ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΝΕ
Με αισιοδοξία προχωράει πιο δυναμικά

Με οδηγό την Απόφαση του Συνεδρίου

Με νέα ορμή και αισιοδοξία και έχοντας ως εργαλείο τους τις αποφάσεις του 8ου Συνεδρίου της ΚΝΕ, που συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν κατά τις τριήμερες εργασίες του, αλλά και τις αποφάσεις του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες ρίχνονται πιο δυναμικά και αποφασιστικά στη μάχη για την υλοποίησή τους στη ζωή. Το 8ο Συνέδριο της Οργάνωσης πραγματοποιήθηκε το τριήμερο, από την Παρασκευή 21 Δεκέμβρη έως και την Κυριακή 23 Δεκέμβρη. Και τις τρεις μέρες αναπτύχθηκε πλούσιος προβληματισμός, ενώ οι αντιπρόσωποι είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν τις εμπειρίες από την δράση της Οργάνωσης τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και να πάρουν σημαντικές αποφάσεις για την παραπέρα δράση.

Οι εργασίες του 8ου Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκαν στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό, στην αίθουσα συνεδρίων, είχαν ως κύρια χαρακτηριστικά την αισιοδοξία, τον ενθουσιασμό αλλά και την αποφασιστικότητα. Στην κατάμεστη αίθουσα παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, αλλά και εκπρόσωποι της Τέχνης και των Γραμμάτων, κοινωνικών, συνδικαλιστικών και μαζικών φορέων. Σημαντική ήταν η συμμετοχή αντιπροσώπων από νεολαιίστικες οργανώσεις από όλο τον κόσμο. Ο αριθμός των αντιπροσωπειών έφτασε στις 46, ενώ τέσσερις Οργανώσεις που δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν έστειλαν τον αγωνιστικό τους χαιρετισμό στο συνέδριο.

Κορυφαία στιγμή των εργασιών του Συνεδρίου ήταν η παρουσία και ο χαιρετισμός από τον Επίτιμο Πρόεδρο του ΚΚΕ Χαρίλαο Φλωράκη την πρώτη μέρα, ο οποίος μετέφερε την πείρα και την εμπειρία της δικής του γενιάς στους νέους κομμουνιστές, για να την αξιοποιήσουν όπως θέλουν, συμβουλεύοντάς τους συγχρόνως να μελετήσουν σε βάθος την ιστορία του Κόμματος και του εργατικού κινήματος.

Με την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, το Σάββατο το απόγευμα και αμέσως μετά με το κλείσιμο των εργασιών του πρώτου θέματος από τον Γραμματέα του απερχόμενου ΚΣ, Νίκο Σοφιανό, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της δεύτερης μέρας. Η εισήγηση και το κλείσιμο ψηφίστηκαν ομόφωνα από τους αντιπροσώπους.

Την τελευταία μέρα των τριήμερων εργασιών του Συνεδρίου έγινε η συζήτηση πάνω στο κείμενο της Απόφασης, το οποίο και εγκρίθηκε, ενώ αργότερα ακολούθησε η συζήτηση για την εκλογή του νέου οργάνου.

Δουλιά σε όλα τα μέτωπα πάλης

Τα κύρια σημεία από το κλείσιμο των εργασιών του Συνεδρίου

«Με τη δράση και τη δουλιά των νέων κομμουνιστών το προηγούμενο διάστημα σε μαζικό, πολιτικό, ιδεολογικό πεδίο, μετρήθηκε και η ανάπτυξη της Οργάνωσης, τα βήματα στην πορεία ισχυροποίησής της», τόνισε στο κλείσιμο των εργασιών του 8ου Συνεδρίου ο Γραμματέας του απερχόμενου ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Σοφιανός, συμπυκνώνοντας τον υπερτριπλασιασμό των δυνάμεών της από το προηγούμενο συνέδριο πριν τέσσερα χρόνια.

Σταχυολογώντας από το κλείσιμο αυτό ξεχωρίζουν: Η ανάγκη να αφομοιωθούν οι Αποφάσεις του 16ου Συνεδρίου του Κόμματος κι οι αποφάσεις που πάρθηκαν από το 8ο Συνέδριο, για να «μπορούμε να αναπτύσσουμε μια σειρά πλευρές στη δημιουργικότητα της καθοδηγητικής μας δουλιάς, την πρωτοτυπία, την πρωτοβουλία», όπως τόνισε ο Ν. Σοφιανός,

Ετσι, το επόμενο διάστημα το κλίμα που εκφράστηκε, πρέπει να εκφραστεί και στη δράση που πρέπει να αναπτυχθεί σε άμεσα ζητήματα - αιχμές: στο αντιπολεμικό κίνημα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που συνεχίζεται, με την εμπλοκή της χώρας μας, στην πάλη ενάντια στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης στα πλαίσια των αναδιαρθρώσεων στην Εργασία, στην Παιδεία, στην αφαίρεση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, στο μέτωπο ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, στον Πολιτισμό.

Ο Ν. Σοφιανός, επίσης επισήμανε και τη μάχη Δημοτικών και Νομαρχιακών Εκλογών. Σε αυτές είναι μια ευκαιρία η νεολαία να εκφράσει την εναντίωση της στην αντιδραστική πολιτική, που πρέπει να καταγραφεί με καταδίκη των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα, να εκφραστεί και με ενίσχυση της συσπείρωσης ευρύτερων δυνάμεων στους αντιμονοπωλιακούς - αντιιμπεριαλιστικούς στόχους και των συσπειρώσεων που θα στηρίξει το Κόμμα μας.

Ανάγκη αποτελεί, επίσης, η αναβάθμιση της ποιότητας της καθοδηγητικής δουλιάς, που πρέπει να εξασφαλίζει την ανάπτυξη της δράσης σε όλα τα μέτωπα πάλης και θα βοηθάει να ωριμάζει και να ενισχύεται ο προσανατολισμός του κινήματος και τη στόχευση των αιτημάτων και των αγώνων.

Τέθηκαν επίσης, οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη συγκρότηση του Μετώπου και πώς οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες θα καλλιεργήσουν στη νεολαία την ανάγκη μιας άλλης εξουσίας, του σοσιαλισμού. Ετσι, όπως τονίστηκε, πρέπει «να δούμε ότι η σχέση του γενικού, του ποια εξουσία θέλουμε και πώς θα τη διεκδικήσουμε, με αυτό που λέμε ειδικό, με τις επιπτώσεις της κυρίαρχης πολιτικής και τα αποτελέσματα της επίθεσης σε όλη τη γραμμή των δικαιωμάτων μας, δεν μπορεί να περνάει μόνο μέσα από την καταγγελία της κατάστασης στην οποία ζει η νεολαία, από την ανάγκη να αγωνιστεί η νεολαία απέναντι σε μια πολιτική που της αφαιρεί δικαιώματα και κατακτήσεις, από την αποκάλυψη του ποιος ευθύνεται γι' αυτή την πολιτική, καταδικάζοντας και αναδείχνοντας το ρόλο της ΕΕ, της ελληνικής ολιγαρχίας, του ΝΑΤΟ. Είναι αναγκαίο να προβάλλουμε τη δική μας διέξοδο, τη θέση μας, αλλά και τους απαραίτητους όρους για να υλοποιηθεί η δική μας θέση. Σ' αυτή τη γραμμή επιμένουμε, θέλουμε να διαπεράσει τη δράση μας, τη μαζική μας δουλιά και μ' αυτή φιλοδοξούμε τα επόμενα χρόνια να μετρήσουμε νέες κατακτήσεις».

Υπογραμμίστηκε ακόμα ότι «δε χρειάζεται καμιά υποτίμηση στις δύσκολες συνθήκες, στην ικανότητα και στα μέσα που έχει ο αντίπαλος, καμιά υποτίμηση της ανάγκης να ενισχύεται η επαγρύπνηση στις γραμμές μας, η καθημερινή αποφασιστικότητα στη δράση».

Τα τελευταία λόγια του απερχόμενου Γραμματέα του ΚΣ, δίνουν και το πλαίσιο της αισιοδοξίας που πρέπει να διαπνέει τη δράση το επόμενο διάστημα: «Η συσπείρωση του στελεχικού δυναμικού της ΚΝΕ στις Αποφάσεις μας, στη γραμμή και την πολιτική του Κόμματος είναι εδώ και αυτό είναι ένα μεγάλο ατού που έχει το νέο ΚΣ και όλη η Οργάνωσή μας, για να βάλει στη ζωή τις Αποφάσεις του Συνεδρίου μας, για να εκφραστούν τα επόμενα χρόνια τέτοια και τόσα βήματα, που μπροστά τους θα φαντάζουν πολύ μικρά τα βήματα που κάναμε μέχρι τώρα».

Εκλέχτηκε νέο ΚΣ και Γραμματέας

Ο νέος Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θέμης Γκιώνης
Ο νέος Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θέμης Γκιώνης
Νέο Κεντρικό Συμβούλιο, αποτελούμενο από 59 μέλη, εκλέχτηκε από το 8ο Συνέδριο της ΚΝΕ.

Στην πρώτη σύνοδό του, το ΚΣ εξέλεξε ομόφωνα Γραμματέα τον Θέμη Γκιώνη καθώς και 13μελές Γραφείο.

Ο νέος Γραμματέας του ΚΣ

Ο νέος Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, Θέμης Γκιώνης, γεννήθηκε στις 30 - 3 - 1970 στην Περαχώρα Κορινθίας. Οργανώθηκε στην ΚΝΕ το 1984 και από το 1990 είναι μέλος του ΚΚΕ. Στην ανασυγκρότηση της ΚΝΕ το 1991, υπήρξε μέλος του Γραφείου Σπουδάζουσας Αθήνας και από το 6ο Συνέδριο μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΣ της ΚΝΕ. Στο 7οΣυνέδριο εκλέχτηκε στο ΚΣ της ΚΝΕ και ένα χρόνο αργότερα στο Γραφείο του ΚΣ της ΚΝΕ. Είναι παντρεμένος και έχει ένα παιδί.

Το νέο Γραφείο του ΚΣ

Το Κεντρικό Συμβούλιο επίσης εξέλεξε το 13μελές Γραφείο του, το οποίο αποτελείται από τους: Καλύβα Γιώργο, Καπέτη Θεανώ, Κούρο Νίκο, Μαρινάκη Αλέκο, Παναγιωτακοπούλου Χριστίνα, Παπαδάκη Κώστα, Παπασταύρου Κύριλλο, Πέτσα Μάκη, Πρωτούλη Γιάννη, Τασούλα Βασίλη, Τσαντή Χρήστο και Χαλβατζή Αλέκο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ