Κυριακή 13 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Ασκήσεις «αυτοπεποίθησης» από τον Κ. Σημίτη

Το ταξίδι του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στις ΗΠΑ και οι συνομιλίες με τον Πρόεδρο Μπους και άλλα κυβερνητικά στελέχη κυριάρχησε στην πολιτική επικαιρότητα αυτής της εβδομάδας. Ο κ. Σημίτης με τις δηλώσεις του, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, επιχείρησε να δημιουργήσει την εικόνα του «ισχυρού» και «ισότιμου» συνομιλητή. Ωστόσο, δεν μπόρεσε να κρύψει ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η κυβέρνηση έχουν αποδεχτεί χωρίς προϋποθέσεις το σύνολο της αμερικανικής πολιτικής. Εξάλλου, ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του: «Είμαστε με τις ΗΠΑ». Οσον αφορά στο θέμα του «ευρωστρατού», παρά τη διαπίστωση της διάστασης απόψεων, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να κερδίσει χρόνο ώστε με κάποιες ήσσονος σημασίας τροποποιήσεις να αποδεχτεί στην ουσία το αμερικανοβρετανικό σχέδιο, γνωστό και ως «Σύμφωνο της Κωνσταντινούπολης», με το οποίο εξαιρούνται το Αιγαίο και η Κύπρος από το πεδίο δράσης του «ευρωστρατού».

Οσον αφορά στο θέμα της τρομοκρατίας, ο κ. Σημίτης δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμιά πίεση εκ μέρους της αμερικανικής πλευράς. Ωστόσο, δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός υποσχέθηκε στους συνομιλητές του ότι η κυβέρνηση θα είναι σε σύντομο χρονικό διάστημα σε θέση να εκπληρώσει την αμερικανική επιθυμία για απτά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της «17 Νοέμβρη».

Τέλος όσον αφορά στο πολύ σημαντικό θέμα των αμερικανικής κατασκευής ΝΑΤΟικών χαρτών στους οποίους δεν υπάρχουν σύνορα στο Αιγαίο, ο Κ. Σημίτης επιχείρησε προκλητικά να το υποβαθμίσει, αν και η ύπαρξη των χαρτών αποτελεί ευθεία αμφισβήτηση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ