ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΗ ΣΤΗ «ΝΕΑ ΤΑΞΗ» Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ενταση και τυχοδιωκτισμοί

Η αποστολή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν και η «νέα» ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης του πρωθυπουργού με τον υπουργό Αμυνας χτες στο Μέγαρο Μαξίμου

Σε υψηλούς ρυθμούς έντασης εισέρχονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις σύμφωνα με τη διαπίστωση του υπουργού Αμυνας, Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος συναντήθηκε χτες με τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη. Σε αυτή τη συνάντηση εκτός από την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων συζητήθηκε, επίσης, και η διαδικασία επικύρωσης της ειλημμένης απόφασης της κυβέρνησης για την αποστολή στρατιωτικής δύναμης στο Αφγανιστάν.

Οι μαζικές είσοδοι δεκάδων τουρκικών μαχητικών τις τελευταίες δύο βδομάδες στο Αιγαίο που παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο, παρά το «κλίμα ύφεσης» στις διμερείς σχέσεις προβληματίζουν την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. «Η Ελλάδα έχει ζήσει όλα αυτά τα χρόνια υψηλούς ρυθμούς έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», υπογράμμισε ο κ. Παπαντωνίου και πρόσθεσε ότι έπειτα από ένα «διάλειμμα» η Αγκυρα επανέρχεται σε υψηλούς ρυθμούς έντασης.

Ο υπουργός απέφυγε να προσδιορίσει τα αίτια που οδηγούν την Αγκυρα να κλιμακώνει εκ νέου τις προκλήσεις της στα ελληνοτουρκικά όμως σε κατ' ιδίαν συζητήσεις αναφέρεται συχνά στην ευαίσθητη περίοδο που διανύουμε, μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και να διευθετηθεί το εκκρεμές ζήτημα που αφορά τη συμμετοχή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή δύναμη ταχείας αντίδρασης.

Μετά το πέρας της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό, η οποία διήρκεσε 40 λεπτά, ο κ. Παπαντωνίου ανακοίνωσε ότι το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) θα συγκληθεί στις 15 Ιανουαρίου, ημερομηνία καταληκτική σύμφωνα με το νόμο για την επιλογή νέων αρχηγών στο Γενικό Επιτελείο Στρατού και το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας. Ο νυν αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Γ. Αντωνακόπουλος θα αναλάβει αρχηγός ΓΕΕΘΑ από το Φλεβάρη του 2002, διαδεχόμενος τον στρατηγό Μανούσο Παραγιουδάκη. Το ΚΥΣΕΑ θα επιλέξει το νέο αρχηγό ΓΕΑ ανάμεσα σε 5 αντιπτεράρχους και υποπτεράρχους, αφού ο σημερινός αρχηγός αντιπτέραρχος Δημήτρης Λιντζεράκος έχει συμπληρώσει τρία χρόνια --το ανώτατο όριο που προβλέπει ο νόμος-- στην ηγεσία του Επιτελείου.

Ελληνική δύναμη στο Αφγανιστάν

Η Βρετανία αποδέχτηκε την προσφορά της Αθήνας για τη μετακίνηση ελληνικής μονάδας στο Αφγανιστάν στο πλαίσιο της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης που θα αναπτυχτεί στην Καμπούλ. Η Ελλάδα έχει διαθέσει μονάδα περίπου 150 στρατιωτικών, η οποία αποτελείται από ένα λόχο μηχανικού με τα απαραίτητα χωματουργικά και μηχανήματα οδοποιίας, μία ομάδα υγειονομικού και αριθμό ναρκαλιευτών και καταδρομέων, οι οποίοι θα αναλάβουν την προστασία του τμήματος. Η μετάβαση των εθελοντών αξιωματικών και υπαξιωματικών στην Καμπούλ θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Γενάρη. Το σχέδιο θα εγκριθεί από τα μέλη του ΚΥΣΕΑ διά περιφοράς χωρίς να απαιτηθεί σύγκληση του ανωτάτου κυβερνητικού οργάνου.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
Οι Αμερικανοί τα ζητούν όλα!

Δεν είναι μυστικό ότι ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης απρόθυμα αποδέχτηκε το ταξίδι στην Ουάσιγκτον. Η «απροθυμία» του αυτή να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Μπους, ασφαλώς δεν ήταν δείγμα ούτε αντιαμερικανισμού, ούτε αμφισβήτησης της αμερικανικής ηγεμονίας. Ηταν απλώς μια προσπάθεια να ξεφύγει - έστω και πρόσκαιρα - από την αμερικανική μέγκενη.

Η, έτσι κι αλλιώς, άτολμη προσπάθεια για αλλαγή των ημερομηνιών της επίσκεψης, απέτυχε, και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας νιώθει υποχρεωμένος να υπακούσει στην αμερικανική εντολή και θα βρεθεί στην Ουάσιγκτον στις 9 και 10 του Γενάρη: Ακριβώς δύο μέρες πριν επισκεφτεί την αμερικανική πρωτεύουσα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπ. Ετζεβίτ και πέντε μέρες πριν την εκκίνηση των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό μεταξύ του Προέδρου Γλ. Κληρίδη και του Ρ. Ντενκτάς.

Από αυτές τις ημερομηνίες και μόνο μπορεί να αντιληφθεί κανείς γιατί η πρόσκληση που έλαβε από την Ουάσιγκτον δεν προκάλεσε στον Κ. Σημίτη το συνηθισμένο ενθουσιασμό που προκαλείται σε Ελληνες πρωθυπουργούς όταν καμιά φορά τους καλεί το «αφεντικό» για... κρασί στο... σπίτι. Στην προκειμένη περίπτωση, είναι φανερό ότι η πρόσκληση δεν εξυπηρετεί τις εσωτερικές πολιτικές ανάγκες του Κ. Σημίτη, καθώς γνωρίζει ότι στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Μπους θα του ανατεθεί δύσκολο έργο, που είτε θα το φέρει σε πέρας και θα καταβάλλει το πολιτικό κόστος στο εσωτερικό, είτε θα αποτύχει και θα προκαλέσει την οργή του «αφεντικού».

Τι ζητούν οι Αμερικανοί

Οι Αμερικανοί ως συνήθως ζητούν τα πάντα. Τα πάντα - και κάτι παραπάνω - ζητά και ο Πρόεδρος Μπους από τον Κ. Σημίτη.

Η «συνεργασία» στον «πόλεμο» κατά της «τρομοκρατίας» είναι ένα θέμα στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει τίποτε παραπάνω να δώσει. Ο,τι ζήτησε η Ουάσιγκτον το έλαβε και οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, όχι μόνο θα συμμετάσχουν στην «ειρηνευτική» αποστολή στο Αφγανιστάν, αλλά η Αθήνα έχει συμφωνήσει να συμβάλει γενναία στην αντικατάσταση των Αμερικανών στρατιωτών που φεύγουν από τα Βαλκάνια για την Κεντρική Ασία.

Αυτά είναι δεδομένα και η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι δε συνεπάγονται πολιτικό κόστος. Ομως στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι μόνο αυτά.

Η Ουάσιγκτον θέλει να τελειώνει με το Κυπριακό και απαιτεί πια από την Αθήνα τη μέγιστη δυνατή ευελιξία, που πολύ απλά σημαίνει αποδοχή της νομιμοποίησης των τετελεσμένων της τουρκικής εισβολής και κατοχής της μισής Κύπρου. Ο Κ. Σημίτης, θα υποχρεωθεί, μαζί με τον Γλ. Κληρίδη, να πείσει τον κόσμο πως η ένταξη της Νότιας Κύπρου στην ΕΕ ή η ένταξη ολόκληρης της - διχοτομημένης πλέον - Κύπρου στην ΕΕ, είναι οι δύο πλευρές της «μεγάλης επιτυχίας» για την οποία από το 1974 πάλευε η ελληνική διπλωματία.

Ο Μπους ο νεότερος θέλει να τελειώνει επίσης - και σε τυπικό επίπεδο - με την τοποθέτηση του ΝΑΤΟικού «καπέλου» στην Ευρωπαϊκή Κοινή Εξωτερική Πολιτική Αμυνας (ΚΕΠΑ). Καθώς αυτό το ΝΑΤΟικό καπέλο οι Αμερικανοί το έχουν δώσει να το κρατούν οι Τούρκοι, ο Κ. Σημίτης θα πρέπει να ικανοποιήσει την αμερικανική απαίτηση να ισχύσει στο Αιγαίο για την ΚΕΠΑ ό,τι ακριβώς ισχύει και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Με πιο απλά λόγια, οι αμερικανικές απαιτήσεις για την ΚΕΠΑ, σημαίνουν την αναγνώριση των τουρκικών απαιτήσεων στο Αιγαίο.

Ετσι κι αλλιώς, λοιπόν, ο νέος χρόνος μπάζει κατευθείαν σε δύσκολα μονοπάτια την εξωτερική πολιτική της χώρας μας και τίποτα δε δείχνει πως η ελληνική κυβέρνηση έχει την πρόθεση να τα αποφύγει.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
«Δεν πάει άλλο»

Κλειδί το Παλαιστινιακό για την ειρήνη στην περιοχή. Να υπάρξει μαχητική αντίδραση αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό

Με την ευκαιρία της επίσκεψης της χορωδίας των παιδιών της Παλαιστινιακής Παροικίας στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, για να ψάλλει τα κάλαντα στην Γενική Γραμματέα του Κόμματος, η Αλέκα Παπαρήγα έκανε την εξής δήλωση για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή:

«Τούτη τη μέρα που άκουσα τα κάλαντα από τα παιδιά της Παλαιστίνης, από παιδιά της Παλαιστινιακής Παροικίας, αισθάνομαι την ανάγκη να πω εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας ότι πραγματικά δεν πάει άλλο. Πρέπει πια να φύγουμε και από το στάδιο της συμπαράστασης, συμπάθειας και αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό και να υπάρξει μια μαχητική μεγάλη αντίδραση του ελληνικού λαού, γι' αυτό που γίνεται τόσα χρόνια και γι' αυτό που γίνεται σήμερα στην Παλαιστίνη, που όχι μόνο αρνούνται το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να έχει τη δική του πατρίδα, αλλά αρνούνται και το δικαίωμα να αγωνίζεται, ακόμα και το δικαίωμα ο αρχηγός της Παλαιστινιακής Αρχής, ο Γιάσερ Αραφάτ, να μπορέσει να πάει στη Βηθλεέμ και να γιορτάσει αυτή τη μέρα, την καθιερωμένη μέρα.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έχει ήδη αποφασίσει στο επόμενο διάστημα και μέσα στο Γενάρη, να αναλάβει πρωτοβουλία αλληλεγγύης για το λαό της Παλαιστίνης. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή την πρωτοβουλία αλληλεγγύης θα την πάρουν στα χέρια τους όλοι οι εργαζόμενοι Ελληνες και Ελληνίδες. Το παλαιστινιακό θέμα, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, είναι κλειδί για την ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή. Κι αν αυτός ο αγώνας δε βρει τη δίκαιη διέξοδο που πρέπει, τότε θα σημάνουν ακόμα περισσότεροι κίνδυνοι για όλους τους λαούς της περιοχής. Για να μη λέμε λόγια θα προχωρήσουμε σε περισσότερα έργα».

Εκδήλωση στους Φούρνους Ικαρίας

Εκδήλωση στο μαγαζί του Σάββα στους Φούρνους Ικαρίας, οργανώνει το Σάββατο 29 του Δεκέμβρη, ώρα 9 μ.μ. η ΚΟ Φούρνων Ικαρίας, στα πλαίσια της Οικονομικής Εξόρμησης του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του αξέχαστου κομμουνιστή Αντώνη Καλαμπόγια, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ