Τετάρτη 9 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Να καταργηθεί η αντιδημοκρατική απαγόρευση κομμάτων στην Τουρκία

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κ. Αλυσσανδράκη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τη συνεχιζόμενη παραβίαση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών από το τουρκικό καθεστώς, όπως αυτή εκδηλώνεται και με την απαγόρευση ίδρυσης και λειτουργίας κομμάτων που φέρουν στον τίτλο τους τη λέξη «κομμουνιστικό», καταγγέλλει με Ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσσανδράκης.

Στην Ερώτησή του ο ευρωβουλευτής επισημαίνει τα εξής:

Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συστηματικά και κατ' εξακολούθηση συμβαίνουν στην Τουρκία, χώρα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και η απαγόρευση ίδρυσης και λειτουργίας κομμάτων που στον τίτλο τους φέρουν τη λέξη «κομμουνιστικό», με βάση απαρχαιωμένη (από το 1920) διάταξη του άρθρου 96 του νόμου περί τουρκικών κομμάτων. Το Κόμμα Σοσιαλιστικής Εξουσίας της Τουρκίας ιδρύθηκε το 1993 και λειτουργεί νόμιμα. Εχει δώσει σημαντικές μάχες για τα δημοκρατικά δικαιώματα και συμμετέχει στις εκλογές. Στο πρόσφατο συνέδριό του αποφάσισε να μετονομαστεί σε Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, λόγω όμως του αντιδημοκρατικού νόμου που προαναφέραμε κινδυνεύει να απαγορευτεί η λειτουργία του. Σημειώνουμε ότι αυτή την περίοδο το τουρκικό Κοινοβούλιο συζητά τροποποίηση του νόμου περί πολιτικών κομμάτων, πράγμα που δίνει τη δυνατότητα να καταργηθεί η αντιδημοκρατική απαγόρευση.

Ερωτάται η Επιτροπή: 1) Πώς κρίνει την απαγόρευση που θέτει ο τουρκικός νόμος στην ίδρυση και λειτουργία του κομμουνιστικού κόμματος; 2) Θεωρεί ότι η Τουρκία μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ αλλά προηγούμενα να έχει καταργήσει αυτή την απαγόρευση; 3) Προτίθεται να θέσει στο καθεστώς της Αγκυρας θέμα τροποποίησης του αντιδημοκρατικού και αντιδραστικού νόμου, ώστε να επιτραπεί η ελεύθερη πολιτική δράση του Κομμουνιστικού Κόμματος;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ