ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Γενάρη 2002
Σελ. /32
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Ασκήσεις «αυτοπεποίθησης» από τον Κ. Σημίτη

Το ταξίδι του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στις ΗΠΑ και οι συνομιλίες με τον Πρόεδρο Μπους και άλλα κυβερνητικά στελέχη κυριάρχησε στην πολιτική επικαιρότητα αυτής της εβδομάδας. Ο κ. Σημίτης με τις δηλώσεις του, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, επιχείρησε να δημιουργήσει την εικόνα του «ισχυρού» και «ισότιμου» συνομιλητή. Ωστόσο, δεν μπόρεσε να κρύψει ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η κυβέρνηση έχουν αποδεχτεί χωρίς προϋποθέσεις το σύνολο της αμερικανικής πολιτικής. Εξάλλου, ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του: «Είμαστε με τις ΗΠΑ». Οσον αφορά στο θέμα του «ευρωστρατού», παρά τη διαπίστωση της διάστασης απόψεων, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να κερδίσει χρόνο ώστε με κάποιες ήσσονος σημασίας τροποποιήσεις να αποδεχτεί στην ουσία το αμερικανοβρετανικό σχέδιο, γνωστό και ως «Σύμφωνο της Κωνσταντινούπολης», με το οποίο εξαιρούνται το Αιγαίο και η Κύπρος από το πεδίο δράσης του «ευρωστρατού».

Οσον αφορά στο θέμα της τρομοκρατίας, ο κ. Σημίτης δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμιά πίεση εκ μέρους της αμερικανικής πλευράς. Ωστόσο, δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός υποσχέθηκε στους συνομιλητές του ότι η κυβέρνηση θα είναι σε σύντομο χρονικό διάστημα σε θέση να εκπληρώσει την αμερικανική επιθυμία για απτά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της «17 Νοέμβρη».

Τέλος όσον αφορά στο πολύ σημαντικό θέμα των αμερικανικής κατασκευής ΝΑΤΟικών χαρτών στους οποίους δεν υπάρχουν σύνορα στο Αιγαίο, ο Κ. Σημίτης επιχείρησε προκλητικά να το υποβαθμίσει, αν και η ύπαρξη των χαρτών αποτελεί ευθεία αμφισβήτηση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Η «απελευθέρωση» ευλογεί την κερδοσκοπία

Associated Press

Η κερδοσκοπία και η αισχροκέρδεια έκαναν εντονότατη την παρουσία τους από τις πρώτες κιόλας μέρες της νέας χρονιάς και οργίασαν κυριολεκτικά αυτή την εβδομάδα. Υπό την κάλυψη των συνεπειών από την κακοκαιρία και αξιοποιώντας το μεταβατικό καθεστώς από την εισαγωγή του ευρώ, σειρά βιομηχανικών και εμπορικών επιχειρήσεων προχώρησαν σε μεγάλες αυξήσεις τιμών των προϊόντων και των υπηρεσιών. Μπροστά στο κύμα λαϊκής αγανάκτησης, εξαιτίας της μεγάλης ακρίβειας και θορυβημένη από τις επιπτώσεις που θα έχει στον τιμάριθμο και τον πληθωρισμό, η κυβέρνηση προσπάθησε να δείξει ότι μπορεί να ελέγξει την κατάσταση. Φυσικά, με την απελευθέρωση της αγοράς και τη διάλυση των μηχανισμών ελέγχου από την πλευρά το κράτους, η κυβέρνηση έχει δείξει ότι ούτε θέλει, ούτε μπορεί να παρέμβει για την προστασία του καταναλωτή.

Η δημοσίευση ενός καταλόγου βιομηχανικών και εμπορικών επιχειρήσεων από το υπουργείο Ανάπτυξης για μεγάλες ανατιμήσεις σειράς προϊόντων και η απειλή επιβολής κυρώσεων ήταν μια κλασική επιχείρηση εξαπάτησης των εργαζομένων με στόχο την εκτόνωση της λαϊκής δυσαρέσκειας. Οπως αποδείχτηκε, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δεν κατηγορούνται για τις υπερβολικές αυξήσεις των τιμών των προϊόντων τους, αλλά γιατί δεν είχαν ενημερώσει εγκαίρως το υπουργείο για τις αυξήσεις αυτές.

ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

Χρήσιμες οδηγίες για το ευρώ, αφού η όποια αναστάτωση από την εμφάνισή του στη ζωή μας δε συνδέεται τόσο με την ανάγκη να μάθουμε να συναλλασσόμαστε με ένα διαφορετικό νόμισμα, αλλά με τις συνολικότερες επιπτώσεις που κομίζει η εισαγωγή του (σελίδα 10).

Μαζί με τους γιορτασμούς των κυβερνώντων για την ισχυρή ελληνική οικονομία και την ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, φόρεσε τα γιορτινά της και η ακρίβεια στην αγορά, που κάνει όλο και πιο αισθητή την παρουσία της (σελίδα 11).

Είναι γεγονός ότι ο «Ριζοσπάστης» αποτελεί συστατικό στοιχείο της καθημερινής πρακτικής δράσης, αφού ως μέσο ιδεολογικοπολιτικού εξοπλισμού και ενημέρωσης αποτελεί έναν από τους πιο βασικούς κρίκους στη συνένωση της θεωρητικής δουλιάς με την πρακτική δράση (σελίδα 12).

Υφεση για τη γερμανική οικονομία, την «ατμομηχανή» της ευρωπαϊκής οικονομίας, που δέχεται τα σκληρότερα πλήγματα από τις δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις στις ΗΠΑ και τούτο εξαιτίας του μεγάλου ποσοστού των γερμανικών εξαγωγών στην Αμερική (σελίδα 18).

Μιλώντας για τις γυναίκες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, σε πρόσφατο συνέδριο για την κοινωνική περιθωριοποίηση, η Εύα Εμπερχαρντ, επισκέπτρια καθηγήτρια από το Πανεπιστήμιο Πεκς της Ουγγαρίας, και εμπειρογνώμονας για θέματα φύλου και δημοκρατίας, αναφέρθηκε στη θεαματική αρνητική αλλαγή της θέσης των γυναικών μετά την κατάλυση των σοσιαλιστικών καθεστώτων (σελίδα 20).

«Αλχημείες» με στόχο τη βελτίωση της εικόνας των ΕΛΤΑ, προκειμένου να εξάρουμε τα «θαύματα» του «εκσυγχρονισμού», τη λειτουργία κρατικών επιχειρήσεων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και την προσέλκυση ιδιωτών στην προσπάθεια εκποίησης του Ταχυδρομείου (σελίδα 24).

Σαν ήρωες της Δημοκρατίας της Κούβας τιμήθηκαν οι 5 Κουβανοί φυλακισμένοι στο Μαϊάμι, που έχουν κατηγορηθεί για συνωμοσία για κατασκοπία, πως θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των ΗΠΑ και έχουν ήδη καταδικαστεί. Παράλληλα, το 2002 ανακηρύχτηκε «Ετος των Φυλακισμένων Ηρώων από την Αυτοκρατορία των ΗΠΑ» (σελίδες 28-29).

«Πάγωσαν» κυβέρνηση και κρατικός μηχανισμός

Το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε τη χώρα στο τέλος της προηγούμενης και την αρχή αυτής της εβδομάδας τη χώρα αποκάλυψε για άλλη μια φορά την πλήρη ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού και την απουσία κάθε συντονισμού. Η κυβέρνηση επιχείρησε να καλυφθεί πίσω από το επιχείρημα ότι τα καιρικά φαινόμενα ήταν «ακραία» και επομένως αδύνατον να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες. Το γεγονός ότι από μια χιονόπτωση μέτριας έντασης αποκλείστηκαν κεντρικές συνοικίες της Αθήνας και έμειναν εγκλωβισμένοι στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας χιλιάδες άνθρωποι για ένα εικοσιτετράωρο είναι αρκετά για να καταρρίψουν τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς.

«Οσο ακραίο κι αν χαρακτηριστεί το φαινόμενο του πρόσφατου χιονιά που έπληξε το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, γεγονός είναι ότι - παρ' όλες τις σχετικές προειδοποιήσεις των επιστημόνων - η κρατική μηχανή αιφνιδιάστηκε και εμφανίστηκε ανέτοιμη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που εμφανίστηκαν ιδιαίτερα έντονα σε Αττική, Φθιώτιδα, Βοιωτία - Εύβοια και άλλες περιοχές», ανέφερε σε Ερώτησή της η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη και τόνιζε: «Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού που έδινε με λιγοστά μέσα τη μάχη ενάντια στις συνέπειες του χιονιά, αυτός αποκάλυψε τις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής, που στα πλαίσια των φιλομονοπωλιακών κατευθύνσεων της ΕΕ αποδιοργανώνει τη δημόσια διοίκηση (ξηλώνει) μια σειρά χρήσιμων υπηρεσιών, αναθέτοντας τα καθήκοντά τους σε ιδιώτες, μεταφέρει - δίχως τους αναγκαίους πόρους - την ευθύνη αντιμετώπισης κρίσιμων προβλημάτων στη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ η ίδια η κυβέρνηση προσπαθεί να μεταθέσει τις τεράστιες ευθύνες της για την τρομακτική έλλειψη μέσων και συντονισμού στον "κακό καιρό" και στους "απείθαρχους" πολίτες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ