ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
Ζωγραφική και αρχιτεκτονική

«Παλιά Αθήνα», έργο του Σ. Χρήστου
«Παλιά Αθήνα», έργο του Σ. Χρήστου
Αντιπροσωπευτικά έργα απ' όλες τις περιόδους της ζωγραφικής του Σοφοκλή Χρήστου, περιλαμβάνει το λεύκωμα που κυκλοφόρησαν οι εκδόσεις «Εφεσος» με τίτλο «Αθλα Ζωής - Οδοιπορία στην Τέχνη (1950-2001)». Το λεύκωμα αναφέρεται στον άγνωστο- στο μεγάλο κοινό- καλλιτέχνη. Ενα σημαντικό δημιουργό, που παρά την αναπηρία του (και τα δυο χέρια του κόπηκαν από όλμο στην Kατοχή), φιλοτέχνησε έργα θεματολογικής ευαισθησίας, μορφοπλαστικού κάλλους, τελειοθηρικής τεχνικής.

Ο Σ. Χρήστου δεν ανήκει απλώς στους νεοπαραστατικούς ζωγράφους. Ανήκει στους εικαστικούς που εμπνέονται από τα έργα του πολιτισμού, της πίστης και της καθημερινής ζωής των ανθρώπων. Ταξιδεύει και με το βλέμμα του περιηγείται και αναψηλαφεί τη φύση, τα κτίσματα, τις παραδόσεις, τις μνήμες, τις ώρες, τις εποχές ενός παρελθόντος, το οποίο εμψυχώνεται με το πενάκι της σινικής του και γίνεται παρόν. Τα έργα παρουσιάζονται κατά θεματικές ενότητες, από τα χρόνια που ήταν φοιτητής στην ΑΣΚΤ, μέχρι τα πρόσφατα. Μέσα από αυτά αποτυπώνονται οι όψεις της μεταπολεμικής αστικής και νησιωτικής Ελλάδας και οι όψεις μεγαλουπόλεων, που έχουν γίνει διεθνή σημεία αναφοράς. Πρόκειται για έργα με εσωτερική οικονομία, λυρισμό, ευκρίνεια, μεταφυσική πνοή και αληθοφάνεια.

  • Μία ολοκληρωμένη και επιστημονικά έγκυρη εικόνα της αρχιτεκτονικής του παραδοσιακού αιγαιοπελαγίτικου σπιτιού, αποτελεί το βιβλίο των: Κ. Σ. Παπαϊωάννου, Αικ. Κρεμέζη, Μ. Φινέ, «Το παραδοσιακό σπίτι στο Αιγαίο», έκδοση του Ιδρύματος Παναγιώτη και Εφης Μιχελή. Η ιδιομορφία και η εγκυρότητα της εργασίας αυτής, βασίζεται στον πλούτο και στη γεωγραφικά ομοιογενή πληρότητα του εξεταζόμενου υλικού που χρησιμοποιεί. Πρόκειται για υλικό αποτελούμενο κυρίως από αρχιτεκτονικά σχέδια, το οποίο συγκεντρώθηκε συστηματικά και επίμονα από όλες τις πηγές (δημοσιευμένες μελέτες, αδημοσίευτα αρχεία κ.α.). Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα σχέδια που περιλαμβάνονται στο βιβλίο αναφέρονται σε πάνω από 1300 κτίσματα, ενώ σε προηγούμενες ανάλογες εργασίες, δεν ξεπερνούσαν τα 20- 30.

Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο παρουσιάζεται συνοπτικά, με αντιπροσωπευτικές κατόψεις, η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική παράδοση κάθε νησιού κατά γεωγραφικές ενότητες. Στο δεύτερο γίνεται προσπάθεια να αποσαφηνιστούν οι κύριοι - βασικοί - αρχιτεκτονικοί τύποι του αιγαιοπελαγίτικου σπιτιού. Στο τρίτο -συμπληρωματικό- μέρος επιχειρείται η συνολική ταξινόμηση του συγκεκριμένου υλικού σε πίνακες κατά τυπολογικές ενότητες. Το βιβλίο βασίζεται σε έρευνα που έκαναν στη δεκαετία του '90 μέλη του Σπουδαστηρίου της Αρχιτεκτονικής Μορφολογίας του ΕΜΠ, σε συνεργασία με το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών.


«Καλημερίζουν» το 2002

Ολοι, μικροί - μεγάλοι, χρειαζόμαστε ένα ημερολόγιο. Αν το ημερολόγιό μας είναι όμορφο, αρχίζει και η μέρα μας καλύτερα. Υπάρχουν όμορφα ημερολόγια εκδοτικών οίκων ή φορέων για μικρούς και μεγάλους. Σας παρουσιάζουμε μερικά:

  • Οι εκδόσεις Καλέντη κυκλοφόρησαν «Το τετράδιο της Αλκυόνης». Πρόκειται για το όμορφο ημερολόγιο, σαν «ένα γλυκό φιλί στη νέα μέρα που ξεπροβάλλει», της εξαιρετικής συγγραφέως παιδικών και νεανικών βιβλίων, Αλκυόνης Παπαδάκη. Τα μικρά λυρικά, αισθαντικά, αλλά και χιουμοριστικά κείμενά της κοσμούν κάθε ημέρα του χρόνου, μαζί με τις μινιατούρες που φιλοτέχνησε η εικονογράφος Ελένη Μαράθου.
  • Η Ομάδα Νεανικής Πολυέκφρασης Αρκαδίας «Ελευσις», μια ομάδα με σοβαρή, ενδιαφέρουσα ερασιτεχνική θεατρική και γενικότερη πολιτιστική δραστηριότητα, κυκλοφόρησε ένα μονόφυλλο (από καλής ποιότητας χοντρό χαρτί) ημερολόγιο με όλες τις ημέρες και τους μήνες του χρόνου, εικονογραφημένο με ένα καλαίσθητα φιλοτεχνημένο έγχρωμο σκίτσο του Κώστα Κουφογιώργου. Σκίτσο που θεματικά «αγκαλιάζει» όλο το χρόνο.
  • Η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ κυκλοφόρησε το 48ο ημερολόγιό της. Το πρώτο ημερολόγιο (1954), όπως και άλλων ετών, το είχε φιλοτεχνήσει ο αξέχαστος Α. Τάσσος. Οπως πάντα, το θέμα του ημερολογίου είναι εικαστικό και αφιερωματικό. Το ημερολόγιο, λοιπόν, του 2002 εικονογραφείται με πίνακες του ζωγράφου Χρήστου Μποκόρου, εμπνευσμένους από την Πάτμο, το φως της και τη φύση της. Το ημερολόγιο προλογίζει η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα.
  • Το ημερολόγιο της Ομάδας Νεανικής Πολυέκφρασης Αρκαδίας «Ελευσις»
    Το ημερολόγιο της Ομάδας Νεανικής Πολυέκφρασης Αρκαδίας «Ελευσις»
    Οι εκδόσεις «Μεταίχμιο» κυκλοφόρησαν ένα μικρού σχήματος ημερολόγιο αφιερωμένο στον διαχρονικά αθάνατο επαναστάτη του 20ού αιώνα Τσε Γκεβάρα. Το ημερολόγιο κοσμούν φωτογραφίες από τη ζωή και τη δράση του Τσε.
  • «Ερως» τιτλοφορείται το ημερολόγιο που κυκλοφόρησαν τα «Ελληνικά Γράμματα». Οι δώδεκα ζωγραφιές που το κοσμούν είναι πρωτότυπα έργα της ζωγράφου Susanne Riedl, ενώ τα μικρά ποιητικά κείμενα της Αργυρώς Κοκορέλη, που θυμίζουν χαϊκού, «διηγούνται» μια ιστορία έρωτα μέσα στις 365 ημέρες και νύχτες του χρόνου.
  • Οι εκδόσεις «Μίνωας» κυκλοφόρησαν το εικονογραφικό παιδικό ημερολόγιο «Πανδώρα και Πλάτωνας». Πρόκειται για τους πρωταγωνιστές της πρώτης ελληνικής σειράς κινουμένων σχεδίων «Φραουλόπουλα», που μιλούν ανθρώπινα και πανέξυπνα.

Εορταστικός «Αιγόκερως»

Εργο της Μερόπης Πρέκα
Εργο της Μερόπης Πρέκα
Με πολύ χρώμα υποδέχεται τις γιορτές η γκαλερί «Αιγόκερως» (Ξενοκράτους 45). Εως στις 31/12 φιλοξενεί ομαδική έκθεση ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, κοσμήματος και κατασκευών καταξιωμένων δημιουργών και νέων αξιόλογων καλλιτεχνών. Παρουσιάζονται μικρογλυπτά του Νίκου Περαντινού. Χαρακτηριστικά πορτρέτα με παστέλ του Γιάννη Τσαρούχη. Ελληνικά τοπία μέσα απ' τα φίλτρα της ψυχής του Πάρι Πρέκα. Χιονισμένες βουνοκορφές της Ηπείρου με την ποιητική πινελιά του Κώστα Μαλάμου. Βαθιές έντονες θάλασσες από τη Σίφνο στις ακουαρέλες του Παναγιώτη Τέτση. Εξαιρετική χάραξη σε χαλκό του Παναγιώτη Γράββαλου. Παιχνίδια με το χρώμα από τον Τάκη Κατσουλίδη. Χρυσοί αγροί του Πέτρου Ζουμπουλάκη. Χοϊκοί χρυσαφένιοι άγγελοι και περιστέρια ειρήνης της Μερόπης Πρέκα. Μικρογλυπτική σε μπρούντζο του Βαγγέλη Μουστάκα. Τα ανάλαφρα γλυπτά σπουργίτια της Αφροδίτης Λίτη. Μικρογλυπτά - κοσμήματα του Αλέξη Τέτση. Αφαιρετικά άλογα της Αλίκης Σκουλικίδη και πολλές ακόμη δημιουργίες.


«Στην πλατεία Βικτωρίας»

Τελευταία εβδομάδα της ομαδικής έκθεσης «Στη γειτονιά μας - Στην πλατεία Βικτωρίας», στην αίθουσα «ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ» (Ρίζου και Νικαίας 10, πλ. Βικτωρίας). Πρόκειται για ομαδική έκθεση καλλιτεχνών, που το εργαστήριό τους βρίσκεται στην περιοχή της πλατείας Βικτωρίας. Μέχρι τις 31/12 παρουσιάζονται έργα των: Δ. Ανδρεαδάκη, Μ. Γιαννακοπούλου, Στ. Δασκαλάκη, Αθ. Εξαρχόπουλου, Μ. Ζαμπούρα, Κ. Κασσαβέτη, Σπ. Λύτρα, Χ. Παρθένη, Γ. Ρόρρη, Μ. Σπηλιόπουλου, Α. Φασιανού, Ν. Χρήστου κ.ά. Οπως σημειώνουν οι διοργανωτές, «στο ξεκίνημα, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως σε μια τόσο μικρή περιοχή - την περιοχή γύρω από την πλατεία Βικτωρίας - θα υπήρχαν τόσα πολλά εργαστήρια καλλιτεχνών. Με το μεγάλο αριθμό των συμμετεχόντων, παρουσιάζεται μια γενική εικόνα του εικαστικού σημερινού γίγνεσθαι, χωρίς τεχνοκριτικές παρεμβάσεις, ωραιοποιήσεις, περιττές θεωρητικές ταξινομήσεις. Ενας εποικοδομητικός διάλογος ανάμεσα σε αντιφατικές απόψεις και διαφορετικές κοσμοθεωρίες, μια πρόσκληση - πρόκληση στους φιλότεχνους».


Μία πρωτότυπη φάτνη, φιλοτεχνημένη από τον εικαστικό καλλιτέχνη Τάκη Λουκάτο, βασισμένη στα γλυπτά του, παρουσιάζεται στην Πινακοθήκη «Ψυχάρη 36» της Ελσας Αϊδίνη. Η φάτνη παρουσιάζεται στο πλαίσιο της ομαδικής εικαστικής έκθεσης «Δώρα καλλιτεχνών υπό το φως των Χριστουγέννων». Σήμερα (8μμ) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο «Υπέρλαμπρο άστρο».


Χριστουγεννιάτικα εκπαιδευτικά εργαστήρια, γεμάτα στολίδια, γεύσεις, μουσικές και χρώματα διοργανώνει αύριο (10πμ), το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού στον «Ελληνικό Κόσμο» (Πειραιώς 254).


Η Εθνική Πινακοθήκη δε θα λειτουργεί στις 25, 26/12, 1/1 και 6/1. Επίσης θα είναι κλειστή τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ