ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Γενάρη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Οι κίνδυνοι ολέθριας κλιμάκωσης παραμένουν...
  • «Πράξεις» απαιτεί από τον στρατηγό Μουσαράφ η κυβέρνηση της Ινδίας
  • «Δε μείωσε την ένταση» η παρέμβαση των Μπλερ-Πέρες
  • Απευθείας πίεση του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζ. Μπους

Η ένταση παραμένει στα σύνορα, όπου χτες αναφέρονταν άλλοι 15 νεκροί

Associated Press

Η ένταση παραμένει στα σύνορα, όπου χτες αναφέρονταν άλλοι 15 νεκροί
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ-ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ-ΛΟΝΔΙΝΟ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ενώ οι θανάσιμες αψιμαχίες στα σύνορα Ινδίας-Πακιστάν κόστιζαν χτες άλλες 15 ζωές Πακιστανών πολιτών, περιλαμβανομένης μιας γυναίκας, η πολιτική και διπλωματική ένταση παρέμενε σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα, με τις κυβερνήσεις των δύο κρατών να ανταλλάσσουν απειλές.

Ο πραξικοπηματίας στρατηγός/αυτοδιορισμένος «Πρόεδρος», Περβέζ Μουσαράφ, επανέλαβε χτες τη μόνιμη επωδό των τελευταίων ημερών: «Είμαστε ένα υπεύθυνο και ειρηνόφιλο έθνος αλλά ας μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις ότι σε περίπτωση οποιασδήποτε επιθετικής πράξης θα απαντήσουμε με πλήρη εθνική θέληση κι αποφασιστικότητα». Από την άλλη πλευρά, η ινδουιστική/εθνικιστική κυβέρνηση του Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ έκανε σαφές πως κατά την άποψή της «η στάση του Πακιστάν έναντι της τρομοκρατίας δεν έχει αληθινά αλλάξει... Αναμένουμε από το Πακιστάν στέρεα, σοβαρά και ουσιαστικά βήματα για να αντιμετωπιστεί η διασυνοριακή τρομοκρατία και το θέμα των τρομοκρατών που επιχειρούν από βάσεις στο πακιστανικό έδαφος». Και αυτό παρά την προχτεσινή δήλωση του Μουσαράφ ότι «καταδικάζει την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της», η οποία δε μοιάζει να έπεισε κανέναν στο Νέο Δελχί. Η παρέμβαση του Βρετανού πρωθυπουργού, Τ. Μπλερ, εκ μέρους της «συμμαχίας» φαίνεται έτσι να απέτυχε στη βασικότερη πτυχή της, η οποία ήταν να αποκατασταθεί κάποιου είδους «διάλογος». Τόσο ο Μπλερ όσο και η αμερικανική κυβέρνηση κάλεσαν τον Μουσαράφ να αναλάβει μεγαλύτερη και εντονότερη δράση εναντίον των αυτονομιστικών οργανώσεων του Κασμίρ. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Ουόκερ Μπους, παρενέβη δηλώνοντας τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (βράδυ Δευτέρας στην Ουάσιγκτον) ότι «είναι σημαντικό ο ΠρόεδροςΜουσαράφ να κάνει μια σαφή δήλωση προς τον υπόλοιπο κόσμο ότι σκοπεύει να πατάξει την τρομοκρατία... Ετσι θα αποκλιμακώσει τη σοβαρή κατάσταση». Ο Μουσαράφ αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα σήμερα σε τηλεοπτικό διάγγελμά του. Σύμφωνα με τον Αμερικανό Τζο Λίμπερμαν, ο οποίος φέρεται να έχει πληροφορίες για το διάγγελμα αυτό, ο στρατηγός «ετοιμάζει μία ομιλία προς τον πακιστανικό λαό η οποία θα αλλάξει την ιστορία αυτής της χώρας» και θα «μειώσει την ένταση».

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Σιμόν Πέρες, ο οποίος βρίσκεται στην Ινδία, έκανε χτες μάλλον «περίεργες» δηλώσεις, εκφράζοντας, λέει, την «ελπίδα» να συσταθεί μια «αντιτρομοκρατική συμμαχία» με την Ινδία απέναντι στο Ιράν (!), πράγμα που μάλλον αυξάνει την περιφερειακή ένταση. Αναλυτές σημείωναν ως μια διάσταση της παρέμβασης του (χαρακτηριζόμενου ως «περιστεριού» κατά τα άλλα) Ισραηλινού ΥπΕξ το ότι μετέβη στο Νέο Δελχί και για να προωθήσει συμβόλαια πώλησης όπλων που ανέρχονται σε τουλάχιστον 2 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας Χα' αρέτζ, η αμερικανική κυβέρνηση ενέκρινε την πώληση από το Ισραήλ στην Ινδία ισραηλινών αεροπλάνων ραντάρ τύπου Falcon, ενώ υπάρχει κι άλλο συμβόλαιο πώλησης ισραηλινών όπλων στην Ινδία, αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων... Το Ιράν απάντησε εκφράζοντας την ανησυχία του για την επίσκεψη Πέρες, που χαρακτήρισε «περίεργη», ενώ η δήλωση του Ισραηλινού ΥπΕξ ότι το Ιράν «εμπλέκεται στην τρομοκρατία και προμηθεύει τη (λιβανική) Χεζμπολάχ και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις με χρήματα και όπλα», δίνει ίσως νέες διαστάσεις στην περιφερειακή κρίση...

Στο κλίμα της φιλολογίας περί απόκτησης νέων οπλικών συστημάτων στο πλαίσιο της «κούρσας» εξοπλισμών εντάσσεται και χτεσινό δημοσίευμα της πακιστανικής εφημερίδας Νιουζ, η οποία έγραψε στο πρωτοσέλιδό της πως η Κίνα έστειλε δεκάδες αποσυναρμολογημένα μαχητικά αεροσκάφη μέσω πλοίων στο Πακιστάν για να «αναιρεθεί το πλεονέκτημα της Ινδίας στον αέρα». Εκπρόσωπος του στρατού διέψευσε το δημοσίευμα.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Οι βομβαρδισμοί και οι «παράπλευρες» σφαγές αμάχων «θα συνεχιστούν»...

Αμερικανοί των ειδικών δυνάμεων ψάχνουν σε σπηλιές στα βουνά του Αφγανιστάν

Associated Press

Αμερικανοί των ειδικών δυνάμεων ψάχνουν σε σπηλιές στα βουνά του Αφγανιστάν
ΚΑΜΠΟΥΛ.-

Ο προσωρινός Πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι ξεκαθάρισε χτες πως δεν πρόκειται να ζητήσει παύση των αμερικανικών βομβαρδισμών, παρότι η συνέχισή τους φουντώνει το κύμα προσφύγων και επιδεινώνει την ήδη σκληρή τύχη χιλιάδων Αφγανών αμάχων, ιδιαίτερα αυτών που ζουν στις επαρχίες του βόρειου τμήματος της χώρας και οι οποίοι προσπαθούν να επιβιώσουν φτιάχνοντας «ψωμί» από χώμα και χόρτα...

«Δεν πρόκειται να ζητήσω τερματισμό των βομβαρδισμών, εάν δεν καταστραφούν πλήρως οι Ταλιμπάν και η Αλ Κάιντα», είπε ο Καρζάι, επαναλαμβάνοντας δίχως δεύτερη σκέψη την ουσία των αντίστοιχων ανακοινώσεων της Ουάσιγκτον και ενώ ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Τζορτζ Ουόκερ Μπους στο Αφγανιστάν, Ζαλμάι Χαλίλζαντ, δήλωνε πως για τις απώλειες πολλών αμάχων δε φταίνε τα αμερικανικά βομβαρδιστικά, αλλά... η Αλ Κάιντα και οι Ταλιμπάν! «Ο πόλεμος είναι μια υπόθεση ατελής στη διάρκεια του οποίου παρατηρούνται και πολλές παραλείψεις. Γίνονται μάλιστα και πολλά λάθη. Εμείς δε στοχεύαμε αμάχους, αλλά, δυστυχώς, οι άμαχοι επλήγησαν και πολλοί έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια των μαχών» είπε επί λέξει ο απεσταλμένος του Προέδρου Μπους σε συνέντευξη Τύπου χτες το απόγευμα στην Καμπούλ!

Σε άλλο σημείο, ο προσωρινός Πρόεδρος του Αφγανιστάν, λίγο μετά την προχτεσινοβραδινή συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητήσει αύξηση της λεγόμενης διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης των 5.000 ανδρών, μεγάλο μέρος των οποίων έχει εγκατασταθεί στο Αφγανιστάν. Και αυτό, επειδή του το ζητούν «πολλές ξένες αντιπροσωπείες (με τις οποίες συναντήθηκε) και συνεχίζουν να ζητούν την ανάπτυξη μεγαλύτερων διεθνών δυνάμεων ασφαλείας για να αναπτυχθούν σε άλλες επαρχίες και σε άλλες πόλεις πέραν της Καμπούλ»....

Το έμμεσο αίτημα του Χαμίντ Καρζάι για περαιτέρω αύξηση της «ειρηνευτικής δύναμης» διατυπώνεται ενώ χτες 70 Γερμανοί αλεξιπτωτιστές, ειδικοί τηλεπικοινωνιών και στρατιωτικοί γιατροί αναχώρησαν απ' το αεροδρόμιο της Βόννης για την ολλανδική πόλη Αϊντχόβεν, όπου θα ενωθούν με άλλους 32 Ολλανδούς στρατιώτες, προκειμένου να φθάσουν στην Καμπούλ με ενδιάμεσο σταθμό το Τραμπζόν της Βόρειας Τουρκίας.

Οσον αφορά τους βομβαρδισμούς των Αμερικανών, αυτοί εστιάστηκαν χτες σε «βάση της Αλ Κάιντα» στο Ζαουάρ Κίλι (κοντά στην πόλη Κχοστ). Εννοείται πως οι αμερικανικές δυνάμεις ούτε χτες δεν εντόπισαν τα ίχνη του Οσάμα μπιν Λάντεν και του Μουλά Ομάρ... Εννοείται, επίσης, πως ο Αμερικανός διοικητής των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν επανέλαβε πως θα συντρίψει τις δυνάμεις των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα.

Προηγουμένως, αμερικανικά αεροσκάφη είχαν ρίξει εκατοντάδες φυλλάδια σε περιοχές που υφίστανται τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς, προειδοποιώντας τους Αφγανούς αμάχους να μη δώσουν καταφύγιο σε Ταλιμπάν και μέλη της Αλ Κάιντα.

Την ίδια ώρα, γνωστοποιήθηκε πως παραδόθηκαν σε αρχές της πόλης Κανταχάρ αρκετοί Ταλιμπάν, μεταξύ αυτών οι ακόλουθοι τρεις πρώην υπουργοί:Ο πρώην υπουργός Αμυνας Μουλάς Ουμπάι Ντουλάχ, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μουλάς Τουράμπι και ο πρώην υπουργός Ορυκτών - Βιομηχανίας, Μουλάς Σααντουντίν.

Αυτά ενώ μόνο στην πόλη Χεράτ, ο αριθμός των προσφύγων στο στρατόπεδο Μακλάς ξεπερνά πλέον τις 300.000 (τριπλασιάστηκε σε ένα μήνα), τα τρόφιμα είναι ελάχιστα, το πόσιμο νερό σπανίζει, με αποτέλεσμα πολλοί να κινδυνεύουν να πεθάνουν από ασιτία, κρύο και άλλες κακουχίες...

ΜΕΞΙΚΟ
Βγήκαν απ' τα ρούχα τους...

Οι ακτήμονες αγρότες από την περιοχή της Βέρα Κρουζ του Μεξικό... βγήκαν στην κυριολεξία από τα ρούχα τους διαμαρτυρόμενοι ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα όταν διαδηλώνοντας περνούσαν έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, έβγαλαν όλα τους τα ρούχα μπροστά στην πόρτα του υπουργείου. Εστω με αυτό τον τρόπο επιδίωξαν να τραβήξουν την προσοχή για τις 400 οικογένειές τους που ζουν σε συνθήκες φτώχειας...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ