοίνωσε πως η ανάπτυξη νέων στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή αποφασίστηκε διότι «μετά την επίθεση της 13ης του Δεκέμβρη στο Κοινοβούλιο, δεν έχουμε δει καμία προσπάθεια από πλευράς του Πακιστάν να αναλάβει δράση εναντίον των οργανώσεων που ενέχονται». Η Ινδία έχει κατηγορήσει τις αυτονομιστικές οργανώσεις Λασκάρ-ε-Τάιμπα και Τζάις-ε-Μοχάμαντ ότι βρίσκονται πίσω από την επίθεση, που είχε 14 νεκρούς. Οι δύο οργανώσεις αρνήθηκαν την ευθύνη, ενώ η κυβέρνηση του στρατηγού Περβέζ Μουσαράφ χαρακτήρισε «αβάσιμες και προκατασκευασμένες» τις κατηγορίες. Η Ινδία αναφέρει πως έστειλε «αποδεικτικά στοιχεία» στις ΗΠΑ, στη Βρετανία και σε σύμμαχες χώρες της. Οι ΗΠΑ, διά στόματος Τζορτζ Ουόκερ Μπους, την Πέμπτη έβαλαν την Λασκάρ-ε-Τάιμπα στη λίστα των «τρομοκρατικών οργανώσεων».

Οι αναλυτές διίστανται σχετικά με τη σοβαρότητα και τη σημασία των κινήσεων της ινδικής πλευράς. Ορισμένοι θεωρούν ότι σημαίνει ακόμη περισσότερη πίεση προς το Πακιστάν, σηματοδοτώντας τη δυσαρέσκεια της Ινδίας για το ότι δεν έκανε τίποτε για να ικανοποιήσει τα αιτήματά της - είναι εξάλλου χαρακτηριστικό πως ο ανώτατος επιτετραμμένος της Ινδίας δεν είχε ανακληθεί ούτε σε καιρούς πολέμου. Αλλοι αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για μια κίνηση κατευνασμού των παθών στο εσωτερικό της Ινδίας.

Μένει να φανεί η εξέλιξη στην περιοχή, που χαρακτηριζόταν ήδη πολύ πριν τον πόλεμο που μαίνεται ακόμη στο Αφγανιστάν «η πιο επικίνδυνη στον κόσμο» ακόμη και πριν τις επιθέσεις στα Κοινοβούλια στο Σριναγκάρ και στο Νέο Δελχί...

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αντιτρομοκρατική υστερία...

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η αντιτρομοκρατική υστερία πλήττει εξ αρχής τους Βρετανούς, όμως το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει λάβει συγκεκριμένες και απτές διαστάσεις. Καταρχήν η βρετανική κοινή γνώμη έχει πληροφορηθεί ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση «σχεδόν» συναγερμού, καθώς ενδέχεται να υπάρξει κάποιο χτύπημα στη βρετανική πρωτεύουσα μεσούσης της εορταστικής περιόδου.

Ενώ από χτες ακτές τις Βρετανίας έχουν αποκλειστεί καθώς βρίσκεται ακόμη εν εξελίξει αντιτρομοκρατική επιχείρηση σε «ύποπτο» πλοίο στη Μάγχη. Τα μέλη της βρετανικής αντιτρομοκρατικής Αστυνομίας πραγματοποίησαν χτες μία πρώτη νηοψία στις νότιες ακτές της Βρετανίας και με τη συμμετοχή τελωνειακών αξιωματούχων και μελών του Βασιλικού Ναυτικού. Το «ύποπτο» πλοίο που απέπλευσε από το Μαυρίκιο, είχε σταματήσει στο Τζιμπουτί και μετά στη Σομαλία, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες μετέφερε ζάχαρη. Εισήλθε στα διεθνή ύδατα κοντά στις ακτές του Σάσεξ και εκεί το σταμάτησαν τα πλοία της βρετανικής Ακτοφυλακής.

Προσφυγή Μιλόσεβιτς στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-

Καταγγέλλοντας τη σύλληψη και την κράτησή του απ' τις αρχές του ειδικού δικαστηρίου του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία, ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του, ο πρώην Πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς προσήλθε χτες ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζητώντας την απελευθέρωσή του και την άρση των εις βάρος του κατηγοριών απ' το δικαστήριο της Χάγης.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ο Μιλόσεβιτς κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του επικαλέστηκε εκείνα τα άρθρα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αναφέρονται στα δικαιώματα περί της ελευθερίας και ασφάλειας, δίκαιης δίκης, έκφρασης, τέλεσης προσφυγής και περί διακρίσεως.

Η προσφυγή του Μιλόσεβιτς γίνεται περίπου τέσσερις μήνες αφότου στις 31 Αυγούστου ολλανδικό δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή ομάδας νομικής υποστήριξης του πρώην Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας για άμεση απελευθέρωσή του και άρση των σε βάρος του κατηγοριών, επικαλούμενο πως ήταν αναρμόδιο να εξετάσει τη συγκεκριμένη υπόθεση...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ