Τρίτη 8 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Απροετοίμαστο το ταξίδι Σημίτη

Την ανησυχία της για το κατά πόσο καλά προετοιμασμένη είναι η επίσκεψη του Κ. Σημίτη στην Ουάσιγκτον εκφράζει η ηγεσία της ΝΔ, η οποία όμως παροτρύνει τον πρωθυπουργό να αποδεχτεί τον επιδιαιτητικό και ηγεμονικό ρόλο των ΗΠΑ στην επίλυση των «εθνικών προβλημάτων».

Το θέμα συζητήθηκε σε χτεσινή σύσκεψη στελεχών στη Ρηγίλλης υπό τον Κ. Καραμανλή, όπου διαπιστώθηκε ότι όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής θα βρεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων στο Λευκό Οίκο. Η Ντ. Μπακογιάννη μιλώντας αργότερα (στο «Φλας») μετέφερε τον προβληματισμό της ηγεσίας της ΝΔ. Αρχικά είπε πως δεν είναι καθόλου βέβαιη ότι το ταξίδι είναι «πολύ καλά προετοιμασμένο» και μάλιστα εξέφρασε ανησυχία για τον τρόπο που επιχειρείται να αξιοποιηθεί το θέμα της τρομοκρατίας. Δεν είναι τυχαίο, παρατήρησε, ότι το θέμα του αμερικανικού καναλιού CBS βγαίνει στη δημοσιότητα τρεις μέρες πριν την επίσκεψη του Κ. Σημίτη, ενώ έχει γυριστεί προ πέντε μηνών. Απέρριψε ότι οι αποφάσεις είναι ειλημμένες και κάλεσε τον πρωθυπουργό να εξηγήσει τις ελληνικές θέσεις στο Λευκό Οίκο και να μην αποφεύγει συζητήσεις. Αναφερόμενη στο θέμα των χαρτών είπε ότι πρόκειται για «μια έμμεση αναγνώριση των γκρίζων ζωνών» και από αυτή την άποψη «έχουμε ουσιαστικό πρόβλημα».

Το θέμα του ευρωστρατού από τη σκοπιά της ενίσχυσης της ΚΕΠΠΑ αλλά και των ...«εθνικών συνόρων» έθεσε ο Κ. Καραμανλής στον Ισπανό πρεσβευτή στην Αθήνα, με τον οποίο συζήτησε χτες τις προτεραιότητες της ισπανικής προεδρίας στην ΕΕ. Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τη θέση του κόμματός του ότι ο ευρωστρατός θα πρέπει να λειτουργήσει με βάση τις αποφάσεις των κρατών - μελών της ΕΕ και να χρησιμοποιείται όποτε είναι απαραίτητο για τις αμυντικές ανάγκες της Ενωσης και των κρατών - μελών της, χωρίς να εξαρτάται η χρήση του από το ενδεχόμενο άσκησης βέτο από χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ