ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Γενάρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κινηματογραφικά του Χατζιδάκι

Ο Μάνος Χατζιδάκις, με τον Ζυλ Ντασσέν και τη Μελίνα Μερκούρη
Ο Μάνος Χατζιδάκις, με τον Ζυλ Ντασσέν και τη Μελίνα Μερκούρη
Ενα μεγάλο κεφάλαιο της δημιουργίας του Μάνου Χατζιδάκι αποτελεί η κινηματογραφική του μουσική, καθώς ο κατάλογός της είναι μεγάλος, αριθμώντας εβδομήντα έξι ελληνικές και ξένες ταινίες. Ανοίγοντας το κεφάλαιο Μάνος Χατζιδάκις και Κινηματογράφος, ο «Σείριος» παρουσιάζει δύο CD με μουσική του για δύο ταινίες εντελώς διαφορετικές στη θεματολογία και στο μουσικό τους ύφος.

Πρόκειται για τη μουσική που έγραψε για την ταινία «Τοπ Καπί» (σε σκηνοθεσία Ζυλ Ντασσέν, με πρωταγωνιστές τους Μελίνα Μερκούρη, Μαξ. Σελ, Π. Ουστίνοφ), που ηχογραφήθηκε στην Αθήνα με βασικό όργανο το μπουζούκι (σολίστ ο Γιώργος Ζαμπέτας). Η μουσική της ταινίας εκδίδεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Παράλληλα, εκδόθηκε η μουσική για το ποιητικό γουέστερν «Μπλου», του Σ. Ναριζάνο με πρωταγωνιστή τον Τέρ. Σταμπ. Η μουσική ηχογραφήθηκε στην Αμερική με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λος Αντζελες και σολίστ στην κιθάρα τον Laurindo Almeida, ενώ λίγα αντίτυπα δίσκων ήρθαν στα τέλη της δεκαετίας του '60 στην Ελλάδα. Το «Μπλου», έργο 25 για κιθάρα και ορχήστρα, παρέμεινε έως σήμερα ένα από τα σημαντικότερα άγνωστα έργα του Μ. Χατζιδάκι.

Από το «Σείριο» κυκλοφόρησαν επίσης: Η μουσική που έγραψε ο Τάσος Καρακατσάνης για την ταινία «...Και το τρένο πάει στον ουρανό» του Γιάννη Ιωάννου, με ερμηνευτές τους Ειρήνη Παπά, Γιάννη Θωμόπουλο, Αρτεμι Αποστολοπούλου, Λευτέρη Τουμαρά και Μαριάννα Γκέκα. Επίσης, το CD «Τα τραγούδια του χαμένου ποιητή», σε μουσική Δημήτρη Μαρκατόπουλου, στίχους Χρίστου Γ. Παπαδόπουλου (δύο σε στίχους Γ. Τσατσόπουλου) και ερμηνευτή τον Παντελή Θεοχαρίδη.

Από «Θαυματοποιό» σε «Επέτειο»

Μέχρι τις 13 του μήνα θα παίζεται στο «Απλό Θέατρο» «Ο θαυματοποιός» του Μπράιαν Φρίελ, από το θίασο «Φάσμα», σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Πάτσα, μουσική Ελένης Καραΐνδρου. Παίζουν: Γιάννης Φέρτης, Ταμίλα Κουλίεβα, Δημήτρης Οικονόμου. Ενας περιπλανώμενος Ιρλανδός «θαυματοποιός», που θεραπεύει ασθενείς μέσω της πίστης, άλλοτε με επιτυχία και άλλοτε όχι, επί είκοσι χρόνια περιδιαβαίνει αυτοεξόριστος μικρά απομακρυσμένα χωριά της Ουαλίας και της Σκοτίας μαζί με την ερωμένη του και τον μάνατζέρ του, μέχρι που επιστρέφει στην Ιρλανδία, όπου έρχονται αντιμέτωποι με ένα συγκλονιστικό γεγονός.

Συνεχίζονται δε με εντατικό ρυθμό οι πρόβες του πιο πρόσφατου έργου του Χάρολντ Πίντερ «Η επέτειός μας», που ανεβαίνει στις 16 του Γενάρη, σε μετάφραση Παύλου Μάτεσι και σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Πάτσα, μουσική Ελένης Καραΐνδρου. Το έργο, μια σάτιρα της σύγχρονης αστικής τάξης, πρωτοπαρουσιάστηκε στο Λονδίνο, στο Almeida Theatre, τον Μάρτη του 2000. «Η επέτειός μας» διαδραματίζεται σε ένα πολυτελές εστιατόριο, όπου ένα ευκατάστατο ζευγάρι γιορτάζει την επέτειο του γάμου του, μαζί με ένα φιλικό ζευγάρι. Οι φίλοι, ο μετρ και ο σερβιτόρος θα συμβάλουν στην απομυθοποίηση της ζωής των πρωταγωνιστών και θα έρθει στην επιφάνεια η βία, που κυριαρχεί στη ζωή τους. Ο συγγραφέας περιγράφει τους ήρωές του ως εξής: «Είναι φανερό ότι αποτελούν μέρος μιας παγκόσμιας δύναμης που στην πραγματικότητα ελέγχει τα πράγματα. Αυτό καθαυτό είναι μια βίαιη απόφαση. Είναι πολύ βίαιοι φιλειρηνικοί άνθρωποι».

Παίζουν: Τάκης Παπαματθαίου, Χριστίνα Θεοδωροπούλου, Στέλιος Καλογερόπουλος, Μαρίνα Ψάλτη, Αγης Εμμανουήλ, Γιάννα Νικολοπούλου, Κώστας Αθανασόπουλος, Μάνια Τεχριτζόγλου, Φώτης Κέπελης, Παναγιώτα Μάστορη και Χριστίνα Λάζου.

«Αύριο θα 'ναι αργά»

Η νέα ταινία της Λάγιας Γιούργου «Αύριο θα 'ναι αργά» βγαίνει στους κινηματογράφους στις 15 του Φλεβάρη. Η ταινία διηγείται μια ερωτική περιπέτεια με φόντο τις λαϊκές συνοικίες της Αθήνας, από το Πέραμα ως το Μπουρνάζι και τη φουρτουνιασμένη χειμωνιάτικη θάλασσα. Η Λάγια Γιούργου υπογράφει το σενάριο (με τη συνεργασία της Μαριτίνας Πάσσαρη), τη σκηνοθεσία και την παραγωγή. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της, επτά χρόνια μετά το «Σπίτι στην εξοχή». Παίζουν: Αλέξης Γεωργούλης, Μαριτίνα Καλογήρου, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Τόνι Δημητρίου, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, Νίκος Κάπιος, Ελένη Κοκκίδου. Η διεύθυνση φωτογραφίας είναι της Ολυμπίας Μυτιληναίου, τα σκηνικά του Φανούρη Αποστολάκη, τα κοστούμια της Γιούλας Ζωιοπούλου, το μοντάζ του Γιώργου Τριανταφύλλου και η μουσική του Πλάτωνα Ανδριτσάκη.

«Πάντα ήθελα - λέει η Λάγια Γιούργου - να πω μια ιστορία για τους απόκληρους. Για όλους αυτούς που γεννιούνται στο περιθώριο της ζωής, χωρίς να τους περιμένει κανένα σίγουρο μέλλον και μετανιωμένοι από τα "λάθη" τους, ποθούν να ζήσουν όπως "οι άλλοι". Είναι όμως δυνατό κάτι τέτοιο; Μπορούν να παραβούν τη μοίρα τους, αφού μπαίνουν στη μοιρασιά με "καμένο χαρτί";».

Εικαστική «Θέασις»

Εγκαινιάζεται σήμερα (7.30 μ.μ.) στην αίθουσα τέχνης «Αέναον» (Αντερσεν 18, Κατεχάκη), έκθεση της εικαστικής ομάδας «Θέασις». Την ομάδα αποτελούν οι: Αλέξανδρος Δεμαρτινός, Αστέριος Λάμπρου, Νίκος Νικολάου, Αννα Πηττά και Μαρία Σταμάτη. Το κοινό στοιχείο που λειτουργεί ως παρονομαστής στη συγκεκριμένη εικαστική ομάδα είναι ο παρεμβατικός διάλογος πάνω στις αισθητικές αντιλήψεις παρελθόντος και παρόντος, η ελευθερία στη διαπραγμάτευση των υλικών και των θεμάτων, καθώς και η βάση ενατένισης του κοινωνικού ορίζοντα μέσα από τις διαφορετικές (προσωπικές) προσπελάσεις ενατένισης.

Η ομάδα «Θέασις» χρησιμοποιεί μεικτά υλικά στις ζωγραφικές επιφάνειες, οι οποίες αξιοποιούν και αναδεικνύουν τη χροιά, την αναγλυφικότητα και την κατασκευαστική αντίληψη. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 19 του Γενάρη.

Μεταφραστών «Ηλιος»

Με ενδιαφέρουσα ύλη κυκλοφορεί το 4ο τεύχος της καλαίσθητης, δίγλωσσης (ελληνικά και αγγλικά) έκδοσης του Διεθνούς Κέντρου Λογοτεχνών και Μεταφραστών Ρόδου, «Ηλιος, Η φωνή των τριών Θαλασσών».

Εκτός από την επικαιρότητα (το διεθνές μεταφραστικό συνέδριο στη Ρόδο και τις δραστηριότητες του Κέντρου) το τεύχος περιλαμβάνει κείμενα Ελλήνων, Βουλγάρων και Γερμανών μεταφραστών, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανίχνευση του «στίγματος» της λογοτεχνικής ιθαγένειας στην εποχή της λεγόμενης «παγκοσμιοποίησης».

Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ του νέου προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, μητροπολίτη Περγάμου, Ιωάννη Ζηζιούλα, και του αντιπροέδρου, Γρηγορίου Σκαλκέα, θα πραγματοποιηθεί στις 10/1, 7 μ.μ. στη διάρκεια δημόσιας συνεδρίασης της Ακαδημίας.

ΤΕΣΣΕΡΙΣ από τις βραβευμένες ταινίες του σκηνοθέτη Φίλιππου Τσίτου, καθώς και την ταινία του «My sweet home» θα παρουσιάσει το Ινστιτούτο Γκαίτε στις 10 και 11/1 (8 μ.μ.). Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΤΟ ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ κυκλοφόρησε, για 19η συνεχή χρονιά, σε συνεργασία με τον ιδρυτή του, συγγραφέα Κώστα Διγκαβέ, το «Αλμανάκ 2002». Στις 800 σελίδες του «Αλμανάκ» παρουσιάζονται τα γεγονότα και τα πρόσωπα που σημάδεψαν τη δημόσια, εθνική και παγκόσμια «σκηνή» το 2001, στους τομείς πολιτικής, οικονομίας, πολιτισμού, αθλητισμού κλπ. Η έκδοση περιλαμβάνει και αγγλόγλωσσο τμήμα.

Ο ΤΟΜΟΣ του υπουργείου Εξωτερικών «Εγγραφα επίσημα αφορώντα τας επί του Επτανησιακού ζητήματος διαπραγματεύσεις», που εκδόθηκε το 1864 και επανεκδόθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων τον περασμένο Μάη, με την ευκαιρία του γιορτασμού της επετείου της Ενωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα, θα παρουσιαστεί αύριο (8 μ.μ.) σε εκδήλωση, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ζακυνθίων. Στην εκδήλωση, που τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής, θα χαιρετίσει ο Απ. Κακλαμάνης, ενώ στο καλλιτεχνικό μέρος θα συμμετάσχουν οι «Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ