ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Γενάρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Τα «δύσκολα» ζητήματα θα προηγηθούν στις απευθείας συνομιλίες

Με τα δύσκολα και ακανθώδη ζητήματα θα αρχίσουν τις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, και οι δυο πλευρές φαίνεται να συμφωνούν πως θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν εξαρχής τα δύσκολα θέματα για να μη δημιουργούνται εντυπώσεις με τη συζήτηση των λεγόμενων δευτερευόντων ζητημάτων. Με τη λογική αυτή συμφωνούν και οι Αμερικανοί, στους οποίους ανήκει η ιδέα αυτή. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι συζητήσεις θα αρχίσουν από το θέμα του καθεστώτος που θα έχει η κάθε πλευρά μετά τη λύση του Κυπριακού, καθώς και το ζήτημα των περιουσιών.

Στο θέμα του καθεστώτος, η επιμονή της τουρκικής πλευράς για αναγνώριση χωριστών κρατών και ύπαρξη δυο χωριστών κυριαρχιών δε φαίνεται να δημιουργεί προϋποθέσεις για πρόοδο επί του θέματος.

Την ίδια ώρα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει κατά πόσο οι Τούρκοι θεωρούν πως το θέμα των περιουσιών θα επιλυθεί μόνο μέσω της συνολικής ανταλλαγής (οι Ελληνοκύπριοι θα πάρουν περιουσίες Τουρκοκύπριων στις ελεύθερες περιοχές και θα αποποιηθούν τις δικές τους στα Κατεχόμενα. Το ίδιο θα ισχύσει και με τους Τουρκοκύπριους που θα πάρουν τις ελληνικές περιουσίες στα Κατεχόμενα).

Η ελληνική πλευρά έχει ήδη θέσει την αρχή ότι δεν μπορεί να συναινέσει σε ιδέες για χωριστή κυριαρχία ή σε εκ προοιμίου αναγνώριση χωριστής τουρκοκυπριακής οντότητας.

Για το θέμα των περιουσιών, η Λευκωσία επιμένει στη διασφάλιση του δικαιώματος επιστροφής στις περιουσίες.

Ταυτόχρονα, όμως, συζητά μεταβατικές διατάξεις και χρονοδιαγράμματα για την εφαρμογή του δικαιώματος αυτού.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ημερήσια διάταξη των συνομιλιών δε θα συμφωνηθεί, αλλά είναι προφανές ότι έχει επιτευχθεί μια συναίνεση σε ό,τι αφορά στην ιεράρχηση των θεμάτων που θα τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου.

Ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος ο Ι. Τζεμ

Η αποδοχή ενός κοινού οράματος για το μέλλον της Κύπρου και ο καθορισμός ενός αμοιβαία αποδεκτού «τελικού στόχου» είναι οι «προϋποθέσεις» για τη λύση του Κυπριακού, λέει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ.

«Αν υπάρξει ένα κοινό όραμα και μια συμφωνία για το τελικό αποτέλεσμα, θα διευκολυνθεί η αντιμετώπιση όλων των δύσκολων και πολύπλοκων θεμάτων», είπε ο Ι. Τζεμ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Turkish Daily News».

«Δεν είμαι ούτε αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος, είμαι ρεαλιστής», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός και προειδοποίησε για τις δυσκολίες που παρουσιάζει η συνύπαρξη ανόμοιων στοιχείων.

«Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην ένωση όσων είναι ριζικά διαφορετικοί, σε ένα περιβάλλον όπου ακόμα και αυτοί που μοιάζουν διασπώνται», υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός, αναφερόμενος στη διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας και της Τσεχοσλοβακίας.

«Η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα και μητρόπολη των Τουρκοκυπρίων, υποστηρίζει την αναζήτηση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο Κυπριακό», είπε ο Ι. Τζεμ. «Δε θεωρώ την Κύπρο ως εμπόδιο στην πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ», ανέφερε ακόμα ό Τούρκος υπουργός και σημείωσε ότι «αν ορισμένοι κύκλοι στην Ευρώπη πιστεύουν το αντίθετο, κάνουν λάθος».

Για την Τουρκία, το Κυπριακό και οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ δεν είναι και δε θα γίνουν αντικείμενα διαπραγματευτικών συναλλαγών, είπε τέλος ο Ι. Τζεμ. Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), ο Ι. Τζεμ υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία και η Τουρκία, «συνεργαζόμενοι ως σημαντικά μέλη του ΝΑΤΟ, διατυπώσαμε ένα κείμενο που είναι αντικειμενικό και αποδεκτό για όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ». «Είναι παράλογο να νομίζει κανείς ότι τρεις χώρες υπονόμευσαν τα δικαιώματα μιας άλλης χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ».

«Γνωρίζω ότι η Ελλάδα έχει κάποιες ανησυχίες, αλλά ελπίζω ότι οι ανησυχίες αυτές θα εξαλειφθούν μετά από μια εκτεταμένη μελέτη του κειμένου», υποστήριξε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στο θέμα του Ιράκ, ο Ι. Τζεμ επανέλαβε τη θέση της Αγκυρας για τη σημασία της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ και πρόσθεσε ότι η δημιουργία νέων κρατών στα σύνορα της Τουρκίας θα προκαλέσει προβλήματα.

Τέλος, αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ο Ι. Τζεμ είπε ότι θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στις οικονομικές σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, στη Μέση Ανατολή, στην Κεντρική Ασία, στον Καύκασο, στο Αφγανιστάν και στο Κυπριακό.

Την Παρασκευή νέα συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς για τους αγνοούμενους

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλ. Κληρίδης, υπό την ιδιότητα του εκπροσώπου της ελληνοκυπριακής κοινότητας θα συναντηθεί την Παρασκευή 11/1/2002 στις 10 το πρωί με τον Ραούφ Ντενκτάς, παρουσία του αναπληρωτή ειδικού αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Σμπίγκνιεφ Βλόσοβιτς. Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου, προσθέτοντας ότι η συνάντηση αφορά στο θέμα της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων και θα πραγματοποιηθεί στο σπίτι του Σ. Βλόσοβιτς.

Η συνάντηση διευθετήθηκε ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία του Γλ. Κληρίδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Απροετοίμαστο το ταξίδι Σημίτη

Την ανησυχία της για το κατά πόσο καλά προετοιμασμένη είναι η επίσκεψη του Κ. Σημίτη στην Ουάσιγκτον εκφράζει η ηγεσία της ΝΔ, η οποία όμως παροτρύνει τον πρωθυπουργό να αποδεχτεί τον επιδιαιτητικό και ηγεμονικό ρόλο των ΗΠΑ στην επίλυση των «εθνικών προβλημάτων».

Το θέμα συζητήθηκε σε χτεσινή σύσκεψη στελεχών στη Ρηγίλλης υπό τον Κ. Καραμανλή, όπου διαπιστώθηκε ότι όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής θα βρεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων στο Λευκό Οίκο. Η Ντ. Μπακογιάννη μιλώντας αργότερα (στο «Φλας») μετέφερε τον προβληματισμό της ηγεσίας της ΝΔ. Αρχικά είπε πως δεν είναι καθόλου βέβαιη ότι το ταξίδι είναι «πολύ καλά προετοιμασμένο» και μάλιστα εξέφρασε ανησυχία για τον τρόπο που επιχειρείται να αξιοποιηθεί το θέμα της τρομοκρατίας. Δεν είναι τυχαίο, παρατήρησε, ότι το θέμα του αμερικανικού καναλιού CBS βγαίνει στη δημοσιότητα τρεις μέρες πριν την επίσκεψη του Κ. Σημίτη, ενώ έχει γυριστεί προ πέντε μηνών. Απέρριψε ότι οι αποφάσεις είναι ειλημμένες και κάλεσε τον πρωθυπουργό να εξηγήσει τις ελληνικές θέσεις στο Λευκό Οίκο και να μην αποφεύγει συζητήσεις. Αναφερόμενη στο θέμα των χαρτών είπε ότι πρόκειται για «μια έμμεση αναγνώριση των γκρίζων ζωνών» και από αυτή την άποψη «έχουμε ουσιαστικό πρόβλημα».

Το θέμα του ευρωστρατού από τη σκοπιά της ενίσχυσης της ΚΕΠΠΑ αλλά και των ...«εθνικών συνόρων» έθεσε ο Κ. Καραμανλής στον Ισπανό πρεσβευτή στην Αθήνα, με τον οποίο συζήτησε χτες τις προτεραιότητες της ισπανικής προεδρίας στην ΕΕ. Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τη θέση του κόμματός του ότι ο ευρωστρατός θα πρέπει να λειτουργήσει με βάση τις αποφάσεις των κρατών - μελών της ΕΕ και να χρησιμοποιείται όποτε είναι απαραίτητο για τις αμυντικές ανάγκες της Ενωσης και των κρατών - μελών της, χωρίς να εξαρτάται η χρήση του από το ενδεχόμενο άσκησης βέτο από χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ.

«ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ»
Μάχη προσχημάτων

Μάχη για τα προσχήματα και το ύψος της αποζημίωσης δίνει πλέον η κυβέρνηση όσον αφορά τη λεγόμενη «βασιλική περιουσία» ενόψει και της οριστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον ερχόμενο Μάρτη ή Απρίλη.

Η κυβέρνηση με υπόμνημα που απέστειλε πριν από λίγες μέρες στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, περιορίζει το όλο θέμα στα κριτήρια υπολογισμού της αποζημίωσης που «δικαιούται» να πάρει ο Γλύξμπουργκ! Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων», ζητεί η αξία της «βασιλικής περιουσίας» να υπολογιστεί με βάση τις αντικειμενικές και όχι τις αγοραίες τιμές ώστε να περιοριστεί το ύψος της αποζημίωσης στα 10 δισ. δρχ.(!). Από την άλλη ο έκπτωτος μονάρχης κλιμακώνει τις αξιώσεις του προκειμένου να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση του και ζητά επιπλέον αποζημίωση για ηθική βλάβη λόγω «ψυχικής οδύνης και ταπείνωσης» από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Συνολικά ο Γλύξμπουργκ ζητά 190 δισ. δρχ. από το ελληνικό δημόσιο! Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Πρωτόπαππας, το μόνο που βρήκε να πει ήταν ότι «θα ήταν προτιμότερο ο κ. Γλύξμπουργκ να ζητήσει συγνώμη»!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ