Τετάρτη 9 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
Και το... Ιράν κατηγορεί το Ισραήλ για το φορτίο όπλων του «Καρίν-Α»

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Η προέλευση των όπλων, βάρους πενήντα τόνων, που μετέφερε το κατασχεθέν απ' τους Ισραηλινούς πλοίο «Καρίν-Α» φαίνεται να ανάβει το φιτίλι και στις ισραηλινο-ιρανικές σχέσεις... Η κυβέρνηση του Αριέλ Σαρόν φαίνεται πως πλέον δεν αρκείται μόνο στη δαιμονοποίηση του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, αλλά και στο χαρακτηρισμό του Ιράν ως ...«κέντρου της παγκόσμιας τρομοκρατίας».

Το φορτίο του πλοίου «Καρίν-Α» είναι «μαρτυρία πως το Ιράν και οι Παλαιστίνιοι συνεργάζονται στενά για να χτυπήσουν το Ισραήλ», είπε σε άλλο σημείο ο Αριέλ Σαρόν, προσθέτοντας πως η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να δώσει στη δημοσιότητα σύντομα «διάφορα έγγραφα και ντοκουμέντα που φανερώνουν πως η Αυτόνομη Παλαιστινιακή Αρχή ήταν υπεύθυνη για το φορτίο όπλων του "Καρίν-Α"», που πήρε απ' τους Ιρανούς «καταβάλλοντας 10 εκατομμύρια δολάρια για να διακυβευτεί η ασφάλεια του Ισραήλ και να γίνει όμηρος του Αραφάτ»...

Η Παλαιστινιακή Αρχή, πάντως, επιμένει πως δε γνωρίζει τίποτε για την υπόθεση και πως ανώτεροι αξιωματούχοι ασφαλείας θα αρχίσουν τις ανακρίσεις σ' αυτούς που κατηγορούνται απ' το Ισραήλ πως επιχείρησαν να μεταφέρουν λαθραία τα όπλα και τα πυρομαχικά.

Οσο για το Ιράν; Αυτό αρνείται κάθε ανάμειξη, με τον υπουργό Εξωτερικών Χαμίντ Ρέζα Ασέφι να δηλώνει πως το Ισραήλ «κατασκευάζει όλες αυτές τις κατηγορίες» με στόχο να εντείνει τη βία και την καταστολή σε βάρος της Παλαιστίνης.

Τέλος, στο ζήτημα πήρε θέση χτες και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια, Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος μετά τη συνάντησή του στο Αμάν με τον Ιορδανό υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλιλάχ Χατίμπ δήλωσε: «Εχουμε μεγάλες ελπίδες ότι θα καταφέρουμε να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για επιστροφή (Ισραηλινών και Παλαιστίνιων) στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ότι το επεισόδιο με το πλοίο ("Καρίν-Α") δε θα αποτελέσει εμπόδιο στην προσπάθεια αυτή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ