Τετάρτη 9 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Οι βομβαρδισμοί και οι «παράπλευρες» σφαγές αμάχων «θα συνεχιστούν»...

Αμερικανοί των ειδικών δυνάμεων ψάχνουν σε σπηλιές στα βουνά του Αφγανιστάν

Associated Press

Αμερικανοί των ειδικών δυνάμεων ψάχνουν σε σπηλιές στα βουνά του Αφγανιστάν
ΚΑΜΠΟΥΛ.-

Ο προσωρινός Πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι ξεκαθάρισε χτες πως δεν πρόκειται να ζητήσει παύση των αμερικανικών βομβαρδισμών, παρότι η συνέχισή τους φουντώνει το κύμα προσφύγων και επιδεινώνει την ήδη σκληρή τύχη χιλιάδων Αφγανών αμάχων, ιδιαίτερα αυτών που ζουν στις επαρχίες του βόρειου τμήματος της χώρας και οι οποίοι προσπαθούν να επιβιώσουν φτιάχνοντας «ψωμί» από χώμα και χόρτα...

«Δεν πρόκειται να ζητήσω τερματισμό των βομβαρδισμών, εάν δεν καταστραφούν πλήρως οι Ταλιμπάν και η Αλ Κάιντα», είπε ο Καρζάι, επαναλαμβάνοντας δίχως δεύτερη σκέψη την ουσία των αντίστοιχων ανακοινώσεων της Ουάσιγκτον και ενώ ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Τζορτζ Ουόκερ Μπους στο Αφγανιστάν, Ζαλμάι Χαλίλζαντ, δήλωνε πως για τις απώλειες πολλών αμάχων δε φταίνε τα αμερικανικά βομβαρδιστικά, αλλά... η Αλ Κάιντα και οι Ταλιμπάν! «Ο πόλεμος είναι μια υπόθεση ατελής στη διάρκεια του οποίου παρατηρούνται και πολλές παραλείψεις. Γίνονται μάλιστα και πολλά λάθη. Εμείς δε στοχεύαμε αμάχους, αλλά, δυστυχώς, οι άμαχοι επλήγησαν και πολλοί έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια των μαχών» είπε επί λέξει ο απεσταλμένος του Προέδρου Μπους σε συνέντευξη Τύπου χτες το απόγευμα στην Καμπούλ!

Σε άλλο σημείο, ο προσωρινός Πρόεδρος του Αφγανιστάν, λίγο μετά την προχτεσινοβραδινή συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητήσει αύξηση της λεγόμενης διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης των 5.000 ανδρών, μεγάλο μέρος των οποίων έχει εγκατασταθεί στο Αφγανιστάν. Και αυτό, επειδή του το ζητούν «πολλές ξένες αντιπροσωπείες (με τις οποίες συναντήθηκε) και συνεχίζουν να ζητούν την ανάπτυξη μεγαλύτερων διεθνών δυνάμεων ασφαλείας για να αναπτυχθούν σε άλλες επαρχίες και σε άλλες πόλεις πέραν της Καμπούλ»....

Το έμμεσο αίτημα του Χαμίντ Καρζάι για περαιτέρω αύξηση της «ειρηνευτικής δύναμης» διατυπώνεται ενώ χτες 70 Γερμανοί αλεξιπτωτιστές, ειδικοί τηλεπικοινωνιών και στρατιωτικοί γιατροί αναχώρησαν απ' το αεροδρόμιο της Βόννης για την ολλανδική πόλη Αϊντχόβεν, όπου θα ενωθούν με άλλους 32 Ολλανδούς στρατιώτες, προκειμένου να φθάσουν στην Καμπούλ με ενδιάμεσο σταθμό το Τραμπζόν της Βόρειας Τουρκίας.

Οσον αφορά τους βομβαρδισμούς των Αμερικανών, αυτοί εστιάστηκαν χτες σε «βάση της Αλ Κάιντα» στο Ζαουάρ Κίλι (κοντά στην πόλη Κχοστ). Εννοείται πως οι αμερικανικές δυνάμεις ούτε χτες δεν εντόπισαν τα ίχνη του Οσάμα μπιν Λάντεν και του Μουλά Ομάρ... Εννοείται, επίσης, πως ο Αμερικανός διοικητής των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν επανέλαβε πως θα συντρίψει τις δυνάμεις των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα.

Προηγουμένως, αμερικανικά αεροσκάφη είχαν ρίξει εκατοντάδες φυλλάδια σε περιοχές που υφίστανται τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς, προειδοποιώντας τους Αφγανούς αμάχους να μη δώσουν καταφύγιο σε Ταλιμπάν και μέλη της Αλ Κάιντα.

Την ίδια ώρα, γνωστοποιήθηκε πως παραδόθηκαν σε αρχές της πόλης Κανταχάρ αρκετοί Ταλιμπάν, μεταξύ αυτών οι ακόλουθοι τρεις πρώην υπουργοί:Ο πρώην υπουργός Αμυνας Μουλάς Ουμπάι Ντουλάχ, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μουλάς Τουράμπι και ο πρώην υπουργός Ορυκτών - Βιομηχανίας, Μουλάς Σααντουντίν.

Αυτά ενώ μόνο στην πόλη Χεράτ, ο αριθμός των προσφύγων στο στρατόπεδο Μακλάς ξεπερνά πλέον τις 300.000 (τριπλασιάστηκε σε ένα μήνα), τα τρόφιμα είναι ελάχιστα, το πόσιμο νερό σπανίζει, με αποτέλεσμα πολλοί να κινδυνεύουν να πεθάνουν από ασιτία, κρύο και άλλες κακουχίες...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ